בפני | כבוד השופט אלעזר נחלון | |
תובע | דניאל סוסנוביק | |
נגד | ||
נתבע | בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ | |
בשם התובע: | התובע בעצמו | |
בשם הנתבע: | עו"ד יניב טיש; עו"ד גיל אפרתי |
פסק דין |
א. כללי
ב. רקע עובדתי
מדפי החשבון עולה כי [התובע] מנהל את חשבונו על הקצה העליון של מסגרת האשראי העומדת על סכום משמעותי של 46,000 ₪. משום כך, החשבון נכנס כמעט באופן שוטף וקבוע לחריגה ממסגרת האשראי, דבר שגרם לסירוב שיקים על ידי הבנק.
אין לקבל את טענת [התובע] בדבר הסתמכות על הסכמה מכללא של [הבנק] לפירעון שיקים כשהחשבון נמצא בחריגה ממסגרת האשראי; שכן, עובדה היא שסורבו מספר שיקים על ידי [הבנק] לאורך חודשים רבים עד שהושלם מניין השיקים להגבלת החשבון; סירוב שיקים על ידי הבנק במשך חודשים עד להגבלת החשבון סותר את טענת [התובע] בדבר קיומה של הסכמה מכללא, והסתמכות שלו על הסכמה מסוג זה. גם אחרי הגבלת החשבון ו[הגשת] הערעור המשיכו להיות חריגות בחשבון [התובע] ושיקים נוספים סורבו על ידי [הבנק] (שם, פיסקה 8).
ובהמשך צוין:
בענייננו עולה כי חשבונו של [התובע] נמצא במצב כרוני של חריגה מתמדת ממסגרת אשראי גבוהה; אין מדובר בחריגה מקרית, בודדת שגרמה לתגובת שרשרת, אלא בחריגות רבות המעידות על התנהלות סיסטמטית של החשבון (שם, פיסקה 9).
מעיון בחומר שלפנינו עולה, כי הגבלת חשבונו של [התובע] נבעה מכך שחמישה עשר שיקים אשר משך סורבו, מסיבות שונות. בנסיבות אלה, גם אם היה ממש בטענות [התובע] ביחס לשיק כזה או אחר, לא שוכנענו כי קיימת עילה להתערבות בפסק דינו של בית משפט קמא, או כי קיימת עילה לביטול הבאת השיקים במניין השיקים שסורבו. בהקשר זה, לא נסתרה באופן כלשהו קביעתו של בית משפט קמא לפיה חשבונו של [התובע] היה נתון באופן שיגרתי במצב של חריגה ממסגרת האשראי, עובדה שהביאה לסירוב שיקים על ידי הבנק. גם אם היו מקרים בהם נמנע הבנק מלסרב שיק כזה או אחר, לא הוצגה תשתית המלמדת, ולו בקירוב, על קיומו של הסכם מכללא המטיל על הבנק חובה לפרוע כל שיק ושיק של [התובע]. לא למותר לציין כי סירוב 15 השיקים, כפי שמופיע בפסק דינו של בית משפט קמא, החל מיום 2.2.16 ועד בסמוך לאחר יום 22.3.17, היינו, פרק זמן של למעלה מ-13 חודשים.
ג. התובענה וטענות הצדדים
בנוגע לתקופה הראשונה טוען התובע כי כבר ביום 28.5.17 הוא המציא לבאי כוח הבנק את החלטת העיכוב הזמני השני, אולם למרות זאת הפרסום בדבר הגבלת החשבון נותר באתר בנק ישראל עד ליום 1.6.17 (נספח 3 לכתב התביעה המתוקן). התובע טוען עוד כי באותו יום סירב הבנק לכבד שיק שהוצג לפירעון בחשבון, וזאת מחמת ההגבלה שעוכבה ושלא כדין (נספח 7 לכתב התביעה המתוקן). לטענת התובע, התנהלות הבנק מעוררת קושי מיוחד על רקע חובותיו המוגברות כלפי לקוחותיו. [1]
בנוגע ליום 15.1.18 טוען התובע כי עיכוב ההגבלה הזמני השלישי היה עד לאותו יום, היינו "עד ועד בכלל", אולם בפועל הבנק ביטל את העיכוב והחיל את ההגבלה בו ביום בלא להמתין ליום המחרת. כתוצאה מכך סירב הבנק לכבד שיק שהוצג בחשבון, והפרסום בדבר הגבלת החשבון הוקדם אף הוא ביום (ראו נספח 2 לבקשה מיום 18.1.18).
לעניין עדכון העיכוב הזמני השני רק בחלוף ארבעה ימים טוען הבנק, בין היתר, כי התובע נמנע מלמסור את ההודעה לסניף שבו מתנהל חשבונו, או למנהל הסניף שעמו היה לו קשר ישיר באמצעות מסרוני "ווטסאפ", והתעקש למסרה לבאי כוח הבנק. הבנק מוסיף וטוען כי באי כוחו עדכנו אותו בפרק זמן סביר בנסיבות העניין, בייחוד נוכח העובדה שבמהלך אותם ימים חל חג השבועות, כך שההודעה נמסרה בחלוף יום עבודה אחד או שניים.
הבנק מוסיף וטוען כי השיהוי בעדכון העיכוב הזמני השני לא פגע כלל בתובע: השיק שסורב ביום 1.6.17 כובד בו ביום, וזאת לפנים משורת הדין וחרף העדר יתרה מספקת בחשבון; והפרסום באתר בנק ישראל לא כלל את שם התובע אלא רק את מספר החשבון, ובכל מקרה גם אילולא הפרסום היה מצוין באתר שהחשבון "מעוכב הגבלה".
לעניין ביטול העיכוב הזמני השלישי כבר ביום 15.1.18 טוען הבנק כי ההחלטה קבעה שההגבלה תעוכב "עד ליום 15.1.18" וסביר לפרשה באופן שהעיכוב אמור היה לפקוע באותו יום ("עד ולא עד בכלל"); כי השיק שהוצג בחשבון באותו יום היה מסורב בכל מקרה בהעדר יתרת מספקת; וכי הפרסום באתר בנק ישראל לא כלל את שם התובע ובא במקום פרסום לפיו החשבון "מעוכב הגבלה", כאמור.
ככלל טוען הבנק כי התובע מתנהל בחשבון באופן לקוי מזה תקופה ארוכה, הן טרם הגבלת החשבון (כפי שנקבע בפסקי הדין בערעוריו) והן לאחריה, שכן גם נכון למועד הסיכומים מוצגות בחשבון באופן שיטתי הוראות חיוב בלא שקיימת יתרה מספקת לכיבודן. הבנק טוען כי בנסיבות אלה, הפרסומים מושא התובענה לא גרמו לתובע פגיעה גדולה יותר מזו שממילא נגרמה ונגרמת לו בשל התנהלותו. בהקשר זה טוען הבנק כי התובע נמנע מלהעיד את המוטב של השיקים מושא התובענה, וכי מחדל זה פועל לחובתו ומביא למסקנה שהפגיעה בשם התובע אצל אותו מוטב לא נבעה דווקא מסירוב השיק מיום 15.1.18.
התובע מציין עוד כי גם אם בסופו של דבר השיק שהוצג ביום 1.6.17 כובד, הרי שסירובו הראשוני היה עלול להגיע לידיעת אחרים ודי בכך כדי להצדיק לפסוק לו פיצוי.
לעניין הפרסום באתר בנק ישראל טוען התובע כי גם פרסום של מספר החשבון בלבד מאפשר את זיהויו, ולעניין הימנעותו מלזמן לעדות את המוטב של השיקים מושא התובענה הוא טוען כי "זה איש גדול.... זה לא מישהו שאני יכול להביא אותו לדיון בירושלים וכאב לי להביא אותו בגלל המשמעות מבחינת הזמן שלו" (עמוד 20 לפרוטוקול שורות 11-8).
ד. ההליך והשתלשלותו
ה. דיון והכרעה
ה(1) השיקולים שיש לשקול בפסיקת פיצוי בגין לשון הרע ללא שהוכח נזק קונקרטי
במעמדו של הניזוק בקהילתו; בהשפלה ובסבל שהוא חווה; בטיב הפרסום ובאמינותו; בהיקף התפוצה של הפרסום; ובמידת הפגיעה שיש בפרסום. עוד עליו להתחשב בהתנהגות הצדדים – המפרסם והנפגע – לפני ואחרי הפרסום (שם).
במקום אחר נקבע כי בפסיקת הפיצוי התרופתי יתחשב בית-המשפט, בין היתר,
בהיקף הפגיעה, במעמדו של הניזוק בקהילתו, בהשפלה שסבל, בכאב ובסבל שהיו מנת חלקו ובתוצאות הצפויות מכל אלה בעתיד. הבחינה היא אינדיווידואלית. אין לקבוע 'תעריפים'. בכל מקרה יש להתחשב בטיב הפרסום, בהיקפו, באמינותו, במידת פגיעתו ובהתנהגות הצדדים... (רע"א 4740/00 אמר נ' יוסף פ"ד נה(5) 510, 525 (2001)).
ה(2) פיצויים עונשיים או הרתעתיים
אמנם, בפנייתו לבאי הכוח מיום 28.5.17 (ראו נספח 6 לכתב התביעה) הביא התובע לידיעתם את ההחלטה בדבר העיכוב הזמני השני, אך הוא כלל לא ביקש מהם להמציא את ההחלטה לסניף הבנק עצמו. לא מן הנמנע שבאי כוח הבנק הניחו כי התובע, שלו היה קשר ישיר ושוטף עם הסניף ועם מנהלו כלקוח, פנה בעניין ישירות לסניף. מסקנה זו עולה עם האמור במכתב התובע לבנק מיום 1.6.17, שם ציין התובע כי בא כוח הבנק מסר לו שהיה עליו לפנות אל הסניף ישירות, וכן עם האמור שם לפיו סמוך לאחר שלבא כוח הבנק נודע כי הסניף לא קיבל את ההחלטה, הוא פעל על מנת לעדכן את הבנק בדבר העיכוב השני (ראו סעיף 7 למכתב שצורף כנספח 8 לכתב התביעה). יש גם לזכור כי פעמים רבות הליכים מן הסוג שנקט התובע מסתיימים לאחר הדיון בבית משפט השלום, בלא שמוגש ערעור נוסף, ועל כן אין זה מפתיע שהבנק ובאי כוחו לא היו מורגלים בהתנהלות בעניין עיכוב ההגבלה השני, שניתן לאחר דחיית ערעורו של התובע בבית משפט זה.
מעבר לאמור, יצוין כי התובע המציא את ההחלטה לבא כוח הבנק ביום ראשון, והעיכוב עודכן ביום חמישי של אותו שבוע, כאשר במהלך הימים שלישי ורביעי חל חג השבועות. מדובר אפוא בשיהוי בן יום או שני ימי עבודה. שיהוי זה כשלעצמו אינו יכול ללמד על כוונה לפגוע בתובע או על אדישות לפגיעה בו.
לא למותר לציין כי התובע טען לכוונות זדון של אנשי הסניף כלפיו, אולם מעדויות מנהל הסניף ומנהל המחלקה עלה כי מי שקבע את תחילת ההגבלה כלל לא היו אנשי הסניף, אלא אנשי מחלקת התפעול של הבנק, שאליהם העביר הסניף את ההחלטה בדבר העיכוב הזמני השלישי (ראו עמוד 11 לפרוטוקול שורות 25-24 ועמוד 12 שורה 30 עד עמוד 13 שורה 3). לא נטען כי לתובע יש היכרות עם מי מאנשי מחלקה זו, וממילא קשה לייחס להם כוונות זדון כלפיו.
לעניין ההתנהלות במהלך ניהול החשבון, הרי שמנהל הסניף העיד כי חרף התנהלותו החריגה של התובע בחשבון הוא התייחס אליו "לפנים משורת הדין", וקיים עמו עשרות שיחות טלפון ומספר פגישות פנים אל פנים (ראו עמוד 14 לפרוטוקול שורות 22-16). המנהל אף הבהיר מפורשות כי אין לו כל עניין אישי נגד התובע (ראו עמוד 15 לפרוטוקול שורות 28-26), והדבר ניכר גם מאופן מסירת עדותו. אכן, עדות מנהל הסניף, כמו גם עדות מנהל המחלקה, לימדו שתיהן על רצון להימנע מפגיעה בתובע שלא לצורך. כפי שיצוין להלן, מן העדויות אף עלה כי הבנק בחר לכבד את השיק שהוצג ביום 1.6.17 חרף היעדרה של יתרה מספקת בחשבון, וזאת לפנים משורת הדין וכדי להימנע מפגיעה בתובע (ראו עדות מנהל המחלקה בעמוד 11 לפרוטוקול שורות 23-18; ובעמוד 13 שורות 10-8 וכן שורה 22).
לעניין ההתנהלות במהלך ההליכים שנקט התובע נגד הגבלת חשבונו, הרי שבעת שעתר התובע לעיכוב זמני שני של ההגבלה, אִפְשֵר בית המשפט המחוזי לבנק להשיב לבקשה עד ליום 28.5.17 (ראו ע"א 56361-05-17, החלטה מיום 25.5.17). לו ביקשו הבנק או באי כוחו להזיק לתובע או היו אדישים לפגיעה בו, הם היו יכולים להמתין עם הגשת התשובה עד לאותו מועד (כאשר בינתיים ההגבלה הייתה נותרת בתוקף, נוכח דחיית הערעור בבית משפט השלום ופקיעת העיכוב הזמני הראשון), ובהמשך אף להתנגד לבקשה. בפועל, הבנק הזדרז להשיב לבקשה כבר ביום המחרת, ואף הודיע כי הוא מותיר את ההחלטה לשיקול דעת בית המשפט. גם את תשובתו לבקשת התובע לעיכוב זמני שלישי הגיש הבנק קודם המועד שנקבע לו, ואף כאן הוא נמנע להתנגד לבקשה לגופה (ראו ע"א 56361-05-17, תשובה מיום 2.1.18). נראה כי לעמדה זו של הבנק אף יוחס משקל בהחלטה בדבר העיכוב הזמני השלישי (ראו מוצג ת/1).
ה(3) פיצוי בגין נזק בלתי ממוני
ה(4) האסמכתאות המשפטיות שהציג התובע
ו. התוצאה
ראשית, התובענה הוגשה על סך של 200,000 ₪, והסכום שנפסק בפועל מהווה 0.5% בלבד מן הסכום שנתבע.
שנית, היקף הטרחה שנדרשה מצד הבנק היה לא מבוטל, ובקשר לכך יש טעם בטענות הבנק בעניין התנהלותו הדיונית של התובע (הבנק ייחד לעניין זה פרק בסיכומיו, ראו בעמוד 19 לפרוטוקול שורות 23-7, וכן התייחס לדברים גם בכתבי בי דין נוספים שהגיש בהליך): כך, בין היתר, לגבי חזרתו של התובע מן ההסכמה הדיונית בנוגע לאופן הוכחת סכום הפיצוי, שסרבלה את ההליך והביאה לקיומם של דיונים נוספים ולהגשת כתבי בי דין נוספים, ספק אם לצורך; כך, בין היתר, לגבי בקשות הביניים הרבות שהוגשו ונידונו, לרבות בעניינים של התנגדות להארכות מועד קצרות, פסלות שופט, העדת בא כוח הבנק ועוד, שאף הן הצריכו משאבים לא מבוטלים; וכך לגבי הצורך לקיים ארבעה דיונים בהליך שניתן היה לסיימו בדיון אחד או שניים, וודאי לאחר שהבנק נמנע מלהעלות טענות בשאלת האחריות, והכל תוך הקדשת משאבים מרובים לעניינים שאינם בלבו של ההליך (כעולה גם מן הפרוטוקולים של אותם דיונים).
שלישית, החל משלב מסוים חזר התובע ושנה כי בכוונתו להתייחס להיבטים אתיים בהתנהלותו של בא כוח הבנק, הן במסגרת ההליך שכאן והן במסגרת הליכים אחרים (ראו למשל עמוד 21 שורות 32-31). גם אם התובע סבור באמת ובתמים שנפל פגם בהתנהלות כאמור (וכשלעצמי ציינתי כי ספק רב בעיני אם זה המצב), הרי שהאמירות החוזרות בעניין יצרו רושם אפשרי של ניסיון לגרום לבא כוח הבנק לפעול משיקולים אישיים שלו, ושלא בהתאם לטובת לקוחו.
ניתן היום, י"ז אב תשע"ט, 18 אוגוסט 2019, בהעדר הצדדים.
יובהר כי עילת התובענה היא הפגיעה בשמו של התובע כתוצאה מסירוב השיקים, אולם לא נזק ממוני שנגרם בשל הסירובים עצמם. ↑
יוער כי מעבר לעדויות ולמסמכים שהוגשו, הצדדים הסכימו שבית המשפט יוכל לעיין גם בתיקים הממוחשבים של ההליכים מושא התובענה שכאן, וזאת על מנת לעמוד על השתלשלות ההליכים שקדמה לתובענה (עש"א (שלום י-ם) 36856-01-17 וע"א (מחוזי י-ם) 56361-05-17, ההסכמה מופיעה בעמוד 7 לפרוטוקול שורות 15-13). ↑
התובע עתר לכך שבית המשפט יחווה דעתו בשאלה האם התנהלותם של באי כוח הבנק, שלא העבירו לבנק את ההחלטה שהמציא להם ביום 28.5.17, מהווה הפרה של חובה אתית (עמוד 8 לפרוטוקול וכן עמוד 17 לפרוטוקול שורות 4-1 ועמוד 21 שורות 24-23). איני סבור שיש לעשות כן.
ראשית, כפי שציינתי בפיסקאות 27-28 לעיל, מן הראיות שלפניי עולה כי ההתנהלות הכוללת של הבנק ובאי כוחו אינה משקפת כוונה לפגוע בתובע או אדישות ביחס לפגיעה בו, ונראה לכאורה כי היא אף משקפת את ההיפך. ממילא, ספק רב אם יש בה כדי הפרת חובה אתית כלשהי.
שנית, מקרה זה אינו ממין המקרים החריגים שבהם ראוי שבית המשפט ייתן סעד בעניין הפרה נטענת של כללים אתיים של עורכי הדין. ברע"א 9930/17 אל מדאמין בע"מ נ' חנא (28.3.2018), שעליו נסמך התובע נאמר, בין היתר, כי "בית המשפט לא יבחן את הסוגיה האתית כשלעצמה, במנותק מהשלכותיה על הדיון המתקיים לפניו ועל זכויותיהם של הצדדים בקשר לכך... השאלה המקדמית שעל בית המשפט לבחון היא, אפוא, אם הטענה המועלית לפניו מבוססת על פגיעה בזכויותיו של בעל הדין בהליך". במקרה שכאן, ההפרה הנטענת בוצעה במסגרת התנהלות באי כוח הבנק בהליכים הקודמים, שבעקבותיהם הוגשה התובענה שכאן, ולא במסגרת התנהלותם בתובענה. ממילא, הקביעה בעניין זה כלל אינה נדרשת לצורך ניהולה התקין של התובענה. לו סבר התובע כי התנהלותם של באי כוח הבנק במסגרת ההליכים הקודמים הייתה שלא כדין, וכאמור ספק רב בעיני אם זהו המצב, היה יכול להגיש כלפיהם תובענה אישית או לנקוט כל הליך אחר העומד לרשותו. התובע נמנע מלעשות כן, וממילא אין להתייחס לכך במסגרת התובענה שלפניי, שבה באי כוח הבנק לא נתבעו. ↑
מבלי להקל ראש בפגיעה בשמו של התובע מחמת הגבלת חשבונו באותם ימים, לא ברור מהו המשקל שייחס הוא עצמו למספר ימי הגבלה: הלוא החשבון הוגבל ביום 12.1.17, ואילו הערעור הוגש ביום 16.1.17; הערעור נדחה ביום 22.5.17, והערעור הנוסף הוגש ביום 25.5.17; ההחלטה בדבר העיכוב הזמני השני ניתנה ביום 26.5.18, והתובע המציא אותה לבא כוח הבנק ביום 28.5.17, ולסניף עצמו רק ביום 1.6.17. פערי זמנים אלה אינם גדולים, ויש גם להניח כי התובע נדרש להיערך להגשת כתבי טענותיו, אולם הם יכולים ללמד כי הוא עצמו לא סבר שהפגיעה הגלומה בהגבלה בת מספר ימים היא כה משמעותית עד שהיא מצדיקה להגיש מיידית הליך ראשוני ולהשלים טענותיו בהמשך, או לפנות לסניף ישירות.
התובע טוען כאמור כי לא יכול היה לפנות לסניף הבנק קודם לכן נוכח כלל 25 לכללי לשכת עורכי הדין (אתיקה מקצועית) התשמ"ו-1986, אך ספק אם זהו המצב: התובע היה בעל דין, שניהל עם הסניף שיג ושיח ישיר ושוטף כלקוח. כמו כן מדובר היה בהמצאת מסמך בלבד, שלא מן הנמנע כי באה בגדרי ההיתר המפורש שבכלל 25(ב)(2). לא בכדי ביום 1.6.17, בעת שנודע לתובע על סירוב השיק מאותו יום, הוא הזדרז לפנות אל הסניף ישירות על יסוד כלל זה (ראו נספח 8 לכתב התביעה). ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
16/01/2019 | החלטה שניתנה ע"י אלעזר נחלון | אלעזר נחלון | צפייה |
18/08/2019 | פסק דין שניתנה ע"י אלעזר נחלון | אלעזר נחלון | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | דניאל סוסנוביק | דניאל סוסנוביק |
נתבע 1 | בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ | גיל אפרתי |