לפני | כבוד השופטת מיכל נד"ב | |
המבקשים | 1. ראובן מילמן 2. רוני מנשה ע"י ב"כ עוה"ד עומר פיינטוך, אפרת מור מילמן | |
נגד | ||
המשיבות | 1. פארק המים אגודה שיתופית חקלאית בע"מ 2. שרה רם שליין ע"י ב"כ עוה"ד ערן וינר, עמיחי טסלר | |
פסק דין |
רקע, השתלשלות ההליך
ביום 8.7.2019, הגישו מילמן ומנשה (להלן: המבקשים) בקשה מתוקנת ומאוחדת (להלן: "בקשת האישור"). בבקשת האישור נטען להפרת החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון, התשמ"ג-1983 (להלן: "החוק למניעת העישון") בשטחי המשיבה, ובכלל זה שטח הבריכות, המדשאות והמזנון (להלן: "הפארק").
נטען גם כי יש לראות בשליין, כמנהלת פעילה של פארק שפיים, כאחראית על מניעת העישון המזיק וכמפרה את הוראות החוק למניעת עישון, בדומה למשיבה. שליין לא פעלה למנוע את העישון המזיק, שעה שלא רק לקוחות פארק שפיים מעשנים אלא גם עובדי המקום בעצמם מעשנים במתחם.
הקבוצה הוגדרה בבקשת האישור כ: "כל אדם או לקוח אשר היה בשטח המתחם של הנתבעת לרבות הבריכה ונחשף לעישון בניגוד להוראות החוק למניעת העישון במקומות ציבוריים והחשיפה לעישון התשמ"ג-1983".
עילות התביעה שנטענו בבקשת האישור: הפרת חובה חקוקה; רשלנות; הפרת חוזה; אחריות מנהלים.
הנזקים שנטענו בבקשת האישור: נזק בלתי ממוני – בסך 1,000 ₪ לכל אחד מחברי הקבוצה.
הסעדים שהתבקשו בבקשת האישור: צו עשה – המורה למשיבה לאכוף את הוראות חוק מניעת עישון במתחם; פיצוי כספי.
במסגרת התשובה, טענו המשיבות כי קיימו את הוראות החוק למניעת העישון.
ביום 28.1.2021 הגישו המבקשים סיכומים.
הצדדים סבורים כי מבלי שהדבר יהווה הודאה בטענות מי הצדדים, יהא יעיל והוגן לסיים את המחלוקת על דרך הפשרה בהתאם למפורט בהסדר הפשרה דנן.
ההודעה פורסמה בעיתונות ביום 28.3.2022.
עיקרי הסדר הפשרה
"חברי הקבוצה" – כל אדם או לקוח אשר היה בפארק, לרבות בבריכה, ונחשף לעישון בניגוד להוראות החוק למניעת עישון
"עונת רחצה" – מפתיחת פארק המים לכלל הציבור ועד סגירתו לכלל הציבור.
"הכרטיסים" – כרטיסי כניסה לפארק שניתנו במסגרת ההטבה לציבור לפי הסכם פשרה זה.
"הנוהל" – הנוהל הפנימי למניעת עישון בפארק שצורף כנספח ה' לתשובה לבקשת האישור
"הסדרנים" – סדרנים למניעת העישון כמפורט בסעיף 8(א)(ב) לחוק למניעת העישון.
התחייבויות פארק שפיים
פיצוי לציבור
הסדרה עתידית
ויתור על תביעות
מינוי בודק
גמול ושכ"ט
סך של 150,000 ₪ משכר הטרחה המפורט לעיל, בתוספת מע"מ, ישולם תוך 30 ימים מיום פסק הדין. היתרה, בסך 116,000 ₪, בתוספת מע"מ, תשולם לב"כ המבקשים בתוך 12 חודשים מיום מתן פסק הדין.
האינטרסים שהוגשמו ע"י בקשת האישור וההסדרה לעתיד;
מידת מורכבות הסוגיה המשפטית שבבקשת האישור והראיות שנאספו להוכחת הטענות המועלות בה – הבקשות לאישור לא הוגשו כלאחר יד;
נכונות המבקשים ובאי כוחם להביא את המחלוקות לכדי סיום בצורה יעילה ומהירה. בתום הדיון ובהמלצת ביהמ"ש החלו הצדדים בהליך גישור ארוך שהביא גם לחסכון בזמן ובעלויות רבות בניהול המשך ההליך. הגישור גם הוא כלל ביקורים בפארק, בחינת ההסדרה העתידית וחלוקת האזורים השונים בפארק התורם לתיחום האזורים המותרים והאסורים לעישון;
הסיכון בו נשאו המבקשים בהגשת בקשת אישור התובענה כייצוגית, בשים לב, לחשיפת המבקשים לכך שייפסקו נגדם סכומי הוצאות ניכרים במקרה בו הייתה נדחית בקשת האישור;
היקף ההשקעה, הטרחה שטרחו וההוצאות שהוציאו המבקשים ובאי כוחם בעבור הגשת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, בהגשת התביעה והבקשה לאישור, בניהול ההליך עד עתה שכלל דיון הוכחות, הגשת סיכומים וכן ניהול המשא ומתן לגיבוש הסדר הפשרה;
עמדת יועמ"ש
הקצאה של חלק מחצר הבריכה מנוגד להוראות החוק למניעת עישון.
מוצע כי השטח המותר לעישון יהיה מחוץ לשטח הפארק בהתאם להוראות הדין, ולכל הפחות כמוצע בהסדר הפשרה בעניין המימדיון (ת"צ 12448-07-19 אביב חיים נ' מימדיון בע"מ (נבו 29.6.2021) – רחוקים יותר משטח הבריכות ומופרדים מהן.
קשיים אלה בהערכת שווי ההטבה יכולים להשפיע על מידת ההתרעה מפני הפרת הדין בעתיד.
על כן, מוצע לשקול להסב חלק משמעותי מהסכום לפיצוי כספי שיועבר לקרן. בנסיבות העניין, פיצוי כספי שיועבר לקרן ישרת בצורה טובה יותר את תכליות החוק ואת תכלית ההרתעה.
תמצית תגובת המבקשים לעמדת היועמ"ש
הסדר הפשרה גובש לאחר מו"מ ארוך במסגרת גישור בפני עו"ד ניר אמודאי שכלל פגישות ושני סיורים בפארק המים שפיים בנוכחות באי כוח הצדדים והמגשר.
בסוגיה אחת שבה נותרו הצדדים במחלוקת, ואשר נוגעת להגבלת ההטבה היומית של הכרטיסים לחברי הקבוצה, קיימו הצדדים דיון בפני בית המשפט ובסיועו הגיעו הצדדים להבנות בעניין והוגש הסדר הפשרה.
היועמ"ש התעלם מהצורך להוציא לפועל את הסדר הפשרה כבר בקיץ הקרוב.
היועמ"ש התעלם מכך שעמדה דומה שלו נדחתה בהליכים זהים במהותם (עניין המימדיון ועניין בית בארבור).
הצבת 75 שלטים בשטח פארק המים המתריעים על איסור העישון ושני שלטים גדולים בכניסה לפארק. פרט 12א' "בריכה" אינו מוזכר בתוספת לתקנות הגבלת העישון במקומות ציבוריים (קביעת שלטים), התשמ"ד-1984. ההתחייבות ל-75 שלטים עולה על החובה החוקית להציב שילוט;
כיתוב על כרטיסי הכניסה הנמכרים לקהל כי אין לעשן בשטחי הפארק, למעט בשטחים המסומנים;
מינוי אחראי למניעת עישון ומינוי שני סדרנים ייעודיים למניעת העישון. הסדרנים יעמדו בהוראות תקנות הגבלת העישון במקומות ציבוריים (סדרנים), התשמ"ח-1988, יענדו תעודה שתשמש בתג לתלייה על הבגד במקום בולט על חזה הסדרן;
לפחות בשני דפי נחיתה מרכזיים (דף "כללים והתנהגויות" ודף "חשוב לדעת") יובהר לגולשים כי אין לעשן בשטחי הפארק, למעט בשטחים המסומנים והשרטוט המוסכם יצורף במיקום בולט באתר;
הטמעת נוהל למניעת עישון חדש ומעודכן ועריכת הדרכות לעובדים בהסתמך עליו;
החלוקה נעשתה לאחר מו"מ ארוך וכן לאור הערות בית המשפט לאחר דיון ההוכחות.
על פי התשריט, השטחים לעישון אינם בסמיכות לבריכות ונמצאים בפינות הפארק.
עמדת היועמ"ש סותרת עמדה קודמת שלו בעניינים דומים אחרים (ת"צ 49291-01-17 שגב נ' אגד אגודה שיתופית לתחבורה בישראל בע"מ ואח' (פורסם בנבו, 14.7.2021), ת"צ 46694-05-15 מריאנו ואח' נ' חברת מוסדות חינוך תרבות ושיקום שכונות בתל אביב ועיריית תל אביב (פורסם בנבו, 26.6.2018)).
חוק תובענות ייצוגיות אינו מחייב העברת סעד לטובת הקרן, כאשר לא מדובר בפיצוי כספי. פסקי דין רבים אישרו פיצוי דומה לאמור בהליך זה, קל וחומר בנושא מניעת העישון – מקום בו קשה לאתר את חברי הקבוצה.
לעניין מעקב אחר הכרטיסים – מדובר בכרטיסים שנמסרים מראש לעמותת האגודה למלחמה בסרטן ויוצאים מידי המשיבה. המתווה של מימוש הכרטיסים עד גמר המלאי נעשה בסיוע של בית המשפט.
קיימת זיקה בין נזקי העישון ונפגעי העישון לבין תרומת השוברים לעמותות העוסקות במיגור נושא העישון.
בענייננו, מדובר בשתי בקשות אישור שאוחדו, ההליך נוהל עד סופו, קיימת הסדרה עתידית כבדת משקל, יינתן פיצוי גבוה, והושקעו משאבים רבים.
תמצית תגובת המשיבה להתנגדות היועמ"ש
בין לבין, הסדר הפשרה שהוגש בעניין המימדיון אושר, לאחר שהתנגדות דומה של היועמ"ש נדחתה.
במהלך הדיון ובמהלך הליך הגישור הייתה מחלוקת בין הצדדים ביחס לפרשנות המונח "חצר" הבריכה ותחולת החוק למניעת עישון במדשאות הענק שבפארק. לשיטת המשיבים החוק אינו חל על המדשאות רחבות ההיקף שבפארק. גם בית המשפט סבר בדיונים כי קיים קושי משפטי ביחס להחלת האיסור הקבוע בחוק על שטחי המדשאות.
הפארק רחב ידיים. חלק מהמדשאות מרוחקות מטרים רבים משטחי בריכה כלשהיא. שטחי הבריכות מגודרים וקיימת רחבה מרוצפת שמפרידה בין שטחי הבריכה ועד לגדר שמקיפה כל בריכה. אין הגיון כי כל שטחי המדשאות יהיו אסורים בעישון ויש לערוך איזון בין השטחים השונים.
הצדדים קיבלו את המלצת המגשר, לאחר שקיימו סיורים בפארק, וסוכם כי שני שטחים יוקצו לטובת מעשנים ומשפחותיהם – שטח אחד בקצה המערבי של הפארק שמנותק מיתר הפארק, השטח השני נמצא בחלק המזרחי, קיים מרחק בינו לבין הבריכה שסמוכה לו וקיימת גדר המפרידה בין שני השטחים.
הפארק נפגע כלכלית באופן משמעותי בתקופת הקורונה, הפיצוי של הכרטיסים מאזן בין הפיצוי לטובת הציבור לבין השמירה על איתנותו הפיננסית של הפארק.
הקושי בעניין השווי של הכרטיסים נפתר בעניין המימדיון, שם בית המשפטי העריך את שווי ההטבה לציבור לפי מחיר הכרטיס לציבור הרחב, ולא לפי העלות למפעיל.
החשש כי המשיבה תכננה ממילא להעניק את הכרטיסים חסר בסיס.
מדובר במספר רב של כרטיסים, בשווי רב מאוד, ולא בכדי ביקשה המשיבה כי יישמר לו שיקול דעת מסוים בקביעת מספר מינימאלי של הנהנים מהפיצוי מדי יום, במיוחד בחודש אוגוסט, ובית המשפט עצמו נדרש לסייע בפתרון המחלוקת.
מדובר בסוגיה פרשנית שהובאה לראשונה בקשר לפרשנות המונח "חצר" בפארק מים רחב ידיים. הדבר הוכר כטעם מיוחד המצדיק פטור מאגרה.
מתוך מטרת העל לעודד פשרות המיטיבות עם הציבור, לקדם הליכי התדיינות אלטרנטיביים ולחסוך במשאבים שיפוטיים, יש לפטור מתשלום המחצית השנייה של האגרה.
מינוי בודק
"(ב)(1) בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא לאחר שקיבל חוות דעת מאדם שמינה לשם כך, שהוא בעל מומחיות בתחום שבו עוסקת הבקשה לאישור או התובענה הייצוגית (בסעיף זה - בודק), אלא אם כן סבר בית המשפט שחוות הדעת אינה נדרשת, מטעמים מיוחדים שיירשמו; שכרו והוצאותיו של בודק, וכן אופן תשלומם, ייקבעו בידי השר.
"מטרת סעיף זה [הכוונה לסעיף 18 - מ' נ'] וסעיף 19 היא להסדיר מקרים שבהם מיישבים הצדדים את הסכסוך ביניהם בדרך של הסדר פשרה, והסדר זה מחייב את כל חברי הקבוצה. החשש במקרים אלו הוא מפני קנוניה בין התובע המייצג לבין הנתבע, כך שהתובע המייצג יפיק תועלת אישית מן הפשרה על חשבון חברי הקבוצה. למעשה, במצבים שבהם מושג הסדר פשרה, נוצר אצל התובע ניגוד עניינים בין טובתו האישית ובין האינטרסים של הקבוצה, דבר המצדיק פיקוח מוגבר הן על ידי בית המשפט והן על ידי חברי הקבוצה".
ולענייננו.
התכלית העיקרית של ההסדר שלפני היא אכיפת החוק למניעת עישון. ההסדר אינו מתיימר להתבסס על עניינים חשבונאיים או על עניינים הדורשים מומחיות מיוחדת. בחינת סבירות ההסדר במקרה הנדון היא שאלה משפטית ולא שאלה שבמומחיות אחרת.
על כן, בנסיבות שלפני, אין מקום למינוי בודק, שכן אין לו כל עדיפות על בית המשפט. ההכרעה בדבר סבירותו של הסכם הפשרה והיותו הוגן ומאוזן היא בגדר עניין משפטי, והיא עניין לבית המשפט לענות בו.
דיון
"(א) בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בענינם של חברי הקבוצה, ואם הבקשה לאישור הסדר הפשרה הוגשה לפני שאושרה התובענה הייצוגית - גם כי קיימות, לכאורה, שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין" (ההדגשה שלי – מ' נ').
"(ג)(1) החלטת בית המשפט אם לאשר הסדר פשרה או לדחותו תהיה מנומקת ותכלול, בין השאר, את כל אלה:
(א) הגדרת הקבוצה שעליה חל הסדר הפשרה;
(ב) עילות התובענה, השאלות המהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה והסעדים הנתבעים כפי שפורטו בבקשה לאישור או כפי שהוגדרו בהחלטת בית המשפט לפי סעיף 14, לפי הענין;
(ג) עיקרי הסדר הפשרה.
(2) בהחלטתו לפי פסקה (1) יתייחס בית המשפט, בין השאר, לשיקולים אלה:
(א) הפער בין הסעד המוצע בהסדר הפשרה לבין הסעד שחברי הקבוצה היו עשויים לקבלו אילו היה בית המשפט מכריע בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה;
(ב) התנגדויות שהוגשו לפי סעיף 18(ד), וההכרעה בהן;
(ג) השלב שבו נמצא ההליך;
(ד) חוות דעת של הבודק שניתנה לפי סעיף קטן (ב)(5);
(ה) הסיכונים והסיכויים שבהמשך ניהול התובענה הייצוגית אל מול יתרונותיו וחסרונותיו של הסדר הפשרה;
(ו) העילות והסעדים שלגביהם מהווה ההחלטה לאשר את הסדר הפשרה מעשה בית דין כלפי חברי הקבוצה שעליהם חל ההסדר".
"(1) מימוש זכות הגישה לבית המשפט, לרבות לסוגי אוכלוסייה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים;
(2) אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו;
(3) מתן סעד הולם לנפגעים מהפרת הדין;
(4) ניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות".
הסדר הפשרה כולל פיצוי בגין הפרת הדין הנטענת בעבר, וכן קובע הסדרה צופה פני עתיד.
בגין העבר מוצע פיצוי של חלוקת 7,700 כרטיסי כניסה לפארק שפיים, בשווי לקהל של 993,300 ₪. על פי ההסדר הכרטיסים כולם מונפקים ומועברים לעמותה בתוך 7 ימים מפסק הדין. הובטח כי הכרטיסים ימומשו עד תום מאחר שאינם מוגבלים בזמן. פיזור הכרטיסים יעשה על ידי העמותה לידי חולי סרטן וקרוביהם שלפחות חלקם יש להניח יהיו נפגעי עישון. על כן הפיצוי ניתן לקבוצה קרובה לקבוצה נושא התובענה.
על פי ההלכה בעניין רע"א 9615/05 אירית שמש נ' פוקצ'טה בע"מ (5.7.2066),הפיצוי הפרטני בגין נזק לא ממוני לעישון הוא 1,000 ₪, על כן לכאורה הפיצוי מכסה פיצוי כאמור לכאלף איש.
אכן, דרך המלך היא פיצוי או סעד לחברי הקבוצה. ואולם, מקום שפיצוי לחברי הקבוצה אינו מעשי בנסיבות העניין רשאי בית המשפט להורות על מתן כל סעד אחר לטובת הקבוצה או לטובת הציבור. אני סבורה כי הפיצוי בענייננו הוא פיצוי ממשי לקבוצה קרובה ועל כן הוא ראוי.
אשר להסדרה העתידית, מדובר בהסדרה שהיא מעבר לנדרש בחוק למניעת עישון, בשטחים שלא ברור כלל שאסורים בעישון על פי החוק, בעלות נוספת של מימון שלושה סדרנים. עיקר ההסדרה הוא בהגברת האכיפה ובשילוט בולט של השטחים האסורים בעישון.
אני סבורה כי הסדר הפשרה מביא להגשמת מטרות חוק תובענות ייצוגיות, בכך שהביא למימוש זכות הגישה לערכאות של הקבוצה, לאכיפת הדין והרתעה מהפרתו, ולמתן סעד הולם לנפגעים.
אשר להערות ב"כ היועמ"שית – לאחר שעיינתי במפה הצבעונית מב/1 נחה דעתי כי השטחים שהותרו לעישון אינם נחשבים "מקום ציבורי" על פי החוק למניעת עישון ועל כן אין עילה על פי דין לאסור לכאורה את העישון בהם. ויותר מכך, השטחים שהוגדרו כ"דשא ללא עישון" הם לכאורה שטחים נרחבים ביותר של הפארק, אשר לכאורה אין איסור לעשן בהם על פי החוק למניעת עישון. על כן ההסדר מביא לכאורה לאכיפת יתר.
לא מצאתי ממש בהצעה למינוי סדרנים נוספים משלא חלה חובה כזו על פי חוק ונוכח כל אמצעי ההסדרה שבסעיף 10 בהסדר הפשרה.
אשר לפיצוי בעין, לא מצאתי פסול בחלוקת הכרטיסים המוצעת, גם נוכח התועלת הלכאורית שלהם לקבוצה קרובה לנפגעים, נוכח ערכה הלכאורי ולאחר שהובטח מימוש עד תום. בפסיקה אושרו הסדרים פחות טובים לקבוצה כפי שפירטו ב"כ הצדדים, ללא התנגדות היועמ"ש (למשל בת"צ 42088-11616 גרוס נ' די.די.אס הוטל מנג'מנטס בע"מ (23.10.2017) שם אושר הסדר פשרה הכולל ימי כיף במלון בשווי של כ-200,000 ₪ לעמותות; ת"צ 3312-08-19 אילה רוטנמר, עו"ד נ' מדינת ישראל – הנהלת בתי המשפט (20.6.2022) שם אושר הסדר פשרה עם המדינה לפיו תעביר תרומה על סך של 200,000 ₪ לקרן, תוך קבלת אישור הגורמים המקצועיים במדינה להסדר זה).
אני מקבלת את טענת ב"כ הנתבעת כי יש להתחשב לעניין הפיצוי בתקופת הקורונה ובתקופות הארוכות בהן נמנע מהנתבעת להפעיל את הפארק.
לא מצאתי לקבל את הספקולציה חסרת הבסיס כאילו ממילא התכוונו הנתבעים לבצע את התרומה. לא הונחה לכך כל תשתית ראייתית ומוטב שטענה כזו לא הייתה נטענת ללא בסיס כאמור.
לעניין הבטחת הפיקוח על הביצוע הערת ב"כ היועמ"שית מקובלת עליי ואתן לה ביטוח בעניין מועד תשלום שכר הטרחה.
גמול ושכר טרחה
"אישר בית המשפט הסדר פשרה, יקבע גמול למבקש או לתובע המייצג, לפי העניין, בהתאם להוראות סעיף 22, ושכר טרחה לבא כוח המייצג בהתאם להוראות סעיף 23, ורשאי בית המשפט להתחשב בהמלצה מוסכמת שהוגשה לו על ידי הצדדים לעניין זה".
"(א) הכריע בית המשפט בתובענה הייצוגית, כולה או חלקה, לטובת הקבוצה, כולה או גם חלקה, לרבות בדרך של אישור הסדר פשרה, יורה על תשלום גמול לתובע המייצג, בהתחשב בשיקולים כאמור בסעיף קטן (ב), אלא אם כן מצא, מטעמים מיוחדים שיירשמו, שהדבר אינו מוצדק בנסיבות הענין.
(ב) בקביעת שיעור הגמול יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשיקולים אלה:
(1) הטרחה שטרח התובע המייצג והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, בפרט אם הסעד המבוקש בתובענה הוא סעד הצהרתי;
(2) התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה;
(3) מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית".
"(א) בית המשפט יקבע את שכר הטרחה של בא הכוח המייצג בעד הטיפול בתובענה הייצוגית, לרבות בבקשה לאישור; בא הכוח המייצג לא יקבל שכר טרחה בסכום העולה על הסכום שקבע בית המשפט כאמור.
(ב) בקביעת שיעור שכר הטרחה של בא כוח מייצג לפי סעיף קטן (א), יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשיקולים אלה:
(1) התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה;
(2) מורכבות ההליך, הטרחה שטרח בא הכוח המייצג והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, וכן ההוצאות שהוציא לשם כך;
(3) מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית;
(4) האופן שבו ניהל בא הכוח המייצג את ההליך;
(5) הפער שבין הסעדים הנתבעים בבקשה לאישור לבין הסעדים שפסק בית המשפט בתובענה הייצוגית".
השופטת ע' ברון בע"א 689/16 עבדאלקאדר נ' עיר השעשועים בע"מ [פורסם בנבו] (7.5.2018) הוסיפה בעניין זה, כדלקמן:
"...לבית המשפט תפקיד ייחודי בקביעת גמול ושכר טרחה גם משום שמדובר בכלי חשוב ומרכזי להתוויית מדיניות ראויה בהגשה וניהול של הליכים ייצוגיים. "האינטרס הכלכלי הוא הקטר המניע את רכבת התובענות הייצוגיות" כלשונו של המשנה לנשיאה א' רובינשטיין...
... על הערכאה הדיונית מוטל אפוא לעשות שימוש מושכל בכלי הגמול ושכר הטרחה, באופן שיקדם הגשתן של תובענות ייצוגיות ראויות ובה בעת ימנע מצב שבו "המרוץ לגמול ולשכר הטרחה ישטוף ויטביע את המטרה הציבורית" (המשנה לנשיאה, שם). בהיבט זה, פסיקת גמול ושכר טרחה חורגת מעניינם הפרטני של הצדדים להליך וטומנת בחובה השלכות רוחב הנוגעות לתחום הייצוגי כולו. " (פסקה 14, שם)
ולענייננו.
שיקולי תשומה – השיקולים הנוגעים לעלויות ולסיכון שנטלו על עצמם המבקשים ובאי כוחם. הגשת התובענה הצריכה השקעת זמן וכישורים בהגשת בקשת האישור, בניהול ההליך בבית המשפט לרבות הגשת סיכומים, בניהול גישור וגיבוש הסדר הפשרה. אשר לסיכון – אני סבורה כי המבקשים נשאו בסיכון כבכל תובענה ייצוגית אשר מוגשת, כי התובענה תידחה וכי יחויבו בהוצאות.
שיקולי הכוונה ציבורית – חשיבותה הציבורית של התובענה הייצוגית. התובענה הייצוגית הביאה להעלאת המודעות לעניין נושא התובענה ולהקפדה על הוראות החוק למניעת עישון.
הגמול למבקשים, בסך 20,000 ₪ בתוספת מע"מ לכל אחד מהמבקשים, ישולם בתוך 30 ימים מיום אישור הסדר הפשרה.
שכר הטרחה לבאי כוח המבקשים, ישולם באופן הבא:
155,610 ₪ (כולל) מע"מ ישולמו לב"כ המבקשים בתוך 30 ימים מיום אישור הסדר הפשרה. יתרת התשלום, בסך 155,610 ₪ (כולל) מע"מ תשולם לב"כ המבקשים לאחר קבלת תצהיר בעל סמכות בעמותה, בדבר חלוקת מלוא הכרטיסים שניתנו כפיצוי, ולאחר קבלת אישור בית המשפט לכך.
סוף דבר
ת.פ. לקבלת נוסח ההודעה 30.7.22.
ניתן היום, י"ט תמוז תשפ"ב, 18 יולי 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
15/10/2018 | החלטה שניתנה ע"י צבי ויצמן | צבי ויצמן | צפייה |
06/06/2019 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | צבי ויצמן | צפייה |
09/12/2020 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
16/12/2020 | החלטה על בקשה של תובע 2 תגובה לבקשה לתיקון פרוטוקול | מיכל נד"ב | צפייה |
06/04/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 פניה - בהסכמה - למתן ארכה להגשת הסיכומים מטעם המשיבות | מיכל נד"ב | צפייה |
24/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הודעת עדכון ופניה - בהסכמה - למתן ארכה להגשת הסיכומים מטעם המשיבות | מיכל נד"ב | צפייה |
21/06/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הודעה ופניה בהסכמה להגשת ארכה | מיכל נד"ב | צפייה |
31/08/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
05/09/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הודעת עדכון ופניה בהסכמה למתן ארכה להגשת הסיכומים מטעם המשיבות | מיכל נד"ב | צפייה |
18/11/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 פניה למתן ארכה למען הזהירות להגשת הסיכומים מטעם המשיבות | מיכל נד"ב | צפייה |
10/01/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
19/01/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 2 פניה למתן ארכה למען הזהירות להגשת הסיכומים מטעם המשיבות | מיכל נד"ב | צפייה |
30/01/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מטעם הצדדים לקביעת מועד דיון קצר בעניין הסדר הפשרה | מיכל נד"ב | צפייה |
20/03/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
29/03/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
23/05/2022 | החלטה על בקשה של פניה מוסכמת להארכת מועד להגשת הודעה לפי סעיף 18(ד) לחוק תובענות ייצוגיות | מיכל נד"ב | צפייה |
07/06/2022 | החלטה על בקשה של פניה נוספת להארכת מועד קצרה להגשת הודעה לפי סעיף 18 )ד( לחוק תובענות ייצוגיות | מיכל נד"ב | צפייה |
12/06/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
13/06/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה מטעם המבקשים והמשיבים לקביעת דיון ביחס לעמדת היועץ המשפטי לממשלה | מיכל נד"ב | צפייה |
16/06/2022 | החלטה על בקשה של פניה מוסכמת לשינוי מועד דיון | מיכל נד"ב | צפייה |
03/07/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 פניה מוסכמת להגשת תשובה לעמדת היועמ"ש | מיכל נד"ב | צפייה |
07/07/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 2 פניה מוסכמת להגשת תשובה לעמדת היועמש | מיכל נד"ב | צפייה |
14/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
18/07/2022 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
02/08/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה לאישור נוסח ההודעה השנייה | מיכל נד"ב | צפייה |
17/08/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
06/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | ראובן מילמן | אפרת מור מילמן |
תובע 2 | רוני מנשה | עומר פיינטוך |
נתבע 1 | פארק המים אגודה שיתופית חקלאית בע"מ | דפנה ברימן קליין |
נתבע 2 | שרה רם שליין | דפנה ברימן קליין |