מספר בקשה:10 | ||
בעניין: פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 ובעניין: שמואל כהן, ת.ז 024574238 (להלן: "החייב") | ||
המבקשים: | 1.עו"ד דורון ערוסי (מנהל מיוחד) 2.מלי כהן | |
נגד | ||
המשיבים: | 1.מור חלפון ע"י ב"כ עו"ד אמיר אלטשולר או סטיב גרוס 2. שמואל כהן ע"י ב"כ עו"ד אביתר כהן 3.כונס נכסים רשמי תל אביב |
פסק דין |
בפני שתי בקשות שהדיון בהם אוחד:
האחת מטעם הנאמן לביטול העדפת נושים ו/או לביטול הענקה.
השנייה הוגשה ע"י רעיית החייב להצהיר על בטלות הסכם מכר דירה שלחייב ולרעייתו היו זכויות בה.
רקע כללי
המנהל היחיד הרשום בחברה הוא בנה, מר ניסים כהן (להלן: "ניסים").
כמו כן הועסקו ע"י החברה שני בנים נוספים של בעלת החברה, מר שמואל כהן (להלן: "החייב" או "שמואל") ומר שרלי כהן (להלן: "שרלי").
את הסכם המכר ויתר המסמכים הנלווים, ערכה עו"ד רבינסקי שייצגה את שני הצדדים בעסקה, עד אשר התברר לה שהסכם המכר נחתם כשהחייב היה חדל פרעון וכי המשיבה או אביה ידעו על כך. בהודעות מיום 28.10.15 שנשלחו לצדדים (נספח 8 לבקשה למתן הוראות) הודיעה כי היא מתפטרת מייצוג שני הצדדים לאור המידע הנ"ל. עו"ד רבינסקי נפטרה, למרבה הצער, זמן מה לאחר חתימת ההסכם ולפני שהיה סיפק בידה לשפוך אור על ההתקשרות בין הצדדים, מנקודת מבטה.
מהמסמכים שהומצאו לנאמן עולה כי חלפון היה "הרוח החיה" מאחורי הסכם המכר, כשמעורבות המשיבה הצטמצמה לחתימה על ההסכם בלבד.
טענות הנאמן
טענות החייב
סמוך לפני מועד קריסת החברה, נותרה החברה חייבת לחלפון כ-1.7 מיליון ₪.
טענות אשת החייב
מרבית מוצרי נעלי מרקו מיוצרים במפעלו של ג'עברי בחברון. נוכח הקשיים הכלכליים של החברה ועל רקע היכרות של ג'עברי עם גורמים בשוק האפור, קישר ג'עברי בין החברה, באמצעות החייב ואחיו, לבין גורמים בשוק האפור, על מנת שניתן יהיה "לגלגל" את תזרים המזומנים של החברה.
ג'עברי הכיר את חלפון כמלווה בשוק האפור והבעלים של רשת חנויות נעלים NEWS, שמייצרת חלק ממוצריה אצל ג'עברי.
בכדי שהחברה תוכל ללוות כספים מחלפון, דרש חלפון שהחברה תמשוך המחאות ע"ש ג'עברי או על שם בניו של ג'עברי או על שם חברות בבעלותו. חלפון שניהל את עסקי חלפנות הכספים במקביל לחנויות הנעליים, לא רצה ששמו יופיע בצורה כלשהי, כמעורב. הוסכם כי ג'עברי יגיע לחלפון עם ההמחאות (של החברה) ותמורת כל המחאה, יגבה חלפון עמלה ואת היתרה ימסור במזומן לג'עברי, אותה יעביר ג'עברי לחברה.
בדרך זו כל הצדדים יצאו נשכרים: -
חלפון, שניכה שיקים תמורת עמלה נכבדה מבלי שהשיקים הוצאו לפקודתו, ג'עברי, שגלגול הכספים איפשר את המשך הפעילות של נעלי מרקו ורכישת סחורות ממפעלו, על ידה והחברה, שהייתה זקוקה למזומנים ולכספים מחוץ למערכת הבנקאית, שהצרה את צעדיה.
טענות המשיבה ואביה
לחלפון לא שינה למי יעביר את התמורה עבור הדירה ואף לא נחפז לחתום על ההסכם. היה זה החייב ועו"ד רבינסקי שזירזו אותו לקדם את העסקה.
הנאמן השיב בעניין זה, כי הדירה אליה מפנה המשיבה הינה דירת אחי החייב, שרלי, שנמכרה בנסיבות דומות, לבנו של עיני, שנתן אף הוא הלוואות לחברה, ניכה שיקים שלה וניסה באמצעות עסקת מכר דומה, להבטיח את חוב החברה אליו. לכן מחיר עסקה זו, לגביה קיים הליך תלוי ועומד לביטולה, אינו יכול להצדיק את מחיר הדירה על פי הסכם המכר.
הנאמן הוסיף כי באשר לשתי דירות נוספות לגביהן צורף פלט עסקאות של רשות המיסים באותו רחוב ובתמורה זהה, שתיהן בקומה שנייה, בעוד הדירה (של החייב ואשתו) בקומה ה-8, וידוע כי יש בכך להשליך משמעותית על שווי הדירה.
עוד נטען בסיכומים כי בדיון שהתקיים בבקשה להקפאת הליכים של החברה, ב"כ החייב הצהיר לפרוטוקול שהמנהלים של נעלי מרקו מכרו את דירותיהם והזרימו את הכספים לקופת החברה. לפיכך לחייב עומד השתק או מניעות, שאינם מאפשרים לו לחזור מהצהרה זו.
עמדת הכנ"ר
דיון והכרעה בטענות הנאמן והחייב
מי הוא יצחק ג'עברי?
היחסים בין ג'עברי לבין החייב ואחיו היו קרובים, כמעט משפחה.
ג'עברי היה איש אמונם של החייב ואחיו ושל גורמים רבים אחרים בענף הנעליים (עמ' 87 שו' 16-20, עמ' 90 שו' 28-29). הוא גם יצא ונכנס לשטחי המדינה באופן חופשי, לעתים התגורר אצל בני משפחתו במרכז הארץ. הוא התייחס לנעלי מרקו כאילו הייתה שלו. כשנקלעה לקשיים פעל לנסות לחלץ אותה, על ידי גיוס הלוואות מגורמים בשוק האפור ומעורבותו בפעילות זו הייתה גדולה; בהעברה פיזית של כספים והמחאות, בהוצאת חשבוניות, ובכך שהשיקים של נעלי מרקו נמשכו על שמו או מי מבני משפחתו או חברות בבעלותו (עמ' 25 שו' 17-18, עמ' 93 שו' 19-20). חלפון אמר עליו "ליצחק יש מלא כסף, הוא עובד עם כל השוק. לא צריך כסף. הוא הכי מסודר, ויש לו מפעלים נכונים והוא בן אדם ישר", ובהמשך "יצחק ג'עברי ומרקו הם כמו אחד" (עמ' 89 שו' 9).
טענת השתק ומניעות
"הסיטואציה היא כזו, המנהלים של החברה לא מושכים משכורות תקופה ארוכה מאוד וגם לא מתכוונים למשוך. כל טענות הנכסים שנטענו, את הנכסים האישיים הם מכרו.... הם אין להם יכולת להכניס 100,000 ₪, כי הבתים נמכרו והכספים הוזרמו לחברה" (עמ' 15 לפרוטוקול שו' 18-22).
לטענת המשיבה הצהרה זו של עו"ד מילוא, שבהסתמך עליה אושר לחברה הסדר נושים, מקימה השתק לחייב (ולנאמן בנעליו) לטעון כיום שהדירה לא נמכרה ע"י החייב.
מטעמים אלה, הטענה בדבר קיומו של השתק שיפוטי או מניעות, נדחית.
תחולת סעיף 98 לפקודה
"98(א) מי שאינו יכול לפרוע מכספו את חובותיו כשמגיע זמן פרעונם, וכדי לתת עדיפות לנושה פלוני או למי שערב לחובו או מתוך אילוץ או שידול שלא כדין מצד אותו נושה או מטעמו הוא מעביר נכס או משעבדו, או משלם כסף, או נוטל על עצמו התחייבות, או נוקט הליך משפטי או נכנע לו, לטובת הנושה או נאמנו, ועל סמך בקשת פשיטת רגל שהוגשה תוך שלושה חדשים מיום שעשה כן הוכרז פושט רגל, יראו את מעשהו כמעשה מרמה ויהיה בטל כלפי הנאמן.
(ב) סעיף זה לא יגרע מזכויותיו של אדם שרכש קנין בתום לב ובתמורה בת ערך מידי נושה של פושט הרגל או מכוח נושה כאמור".
תחולת סעיף 96 לפקודה
96 (א) העניק אדם נכסים ונעשה פושט רגל לפני שעברו שנתיים מיום ההענקה, ההענקה בטלה כלפי הנאמן.
(ב) ...
(ג) "הענקה", לענין סעיף זה – לרבות כל העברה, אך למעט הענקה –
(1) ...
(2) לטובת קונה או בעל שעבוד בתום לב ובתמורה בת-ערך;
ביחס לחריגים הקבועים בסעיף 96(ג) לפקודה (תום לב ותמורה בת ערך) נקבע בפסיקה כי:
"מאחר שביסודות שליליים עסקינן, כמות ההוכחה הנדרשת מהנאמן כדי לצאת ידי חובת הראיה המוטלת עליו היא קטנה ואם לא תובא ראיה לסתור מצד הנתבע, יורם נטל השכנוע החל עליו".
(ראה ע"א 2887/13 שמעון נאור נ' חברת אל-יה נר השקעות בע"מ (16.8.15)).
"בפסיקה נקבע כי התנאי בדבר קיום בתום לב מחייב שמקבל ההענקה לא ידע בעת ביצוע ההענקה שהמעניק מצוי בקשיים כלכליים ולא יכול היה לצפות שההענקה תפחית ממסת הנכסים העשויה לעמוד לחלוקה בין הנושים". (ראה רע"א 8010/09 שלמה אלחדד נ' עו"ד נפתלי נשר ואח', פסקה 10 (30.6.10)).
עתה נבחן את התקיימות התנאים במקרה שבפנינו.
תום לב של המשיבה ו/או של אביה
כאמור, המשיבה ו/או אביה לא ראו את הדירה בטרם החליט חלפון לרכשה. למרות זאת, חלפון הציג את עצמו כרוכש תמים שהתעניין ברכישת הדירה עבור בתו. כך גם העידה המשיבה, אלא שכפי שיפורט להלן, בפני בית משפט התגלתה תמונה שונה לחלוטין.
הנאמן הוכיח כי חלפון עוסק בניכיון שיקים ואת חוסר תום ליבו
לא נתתי אמון בגרסת חלפון כי מעולם לא עסק במתן הלוואות בריבית (עמ' 83 שורות 2-5, 14) ושוכנעתי כי יש להעדיף את גרסת החייב, ניסים וג'עברי, לפיה חלפון ניכה שיקים לנעלי מרקו והיא נותרה חייבת לו כ-1.7 מיליון ₪ בגין כך.
א. ג'עברי העיד שחלפון עוסק בניכיון שיקים: -
"עד לפני 3 שנים לפני הנפילה (של נעלי מרקו – ה.ש.), אני הייתי מכיר את עמוס כולם מכבדים אותו כולם הולכים איתו. הייתי צריך כסף לחברה של נעלי מרקו. באתי אליו עם 200,000 ₪ אמרתי לו שמעתי שאתה פורט שיקים, אני צריך לפרוט את השיקים. הוא אומר לא, כן, אמרתי אני מכיר, יש אנשים, עשיתי 200,000 ₪ ראשונים ולאחר מכן עוד 200,000 ₪. הגענו ל-400,000 ₪ שיקים ואמר לי שאני לא עושה לך יותר (עושה - ניכיון שיקים) .... הוא אמר ליצחק (ג'עברי -ה.ש.) לא חסר לו כסף שתנכה לו שיקים זה בטח הולך לנעלי מרקו .... כל זה היה שנתיים לפני הנפילה". (עמ' 91, שו' 14-23).
בהמשך ג'עברי העיד כי הסכומים גדלו והגיעו למעל 900,000 ₪ וחלפון שקל להיכנס לשותפות עם החייב ואחיו בחנויות של נעלי מרקו (עמ' 91):
"הוא לקח את הניירות, דו"ח כספי של החנויות כדי לבדוק אם זה שווה לו או לא והתחיל הגלגל הזה כמה חודשים נסע לארה"ב, בא מארה"ב. הוא לקח את הקלסרים והתלבט אם לקחת את החנות של ר"ג או לא לקחת. הגענו למצב שלא היה מה לנשום. היו לו שיקים שלא הפקיד אותם..." (עמ' 91 וכן ראה עמ' 95 שו' 4-6).
ב. תמיכה לכך שחלפון שקל להיכנס לשותפות עם החייב ואחיו (טרם החתימה על הסכם המכר) ניתן למצוא בהודעת טקסט בה ביקש חלפון לקבל את מס' הח.פ. של נעלי מרקו וביום 3.8.15 (כחודש לפני חתימת הסכם המכר) החייב שלח לו את הח.פ. (נספח 2 לתצהיר חלפון מיום 4.4.17). אף עדותו של חלפון בבית המשפט תומכת בכך (עמ' 88 שו' 24-27, 29-32).
אמנם חלפון הציג זאת כאילו נעלי מרקו שגשגה והחייב ואחיו רצו להרחיב את עסקי החברה, אך אין לתת אמון בגרסה זו, במיוחד כשהחברה הייתה ערב קריסה וספרי החברה הועברו לבדיקתו (ראה גם עדות החייב עמ' 27 שו' 27-31, עמ' 18 שו' 1-11, עדות ניסים עמ' 44 שו' 23-29, עדות ג'עברי עמ' 95 שו' 4-6).
ג. בהודעת טקסט מיום 25.8.15 (הודעה מס' 4) (מספר ימים לפני חתימת הסכם המכר) חלפון מייעץ לחייב איך להרוויח כסף בעסקי הנעליים ומה על החייב לשנות בגישתו העסקית והוסיף: "המטרה, אוויר בחשבון ולהתחיל להרוויח". דברים אלה אינם מתיישבים עם טענת חלפון שלא ידע את מצבו הכלכלי של החייב או של נעלי מרקו, לפני חתימת ההסכם.
ד. מעדותו של עודד שהרבני מטעם המשיבה, שהינו ספק סחורה לנעלי מרקו, עולה כי מצבה הקשה של נעלי מרקו היה ידוע לעוסקים בענף הנעליים (עמ' 41 שו' 31 עמ' 49 שו' 15-14).
ה. במו"מ לקראת חתימת הסכם המכר, חלפון היה מעורב בכל נושא השיקים והשתתף בפגישה ביום 12.8.15 במשרד עו"ד רבינסקי יחד עם החייב וג'עברי, בה נאספו שיקים של נעלי מרקו שסכומם יגיע ל- 1,065,000 ₪. לו הייתה נכונה גרסת חלפון שלא ניכה שיקים עבור נעלי מרקו באמצעות ג'עברי וכי רכישת הדירה נעשתה בתום לב, מדוע היה מעורב בנושא השיקים שהוצגו
לעו"ד רבינסקי? כל שהיה עליו לעשות על פי ההסכם, הוא לשלם את הסך של 1,065,0000 ₪ לג'עברי, בנוכחות החייב ואשתו ולקבל אישור מהחייב ואשתו כי התמורה הנ"ל שולמה על ידו.
ו. חלפון העיד על הפגישה הנ"ל (ביום 12.8.15) אצל עו"ד רבינסקי: -
"יושבים 3 שעות, עושים חוזה, יצחק מוציא את כל השיקים, אמירה מצלמת אותם אחד אחד, מסכמים אותם... מקלידה את כל השיקים... סך הכל מיליון שישים וחמש ביום 12 לחודש. ביום 31.8.15 כשעשינו החוזה כותבת שאני צריך להביא לה את השיקים, כתבה בחוזה". (עמ' 78, שו' 9-22).
עדותו של חלפון שעו"ד רבינסקי אמרה לו להביא לה את השיקים, מהווה הודאת בעל דין שהשיקים היו בידי חלפון ולא בידי ג'עברי ומי שהחזיק בהם היה זה שחייבים לו את תמורתם. ראה עדות ג'עברי, ניסים והחייב לפיה חלפון החזיק את השיקים בכיסו (עמ' 47 שו' 20, עמ' 19 שו' 6, עמ' 94 שו' 5).
ז. העובדה שהתמורה על פי הסכם המכר הייתה אמורה לעבור לג'עברי ולא לחייב ואשתו והדבר היה ידוע לחלפון כבר ביום 12.8.15, מעידה על כך שהיה גלוי וידוע לחלפון שהחייב בקשיים כלכליים. חמור מכך, חלפון העיד שידע שאין לחייב חוב לג'עברי (עמ' 88 שו' 13), וכי נעלי מרקו (ולא החייב) חייבת לג'עברי כספים (עמ' 74 שו' 6, עמ' 89 שו' 7). אם כך הדבר, מדוע "הסכים" לשלם את התמורה לג'עברי ולא לחייב?
ח. מעורבותו ונוכחותו של חלפון באסיפת הנושים של נעלי מרקו ביום 7.10.15, לאחר חתימת הסכם המכר וניסיונותיו לשכנע נושים להסכים להצעת ההסדר, אף בהם יש כדי להעיד שחלפון היה נושה של נעלי מרקו וכי רכישת הדירה על ידו נועדה להבטיח פירעון חוב של נעלי מרקו כלפיו.
עם זאת, חלפון חשש שהעיסקה תבוטל, בנסיבות בהן נחתמה והוא התייחס אליה כעסקה על תנאי: אם נעלי מרקו תשלם את חובה, הדירה תושב לחייב ואשתו.
ט. חלפון רצה להסתיר מהנושים של נעלי מרקו את הסכם מכר הדירה ואף בכך יש להצביע על חוסר תום לבו וידיעתו שהסכם המכר אינו משקף את העסקה האמיתית בין הצדדים: -
כך כתב לחייב: -
"שמוליק לאסוף את האנשים ולדבר זה טוב ונכון, אבל למה להראות להם את חוזה המכירה של הבית". (הודעת טקסט מיום 6.10.15 - מס' 21).
י. במעמד חתימת ההסכם, נחתם נספח (מש/1) בו נקבע כי הואיל ועל פי חוזה המכר הקונה אינו משלם עבור הדירה למוכרים אלא ישירות לג'עברי שהוא נושה של המוכרים והואיל וקיימים שיקים שלא נפרעו לג'עברי, מוסכם כי השיקים יהיו בנאמנות בידי עו"ד רבינסקי. עם העברת הזכויות ע"ש הקונה בלשכת רישום מקרקעין, תמסור עו"ד רבינסקי את השיקים למוכרים, בלי צורך בהודעה לקונה או לאביה. השיקים יופקדו ביום 2.9.15 בכפוף לרישום משכון לטובת הקונה.
יא. באותו יום נחתם מסמך נוסף (בכתב יד) (נספח 9.4 לבקשה) ע"י הצדדים להסכם במשרדה של עו"ד רבינסקי: -
"מוגשים השיקים ביום 31.8.15 ובתוך 3 ימים מיום רישום הערת אזהרה כמפורט בסעיף 8.1 לחוזה, תשלם מור סך 1,065,000 ₪ כמפורט בחוזה והשיקים המקוריים יוחזרו לעו"ד רבינסקי בנאמנות. לא יוחזרו השיקים לידי עו"ד רבינסקי תבוטל הערת האזהרה ויבוטל ההסכם".
יב. מהמסמכים הנ"ל עולה כי מי שהחזיק בשיקים הוא חלפון ולא ג'עברי ומי שהיה צריך למסור את השיקים לידי עו"ד רבינסקי היה חלפון, כי אחרת לא ברור מדוע אי החזרת השיקים מהווה עילה לביטול ההסכם וחלפון אף הודה בכך (עמ' 78 שו' 9-22).
משני הנספחים להסכם הנ"ל עולה כי בתחילה השיקים היו אמורים להיות מוחזקים בנאמנות בידי עו"ד רבינסקי, בהמשך הוסכם באותה פגישה שצילום השיקים יישאר בידיה הנאמנות של עו"ד רביניסקי והמקור יוחזק ע"י חלפון.
כמו כן, אין מחלוקת שג'עברי לא נכח במעמד חתימת ההסכם ולמרות זאת נמסרו לעו"ד רבינסקי השיקים שעל צילומם חתמו המשיבה והחייב ואשתו, דהיינו חלפון הביא את השיקים לפגישת החתימה על ההסכם.
האם שולמה תמורה בת ערך ע"י חלפון עבור הדירה?
אמנם חלפון הפנה לשלוש עסקאות מכר של דירות דומות, אלא שאחת מהן הינה עסקת מכר דירתו של שרלי, אחיו של החייב, שמכר את הדירה לנושה של נעלי מרקו, בנסיבות דומות ושתי דירות נוספות, בקומות נמוכות, כשהדירה בעניינו נמצאת בקומה שמינית, נתון בעל השפעה על שווי הדירה.
דין הטענה להידחות מכל וכל.
חלפון מכחיש חוב כלפיו בסך 1.7 מיליון ₪, כך שלא ניתן לטעון טענה והיפוכה. החוב הוא של נעלי מרקו ולא של החייב ואשתו. בהסכם התחייב חלפון לשלם כמיליון ₪ וכן סך 635,000 ₪, סה"כ 1.7 מיליון ₪. אין לקזז מכך כספים שחלפון מכחיש כי הלווה לנעלי מרקו.
על פי הסכם המכר היה על חלפון לשלם סך 1,065,000 ₪ לג'עברי תוך 3 ימים מיום שתירשם הערת אזהרה (סעיף 8(1) להסכם) וסך 635,000 ₪ בפירעון המשכנתא, בכפוף להמצאת מכתב כוונות (סעיף 8(2) להסכם).
אי תשלום סך 635,000 ₪ לבנק
לטענת חלפון שילם סך של 1,065,000 ₪ לג'עברי ואת היתרה בגין המשכנתא בסך 635,000 ש"ח היה נכון לשלם, על מנת להשלים את העסקה, הגם שאין מחלוקת שלא עשה כן.
חלפון לא נתן כל הסבר מדוע נמנע מלפרוע את המשכנתא בפרק הזמן שממועד חתימת ההסכם ועד למתן צו איסור דיספוזיציה ע"י בית המשפט, כשאין מחלוקת שמכתב הכוונות היה בידיו.
הסיבה לכך ברורה. סכום זה היה על חלפון להוציא מכיסו ולשלם, זאת בזמן שהבין שהסכם המכר תלוי על בלימה, נוכח מצבם של נעלי מרקו והחייב וכי ענן כבד מרחף מעל חוקיותו של הסכם המכר.
באותה תקופה, נעלי מרקו נקלעה לחובות וביום 11.10.15 הגישה בקשה למתן צו הקפאת הליכים ולאישור הסדר נושים. ביום 15.10.15 הוגשה בקשה למתן צו כינוס כנגד החייב וביום 28.10.15 נשלח מכתבה של עו"ד רבינסקי לחייב, לרעייתו ולמשיבה כי היא מתפטרת מייצוג הצדדים, משנודע לה שהוסתר ממנה שבעת חתימת ההסכם, החייב היה שקוע בחובות כבדים והדבר היה ידוע לחלפון.
במצב זה חלפון בחר שלא להוציא כספים לשם פירעון המשכנתא שרבצה על הדירה, שמא גם כספים אלה ירדו לטמיון.
חלפון גם נמנע מלשלם מס רכישה ומכל מקום, אישור על תשלומו לא צורף כמוצג ולא נטען כי מס הרכישה שולם. כל שצורף הוא שובר תשלום שאינו חתום (נספח 1 לתצהיר של חלפון מיום 26.6.16).
אי תשלום סך 965,000 ₪
"הוא קיבל 3 פעמים 300,000 ₪, עד ל-3.9.15 קיבל 935,000 ₪. הוא קיבל בכסף מזומן, ב-1, 2, 3 לחודש" (עמ' 73 שו' 27-28).
ובהמשך: -
"... וביום 2.9 קיבלתי את המשכון של הבית וביום 3.9 יצחק בא והשלמתי לו את ה-935,000 ₪" (עמ' 74 שו' 2-3).
וכן: -
"ב-2.9 הוא קיבל איזה 300,000 ₪ כי קיבלתי משכון מעו"ד אמירה. ב-3.9 יצחק מגיע לו עוד 465,000. נתתי לו 365,000 והחתמתי אותו שהוא קיבל
965,000 ₪. עוד 100,000 ₪ רק אחרי תשלום מס רכישה. אני מתקן, ביום 31.8 היה חוזה, למחרת 1.9 נתתי לו 300,000 ₪, ב-2.9 300,000 ₪ וב-3.9
365,000 ₪. כתבתי לו יצחק תחתום לי, אני יצחק ג'עברי נתתי לך 965,000 ₪ נשאר עוד 100,000 ₪ ואת זה הוא אתן רק לאחר קבלת מס רכישה. החתמתי את יצחק והצגתי את המסמך" (כך במקור – ה.ש.) (עמ' 75 שו' 22-31).
"אני זוכר למה. נכון שנתתי 300,000 ₪, הוא (הכוונה לג'עברי – ה.ש.) לקח את כל השיקים, אמר לי הנה אני נותן לך אותם ביד ביום 1 לחודש. היו לו שיקים בסך מיליון שישים וחמש. נתן לי את הכל תמורת 300,000 ₪ וגם השיקים נכונים לפירעון. הוא הביא לי אותם ביום 1.9 אני חושב" (עמ' 77 שו' 23-25).
דברים אלה, מעבר להיותם גרסה כבושה ומתפתחת, היא גם בלתי סבירה ועומדת בסתירה לאישור עו"ד רבינסקי (נספח 9.4 לבקשה) לפיו במועד חתימת ההסכם (31.8.15) נמסרו לה השיקים ובניגוד למש/1 בו צוין כי השיקים יימסרו לה ביום 2.9.15, בכפוף לרישום משכון לטובת הקונה.
כמו כן עומדים הם בסתירה לאמור בהודעת טקסט מס' 8 מיום 6.9.15 (בה חלפון כותב לחייב שהוא צריך למסור לעו"ד רבינסקי את השיקים) ול"אישור" בכתב ידו של חלפון שנחתם ע"י ג'עברי ביום 3.9.15 בו צוין כי השיקים הועברו לעו"ד רבינסקי (נספח 7 לתצהיר חלפון מיום 4.4.17), וכלשונו:
"לפי הסכם שנחתם ביום 31.8.15 בקשר למכירת הבית ברח' מעגל השלום 27 ראשון לציון קיבל מר יצחק ג'עברי סך של 965,000 ₪ בקבלת משכון
הבית. השיקים הועברו לעו"ד עמירה רבינסקי בנאמנות. תשלום אחרון בסך 100,000 ₪ ישולם לאחר קבלת ותשלום מס רכישה".
"השיקים האלה של עמוס, זה לא שלי שחייבים לי אותם, הם היו חייבים את זה לעמוס למה אני לא נתתי סחורה תמורת השיקים. נתתי חשבונית. את השיקים האלה הם לא היו חייבים לי, אלה שיקים של הניכיון, הם נתנו שיקים וקיבלו כסף".
וכן: -
"... הם רשמו השיקים ואנו פרטנו את השיקים אצל עמוס. זה היה שיקים דחויים" (עמ' 93).
ג'עברי הוסיף: -
"השיקים לא נפרעו בגלל שהמצב היה קשה ובחודש יולי נסע חלפון לארה"ב והיה לו רצון לעשות שותפות עם מרקו ולקח את מחזור החנויות שנתיים אחורה ולא הפקיד את השיקים כדי לעשות שותפות ומשכו את החוט בשביל לקחת את החברה מנעלי מרקו והכל התרסק" (עמ' 95 שו' 4-6).
וכן: -
"הוא (חלפון) יודע שכל הכסף הזה בכלל לא קשור דירה" (עמ' 97 שו' 29).
ובהמשך העיד כי חלפון לא נתן לו את ה-965,000 ₪ בחודש ספטמבר אלא כמה חודשים לפני כן (עמ' 99 שו' 31).
"כשעשיתי את הפתק הזה, אין לו זכות לגבות ממני שקל היום... אם אני... אין את הפתק הזה היום, עמוס לא צריך את הבית ולא צריך כלום ויש לו זכות לפנות אלי ויש לו זכות לבוא, לגבות את הכסף בצורה הכי נחמדה, בלי הרבה דיבורים" (עמ' 10 לתמליל השיחה, שו' 2-11).
ובעדותו של החייב: -
"ש. יצחק ג'עברי היה חייב את הכסף.
ת. הוא עמד מול חלפון בשיקים"
(עמ' 25 שו' 17-18).
אי תשלום סך 100,000 ₪
העברה בנקאית מתועדת ויזומה שבה הקפיד לציין ברחל בתך הקטנה, "תשלום עבור רכישת דירה לבת בראשון לציון"?
נראה כי חלפון ביקש לייצר אסמכתא לכך ששילם תמורה עבור הדירה וביקש באמצעותה להוכיח ששילם את מלוא התמורה עבור הדירה וליתן להסכם המכר נופך של עסקה אמיתית, אף אם מדובר בסכום זעום יחסית למחיר הדירה.
אינני מוצאת להכריע בשאלה האם הסכום הנ"ל הושב ע"י ג'עברי לחלפון, אם לאו. כאמור, המדובר בסכום נמוך ביותר ביחס למחיר הדירה, ששולם במועד שרירותי כלשהו שלא על פי מועדי התשלום ע"פ ההסכם, לידי בנו של ג'עברי ולא לחייב ואשתו, כשברי שהחייב ואשתו לא היו חייבים דבר לג'עברי או למי מטעמו. נראה כי מדובר באסמכתא יזומה ופיקטיבית ולא הוכח שהסכום הועבר לחייב או לאשתו. דווקא בהמצאת האסמכתא הנ"ל יש כדי להצביע על התנהלותו המתוחכמת של חלפון, שניסה לפעול בכל הכיוונים ובכל האמצעים להבטיח פירעון חוב נעלי מרקו אליו, ולשם כך יצר את המסמך הנ"ל.
סיכום ביניים
דיון והכרעה בטענות אשת החייב
האם הסכם המכר נחתם כתוצאה מכפיה ואיומים?
לדבריה, לא קיבלה איומים ישירים מחלפון אלא באמצעות בעלה. הדבר נודע לה ביום שישי בערב שקדם לחתימת ההסכם (שנחתם ביום ראשון או שני). החייב אמר לבנו שאם יקרה לו משהו, עליו לשמור על אמו ואחיותיו.
"ראיתי כל החודש את בעלי בלחצים כי זה מפעל חיים, עסק של 30 שנה, מגיל 13 הוא ניהל אותו ושיערתי והבנתי מהשיחות שלי, וגם עבדתי כמוכרת בסניף אחר שיש קשיים. לא חייתי בבועה. אבל באותו רגע שהוא אמר את המשפט הזה הייתי בשוק, מה יכול לקרות לך, מה יקרה לך, מה אתה הולך
למות? ואז הוא התחיל להוציא את הכל, שעמוס חלפון מאיים עליו, שהוא עצמו (חלפון- ה.ש) אדם שנורה פעם, חטפתי שוק פצצה" (עמ' 56).
"הכוונה שבמועד הזה בחודש הזה לשיטתו של עמוס חלפון... בחודש הזה של הלחץ שהעסק עמד לקרוס כל רגע, זה החודש שקרה מה שקרה עם הבית, שבאו האיומים" (עמ' 61 שו' 3-5).
" עמוס מגיע שוב למשרדנו עם יצחק (ג'עברי - ה.ש.) ואמר לי שבין האחים נראה הבחור הכי טוב, שאתן לו את הדירה שלי ונגמור את זה, שאני ואשתי נגור בבית, הוא אמר שהוא לא צריך לראות את הבית, שאגור בבית כמה שאני רוצה ושאחזיר את החוב של נעלי מרקו" (עמ' 28, שו' 24-21).
על דרישת חלפון לקבל את הדירה העיד החייב: -
"... למחרת או באותו יום ג'עברי מרים לי טלפון ואמר לי שהוא דיבר עם חלפון ושצריך לתת לו את הבית, זה ביולי, כי אחרת לא נצא מזה טוב. אמרתי ליצחק (ג'עברי – ה.ש) שאני לא יודע על מה הוא מדבר איתי ואני צריך להבין את הדברים. ביקשתי לקבוע פגישה עמו אצלו במשרדים שזה לא מתאים מה שהוא אמר" (עמ' 28 שו' 14-24).
"הוא התקשר ואמר לי במידה ואתה לא סוגר לי את החוב, אני מוכר את החוב תוך 48 שעות לכנופיה של ערבים מיפו ובזה הרגע חששתי לחיי ולחיי ילדיי ומשפחתי" (עמ' 45, שו' 21-18).
"17 (א) מי שהתקשר בחוזה עקב כפיה שכפה עליו הצד השני או אחר מטעמו, בכוח או באיום, רשאי לבטל את החוזה."
"בהיותנו כולנו נתונים ללחצים ובכפיות כלכליות מכל עבר, מסקנה נדרשת מאליה היא כי לא כל לחץ ולא כל כפיה מן התחום הכלכלי יניבו זכויות לביטולו של חוזה. ענייננו הוא אך בכפיה או בלחץ שיש בהם פסול מוסרי - חברתי - כלכלי ואשר חיי עסקים ומסחר תקינים והוגנים לא יוכלו לשאתם".
וכן: -
"המבחן המקובל לקביעת עוצמתו של הלחץ ורק בנסיבות שבהם מתקיימים שני המבחנים כאחד נכיר בכפיה ככפייה בת פועל משפטי על פי סעיף 17 לחוק החוזים. ומה תהא עוצמתה של כפייה כדי שנכיר בה כבת פועל משפטי? המבחן המקובל לקביעת עוצמתו של הלחץ יימצא בתשובה לשאלה האם הייתה לצד התם חלופה מעשית וסבירה שלא להיכנע לאותו לחץ... מבחן זה הנסב על היעדרה של ברירה מעשית וסבירה העומדת לפני הצד התם, מנפה ומסנן לחצים כלכליים מקובלים וראויים; מקובלים במקומותינו ונראים ראויים בענייננו בעת שאנו באים לקבוע את מקומה של נקודת האיזון בין האינטרסים המושכים לצדדים".
באותה תקופה, גם אחיו של החייב היו נתונים ללחצים ואף שרלי ורעייתו חתמו על הסכם למכירת דירתם, כחודש קודם לכן. לפיכך, נראה כי המדובר בכפיה כלכלית המניבה אפשרות לביטול ההסכם. אמנם לכאורה הייתה לחייב חלופה של מכירת חנויות, אך לדבריו חלפון לא רצה בכך (עמ' 30 שו' 22-25) וכך גם העיד ג'עברי (עמ' 31 שו' 28-29).
"עננה שחורה רובצת מעל ראשך, יש לך אישה וילדים, כשאתה יושב במשרדים של נעלי מרקו וקובי עיני שולח לך אנשים, עמוס חלפון וספקים מתקשרים בלי סוף ואתה יודע טוב מאוד שאתה הולך לקרוס ועמוס אומר לך תן לי את הבית ואתה לא יודע איך לספר לאשתך ואתה חושב שבעוד שעתיים אתה מחוץ לדלת עם הילדים, ושוק אפור, מעולם לא הייתי במקום הזה, ולא לאף אחד. בן אדם שמרגיש מאוים ומבוהל ומפוחד אתה רוצה לגמור עם זה. קח את הדירה ותעשה מה שאתה רוצה, עזוב אותי לנפשי".
וכן: -
"כל הזמן השיקים אצלו בכיס ואמר לי, אל תדאג, לא אפיל את נעלי מרקו. אני הייתי שבוי של עמוס חלפון. אתה יכול לספר סיפורים אבל אני הייתי שבוי שלו" (עמ' 28 שו' 29-31).
האם הסכם המכר הוא הסכם למראית עין?
"13. חוזה שנכרת למראית עין בלבד - בטל; אין בהוראה זו כדי לפגוע בזכות שרכש אדם שלישי בהסתמכו בתום לב על קיום החוזה."
".... שבו "מסכימים ביניהם הצדדים, כלפי חוץ, על הסדר משפטי מסוים, בעוד שכוונתם האמיתית שונה"... בחוזה כזה מתקיים חוסר התאמה מכוון בין הצהרת הרצון של הצדדים המשתקפת כלפי חוץ בחוזה שכרתו ובין רצונם האמיתי והסמוי שלא לתת לאותו חוזה תוקף מחייב...".
ע"א 3642/11 כהן נ' גטאס, פסקה 6 (3.3.14).
ראו גם: גבריאלה שלו "דיני חוזים" (מהדורה שניה, 2003) בעמ' 167; דניאל פרידמן ונילי כהן "חוזים", כרך א (1991) בעמ' 158; ע"א 6295/95 בוחסירה נ' בוחסירה, פ"ד נ(1) 259, 261.
כן ראה ע"א 3725/08 ניסים חזן נ' אריק חזן (3.2.11): -
"חוזה למראית עין, שאינו אלא חוזה בדוי, בטל מעיקרא, וממילא אינו אוצר כח להעביר זכויות ואף קניין. כל מה שנחזה כאילו עבר מכוחו של חוזה כזה הינו בטל מעיקרו... בטלות החוזה הינה פועל יוצא מהתחקות אחר כוונתם האמיתית של הצדדים לחוזה, שלא נועדה לקיים את תנאי החוזה כפי השתקפותם החיצונית במסמך בכתב".
"במקרה הראשון – סימולציה מוחלטת – קיימת חזות חיצונית של חוזה הבא להכניס שינוי במצב המשפטי בו היו נתונים הצדדים בטרם נכרת החוזה, בעוד שכוונתם האמיתית של הצדדים היא כי המצב המשפטי שהיה בתוקפו בטרם נעשה החוזה למראית עין יישאר בעינו. זהו מצב הדברים, כאשר ראובן ושמעון עושים למראית עין חוזה לפיו ראובן מוכר נכסיו לשמעון. למעשה מסתבר שהדבר נעשה כדי ליצור רושם כלפי נושיו של ראובן שהוא משתחרר מנכסיו. לאמיתו של דבר, ראובן נשאר בעל נכסים. במקרה השני - סימולציה יחסית - קיימת חזות חיצונית של חוזה פלוני, אשר מאחוריה מסתתר הסדר שונה בין הצדדים. במצב דברים זה קיימות, אפוא, שתי עסקאות משפטיות בין הצדדים. האחת הגלויה, זו של מראית עין אשר הצדדים כלל אינם מתכוונים לבצעה, והאחרת הנסתרת, אותה מתכוונים הצדדים לבצע".
(ההדגשה הוספה- ע.ו.נ).
את גרסתו זו של חלפון דחיתי מכל וכל מהנימוקים המפורטים בפסק דין זה. משכך, עומדת בפני גרסת החייב שמצאתי לה תימוכין בעדויות ובמסמכים, לפיה חלפון רצה להבטיח את פירעון החוב של החברה כלפיו ומטעם זה חתר לכך שהמשיבה תתקשר עם החייב ואשתו בהסכם המכר.
נתתי אמון בעדות החייב שחלפון פעל כדי שהחוב כלפיו ייפרע בכל דרך, אף אם לא נחפז לרכוש את הדירה והעדיף שהחברה (ולא החייב ורעייתו) תפרע את חובה. בסופו של דבר, יזם וקידם את החתימה על הסכם המכר, בבחינת "טוב ציפור אחת ביד משתי ציפורים על העץ".
ראה בהקשר זה עדותו של ג'עברי שחלפון שקל לעשות שותפות עם נעלי מרקו "ומשכו את החוט בשביל לקחת את החברה מנעלי מרקו והכל התרסק" (עמ' 95 שו' 4-6).
סעיף 8 להסכם המכר קובע כי הערת האזהרה לטובת המשיבה תירשם לפני ששולם תשלום כלשהו על ידה (דבר שאינו מקובל כלל ועיקר), לא נקבע בהסכם מועד לתשלום המשכנתא לבנק, לא נקבע מועד מסירת החזקה בדירה ולא נחתם הסכם שכירות, למרות שהחייב ואשתו לא מסרו חזקה ולא נתבקשו למסור חזקה.
אלה מצביעים על כך שאין מדובר בעסקת מכר אמיתית.
כמו כן אשת החייב העידה שחלפון הציע לה לעבוד אצלו בעסק וכך להקטין את החוב של נעלי מרקו (עמ' 61 שו' 12-13 והודעת טקסט מס' 39 מיום 9.11.15).
כמו כן הוכח בפני שחלפון לא שילם כל תמורה עבור הדירה ונראה שלא היה אמור לשלם בגינה סכום כלשהו, אלא לרשום הערת אזהרה או משכון, דבר המחזק את היות ההסכם, "הסכם למראית עין" ומהווה כשלעצמו עילה לביטול ההסכם בשל הפרתו היסודית.
ביטול מכוח הוראות נוספות של חוק החוזים
100. סעיף 30 לחוק החוזים מורה כדלקמן:
"חוזה שכריתתו, תכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנת הציבור - בטל".
101. בדומה לחוזה למראית עין, גם חוזה בטל לפי סעיף 30 לחוק החוזים הוא מצב שבו בין הצדדים לחוזה הושגה הסכמה בלתי חוקית או בלתי מוסרית או שסותרת את תקנת הציבור.
הפסול יכול שיהיה באופן כריתתו של החוזה או בתוכנו של החוזה או במטרתו של החוזה (ראה: ע"א 4305/10 אילן נ' לוי (9.5.15)). דהיינו, אין די בכך שאחד הצדדים בלבד פעל במטרה להשיג מטרה בלתי חוקית או בלתי מוסרית שנוגדת את תקנת הציבור אלא נדרש שיתוף פעולה ולמצער הסכמה בין הצדדים לחוזה על מנת שתהיה תחולה לבטלות מכוח סעיף 30 לחוק החוזים. בהקשר זה אפנה לע"א 574/78 מפעל מבצע חברה בע"מ נ' אבגה חברה לתעשייה ולמסחר בע"מ, פ"ד לג(3) 712, 720, שלפיהם:
"המטרה בה דן סעיף 30 היא מטרת החוזה, המשותפת לשני הצדדים שכרתוהו. אין כמובן צורך בכך שהמטרה הבלתי חוקית תהיה פרי היזמה המשותפת של שני הצדדים דווקא, ומספיק לענין זה, אם האחד יזם והציע והשני סבר וקיבל בידעו על המטרה הבלתי חוקית ובהסכימו לה בדיבור, בכתובים או בהתנהגות או בהשלימו עמה".
102. בנסיבות שבפניי ספק אם מתקיימים תנאי סעיף 30 לחוק החוזים, על אחת כמה וכמה ככל שמדובר בזכויותיה של אשת החייב, מאחר ולא מצאתי ולא נטען בפני שהייתה זו מטרה בלתי חוקית משותפת של שני הצדדים, במיוחד בשים לב לעובדה שבין אשת החייב לבין חלפון לא היה קשר כלשהו.
103. כמו כן לא מצאתי כי תנאי סעיף 18 לחוק החוזים, הקובע שלושה תנאים מצטברים: הראשון מתייחס למצבו של העשוק (קיומם של מצוקה, חולשה שכלית או גופנית או חוסר ניסיון); השני, להתנהגותו של העושק (ניצול מצבו של המתקשר); והשלישי הוא שתנאי החוזה הם גרועים במידה בלתי סבירה מן המקובל, מתקיימים בענייננו.
התוצאה
104. לאור כל האמור לעיל אני מורה כי הסכם המכר בטל ומבוטל וכך גם הערת האזהרה שנרשמה מכוחו.
105. המשיבה תשא בהוצאות הנאמן, רעיית החייב והכנ"ר בסך 10,000 כ"א ובסה"כ 30,000 ₪.
106. המזכירות תעביר עותק של פסק דין זה לרשות המיסים, שתשקול ביצוע חקירת נסיבות העסקאות, כמפורט בפסק הדין.
ניתן היום, ח' תשרי תשע"ט, 17 ספטמבר 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
03/04/2017 | החלטה על (א)בקשה לדחיית שעת דיון | עירית וינברג-נוטוביץ | לא זמין |
17/09/2018 | החלטה על בקשה של משיב 3 מתן הוראות | עירית וינברג-נוטוביץ | צפייה |
26/02/2019 | הוראה למבקש 1 להגיש (א). | עירית וינברג-נוטוביץ | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | מלי כהן | יניב אינסל |
משיב 1 | שמואל כהן | אביתר כהן |
משיב 2 | כונס נכסים רשמי תל אביב | |
משיב 3 | דורון ערוסי | דורון ערוסי |
משיב 4 | מור חלפון | אמיר אלטשולר |