12 ינואר 2020
לפני: | ||
כב' השופט בועז גולדברג נציג ציבור (עובדים) מר דב אייזיק נציג ציבור (מעסיקים) מר אפרים וינשטוק | ||
התובעת | שרית לווטה ע"י ב"כ: עו"ד אלעד חן ואח' | |
- | ||
הנתבעת | לוטונט מועדון חברים בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד אסף שמר ואח' |
פסק דין |
לפנינו תביעתה של שרית לווטה, התובעת והנתבעת שכנגד (להלן: "התובעת") נגד מעסיקתה, לוטונט מועדון חברים בע"מ, הנתבעת והתובעת שכנגד (להלן: "הנתבעת"). התובעת הועסקה בנתבעת החל מיום 15.06.17 ושימשה כמנהלת של סניף חיפה.
התובעת טוענת כי פוטרה ע"י הנתבעת שלא כדין, ובניגוד לחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954, (להלן: "החוק", או "חוק עבודת נשים") וכי הופלתה לרעה מחמת הריונה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, (להלן: "חוק שוויון הזדמנויות") ולפיכך היא עותרת לקבלת פיצויים בגין הנזקים שגרמה לה הנתבעת, ולהפרשי שכר ששולמו לה בחסר, לטענתה.
הנתבעת מתנגדת לטענות התובעת, ואף הגישה כתב תביעה שכנגד בגין נזקים שגרמה לה התובעת לטענתה.
העובדות הצריכות לעניין:
בהליך זה הגישו הצדדים מסמכים רבים. התקיימו שתי ישיבות הוכחות ונשמעו עדים (כאן המקום לציין כי נציג הציבור (מעסיקים) מר אפרים וינשטוק לא התייצב לישיבת ההוכחות השניה, והוחלט להמשיך ולקיים את הדיון).
עיינו בכתבי הטענות, בתצהירים ובחומר שהגישו הצדדים. שמענו את עדויות העדים, הצדדים ואת סיכומי באי כוח הצדדים בעל פה. כעת, נפרט את העובדות הרלוונטיות לעניין:
נציין כי התובעת, בחודשי עבודתה הראשונים, לא נדרשה להחתים שעון נוכחות.
בנוסף, מההודעות שנגבו ע"י מרכזת חוק עבודת נשים, במסגרת בירור הבקשה שהגישה הנתבעת לקבלת היתר לפיטורי התובעת, עולה תמונה עובדתית התואמת את התיאור של התובעת בדבר שעות גמישות. בהודעתה במסגרת הבירור שנערך לפני מרכזת חוק עבודת נשים העידה התובעת, ובין היתר השיבה לשאלה מהן שעות עבודתה: "אין לי שעות עבודה. זה יכול להיות 9-17, 9-19... תלוי אם יש לי פגישות, אם יש לי פגישות אני עושה אותן אחרי שעות פעילות המוקד. המוקד פתוח בין 9-15" (ההדגשות אינן במקור, ב.ג.). במילים אחרות – הודאתה לפני מרכזת חוק עבודת נשים תואמת, באופן כללי, את טענתה לפנינו: שככלל אין לה שעות עבודה קשיחות, והיא נשארת בעבודה לאחר שעות פעילות המוקד (היינו לאחר שעה 15:00), אם יש פגישות.
למר שריג ניתנה הזדמנות להשיב לפרוטוקול הבירור לפני המרכזת ובתשובתו מיום 31.1.18 הוא התייחס לדברים רבים, אך לא התייחס לעניין תיאור שעות העבודה שנתנה התובעת. מעדויות נוספות ששמענו בתיק עולה כי עובדי הסניף עבדו שמונה שעות בגמישות מסוימת, כל אחד לפי נוחותו. נראה כי הסניף היה פתוח עד שעה 16:00 ולעתים, לפי הצורך, מאוחר יותר (עדות גב' חיה ציונית, עמ' 40, ש' 30-32; עמ' 41, ש' 1. עדות גב' לוטם, עמ' 31, ש' 27-29. עדות מר שריג, עמ' 23, ש' 20-21).
רק לאחר שהתובעת הושבה לעבודה, אחרי שסורבה הבקשה ליתן היתר לפיטוריה, היא נתבקשה לחתום על שעון נוכחות כמו כל העובדים, והובהר לה כי שעות עבודתה הן 09:00-17:00.
כשנשאלה התובעת, בחקירתה הנגדית, מה הניסיון המקצועי שלה השיבה כך:
תשובה זו מתיישבת עם שאר הראיות שפירטנו לעיל ומחזקת את מסקנתנו כי התובעת החלה לעבודה, בסיכום עם הנתבעת, שתוכל לצאת בשעה 15:00, ותישאר לעבוד מאוחר יותר כאשר הדבר יידרש.
שוכנענו, אפוא, כי התובעת התקבלה לעבודה במשכורת גלובלית בסך 7,413 ₪ וכי שעות עבודתה היו, לפחות בחודשי העבודה הראשונים, במסגרת גמישה, כמנהלת הסניף, כפי שתיארה בסעיף 7 לתצהירה וכפי שתיארה לפני הממונה על עבודת נשים. אומנם, נראה כי הנספח לחוזה נקב בשעות 09:00-17:00 אלא שמהראיות שהונחו לפנינו עולה כי לא מדובר היה בהיקף שעות קשיח וקבוע, במובן זה שהתובעת נדרשה לשהות במקום העבודה ככל שהיה צורך, ואם לא היה צורך היתה יכולה לצאת עוד לפני 17:00, כפי שעשתה בפועל. התובעת לא נדרשה, בזמן אמת, להחתים שעון נוכחות והנתבעת לא פנתה ולא הבהירה לה בזמן אמת כי שעות העבודה הגמישות שבהן עבדה, כאמור, אינן מקובלות עליה. יתר על כן, אף לא הונפק לתובעת מספר מיוחד לשעון הנוכחות, אלא רק לאחר חזרתה לעבודה בחודש מרץ. כמו כן, מהתיאור שמסרה התובעת למרכזת חוק עבודת נשים (תיאור שעליו לא העיר מר שריג בזמן אמת) עולה כי היא הבינה שכמנהלת הסניף אין לה שעות עבודה קשיחות או קבועות.
כפי שנפרט בהמשך, להסכמות בדבר שעות העבודה של התובעת ישנה משמעות מאחר וכאשר היחסים בין הצדדים עלו על שרטון הפחיתה הנתבעת את שכרה של התובעת וזאת בטענה שהיא יוצאת מהמשרד ב- 15:00, ולא כפי שסוכם איתה, ב-17:00.
מר שריג העיד כי למרות תלונות אלו, הוא גיבה את התובעת וניסה לעודד אותה ולשפר את תפקידה.
(צורף כנספח לבקשה שהוגשה לממונה על עבודת נשים, נספח ג' לתצהיר התובעת).
מהדברים שכתב מר שריג לתובעת התרשמנו כי הוא ביקש להדריך את התובעת כיצד להתנהל ברגישות מתאימה כלפי ליליאן, אחת העובדות הוותיקות והמוערכות של סניף חיפה. הוא ביקש מהתובעת ליישר את ההדורים איתה ואף איחל לה בהצלחה בעניין.
לצערנו, לא שמענו מהתובעת התייחסות לעניין זה ולא ראינו שהיא ניסתה ליישר את ההדורים עם אותה עובדת בשם ליליאן. אמנם היא טענה לפני מרכזת חוק עבודת נשים כי שוחחה עמה, אך היינו מצפים שהיא תראה מאמצים ניכרים ליישר את ההדורים עם צוות העובדות הוותיקות, במיוחד לאור העובדה שזה היה מה ששבר את תמיכתו של מר שריג והחל את התדרדרות היחסים בינה לבינו.
כך, נראה כי תפקודה של התובעת לא השתפר בעיני מר שריג או העובדים הוותיקים שלו, והוא שקל לסיים העסקתה.
אין מחלוקת בין הצדדים כי התובעת שהתה בביתה כחודשיים וחצי, בתקופה שבין הגשת הבקשה להיתר ועד קבלת ההחלטה של הממונה על עבודת נשים – שלאחריה נתבקשה לשוב לעבודה. (סעיף 35 לכתב ההגנה המתוקן).
מפנייתו המפורטת באותו מייל, מיום 14.3.18, עולה כי מר שריג החליט לתת לתובעת הזדמנות כנה ואף קיווה כי אם ידריך אותה באופן מקצועי כנדרש, ישתפרו ביצועיה וביצועי הסניף. נראה כי הוא ניסה לעשות "אתחול" ליחסים שלו עם התובעת ונראה כי לקח לתשומת ליבו את הערת הממונה על עבודת נשים, בהחלטתה שעליו לנקוט אמצעים כנים וסבירים, להדריך את התובעת ולשלבה בעבודה.
מר שריג, פרט בפני התובעת מהם כללי העבודה בסניף, לרבות החתמת שעון נוכחות, הוצאת שיחות טלפוניות, זמני הפסקה ועישון והצורך בקבלת אישור מראש ממנו לביצוע שעות נוספות.
בפרק נפרד באותו מייל פרט מר שריג מהם היעדים והמשימות של התובעת: גיוס חמישה עובדים חדשים בשלושת החודשים הקרובים שימכרו לפחות 20 מנויים בחודש בתום הכשרתם. מר שריג ביקש לקבל מהתובעת מקומות שבהם כדאי לדעתה לפרסם מודעות לגיוס עובדים. יעד נוסף שהציב מר שריג לתובעת הוא יצירת אווירה טובה בסניף "שכן היא המפתח להצלחת הסניף ויש לנהוג בכבוד כלפי כל העובדים".
מר שריג סיכם את פנייתו במילים: "כולי תקווה שעכשיו הדברים ברורים יותר, ויובילו אותנו להצלחה" וביקש שתאשר את קבלת המייל.
נדגיש כי התובעת, בתצהירה, אינה מתייחסת כלל למייל המפורט ששלח לה מר שריג ב-14.3.18, הגם שהיא מצרפת לתצהירה מסמכים רבים והתכתבויות ביניהם.
זו ואף זו: לא רק שהתובעת אינה מתייחסת, כאמור, למכתב זה, אלא שהיא לא הראתה לנו כי ביצעה או ניסתה לבצע, באופן רציני, את המשימות המפורטות בו. התובעת לא פרטה לפנינו אם ניסתה לייצר אוירה טובה בסניף; לא אמרה דבר לגבי גיוס עובדים בהתאם ליעדים שהציב בפניה מר שריג;
היעדר התייחסותה בזמן אמת – כמו גם בהליך דנן - לפניה מפורטת זו מתיישב עם התרשמותנו כי הגם שניתנה לה הזדמנות, ולמרות שמר שריג ביקש ליישר את ההדורים עמה, עם חזרתה מהחופשה הכפויה, התובעת לא גייסה את עצמה לעניין זה. התנהלות שגרמה להתדרדרות נוספת ביחסים, ואף הביאה את מר שריג לומר לה, בשלב מאוחר יותר:
"את לא יכולה להמשיך לעשות מה שאת רוצה, שרית... הוא משלם לך משכורת, או אני משלם משכורת?... אני, אני, אני נותן לך הוראות את לא עושה,... איך אני יכול להתנהל עם בן אדם שאני נותן לו הוראות והוא לא מבצע? איך אפשר לנהל עסק ככה?..."
(כפי שאמר לה בשימוע שאליו הוזמנה שבועות לאחר מכן, כפי שיפורט בהמשך).
מרץ 2018 - 1,672 ₪.
אפריל 2018 - 2,742 ₪.
מאי 2018 - 1,717 ₪
בחודש יוני, אז הושעתה התובעת מעבודתה, כפי שיפורט בהמשך, לא שולם לה שכר כלל - 7,380 ₪
סה"כ השכר שהופחת לתובעת - 13,511 ₪ (לעניין החישוב לא התייחסה הנתבעת מעבר להכחשה כללית).
נדגיש: הנתבעת לא הגישה בקשה לממונה על עבודת נשים, לקבלת היתר להפחית את שכרה של התובעת.
(עמ' 6 לתמליל, נספח 17 לתצהירי הנתבעת)
התובעת טוענת כי הושעתה עד 16.7.18, משום שרק במועד זה חזרה לעבודה. אלא, שבמסגרת הפיצויים שהיא תובעת היא עושה חישוב של תקופת השעיה כוללת של ארבעה חודשים ומכך עולה כי היא עצמה לא לקחה בחשבון את השבועיים שבין 31.5.18-16.7.18, ועל כן לא נאריך בנקודה זו.
אנו קובעים, אפוא, כי התובעת שהתה בחופשה כפויה מעבודתה תקופה כוללת של ארבעה חודשים: חודשיים וחצי בתקופה הראשונה (כאמור בסעיף 9 לעיל) ועוד חודש וחצי בתקופה השנייה (כמפורט בסעיף זה).
(נספח כ' לכתב התביעה המתוקן)
עם זאת, נציין שבסעיף 38 לתצהירו של מר שריג, הוא הצהיר כי "הנתבעת מעולם לא פיטרה את התובעת". כמו כן, בסעיף 75 לתצהירו הוא טען כי עם סגירת הסניף בחיפה, זימנה הנתבעת את התובעת להמשך עבודה, עם חזרתה מחופשת לידה, בסניף פתח תקווה. הוא הפנה לנספח 19 לתצהירו, שכולל צילום מסך של שיחת ואטסאפ, שבה נשלחה תמונה של מכתב מיום 18.11.18. במכתב הודיעה הנתבעת לתובעת כי סניף חיפה נסגר והיא התבקשה לשוב לעבודה בסניף פתח תקווה; בצילום זה לא מופיע התאריך שבו נשלחה התמונה, לא ברור למי היא נשלחה, ואף ניתן לראות כי התמונה לא נמסרה ליעדה, שכן על התמונה ישנו "v" אחד ולא שניים. התובעת אף טענה כי לא קיבלה את המכתב (פרוטוקול הדיון, עמ' 16, ש' 23-24).
יתר על כן, נוסיף כי גם אם נקבל את הטענה כי התובעת קיבלה את המכתב; התובעת היתה זכאית, על פניו, להודיע שהיא אינה מקבלת את ההצעה לאור המרחק הרב מביתה לפתח תקווה, ואז יכולה היתה בנקל לטעון כי היא זכאית לפיצויי פיטורים. עובדה זו, בתורה מחזקת גם היא את המסקנה כי התובעת לא קיבלה את המכתב. עובדה נוספת שמחזקת את מסקנתנו, היא העובדה כי התובעת היתה מיוצגת באותו זמן, חזקה כי אם היא היתה מקבלת את המכתב היא היתה מעבירה אותו לבא כוחה ויודעת כי גם אם היא תסרב להצעה, היא עדיין תראה כמפוטרת.
לפיכך, ובמיוחד לנוכח ההצהרה של ב"כ הנתבעת אנו חוזרים על קביעתנו כי התובעת פוטרה ביום 8.11.18.
לאחר שתיארנו לעיל את השתלשלות הדברים, והצגנו את המסגרת העובדתית בפירוט, נדון כעת ונכריע ברכיבי התביעה אחד לאחד.
פיצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים:
התובעת טוענת כי הנתבעת הפרה את חוק עבודת נשים בשלושה מקרים שונים, שבגינם נגרמו לתובעת נזק ממוני, ונזק לא ממוני:
נתייחס תחילה לנזק הממוני, ולהפרות שגרמו לנזק זה, ולאחר מכן נדון בנזק הלא ממוני, הנטען, ובהפרות שגרמו לנזק זה. כבר עתה המקום לציין כי טענות ההגנה של הנתבעת לא כללו תחשיבים נגדיים.
הנזק הממוני – חוק עבודת נשים (פיטורי התובעת בתקופה המוגנת):
הנתבעת טענה, כאמור, כי התובעת לא פוטרה מעבודתה, שכן לאחר שסניף חיפה נסגר, נשלח לתובעת מכתב בו היא התבקשה להתייצב לעבודתה לאחר תום חופשת הלידה, בסניף הנתבעת בפתח תקווה. הנתבעת מפנה בעניין זה לנספח 26 לתצהירים מטעמה.
המסגרת הנורמטיבית
האיסור על פיטורי עובדת בתקופה המוגנת מעוגן בסעיף 9(ג)(1א) לחוק עבודת נשים שקובע כך:
" לא יפטר מעסיק עובדת או עובד בתקופה של 60 ימים לאחר תום תקופת הלידה וההורות או לאחר תום ימי ההיעדרות, כאמור בפסקה (1), לפי העניין, ולא ייתן הודעת פיטורים למועד החל בתקופה האמורה, אלא בהיתר מאת שר התעשיה המסחר והתעסוקה; השר לא יתיר פיטורים לפי פסקה זו אלא אם כן שוכנע כי מתקיימים כל אלה:
(א) הפיטורים אינם בקשר ללידה, לתקופת הלידה וההורות או להיעדרות כאמור;
(ב) עסקו של המעסיק חדל לפעול או שהמעסיק הוכרז כפושט רגל לפי פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980, ואם הוא תאגיד – ניתן צו פירוק לפי פקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1986; לעניין זה, "חדל לפעול" – כהגדרתו בסעיף 9ב;"
"מצא בית הדין האזורי לעבודה כי העובד או העובדת שהגישו תובענה, פוטרו בניגוד להוראות סעיף 9, יפסוק פיצויים שסכומם לא יפחת מ-150% מהשכר שהיה מגיע להם במהלך התקופה המזכה; ואולם רשאי בית הדין, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לפסוק פיצויים בסכום אחר שיקבע; לענין חישוב השכר לפי סעיף קטן זה, יחולו הוראות סעיף 13ב לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963, ותקנות לפי סעיף 13 לחוק האמור."
הכרעה
אשר על כן, ומשלא ניתן היתר לפיטורי התובעת, אנו מקבלים את תביעתה ברכיבים שנגזרים מהפרה זו. נפרט להלן ביחס לכל אחד מהרכיבים:
בהתאם לסעיף 13א(ב)(1) לחוק, אנו קובעים כי התובעת זכאית לפיצוי בגובה 150% משכרה בתקופה המוגנת.
כאמור בסעיף 2 לעיל, שכרה הקובע של התובעת עומד על 7,413 ₪. לפיכך, התובעת זכאית ברכיב זה לסך של (7,413 ₪ X 150%X 2) = 22,239 ₪.
משקבענו כי התובעת פוטרה מעבודתה בתקופה המוגנת שלא כדין וכי היה על הנתבעת להחזיר אותה לעבודה בתקופת 60 הימים שלאחר חופשת הלידה. אנו קובעים כי התובעת זכאית לפיצוי בגובה ההפרשה לפנסיה שהיה על הנתבעת להפריש לה אילולא היתה מפטרת אותה.
התובעת עותרת ברכיב זה להפרשה בשיעור 12.5% מהשכר לו היתה זכאית אילו המשיכה לעבוד בתקופה המוגנת בסך כולל של 1,853 ₪ (נציין, כי ברכיב פיצויי הפיטורים תבעה התובעת עד ליום פיטוריה, יום 8.11.18, ולא חישבה את התקופה המוגנת).
משלא הגישה הנתבעת בקשה להיתר לפיטורי התובעת היה עליה להמשיך להעסיק את התובעת בתקופה זו, לפיכך, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת, פיצוי בגובה ההפרשה שהיא היתה זכאית לה, אילו היתה ממשיכה לעבוד בנתבעת. משקבענו לעיל כי שכרה הקובע של התובעת הנו 7,413 ₪, לפיכך, התובעת זכאית ברכיב זה, לסך של (7,413 X 12.5% X 2) = 1,853 ₪.
הנזק הלא ממוני – חוק עבודת נשים:
התובעת טוענת כי הפרות הנתבעת לחוק עבודת נשים גרמו לה גם נזק לא ממוני. היא תובעת פיצוי לא ממוני בסך כולל של 64,826 ₪ בגין שני רכיבים שנובעים מאותו סעיף בחוק - סעיף 13א(א)(1):
הרכיב הראשון הוא פיצוי בגובה 50% משכרה של התובעת בגין תקופות ההשעיה בהן שהתה, בסך 14,826 ₪ (סעיף 58.1(ו) לכתב התביעה. נציין כי למרות שסעיף 58.1 עוסק בנזק ממוני על תתי סעיפיו, הרי סעיף ו' האמור נוקב באופן מפורש בסעיף 13א(א)(1) לחוק עבודת נשים, והוא, לפיכך, פיצוי לא ממוני).
הרכיב השני - בגובה 50,000 ₪, זאת בגין ההפרות הנטענות של חוק עבודת נשים, כפיצוי בגין עוגמת נפש ופגיעה בכבוד.
נזק לא ממוני - הוצאת התובעת לחופשה כפויה:
התובעת טוענת כי בהתאם לסעיף 13א(א)(1) היא זכאית לפיצוי בשיעור של 50% משכרה בגין ארבעת החודשים שבהם שהתה בחופשה כפויה, ולסך כולל של 14,826 ₪.
הנתבעת טוענת בסעיף 85 לכתב ההגנה המתוקן כי השעתה את התובעת במקרים בודדים ולתקופות קצרות וזאת לאור הנזקים הכבדים שגרמה לה, ולהתנהגותה הבלתי הולמת של התובעת כלפי מנהל החברה, עובדיה ולקוחותיה, וכי מכל מקום שכרה של התובעת שולם לה כרגיל גם בהיותה מושעית.
בית הדין הארצי הוסיף וקבע, באותו פרשה, כי יש להחיל את החובה לקבלת היתר מהממונה, גם במקרים שבהם המעסיק נוקט במעשים שיובילו כנראה, לפיטורים, כמו למשל הוצאת העובדת לחופשה כפויה:
"לנוכח מהות ההיתר ותכליתו יש מקום להחיל את הדרישה לקבלתו גם במקרה בו המעסיק נוקט במעשה אשר קיימת לגביו קרבה לוודאי שיביא לפיטורים לאחר התקופה המוגנת. זאת אף אם בשלב זה לא שלח המעסיק מכתב פיטורים פורמלי. כך הם פני הדברים כאשר המעסיק מוותר על עבודתה של העובדת בפועל בתקופתה הריונה תחת לבקש היתר. ויתור זה שקול מבחינה מהותית לפיטורים, וזו תוצאתו הוודאית, שהרי לעובדת אין הזדמנות להוכיח את עצמה. משכך על פעולה זו יש להשקיף כעל "פיטורים בהמתנה" אשר לגביהם מתקיים רציונל קבלת ההיתר, ולכן הם חוסים תחת דרישת החוק."
כפי שפורט לעיל, שהתה התובעת בשתי תקופות נפרדות בחופשה כפויה. בתקופה הראשונה היה זה לאחר שהוגשה בקשה למתן היתר לפיטורי התובעת. בתקופה השנייה נשלחה התובעת לביתה ללא הגשת בקשה להיתר. לפיכך, נדון בטענות ההגנה של הנתבעת רק ביחס לתקופה הראשונה, כמצוות הלכת סירטו הנ"ל.
לטעמנו, היה מקום לפיקוח והדרכה הדוקים יותר ולמעורבות אינטנסיבית של מנהלי הנתבעת בסניף חיפה באופן שיכול היה למנוע את התדרדרות הסניף וכן להטיב את ניהולו בידי התובעת. גם מרכזת חוק עבודת נשים התרשמה שלא ניתנה לתובעת הזדמנות מספקת לעניין זה.
אנו סבורים כי התובעת זכאית לפיצוי בגין סעיף זה, שאת שיעורו נפרט בהמשך.
נזק לא ממוני - הפחתת שכר ללא היתר:
"(א) לא יפגע מעסיק בהיקף המשרה או בהכנסה של עובדת או עובד שחלה הגבלה על פיטוריהם לפי סעיף 9, בתקופה שבה חלה ההגבלה כאמור, אלא בהיתר מאת שר התעשיה המסחר והתעסוקה, ולא יתיר השר פגיעה כאמור אם היא לדעתו בקשר לעילה שבשלה חלה אותה הגבלה.
(ב) בסעיף זה –
"פגיעה", בהיקף המשרה – למעט שינוי זמני בהיקף המשרה לפי בקשה שיזמו העובדת או העובד בשל מצבם הרפואי לפי אישור בכתב מאת רופא;
"פגיעה", בהכנסה, למעט –
(1) פגיעה בהכנסה החלה במקום העבודה מכוח דין או הסכם קיבוצי;
(2) פגיעה ברכיב השכר המשולם לעובדת או לעובד בהתאם לתפוקת עבודתם ובלבד שהפגיעה בתפוקתם של העובדת או לא נגרמה מסיבות התלויות במעסיק.
התרשמנו כי הנתבעת אכן פגעה בהכנסתה של התובעת, באופן חד צדדי וזאת מבלי שקיבלה היתר לכך. נסביר:
נזק לא ממוני - פיטורים ללא היתר:
שיעור הפיצויים:
בנסיבות אלו אנו סבורים כי הפיצוי שקבענו הוא הפיצוי המתאים, בשים לב לפיצוי הנוסף שנקבע בגין תקופות החופשה הכפויה, כפי שפורט לעיל.
סעדים כספיים נוספים שנתבעו:
משקבענו לעיל, כי הנתבעת פיטרה את התובעת, אנו קובעים כי היה על הנתבעת לשלם לתובעת פיצויי פיטורים.
בכתב התביעה ערכה התובעת את חשבון פיצויי הפיטורים כדלקמן: 7,413*1.41= 10,452 ₪.
מאישורי צבירה בקופת גמל לפיצויים שצורפו לכתב ההגנה, כנספח 19, עולה כי לתובעת נצברו סך 2,108 ₪ בקופת גמל לפיצויים, אותם יש להפחית מפיצויי הפיטורים. לפיכך אנו פוסקים לתובעת בגין רכיב זה סך 8,344 ₪.
התובעת טוענת בתביעתה כי היא זכאית לפדיון דמי הבראה, שכן, לא שולמו לה דמי הבראה בתקופת עבודתה. בהתאם לחישובה של התובעת, היא זכאית ל- 5 ימי הבראה עבור שנת עבודתה הראשונה ו- 2.5 ימי הבראה עבור השנה השניה, כאשר התעריף היומי ליום הבראה עומד על 378 ₪.
מתלושי השכר שצורפו כנספח א' לתצהיר התובעת, עולה כי הנתבעת לא שילמה לתובעת דמי הבראה.
בהתאם לצו ההרחבה בדבר השתתפות המעביד בהוצאות הבראה ונופש, עובד יהיה זכאי לדמי הבראה רק לאחר שהשלים את שנת עבודתו הראשונה. התובעת עבדה בנתבעת יותר משנה אחת, ולפיכך היא זכאית לדמי הבראה.
בהתאם לצו ההרחבה, התובעת זכאית בשנת עבודתה הראשונה ל 5 ימי הבראה, ובחלק היחסי של השנה השניה היא זכאית ל – 5/12X 6 ימים = 2.5 ימי הבראה.
אשר על כן, אנו מקבלים את תביעת התובעת ברכיב זה ומחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת, פדיון דמי הבראה בסך כולל של 7.5X378 ₪ = 2,385 ₪.
כאמור בסעיף 38 לעיל, התובעת שלחה הודעה למר מיכה שריג ביום 7.11.18 בה הודיעה על סיום חופשת הלידה שלה. מר שריג השיב לתובעת כי הסניף בחיפה נסגר, כך פוטרה התובעת מבלי שניתנה לה הודעה מוקדמת.
משקבענו לעיל, כי התובעת פוטרה מעבודתה עקב סגירת הסניף, ומאחר ולא ניתנה לתובעת הודעה מוקדמת על כך, אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת הודעה מוקדמת בגובה שכר חודש, בסך 7,413 ₪.
כפי שפורט בסעיף 17 לעיל, הופחת שכרה של התובעת, וזאת מבלי שהנתבעת הגישה בקשה לקבל היתר לכך מהממונה על עבודת נשים.
התובעת טוענת כי סך השכר שהופחת ממנה שלא כדין, כאמור, הוא 13,511 ₪ כדלקמן:
(סעיף 64-68 לכתב התביעה).
הנתבעת לא הגישה תחשיב נגדי והסתפקה בטענה כי לא בהפחתת שכר מדובר, אלא בהתאמת השכר להיקף שעות העבודה האמיתי של התובעת. כפי שראינו, מעסיק שלא הגיש בקשה להיתר לפי חוק עבודת נשים, מושתק מלטעון טענות הגנה (ראו פרשת סירטו לעיל).
אנו מקבלים את התביעה ברכיב זה ופוסקים לתובעת את הפרשי השכר דלעיל בסך כולל של 13,511 ₪.
פיצוי בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה:
הנתבעת מכחישה את טענות התובעת, באופן כללי, וטוענת כי שכרה של התובעת לא הופחת על ידה, אלא שולם בהתאם לשעות עבודתה בפועל של התובעת, באשר להשעיית התובעת, טוענת הנתבעת כי התובעת הושעתה לאור הנזקים הכבדים שגרמה לה.
המסגרת הנורמטיבית
" (א) בתובענה של דורש עבודה או של עובד בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בניגוד להוראות סעיף 2 –
(1) ...
(2) לענין פיטורים מהעבודה – אם הוכיח העובד שלא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו."
"סעיף 2(א) לחוק השוויון קובע כאמור לעיל כי אין להפלות עובדת, בין היתר, מחמת היותה בהיריון. סעיף זה מביא לידי ביטוי מעשי את עקרון השוויון בין המינים, ואת הצורך לעקור מהשורש את הפלייתן הנמשכת של נשים בהיריון המתבססת על דעות קדומות (לפירוט והרחבה ראו את עניין סירטו; ע"ע (ארצי) 16136-05-15 מ. דיזנגוף ושות' (נציגות קלובים) בע"מ - נעמי מושקוביץ סקורצקי [פורסם בנבו] (18.1.18); עניין בן עמר).
לפי הפרשנות שניתנה לסעיף 2(א) בהלכה הפסוקה, די בכך שהשיקול המפלה היה אחד השיקולים שנשקלו בעת קבלת החלטת הפיטורים, גם אם נלוו אליו שיקולים ענייניים, על מנת להכתים את ההחלטה כולה ולהוות הפרה של חוק השוויון (דב"ע (ארצי) נו/3-129 שרון פלוטקין ואח' - אחים אייזנברג בע"מ, [פורסם בנבו] פד"ע לג 481 (1997); להלן: עניין פלוטקין; עניין מורי; ע"ע (ארצי) 363/07 שרונה ארביב - פואמיקס בע"מ [פורסם בנבו] (26.5.10)).
סעיף 9 לחוק השוויון קובע כי בתובענה של עובד "בשל הפרת הוראות סעיף 2, תהא חובת ההוכחה על המעסיק כי פעל שלא בניגוד להוראות סעיף 2 - ... לענין פיטורים מהעבודה - אם הוכיח העובד שלא היתה בהתנהגותו או במעשיו סיבה לפיטוריו". אם כן, המערערת היא שצריכה להוכיח, בשלב ראשון וככל שהיא מבקשת להעביר את הנטל, כי לא היה בהתנהגותה או במעשיה סיבה לפיטוריה."
הכרעה:
נקדים ונאמר כי אנו דוחים את תביעת התובעת ברכיב זה; מהעדויות הרבות ששמענו, ההתכתבויות, התמלילים והמסמכים הרבים שהוצגו לפנינו, התרשמנו כי התובעת לא פוטרה בשל היותה בהיריון, אלא, בשל חוסר שביעות רצון מתפקודה, וחוסר אמון שנוצר בינה לבין מר שריג ועובדי הנתבעת. נפרט:
בנוסף לכך, הוא שלח לתובעת מייל מפורט, בו הוא חידד את כללי העבודה בסניף ובו הגדיר לתובעת את היעדים והמשימות הדרושים ממנה.
התנהלות זו של מר שריג, מלמדת על רצון לתת הזדמנות אמיתית לתובעת, להשתלב מחדש בעבודתה בנתבעת, תוך מתן הנחיות וקביעת כללים שינחו את התובעת בעבודתה.
מנגד, התרשמנו כי התובעת לא שיתפה פעולה עם מר שריג, שכן לטענתו, היא לא השיבה לו למיילים, והתובעת לא הוכיחה אחרת. התובעת סירבה להגיע לשיחה עם מר שריג במשרדי הנתבעת בפתח תקווה, (השיחה הוגדרה בהתחלה כשימוע, ולאחר מכן הסביר מר מיכה כי אין הכוונה לשיחת שימוע לפני פיטורים). להלן: חלקים מהמכתב ששלח מר שריג לתובעת ביום 29.3.18, לאחר שסירבה התובעת להגיע לשיחת "שימוע" "לא לפני פיטורים" (נספח 13 לתצהירי הנתבעת)
מכל מקום, תשובתה האמורה של התובעת מתיישבת עם התרשמותנו ומסקנתנו כי היא לא הופלתה מחמת הריונה, ואנו דוחים, אפוא, את התביעה ברכיב זה.
התביעה שכנגד:
הנתבעת הגישה תביעה שכנגד בה עתרה לחיוב התובעת בנזקים, שלטענתה, נגרמו לה על ידה, ושהביאו בסופו של דבר לסגירת סניף חיפה.
כמו כן, טוענת הנתבעת כי נגרמו לה נזקים נוספים הנאמדים במיליוני שקלים בגין סגירת סניף חיפה, וכן אובדן הכנסות עתידיות שנגרם כתוצאה מהתנהלות התובעת. כך, טוענת הנתבעת כי התובעת גרמה לה נזקים בסך כולל של 1,110,330 ₪, והיא מעמידה את תביעתה משיקולי אגרה על סך 250,000 ₪.
התובעת טוענת כי יש לדחות את התביעה שכנגד, לטענתה, הנתבעת מנסה להטיל את אחריות תחלואת העסק, והפסדיו על כתפיה, עובדת שהשתכרה 7,000 ₪ בחודש. הנתבעת מייחסת לה אחריות על כל הפסדיה, ומבקשת להטיל עליה הוצאות כספיות בגובה של מאות אלפי שקלים, וזאת על אף העובדה שהתובעת הושעתה מעבודתה בחלק מהתקופות ולא הייתה בסניף כלל.
באשר לטענת הנתבעת כי אחד הנזקים שנגרמו לה היה "הוצאות עודפות לעובדים זמניים", טוענת התובעת כי היא היתה אחראית על החלק הראשון של גיוס העובדים, החלק של קבלת קורות חיים ועריכת ראיון עבודה למועמדים המתאימים, יחד עם זאת ההחלטה אם לקבל מועמדים לעבודה היתה בסמכותו של מר שריג.
הכרעה
אנו דוחים את התביעה שכנגד, וקובעים כי הנתבעת לא הרימה את הנטל להוכיח כי התובעת גרמה לה את הנזקים הנטענים. להלן טעמנו:
מר שריג אף הודה כי לאחר קליטת התובעת לעבודה נפל למשכב, ולא היה ביכולתו להגיע לסניף חיפה, גם בתקופה שלאחר מכן, הגיע מר שריג לעיתים רחוקות לסניף (ש' 22-27 עמ' 17 לפרוטוקול), כך שהתובעת לא קיבלה הדרכה ו/או פיקוח מספיקים מצד מר שריג או מי מטעמו.
(עמ' 31 לפרוטוקול)
מעדותה של גב' לוטם אנו למדים כי הנתבעת ידעה על הירידה במכירות או שיכולה היתה לדעת על הירידה, כבר בתחילת ההתדרדרות. למרות זאת, לא נעשה דבר על מנת לטייב את הניהול בסניף חיפה, להדריך את התובעת וכיוצא בזה.
גם כאשר התובעת הייתה בחופשה כפויה, לא נהגה הנתבעת כפי שמצופה ממנה לנהוג במקרים כאלה. אנו מקבלים את הסבר הנתבעת בעניין זה, כי מצבו הבריאותי של מר שריג מנע ממנו להגיע לסניף, לפקח ולהדריך את התובעת ואת העובדים. יחד עם זאת, ולאור המצב הבעייתי אליו נקלע סניף חיפה, היינו מצפים ממר שריג, לשלוח מישהו אחר במקומו, את מנהל סניף פתח תקווה, או מישהו אחר, שיפקח על העבודה בסניף חיפה ו/או ידריך את התובעת במטרה למנוע התדרדרות נוספת. להטיל את האחריות הכוללת על הידרדרות הסניף על כתפיה של התובעת, בנסיבות אלו, נראה לנו מרחיק לכת במיוחד.
התרשמנו כי, התובעת השתדלה למלא אחר היעדים שהוצבו לה לכל הפחות בחודשי העבודה הראשונים, והחלה לגייס עובדים חדשים. לא הגיוני בעינינו לדרוש מהתובעת לגייס עובדים, ולאחר שהתברר כי האנשים שגויסו אינם מתאימים, תבקש הנתבעת לחייב את התובעת בהוצאות השכר בגינם. על כך יש להוסיף את העדר הליווי והפיקוח של מנהל הנתבעת, או מי מטעמו, לתובעת, מנהלת צעירה שמשתכרת 7,000 ₪ בלבד. גם אם נכשלה התובעת במשימתה, בגיוסה אנשים שלא נמצאו מתאימים, אין בכך כדי להטיל על כתפיה הצרות אחריות לנזק עצום לו טוענת הנתבעת, הגבוה מ- 100,000 ₪.
יתר על כן, הנתבעת לא הוכיחה, את טענותיה בדבר "פעולות במזיד וביודעין בכוונה לחבל בעסקה של התובעת..." וכל הטענות מסעיפים 73, 79 בתביעה שכנגד כלל לא הוכחו. הנתבעת לא הוכיחה כי התובעת קיבלה לעבודה עובדים שהיו "קשורים אליה" מתוך כוונה להונות את הנתבעת, וב"כ הנתבעת אף לא חקר את התובעת בעניין זה.
נקדים ונאמר כי אין אנו מקבלים את טענת הנתבעת כי התובעת גרמה לירידה דרמטית במספר המנויים, ולנזקים שנגרמו לנתבעת בשל כך. נסביר:
מעיון בטבלה שצירף מר שריג לתצהירו עולה כי הירידה החדה במספר המנויים היתה בתקופות שבהן שהתה התובעת בחופשה כפויה. כך למשל:
בשלושת חודשי עבודתה הראשונים של התובעת, (יוני - אוגוסט 2017), ממוצע המנויים עמד על 137. ארבעה מנויים יותר מממוצע המנויים הנטען בשלושת החודשים הקודמים.
בחודשים יוני, אוגוסט, ספטמבר ואוקטובר 2017, בהם רואים ירידה חדה במספר המנויים, שהתה התובעת בחופשה כפויה, או בחופשת לידה.
איננו מקבלים את טענת הנתבעת לפיה, ההתדרדרות שנגרמה הינה באחריותה המלאה של התובעת גם מהסיבה שהירידה במכירת המנויים המשיכה גם בתקופות שבהם התובעת לא הייתה בעבודה.
בנוסף, גם העדה, גב' ציונית, לא סברה ש"האווירה" היא חזות הכל לגבי נתוני המכירות:
(עמ' 40 לפרוטוקול)
כך שגם אם הייתה התובעת נוכחת במשך כל התקופה במוקד המכירות ומשרה אווירה לא טובה, כטענת הנתבעת, לא ניתן היה לייחס את הירידה במכירות רק "לאווירה".
נסכם ונאמר כי לא התרשמנו שסגירת הסניף חיפה נגרמה ע"י התובעת, יותר ממה שנגרם ע"י העדר הפיקוח וההדרכה בזמן אמת של מי ממנהלי הנתבעת, וזאת בשל מחלתו של מר שריג. בוודאי שלא ניתן להטיל את האחריות על התובעת, באופן שמנסה הנתבעת לעשות בכתב התביעה שכנגד.
לאור המקובץ לעיל, אנו קובעים כי הנתבעת לא הרימה את הנטל להוכיח את הנזקים להם היא טוענת, ואת אחריותה של התובעת באשר לנזקים אלה. לפיכך, אנו דוחים את התביעה שכנגד.
לסיכום:
אנו מחייבים את הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
ניתן להגיש ערעור על פסק דין זה תוך 30 ימים לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים.
ניתן היום, ט"ו טבת תש"פ (12/01/2020), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
מר אפרים וינשטוק נציג ציבור מעסיקים | בועז גולדברג, שופט | מר דב אייזיק נציג ציבור עובדים |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
05/02/2019 | החלטה שניתנה ע"י בועז גולדברג | בועז גולדברג | צפייה |
12/01/2020 | פסק דין שניתנה ע"י בועז גולדברג | בועז גולדברג | צפייה |
14/01/2020 | החלטה שניתנה ע"י בועז גולדברג | בועז גולדברג | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | לוטונט מועדון חברים בע"מ | אסף שמר |
נתבע 1 | שרית לווטה | אלעד חן |