בפני | כבוד השופט אמיר לוקשינסקי-גל | |
תובעים | 1. אורי זרוג 2. אביבה זרוג 3. דניאל רפאל זרוג 4. מרב זרוג | |
נגד | ||
נתבעים | 1. רפאל דוד אסולין – ההליכים כלפיו עוכבו 2. שלום פינקו 3. אריאל שכטר – התביעה נגדו נדחתה | |
ב"כ התובעים: עו"ד טל גרשטיין
ב"כ הנתבע 2: עו"ד שרה פינקו
פסק דין בתביעה נגד הנתבע 2 |
תביעה להשבת 600,000 ₪ ששולמו בגין עסקאות לרכישת דירות "עמידר" במחיר מופחת, אשר לא התממשו. פסק הדין דנא מכריע בתביעה נגד הנתבע 2, וזאת לאחר ההליכים המשפטיים נגד הנתבע 1 עוכבו בשל הליכי חדלות פירעון, ולאחר שהתביעה נגד הנתבע 3 נדחתה בהמלצת בית המשפט.
רקע
הנתבע 1, רפאל דוד אסולין (להלן: אסולין) ששימש כעורך דין, הינו מי שלטענת התובעים היה הגורם הדומיננטי בתכנית שהופעלה נגדם, ואשר באמצעות הנתבעים 2-3 קשר קשר להוציא כספים שלא כדין מהתובעים.
הנתבע 2, מר שלום פינקו (להלן: פינקו) הינו מי שנטען על ידי אסולין שקיבל לידיו חלק מהכספים ששילמו התובעים לאסולין, ומי שלאחר מעצרו של אסולין גרר את התובעים לעסקה נוספת, בניסיון לפתור את אבדן העסקה הראשונה, ובדרך זו הוציא מהם סכומי כסף נוספים.
הנתבע 3, עו"ד שכטר, הינו מי שלטענת התובעים העניק ליווי משפטי לתובעים בעסקת המכר השניה.
העסקה הראשונה
העסקה השניה
לדברי התובע, פינקו מסר לו שתי המחאות המשוכות מחשבונה של חברת ש.י. רוזנר השקעות בע"מ, בסך כולל של 350,000 ₪. אולם, ההמחאות חזרו מסיבת "אין כיסוי מספיק". יצוין כי לתצהיר התובע צורף צילום שיק שזמן פירעונו ליום 1.7.17 על סך 100,000 ₪, וצילום מושחר של שיק נוסף, שלא ניתן להבין את פרטיו. לדברי התובע, מדובר בחברת יחיד בשליטת צד ג' שהוא אדם ששמו הוזכר בהקשרים פליליים חמורים, ולתובעים אין כל כוונה להסתבך עמה.
התביעה והשתלשלות ההליכים
בכתב התביעה המקורי שהוגש, היו חסרים שני נספחים (אישורים נטענים של עו"ד אסולין לקבלת סך של 100,000 ₪ ולקבלת יתרת התמורה בסך של 270,000 ₪). כמו כן, חלק מהמסמכים האחרים שצורפו היו בלתי קריאים. בכללם שני המסמכים העיקריים שעליהם מתבססת התביעה, ושנטען שפינקו חתם עליהם – מסמך בירור מצב העסקה, והסכם הביטול.
בהחלטות כב' הרשם הבכיר אורן כרמלי מיום 21.11.18, בהתייחס לבקשה לסילוק על הסף, נדרשו התובעים לצרף את הנספחים החסרים או להודיע על גריעתם מהתיק, וכן נדרשו לצרף העתק קריא של המסמכים האחרים.
התובעים התעלמו מכך, ובדיון קדם המשפט הראשון ביום 2.7.19 במסגרת יתר ההוראות שניתנו, נדרשו התובעים למלא אחר אותה החלטה. בהמשך לכך, התובעים הגישו כתב תביעה מתוקן, שממנו גרעו את אישורי התשלום כביכול שנתן להם אסולין, וכן צירפו העתקים "קריאים" לטענתם של המסמכים האחרים. בפועל, המסמכים החשובים של מסמך בירור מצב העסקה והסכם הביטול, נותרו באיכות ירודה ומושחרים בחלקם. ייאמר מיד, כי לכל אורך ההליך, ובכלל זאת בשלב התצהירים ובשלב דיוני ההוכחות, התובעים לא צירפו מסמכים קריאים יותר. יתרה מכך, הם לא הציגו את מסמכי המקור כאשר התבקשו לעשות כן, הגם שהתובע 1 אישר כי אלו היו בידיו וטען כי העבירם כביכול לעורך דינו.
מטעם התובעים הוגש תצהיר עדות ראשית אחד, של התובע 1. כמו כן, התובעים זימנו לעדות את מר ישראל אשר יזם לפי הטענה את הפגישה עם פינקו בקשר לעסקה השנייה, וכן את בעלת הזכויות בדירה של העסקה הראשונה.
ביום 24.11.20, לאחר הגשת כתב ההגנה, ובטרם שלב הגשת התצהירים, נכנס אסולין מיוזמתו להליך של הסדר נושים במסגרת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 וההליכים המשפטיים נגדו עוכבו. התובעים לא פנו לבית המשפט של חדלות הפירעון בבקשה להחריג את ההליך דנא מעיכוב ההליכים. יוער כי לאחר דיון ההוכחות הראשון ביקשו התובעים לחדש את התביעה נגד אסולין, בשל ביטול הסדר חוב. אולם, מאחר ששמיעת ההוכחות כבר החלה ועדות אסולין כבר ניתנה והסתיימה (מבלי שהיה מיוצג) לא מצאתי כי יש מקום לחדש כלפיו את ההליכים בתיק הנדון, תוך פגיעה בזכויותיו הדיוניות (וזאת מבלי לגרוע מזכויות התובעים כלפי אסולין, שלא במסגרת התיק הנדון).
ביחס לעסקה השניה, פינקו הכחיש שגרר את התובעים לעסקה נוספת, והכחיש שקיבל מהם כספים כלשהם. כזכור, התובעים טענו כי אדם בשם ישראל פנה אליהם והמליץ להם להיפגש עם פינקו ביחס לעסקה השניה. פינקו טען כי אמנם הוא מכיר את ישראל, אולם בין השניים קיים נתק של למעלה מ- 7 שנים, ולא ידוע לו בגין מה נוצר הקשר בין התובעים לישראל, ומכל מקום הוא עצמו לא טיפל בשום עסקה עבור התובעים.
יחד עם זאת, פינקו אישר שישראל פנה אליו בניסיון לחדש עמו קשר, ואישר כי בעקבות זאת נקבעה פגישה במשרד עו"ד שכטר. לטענתו, מטרת הפגישה הייתה יצירת הסכם תיווך שבו התובעים ביקשו למצוא עבורם נכס לרכישה, שאינו מבין הנכסים נשוא התביעה. לדבריו, במעמד הפגישה לא הוצעה דירה באותו בניין מגורים של העסקה הראשונה, ולא נדרש סך של 130,000 ₪.
בכל הנוגע למסמך "בירור מצב עסקה לפני סיום" ולמסמך ביטול ההתקשרות, טען פינקו כי מדובר במסמכים מזויפים שלא נכתבו על ידו ולא נחתמו על ידו. פינקו גם הכחיש שמסר לתובעים את השיקים של חברת ש.י רוזנר, וטען שהוא אינו קשור לחברה זו בקשר כלשהו.
עוד טען פינקו, כי התובע ומר ישראל איימו עליו באמצעות אדם שלישי, בניסיון לסחוט ממנו כספים. כאשר ראה התובע שניסיונו לא צולח, הוא הגיש תלונה למשטרה, לשם הגיע פינקו, ובין השניים התקיים עימות שבמהלכו התובע הודה כי פינקו לא נטל ממנו כספים בשום שלב.
פינקו הגיש תצהיר עדות ראשית אחד, מטעמו.
עו"ד שכטר הכחיש שהתקיימה פגישה נוספת, בנוכחות התובעת 4 (בתו של התובע) והכחיש שהתובעת 4 חתמה בפניו על מסמכים. כן הכחיש עו"ד שכטר שהתובעים העבירו אליו סך של 130,000 ₪ או כל סכום אחר. לטענתו, לא בכדי התובעים לא הציגו אסמכתא להעברת כספים כלשהם לידיו.
דיון והכרעה
בידי התובעים, לשיטתם שלהם, ראיות זהב ביחס לאחריותו של פינקו לכספים. אלו הם מסמך "בירור מצב העסקה" (שחלקו הראשון מודפס ועל גביו תאריך הנחזה כ- 16.6.2016 וחלקו השני הוסף בכתב יד בתאריך 23.1.2017) שבו אישור כביכול של פינקו להימצאות סך של 200,000 ₪ בידיו בגין עסקת המכר, ולמחויבותו להשיבם לתובעים במקרה של ביטול העסקה; וכן מסמך ביטול העסקה מיום 24.1.2017 שבו נחתמה התחייבות כביכול של פינקו להשיב לתובעים סך של 350,000 ₪ בתוך 20 ימים. העתק מושחר ובאיכות ירודה של מסמכים אלה צורף לתצהיר התובע כנספחים ו' ו- ז', בהתאמה.
כבר בתחילת הדרך התבקשו התובעים על ידי כב' הרשם הבכיר כרמלי, ולאחר מכן על ידי, להגיש את המסמכים הללו באופן קריא. ברם, העתק ברור של המסמכים הללו לא צורף, אף לא בשלב הגשת התצהירים, ובעייתי מכך, התובעים לא הציגו את מסמכי המקור, הגם שטענו שאלו מצויים בידיהם.
כך, בחקירתו הנגדית של התובע, הוא השיב ביחס לשני המסמכים הללו, כי המסמכים המקוריים מצויים ברשותו וכי הוא העבירם כביכול לעורך דינו, אולם כאשר התבקש להציג את המסמכים הוא נותר ללא מענה תוך שהוא מביט לכיוון עורך דינו:
"ת. ה[מסמך של] ה- 350 אלף ₪ אני הבאתי לעוה"ד את המקור.
[...]
ש. איפה המקור של נספח ו'?
ת. אני מסרתי את המקור. זה היה גם בנוכחות העד שהיה פה. יש לנו את המסמך הזה באורגינל, זה בנוכחות של שלומי שהוא עד שהוא נחתם בנוכחותו.
[...]
ש. האם תוכל להציג את המסמך המקורי?
ת. צריך למצוא אותו. נתתי לבא כוחי.
[...]
לשאלת בית המשפט באשר לנספח ז' האם יש מקור למסמך זה, אני משיב שהיה לי מקור של הכול, עכשיו אני רואה שהכל צילומים.
ש. אז איפה המקור?
ת. [העד מביט לכיוון עוה"ד]. אז אין לי עכשיו פה את המסמך" (עמ' 35 ש' 1-31).
בענייננו, מאחר שהנתבע 2 פינקו הכחיש את חתימתו על המסמכים שיוחסו לו מראשית הדרך, הרי שעל התובע מוטל הנטל לשכנע כי החתימה אותנטית.
ברם, לא רק שהתובע לא הגיש חוות דעת מומחה לעניין זהות בין החתימות המתנוססות על גבי המסמכים לבין חתימתו של פינקו, הרי שהוא גם מנע את אפשרות פינקו להראות שאין מדובר בחתימתו, מאחר שלא הציג את מסמך המקור (שככלל הוא הכרחי לצורך מתן חוות דעת מומחה). אף העתקי המסמכים שהגיש היו ירודים ובאיכות נמוכה, באופן שאינו מאפשר לבחון ברצינות את אותנטיות החתימות. משכך, ברור כי התובע לא עמד בנטל השכנוע להוכחת אותנטיות החתימה של פינקו על המסמכים הללו.
המסקנה העולה ממחדלו הראייתי המהותי של התובע בהצגת מסמכי המקור (ואף העתק ברור של המסמכים) המצויים בשליטתו הינה, כי התובע כשל במשימתו לשכנע את בית המשפט בצדקת תביעתו ובהוכחת טענותיו המרכזיות בדבר אחריות פינקו לכספים ששילם ובהעברת תשלומים שונים לפינקו.
פינקו הרבה לסרב להשיב לשאלות בטענה כי הדבר מצוי כביכול בחיסיון בשל הליך פלילי (ככל הנראה כוונתו להליך פלילי שהתקיים נגד אסולין). כך למשל, פינקו אישר שעבד עבור מר אסולין, אך סירב לומר מה היה תפקידו, בטענה של "חיסיון של ההליך הפלילי" (עמ' 25 ש' 12-17. אעיר כי כל ההפניות ביחס לעדות פינקו הן לפרוטוקול דיון ההוכחות השני מיום 13.6.21, אשר מטעם כלשהו העימוד בו לא המשיך באופן רציף). מדובר בסוגיה חשובה, שכן אסולין עצמו העיד שביצע עסקאות נוספות ביחס לדירות עמידר עם פינקו, אשר לדבריו היה בעל קשרים בעמידר (עמ' 11 ש' 29-32, עמ' 19, ש' 2-3, ש' 33-35) וטענת התובע בכללותה היא לקשירת קשר בין השניים.
כך גם ביחס לטענת אסולין כי העביר אליו סך של 200,000 ₪, פינקו הכחיש זאת במילה "לא" והוסיף ואמר "אני מבקש שלא להשיב מעבר לכך מאחר שזה תחת חיסיון בעניינים הקשורים להליך הפלילי" (עמ' 26 ש' 8-9).
פינקו ניסה להתחמק גם ממתן הבהרה האם נפגש עם התובע מחוץ למשרדו של עו"ד שכטר כפי שטען בתחילת חקירתו (עמ' 24 ש' 13-18) או האם אותה פגישה או פגישה אחרת עם התובע התקיימה במשרדו של עו"ד שכטר כפי שהעיד בהמשך עדותו (עמ' 24 ש' 31). גם כאשר השאלה הופנתה אליו מטעם בית המשפט הוא ביקש להימנע מלהשיב (עמ' 26 ש' 34).
לעניין החיסיון או צו איסור הפרסום הנטען יוער כי עוד בדיון ההוכחות הראשון (ביום 23.5.21) במסגרת עדותו של אסולין אשר טען כי קיים צו איסור פרסום, הוריתי לו להשיב לשאלות, וציינתי כי "פרוטוקול הדיון יישאר חסוי לפרק זמן של 30 ימים שבמהלכו יוכל להמציא הנתבע 1 צו איסור פרסום". חרף זאת, לא הוצג לבית המשפט צו איסור פרסום או חיסיון בכל שלב שהוא, לא במסגרת דיון ההוכחות השני שבמסגרתו נחקר פינקו (ביום 13.6.21) וגם לא לאחר מכן.
מן העבר האחר, כאשר ב"כ התובעים עמד על קבלת תשובה לשאלה שהציב בפני פינקו, ניתנה החלטה קונקרטית בכפוף לרלבנטיות השאלה. כך למשל, ביחס לשאלה האם מתנהל הליך פלילי גם נגד מר פינקו ציינתי כי השאלה אינה רלבנטית ולא חייבתי את העד להשיב (עמ' 25 ש' 36-37) ואילו ביחס לשאלה האם היו לפינקו שתי פגישות עם התובע או פגישה אחת, שהופנתה גם מטעם בית המשפט כאמור, חייבתי את העד להשיב (עמ' 27 ש' 6-8).
לפיכך, הגם שדרכו של פינקו להימנע ממתן תשובות בשל טענה לחיסיון נראית כניסיון להתחמק ממתן מענה ענייני, לא שוכנעתי כי הדבר מנע קבלת תשובות מפורטות היכן שב"כ התובע עמד על קבלת מענה. ב"כ התובע לא היה חייב להסתפק בסירוב העד להשיב בשל "חיסיון" והיה באפשרותו לבקש להורות לעד להשיב, כפי שעשה בחלק מהמקרים. לכן, העובדה שסוגיות מהותיות נותרו עם מענה קצר וללא פירוט (כגון סוגיית קבלת הכספים מידי אסולין וסוגיית מהות מערך היחסים בין פינקו לאסולין) נזקפת אמנם מבחינה ראייתית לחובת פינקו, אולם אין בה את המשקל המספק על מנת להטות את הכף לטובת התובע.
כך, סתירה מהותית בגרסת התובע התגלעה ביחס לטענה מרכזית בדבר התשלום שביצע התובע לטענתו עבור פינקו, בסך של 130,000 ₪. בתצהירו טען התובע (בסעיף 29-31) כי בפגישה הראשונה שהתקיימה במשרדו של עו"ד שכטר בנוכחות פינקו ומר ישראל, הוא התבקש להוסיף סך של 130,000 ₪ לסך של 200,000 ₪ המצויים כביכול בידי פינקו. לדבריו (בסעיף 35 לתצהירו) בפגישה שנייה במשרדו של עו"ד שכטר, שאליה התלוו אשתו ובתו (התובעות 2 ו- 4) בתו מרב חתמה על המסמכים בפני עו"ד שכטר, ובאותו מעמד הוא מסר לעו"ד שכטר את הסך של 130,000 ₪.
ברם, העד מטעם התובע מר ישראל, שמסר את עדותו בנוכחות התובע באולם ובטרם שהתובע נחקר, העלה גרסה שונה ביחס לתשלום האמור. לדבריו, הוא עצמו קיבל את הכספים מהתובע, על מנת להעבירם לפינקו (עמ' 23 ש' 1). כמו כן, לגרסתו התשלום הועבר במספר פעימות, וכן הוא נטל לעצמו חלק מהכספים בגין מעורבותו בתיווך העסקה. כך, לטענתו של ישראל, התובע העביר לו תשלום ראשון בסך של 20,000 ₪, במזומן. את הסכום הזה נתן ישראל לאחיו של פינקו. בחלוף מספר ימים התובע העביר לו סך של 100,000 ₪ במזומן. ישראל נטל מסכום זה סך של 20,000 ₪, ואת היתרה העביר לנהג שנשלח על ידי פינקו. כמו כן, בחלוף כשבוע העביר אליו התובע סך של 10,000 ₪ בשיק, עבור התיווך. לדבריו הוא צילם בוידאו את מתן ה- 20,000 ₪ לאחיו של פינקו, אך הטלפון שבו מצוי הסרטון "הלך", ואילו ביחס למסירה של ה- 80,000 ₪ לנהג הוא לא צילם סרטון (ראו עמ' 23, ש' 14-18, עמ' 28 ש' 3-6, עמ' 28 ש' 7-23).
לאחר עדותו של ישראל עלה התובע להעיד. התובע טען בפתח עדותו כי נפל מגובה לפני כ- 10 שנים ולכן הזיכרון שלו אינו משופר. הוא ביקש לתקן את הגרסה שמסר בתצהירו שלפיה נתן את הסך של ה- 130,000 ₪ לעו"ד שכטר, ואמר "אני אמרתי זאת בצורה כללית שנתתי, אבל לא פירטתי כמו שהעד [ישראל] פירט, הוא צודק בדבריו" (עמ' 32 ש' 24-26, וראו גם עמ' 37 ש' 5-10).
בכל הכבוד, לא ניתן לקבל הסבר מעין זה לסתירה המהותית שהתגלתה. אין מדובר בהיעדר פירוט מספק בתצהיר התובע ביחס למסירת הכספים לפינקו, אלא בגרסה שונה בתכלית בהשוואה לגרסת ישראל. זאת, הן בנוגע לזהות מקבל הכספים, הן בנוגע למספר התשלומים, והן בנוגע לכך שישראל נטל חלק מהסכום לעצמו. לעניין אחרון זה, התובע טען בעדותו כי ידע על כך שישראל נטל סך של 30,000 ₪ מתוך הכספים ששילם, מספר חודשים לאחר התפוצצות העסקה (עמ' 23, ש- 3-13 בפרו' ישיבת ההוכחות השניה). כלומר, התובע ידע על כך בטרם הגשת התביעה, ובוודאי בטרם שהגיש את תצהירו, ובכל זאת הוא לא מצא לנכון לנכות את הסכומים שנטל לעצמו ישראל, מהסכומים שאותם תבע מהנתבעים. כמו כן, ישראל עצמו טען שהסכום האחרון בסך 10,000 ₪ ניתן לו ישירות בשיק מטעם התובע, ולכן יש לתמוה על כך שהתובע לא ידע בזמן אמת שישראל נוטל כספים כ"דמי תיווך".
יתרה מכך; דיון ההוכחות הראשון הופסק לאחר שב"כ תובע לא חש בטוב, ועדות התובע המשיכה בדיון ההוכחות השני, בחלוף מספר שבועות. והנה, באופן מפתיע למדיי, בדיון השני חזר התובע לגרסה קרובה יותר לגרסה המקורית בתצהירו שלפיה הסך של 130,000 ₪ ניתנו במשרדו של עו"ד שכטר (הגם שלא לעו"ד שכטר עצמו) ואף הסביר את ההיגיון שביסוד הדברים. לדבריו הוא אמר לעו"ד שכטר כי הוא מוכן לתת את הכספים רק מאחר שעו"ד שכטר נמצא מולו, וכי עו"ד שכטר יוכל לאשר את הדברים:
"אני אמרתי לגבי ה- 130 אלף ₪ באופן כללי, שבאתי לנתבע 3 ואמרתי לו שאני נותן כסף כי אתה מולי. אם אתה לא פה, פעם אחת, אין כסף, הוא אמר אין בעיה, אני פה. הוא יכול לאשר אם כך היה" (עמ' 17, ש' 1-3).
בהמשך עדותו, במענה לשאלות ב"כ עו"ד שכטר, הוא חזר לגרסה של העד ישראל, וטען שלא ראה מה קרה עם הסך של 130,000 ₪ לאחר שנתן אותם לישראל:
"ש. לגבי שלומי ישראל לגבי הכסף ה- 130,000 ₪. שמעת את זה ממנו?
ת. מה זה שמעתי ממנו?
ש. לא ראית מה קרה עם ה- 130 אלף ₪?
ת. נכון.
ש. בדיון הקודם הסתבר ש- 30 אלף ₪ מתוך ה- 130 אלף ₪, אפילו לא המשיך הלאה?
ת. הבנתי ש- 30 אלף ₪ הלכו אליו ו- 100 הלכו לפינקו.
ש. מ[ת]י שמעת זאת לראשונה
ת. 4 חודשים טובים אחרי שהתפוצץ כל העסק הזה הוא אמר שהוא לקח 30 אלף ₪.
ש. אז אולי הוא לקח את ה- 130 ₪
ת. אי אפשר לדעת. שאלה טובה. אתה צודק" (2. עמ' 23 ש' 3-13).
הנה כי כן, בסוגיה מרכזית ומהותית, של מסירת סך של 130,000 ₪ כביכול לפינקו, העלה התובע מספר גרסאות סותרות, ואף זאת באופן בלתי עקבי אשר השתנה מספר פעמים במהלך עדותו. בנסיבות אלה, לא ניתן לייחס משקל של ממש לטענה בדבר תשלום סך של 130,000 ₪ לפינקו.
פער בלתי מוסבר נוסף בגרסת התובע הינו כי "מסמך בירור מצב העסקה" (נספח ו' לתצהירו) שכביכול נחתם על ידי פינקו, נושא תאריך של יום 16.6.16, בעוד שלטענת התובע הוא הכיר את פינקו רק לאחר יום 1.8.16. כך גם, לטענת התובע ישראל היה עד לחתימת המסמך, אולם גם את ישראל הוא הכיר לטענתו רק לאחר כישלון העסקה הראשונה דהיינו בחודש אוגוסט 2016. בפי התובע לא ניתן הסבר לסתירה זו בנתונים (ראו עמ' 34 ש' 32 – עמ' 35 ש' 12, וכן בעמ' 35 ש' 20-25).
בנוסף, בעוד שבתצהירו (בסעיפים 37-38) טען התובע כי בפגישה של בתו עם עו"ד שכטר לצרכי חתימת ההסכם, עו"ד שכטר הוציא מסמכי הסכם עם המילה "טיוטה" מוטבעת עליו, בתו עדכנה אותו, ואז הוא מיד התקשר לעו"ד שכטר לשאול לפשר הדבר, ועו"ד שכטר אמר לו שהעסקה "תקועה"; הרי שבעדותו טען התובע שהוא עצמו נכח באותה פגישה שעו"ד שכטר הוציא בה כביכול הסכם עם הכיתוב "טיוטה", הוא שאל את עו"ד שכטר לפשר הדבר ועו"ד שכטר השיב ש"יסדר את זה בהמשך" (עמ' 33, ש' 18-22). מדובר בפער בעל חשיבות, שכן מעבר להבדלים בסוגיית נוכחות התובע בפגישה האמורה, קיים כאן פער לעניין הרגע והאופן שבו הבין התובע כי אין עסקה.
לסתירות אלו מצטרפות תמיהות נוספות. כך למשל, לא ברור כיצד הגיע הסכום במסמך ביטול העסקה מיום 24.1.17 לסך של 350,000 ₪. בוודאי לא בנסיבות שבהן יום לפני כן, ב- 23.1.17 נכתב כביכול בכתב יד במסמך בירור מצב העסקה התחייבות של פינקו להשבת הסכום שנזכר באותו מסמך, שעמד על סך של 200,000 ₪. כמו כן, באופן מעורר תמיהה התובע לא איתר את האסמכתאות שמסר לו כביכול מר אסולין על התשלומים שהעביר אליו, וטען בעדותו כי הפתקאות הללו נמסרו לבנו שנכח באולם והוא איבד אותן:
"[העד מחייך ופונה לבנו]. לפעמים שאדם המזל שלו קצת נופל, את כל הפתקים נתתי לבני שנמצא באולם והוא פשוט איבד אותם" (עמ' 21 ש' 10-14, בפרוטוקול הדיון השני).
עוד תהייה שעולה היא מדוע התובעים הסתפקו בעדותו של התובע 1 בלבד, קל וחומר בנסיבות שבהן הוא העיד על עצמו שאינו בעל זיכרון טוב. עדים אחרים היו חלק מאירועים מהותיים, כגון הבן שקישר בין התובע לבין פינקו, והרעייה והבת שנכחו בעת התשלום הנטען של הסך של 130,000 ₪ במשרדו של עו"ד שכטר. התובע אישר שכל התובעים והעדים הפוטנציאלים אחרים מטעמו כשירים למתן עדות, והוא לא הסביר מדוע לא הוגש תצהיר מטעמם (עמ' 18, ש' 5-12, בפרוטוקול הדיון השני). כידוע היטב, הימנעות בלתי מוסברת מהבאת עד המצוי בשליטתו של בעל דין, קל וחומר הימנעות ממתן עדות של חלק מבעלי הדין עצמם אשר להם ידיעה אישית ביחס לאירועי התביעה, נזקפת לחובת הצד הנושא בנטל הבאת הראיות – התובעים במקרה דנא.
עוד יש לציין כי ב"כ התובע לא חקר את פינקו כלל בסוגיית השיקים של חברת ש.י רוזנר שלפי הטענה שהוכחשה על ידי פינקו, הם ניתנו במסגרת החזר הכספים בגין ביטול העסקה. גם באת כוחו של פינקו לא חקרה את התובע ביחס לשיקים הללו, אולם בשים לב לכך שנטל השכנוע מוטל על התובע, התמיהה ביחס להיעדר החקירה מצד התובע, משמעותית יותר. יוער כי לאחר שפינקו טען בעדותו, כי ישראל לא העיד בבית המשפט שמסר לו (לפינקו) כספים, הוא לא נחקר באופן ישיר על השאלה האם הועברו אליו כספים ששולמו על ידי התובע בגין העסקאות.
עדות אסולין בדבר העברת סך של 200,000 ₪ לפינקו מעלה שאלות. כך, אסולין אישר כי קיבל מהתובע את השיק (של השכן) על סך של 270,000 ₪, פדה אותו בחשבונו, והעביר את הכסף לידי פינקו (עמ' 11, ש' 14-15). בהמשך טען שהעביר סך של 200,000 ₪ לפינקו, בשקית בפגישה שבה נכח גם אחיו של פינקו, וכי שאר הסכום היה כסף שפינקו היה חייב לו, וכך הוא "החזיר" אותם מתוך הסך של ה- 270,000 ₪ (עמ' 12 ש' 5-6, עמ' 14 ש' 34-35, עמ' 20 ש' 29-32). דא עקא, בהתאם למסמכי חשבון אסולין אשר צורפו לאחר דיוני ההוכחות עולה כי ביום 27.7.16 נפרע בחשבונו של אסולין שיק בסך של 270,000 ₪ אולם לאחר ההפקדה הוא משך סך של 130,000 ₪ בלבד ולא סך של 200,000 ₪ או של 270,000 ₪ כפי שטען בעדותו. יתכן שלא ניתן לשלול שפינקו קיבל מאסולין כספים, אולם הוכחה לכך כנדרש במשפט אזרחי – אין.
עדות ישראל אף היא מעוררת שאלות. כך למשל, מדוע טרח לתעד את מסירת הסך של 20,000 ₪ לאחיו של פינקו, אולם לא את מסירת הסך של 80,000 ₪ לידי נהג פלוני? ומדוע בנסיבות שבהן מדובר בראיות חשובות עבורו, הוא לא טרח לשמור עותק של תיעוד הוידאו? כמו כן, מדוע, אם התובע לא ידע כביכול שישראל "גוזר קופון" במסגרת העסקה, הוא מסר לו את השיק האחרון על סך 10,000 ₪?
בנוסף, עו"ד שכטר, שעדותו בכללותה הייתה מהימנה עליי בשים לב להגיונה הפנימי ולאופן מסירתה "מדם ליבו" על פי התרשמותי הבלתי אמצעית (וראו גם תיעוד בפרוטוקול להתרגשות שבה מסר את דבריו – בעמ' 31 ש' 19-20) העיד כי התבקש בנוכחות התובע לערוך הסכם תיווך שבו מצד אחד יעמדו ישראל ופינקו ומהצד השני התובע (עמ' 32 ש' 1-18 בפרוטוקול הדיון השני). לפיכך, התובע היה אמור להיות מודע היטב למעורבותו של ישראל בעסקה, ולכך שהוא אמור להרוויח ממנה את חלקו, והדבר לא אמור היה להפתיע אותו בדיעבד.
סוף דבר
חרף דחיית התביעה מצאתי בנסיבות העניין שלא לעשות צו להוצאות. בכך יש כדי לבטא במידה מסוימת את שאט הנפש מטיבן של העסקאות מושא הליך זה, שהן התובע והן הנתבע 2 היו מעורבים בהן במידה כזו או אחרת, כמו גם את הביקורת שהובעה לעיל ביחס לעדותו של הנתבע 2.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים.
זכות ערעור כדין.
ניתן היום, י"ח ניסן תשפ"ב, 19 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
21/11/2018 | החלטה שניתנה ע"י אורן כרמלי | אורן כרמלי | צפייה |
21/11/2018 | החלטה שניתנה ע"י אורן כרמלי | אורן כרמלי | צפייה |
24/11/2020 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה למתן החלטה ועיכוב הליכים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
24/11/2020 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה בהולה לשינוי מועד הדיון | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
25/11/2020 | החלטה על בקשה של תובע 2 הודעה | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
25/11/2020 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה בהולה לשינוי מועד הדיון | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
09/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
13/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/05/2021 | החלטה מפרוטוקול | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/05/2021 | החלטה מפרוטוקול | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/05/2021 | החלטה מפרוטוקול | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/05/2021 | החלטה מפרוטוקול | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/05/2021 | החלטה מפרוטוקול | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
25/05/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה למתן צו הבאה | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
26/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
31/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
04/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה לחידוש הליכים נגד הנתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
10/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה לחידוש הליכים נגד הנתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
13/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה לחידוש הליכים נגד הנתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
17/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה לחידוש הליכים נגד הנתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
17/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
17/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
17/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
10/07/2021 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | לא זמין |
28/07/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 בקשה מוסכמת להארכת מועד להגשת סיכומים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
12/08/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 בקשה לדחיית תביעה נגד נתבע 2 נוכח אי הגשת סיכומים מטעם התובעים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
19/08/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעה ובקשה מטעם הנתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
30/09/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הארכת מועד להגשת תצהירים/סיכומים/תחשיבים בשל אבל/דיון מקבל/חופשת לידה/מחלה/מילואים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
30/09/2021 | החלטה על בקשה של תובע 2 בקשה למתן החלטה בחידוש ההליכים כנגד נתבע 1 | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
19/04/2022 | פסק דין שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
08/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
23/06/2022 | החלטה שניתנה ע"י אמיר לוקשינסקי-גל | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
28/06/2022 | החלטה על בקשה של תובע 4 הודעה מטעם התובעים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
28/06/2022 | החלטה על בקשה של תובע 4 הודעה מטעם התובעים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
26/07/2022 | החלטה על בקשה של תובע 4 הודעה מטעם התובעים | אמיר לוקשינסקי-גל | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אורי זרוג | טל גרשטיין |
תובע 2 | אביבה זרוג | טל גרשטיין |
תובע 3 | דניאל רפאל זרוג | טל גרשטיין |
תובע 4 | מרב זרוג | טל גרשטיין |
נתבע 1 | רפאל דוד אסולין | יוסף יפרח |
נתבע 2 | שלום פינקו | שרה פינקו, אלי שימלביץ' |
נתבע 3 | אריאל שכטר | גדעון ויסמן |