08 פברואר 2021
לפני | ||
כב' השופטת מיכל פריימן נציגת עובדים גב' חוה טרטקובסקי שמשי נציג מעסיקים מר ליאור לוין | ||
התובע | ריאד עבד אלהאדי ע"י ב"כ עו"ד וג'די פריד אבו אלהיג'א ואח' | |
- | ||
הנתבעת | אייץ. אר. אייץ טכניק - רם אספקת אויר בע"מ ע"י ב"כ עו"ד אסתי עוקב ואח' |
פסק דין |
רקע כללי
בתביעה זו מבקש התובע שנחייב את הנתבעת לשלם לו סכומים שונים הנובעים מתקופת עבודתו וסיומה ובכלל זה: פיצוי בגין פיצויים שלא כדין בסך 50,000 ₪; הפרש דמי הודעה מוקדמת בסך 3,056 ₪; הפרש פיצויי פיטורים בסך 24,272 ₪; פיצוי בגין אי-הפרשה לפנסיה בסך 14,974 ₪; פיצוי לדוגמא מכוח חוק הגנת השכר בסך 15,000 ₪; החזר בגין ניכוי מהשכר שלא כדין בסך 22,090 ₪; והפרשי שכר שעות נוספות בסך 80,000 ₪.
בתביעה נכלל גם רכיב תוספת ותק בסך 14,778 ₪, אולם בסיכומיו חזר בו התובע מרכיב תביעה זה.
האם חל על הנתבעת צו הרחבה, ואיזה?
בתצהירו טען התובע כי על הנתבעת חל הצו הענפי משנת 2004, תוך שטען כי מפעל הנתבעת מונה פחות מ-20 עובדים.
לחלופין טען התובע כי חל על הנתבעת הצו הענפי משנת 1973 שחל על מפעלים עם יותר מ-20 עובדים.
לחלופי חילופין טען כי חל צו ההרחבה בתעשייה משנת 2006.
בתצהיר שהוגש מטעמה, שבה הנתבעת וטענה כי לא חל עליה צו הרחבה בענף המתכת משנת 2004 משהועסקו במפעל מעל 20 עובדים; כי לגבי הצו מ-1973 לא נטען בכתב התביעה דבר; וכי עיסוק הנתבעת אינו ייצור אלומיניום ומתכת אלא הרכבת פרופילים מוכנים על תריסים מוכנים.
הנתבעת לא התייחסה לטענת התובע בדבר חלות צו הרחבה בתעשייה.
התובע לא הביא כל ראיה למספר העובדים של המפעל.
התובע אף לא ביקש מהנתבעת לחשוף את מספר העובדים המדויק ברישומיה ולא הכחיש מפורשות את טענת הנתבעת כי במפעלה יש מעל 20 עובדים.
משכך, התובע לא עמד בנטל המוטל עליו ולא הוכיח כי על הנתבעת חל צו ההרחבה במתכת, חשמל ואלקטרוניקה משנת 2004.
בהגדרת "מפעל" בצו משנת 1973, נכתב: "כל מפעל בענף המתכת, החשמל והאלקטרוניקה המעסיק עובדים שכירים לשם ייצור, הרכבה או שירות". מהגדרה זו מובן שאף מפעל הנתבעת, שנטען שעוסק בהרכבת פתחי מיזוג אויר מפרופילים ותריסים מוכנים ולא בייצורם, נכלל בענף האמור.
אשר על כן אנו קובעים כי צו ההרחבה משנת 1973 בענף המתכת החשמל והאלקטרוניקה חל על הצדדים.
מה השכר הקובע של התובע ?
התובע טען כי רכיב ה"בונוס" שנרשם בתלושי השכר ניתן לו ללא כל תנאי, ומהווה חלק בלתי נפרד משכר היסוד שלו.
בכתב ההגנה טענה הנתבעת כי רכיב הבונוס שולם לתובע תחילה כהחזר הוצאות רכב ואף נכתב בשני תלושי השכר הראשונים כ"נסיעות", זאת מכיוון שבתחילת העסקתו של התובע הוא הגיע לעבודה עם רכבו הפרטי והסיע אתו עובדים נוספים שהתגוררו בכפרו.
הנתבעת הציגה תשדורת פקס פנימית מיום 10.10.13, שבה נכתב – "ריאד – צריך להוסיף לו 1,500 ₪ בגין הוצ' רכב".
הנתבעת טענה כי אף לאחר שהתובע והעובדים הנוספים מאותו כפר הגיעו לעבודה בהסעה שאורגנה על ידי הנתבעת הוחלט להשאיר לתובע את הבונוס כהחזר הוצאות מפני שמפעם לפעם השתמש ברכבו לצרכי עבודה ועם קידומו לתפקיד ניהולי. על גרסה זו חזרה הנתבעת בתצהירה.
"ש. האם לעובדים אחרים שולם מרכיב שכר "בונוס"?
ת. כן. לכל העובדים. הבונוס הסכום שלו היה לא נגזרת של מכירות...
ש. האם הבונוס היה בסכום קבוע?
ת. כן. כל עובד היה סכום שהוא מקבל בכפוף ליעדי הביצוע שלו".
ובהמשך –
"ש. האם אתה עומד על הטענה לפיה "בונוס" אינו מהווה חלק משכרו הרגיל של התובע?
ת. הבונוס מעולם לא היה חלק משכר רגיל. גם כשהעובד לא היה מגיע חודש מלא, לא היו עושים לו חישוב יחסי אלא אם היה עומד ביעדים שלו היה מקבל את הבונוס המלא. זה תמיד היה מופרד מהשכר. זה היה משתלם רק לאחר שמנהל התפ"י היה מאשר וחותם בסוף החודש.
לשאלת בית הדין, מנהל התפ"י, היה בחור בשם שגיא ואחר כך
בחורה בשם אפרת שהיא בתפקיד עד היום. לגבי העובדים האחרים,
התובע היה מחליט על תשלום הבונוס.
ש. אז אתה משנה גרסה למעשה וטוען עכשיו אחרת...בתצהיר ובכתב ההגנה טענת שהבונוס הזה הוא מעין החזר הוצאות אז מה נכון?
ת. הסכום הזה היה...בחודשים הראשונים לעבודתו הסכום הזה היה משולם לריאד כהוצאות כי הוא היה מסיע עובדים אחרים ברכבו.
לשאלת בית הדין, עוד לא סוכם איתו באותו שלב על קבלת בונוס.
כשהתחילו ההסעות רציתי להוריד לו את הרכיב הזה והוא פנה אלי
וביקש ממני בוא נשאיר את זה כבונוס".
בסיכומיה שבה הנתבעת על הטענה כי רכיב הבונוס שולם לתובע בהתאם לעמידה ביעדים שהוצבו לו.
"בתובענה של עובד נגד מעסיקו שבה שנוי במחלוקת עניין מהעניינים לפי סעיף 2, והמעסיק לא מסר לעובד הודעה שהוא חייב במסירתה כאמור בסעיפים 1 או 3, בכלל או לגבי אותו עניין, תהיה חובת ההוכחה על המעסיק בדבר העניין השנוי במחלוקת, ובלבד שהעובד העיד על טענתו באותו עניין, לרבות בתצהיר לפי פקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א-1971".
אחד העניינים המנויים בסעיף 2 לחוק, הוא סך כל התשלומים המשתלמים לעובד כשכר עבודה (סעיף 2(א)(5) לחוק הודעה לעובד).
הנתבעת לא הציגה הודעה על תנאי העבודה, ועל כן, בהתאם לסעיף 5א האמור, ומשקיימת מחלוקת בנוגע לשכרו של התובע, הנטל בעניין זה מוטל על הנתבעת.
"לעניין ההבחנה בין "תוספת" לבין "שכר העבודה הרגיל" נקבע כי סיווגו של תשלום לא ייעשה על פי הכינוי שנתנו לו הצדדים אלא על פי מהותו, כאשר תשלום הניתן לעובד בלא כל תנאי נוסף מעבר לעבודתו הרגילה, אין לראותו כתוספת אלא כחלק מהמשכורת עצמה (בג"צ 6080/94 גפני נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד נא(4) 308 (1997); ע"ע 300434/97 החברה למפעלי חינוך ותרבות באר שבע - נינה טופר, [פורסם בנבו] פד"ע לה 687 (2000); ע"ע (ארצי) 300124/98 משה אהרונוביץ' - ערוגות מושב להתיישבות בע"מ [פורסם בנבו] (10.6.02)). עלינו לבחון לפיכך אם התשלום הנוסף הותנה בתנאי, או שמא יש לראותו כחלק משכרו הרגיל של המערער". (ע"ע (ארצי) 55550-9-14 שמעון בן אלי – קומבה בע"מ, מיום 24.9.17).
כפי שפורט לעיל, טענות הנתבעת בנוגע למהותו של רכיב הבונוס השתנו תוך כדי בירור התביעה.
הנתבעת טענה תחילה כי הרכיב שולם לתובע תמורת הוצאות נסיעה כפי שאכן נרשם בשני תלושי השכר הראשונים. אלא שאף הנתבעת הודתה כי לא הרבה זמן לאחר מכן, היא ארגנה לעובדים הסעות והתובע כבר לא נדרש להסיעם לעבודה, ועם זאת המשיכה הנתבעת לשלם לתובע את הרכיב בשם חדש – בונוס.
הנתבעת אף שינתה את גרסתה וטענה, לראשונה בחקירה הנגדית, כי הבונוס היה בגין עמידה ביעדים.
גרסתה החדשה של הנתבעת ביחס למהות רכיב הבונוס והתליית תשלומו בעמידה ביעדים אינה מהימנה עלינו.
מעבר לשלב המאוחר בו הועלתה לראשונה הטענה, הרי שהנתבעת לא הציגה כל תיעוד שהוא על יעדים שהוצבו ועל מעקב חודשי אחר עמידתו של התובע בהם. הנתבעת אף לא הביאה לעדות את מנהלת התפ"י, שעל פי הנטען היא שהציבה את יעדי הייצור לתובע ועקבה אחרי עמידתו בהם.
גרסתה הנוספת, המאוחרת יותר, של הנתבעת כי מדובר בתוספת המותנית בעמידה ביעדים, לא נתמכה בכל עדות או ראיה כגון מעקב ו/או רישום כל שהוא על יעדים שהוצבו לתובע ובחינת עמידתו בהם.
שינוי הגרסה, תוך כדי ניהול ההליך, מלמד כי אין אמת באיזו מן הגרסאות.
"כשהתחילו ההסעות רציתי להוריד לו את הרכיב הזה והוא פנה אלי וביקש ממני בוא נשאיר את זה כבונוס".
העד העיד כי רכיב הבונוס הוא סכום קבוע שהועלה בשנת 2019 ל-1,000 ₪. מר זראע הציג לפנינו את תלושי השכר שלו ועדותו הותירה עלינו רושם מהימן.
התובע עבד באותו חודש שני ימי עבודה וקיבל שכר לפי 56.45 ₪ לשעה עבור 19 שעות. אולם, שכר התובע גם לשיטת הנתבעת וללא הבונוס אמור היה להיות יותר מכך (ר' לדוגמא חודש 4/18 שם עבור 180.5 שעות שולם 69 ₪ לשעה ( 837.99 - 13,302.73 לחלק ב- 180.5 שעות) כך שאין בדוגמה חד פעמית זו אלא ללמד שהנתבעת לא שילמה לתובע את המגיע לו באותו החודש.
גם בחודש 09.2018 בו עבד התובע 10 ימי עבודה בלבד, שולם לו ה"בונוס" כרגיל ויש בכך כדי ללמד שהבונוס לא היה תלוי יעדים ולמעשה לא הותנה בשום תנאי שהוא.
שכרו הקובע של התובע לתקופה שמחודש 11.2013 ועד לחודש 07.2017 הוא 11,114 ₪ ברוטו, ולתקופה שמחודש 08.2017 ועד לחודש 12.2018 הוא 16,720 ₪ ברוטו.
התביעה לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין
לטענתו, במשרד אמר לו מר אבישי: "החלטנו לסיים את עבודתך בתוך חודש". לטענת התובע, הוא הופתע מדבריו של מר אבישי שכן לא קדם לשיחה כל רקע, ושום סיבה גלויה לעין לא הייתה לנתבעת לפטרו.
התובע טען כי עובר לשיחה מיום 2.12.18 הוא לא נקרא לשימוע ומעולם לא נערך לו שימוע.
ביום 5.12.2018 קיבל התובע מהנתבעת מכתב פיטורים.
לטענת התובע, הגם שצוין במכתב כי נערכה שיחת שימוע בתאריך 2.12.18 – שיחה כאמור לא הייתה, אלא הודעה על החלטת פיטורים שכבר נפלה.
הנתבעת טענה כי התובע לא עמד ביעדי העבודה שלו, נעלם מאתר העבודה לשעות רבות בכל יום, יצא לסידורים אישיים על חשבון העבודה ללא דיווח וניפח את שעות הנוכחות שלו במפעל גם כאשר לא הייתה עבודה שמצדיקה זאת.
לטענת הנתבעת, לשיחה מיום 2.12.18, שהוגדרה כשימוע, קדמו שתי שיחות שימוע אחרות שנערכו לתובע:
ביום 22.10.18 זומן התובע לשימוע שנערך לו ביום 25.10.2018 עם מר דאבוש, מנהל הנתבעת דאז ובעליה. הנתבעת הציגה פרוטוקול לשיחת שימוע זו. לתובע ניתנה הזדמנות נוספת והוא המשיך לעבוד.
לאחר כחודש ומשלא היה כל שיפור בתפקודו של התובע, הוא זומן ביום 18.11.2018 לשימוע נוסף, שנערך לו ביום 22.11.18 עם מר רוני אבישי, מנכ"ל הנתבעת באותה תקופה. הנתבעת צירפה פרוטוקול גם משימוע זה.
לטענת הנתבעת, משלא חל שיפור בתפקוד התובע הוא זומן לשימוע נוסף, שלישי במספר, ביום 2.12.18, לאחריו הודע לו כי הוחלט על סיום העסקתו בנתבעת.
ביום 5.12.18 ניתן לתובע מכתב פיטורים.
לטענת הנתבעת פיטוריו של התובע נעשו כדין לאחר שניתנו לו 3 הזדמנויות להשמיע את דבריו כאשר בשתי הפעמים הראשונות הוחלט לתת לו עוד הזדמנות ולא לפטרו. לכן, יש לדחות את התביעה לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין.
"הלכה פסוקה ומושרשת היא, כי "זכות הטיעון הינה מזכויות היסוד הראשוניות בשיטתנו המשפטית, ומקום של כבוד שמור לה ביחסי העבודה בכלל, קל וחומר עת נשקלת אפשרות לסיום העסקתו של עובד..." (ע"ע (ארצי) 1027/01 יוסי גוטרמן - המכללה האקדמית עמק יזרעאל, [פורסם בנבו] פד"ע לח 448 (2003)). בהתאם הובהר, כי מטרתה של זכות הטיעון "להביא לכך שתתקבל החלטה עניינית, מושכלת ומבוררת, תוך מתן תשומת לב מלאה ומשקל ראוי לעמדותיו ולעניינו של מי שעלול להיפגע מן ההחלטה..." (שם; כן ראו את ע"ע (ארצי) 1163/00 בית חולים המשפחה הקדושה נצרת - ד"ר חליל עבוד, [פורסם בנבו] פד"ע לה 440 (2000); ע"ע (ארצי) 415/06 דני מלכה - שופרסל בע"מ [פורסם בנבו] (15.7.07); ע"ע (ארצי) 21781-10-10 לולו ראשד - הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה גבעות אלונים [פורסם בנבו] (13.7.12)).
עוד נקבע כי אין דרך קונקרטית הכרחית למימושה של זכות הטיעון, אך "ניתן לזהות מכנה משותף חיוני בין הדרכים השונות לקיומה, וזאת על מנת שתכלית השימוע תוגשם. מכנה זה - מבלי להתיימר למצותו - כולל, בין היתר, יידוע העובד בדבר אפשרות הפיטורים; מתן הנימוקים המפורטים בגינם נשקלת אפשרות פיטוריו מספיק זמן מראש, וזאת על מנת שתהא לעובד האפשרות להיערך לקראת השימוע; שקילת טענות העובד בנפש פתוחה וחפצה; ככל שהעובד חפץ להיות מיוצג בהליך השימוע שמורה לו ככלל הזכות לכך" (ע"ע (ארצי) 23402-09-15 אוריאל ברד - קנסטו בע"מ [פורסם בנבו] (28.2.17); להלן: עניין ברד)".
בהתאם לפסיקה, הזמנה לשימוע צריך שתהיה בכתב, תפרט לעובד את הטענות שיש כלפיו, ותיידע אותו בדבר האפשרות שלו להגיע לשימוע עם נציג מטעמו. הזמנה בכתב כאמור – לא הוצגה לנו.
מסמך זה אינו פרוטוקול שימוע אלא נחזה כמסמך שהוציאה הנתבעת לאחר קיומו של שימוע לכאורה ביום 25.10.18. בחלקו העליון נכתב שהוא מיועד אל התובע, וסומן "נא לשלוח התייחסות" ו- "נא להשיב".
לא הוצג לא זימון ולא פרוטוקול שימוע לרבות לא פרוטוקול החתום ע"י התובע. גם באשר למסמך שהוצג, כלל לא נטען שנמסר לתובע.
בנוסף, המסמך אינו חתום ע"י מר אבישי, וזאת בשונה ממסמכים אחרים שכתב מר אבישי ושהוגשו לתיק שבהם קיימת גם חתימה בכתב יד (לדוגמא: מכתב סיכום שימוע מיום 2.12.18, מכתב הפיטורים מיום 5.12.18 ומכתב המלצה מיום 24.12.18 – נספחים א-ג לתצהיר התובע).
נוסף על כך, המסמך נושא תאריך 22.11.2017 – שנה לפני השימוע הנטען, עובדה תמוהה כשלעצמה שבהעדרו של מר אבישי אינה מקבלת מענה מצד הנתבעת.
הימנעותה של הנתבעת מלהביא את מר אבישי לעדות מקימה חזקה שלו היה מובא, הייתה עדותו פועלת לרעתה.
התובע דבק בגרסתו גם בחקירה נגדית ואמר כי לא זומן לשימוע, והוחלט לפטרו באופן מפתיע (עמ' 6-7 לפרוטוקול). התובע העיד:
"לא זומנתי לשימוע וזה לא נכון מה שהוא כתב שם. כל מה שכתוב פה לא נכון. הוא קרא לי ואמר לי "אנחנו הולכים לפטר אותך עד סוף החודש" לא היה לי מה לענות לו".
ובהמשך:
"הוא אמר שהחליטו לפטר אותי עד סוף החודש ואף לא קיבלתי זימון לשימוע".
"הסברתי לריאד כי בעקבות שינויים המבוצעים במפעל, הבאים לביטוי במבנה כח האדם הניהולי, איני מוצא לו מקום מתאים להמשך העבודה במפעל. הודעתי לו כי קיימת לו הזכות להביע את דעתו בע"פ או בכתב".
נוסח זה מתיישב עם טענת התובע כי בשיחה אליה נקרא, הובהר לו כי הוחלט על סיום העסקתו ("איני מוצא לו מקום מתאים במפעל") ולמעשה התקבלה כבר ההחלטה לפטרו, הגם שכתב מר אבישי כי הוא הודיע לתובע שקיימת לו הזכות להביע את עמדתו. מר אבישי כאמור לא זומן להעיד אחרת.
בנסיבות העניין, לנוכח תפקידו של התובע בנתבעת ותקופת העבודה, אנו מוצאים לפסוק לתובע ברכיב זה פיצוי בסך 30,000 ₪.
התביעה להפרש דמי הודעה מוקדמת
בהתאם לחוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001, התובע זכאי להודעה מוקדמת בת חודש ימים.
טענת הנתבעת לא הוכחה ואף נסתרת במכתב הנתבעת מיום 2.12.18 (נספח א' לתצהיר התובע) שם נרשם כי התובע מבקש לסיים עבודתו בתום 30 יום מקבלת מכתב הפיטורים.
אין מחלוקת שהתובע קיבל 26 ימים בלבד – עד ליום 31.12.18. לכן, התובע זכאי להשלמה של 4 ימים.
התביעה להפרש פיצויי פיטורים
42. לנוכח קביעתנו כי רכיב הבונוס מהווה חלק משכר היסוד של התובע, הרי שהמשכורת הקובעת לעניין פיצויי פיטורים היא – 16,720 ₪.
בהתאם, התובע זכאי להפרש פיצויי פיטורים כנתבע על ידו בסך של 24,272 ₪ .
התביעה להפרשי הפרשות לפנסיה
בנוסף, תבע התובע הפרשה לפנסיה מרכיב הבונוס, סה"כ עתר לקבלת פיצוי בגין אי-הפרשה לפנסיה בסך 14,974 ₪.
איננו מקבלים את טענת הנתבעת כי התובע אינו זכאי להפקדה עבור השכר שמעל השכר הממוצע במשק. הזכאות אינה מכוח צו ההרחבה הכללי במשק אלא, כאמור, מכוח צו ההרחבה במתכת, חשמל ואלקטרוניקה שאינו קובע תקרת הפרשה. מעבר לצורך, הרי שצו ההרחבה בתעשייה משנת 2006 קובע כי תקרת השכר המבוטח הוא פעמיים השכר הממוצע במשק, סכום אותו התובע לא עבר (ר' סעיף 2.ט לצו ההרחבה מ-2006).
לפיכך, התובע זכאי לפיצוי בגין אי-הפרשות לפנסיה בסך 14,974, כנתבע.
התביעה להפרש תשלום שעות נוספות ולהחזר ניכויים מהשכר שלא כדין
התובע הגיש תחשיב בהתאם לדו"חות הנוכחות שהוגשו על ידי הנתבעת.
התובע קיזז בתחשיבו חצי שעת הפסקה בלבד מכל יום עבודה.
לפי תצהיר התובע (סעיף 34), הפרשי השכר ברכיב זה מסתכמים ב-121,864 ₪, אולם משהוגשה התביעה על סכום של 80,000 ₪ בלבד, זה הסכום שהוא מבקש כי יפסק לו ברכיב זה.
בסיכומיו שב התובע על טענותיו בנוגע לרכיב הניכוי מהשכר, והוסיף כי הוא נתבע גם בשל ניכוי "הפרש קופת פנסיה" כפי שנרשם בגוף תלושי השכר שקיבל מהנתבעת.
הנתבעת טענה בכתב ההגנה כי בתחילת העסקתו של התובע, הוא ביקש שיהיו לו הפסקות באורך כולל של יותר משעתיים ביום:
חצי שעה לתפילה בבוקר
ארבעים דקות הפסקת צהריים
שתי הפסקות קצרות של רבע שעה
4 הפסקות עישון בנות 10 דקות כל אחת.
לפיכך, הוגדר לו במערכת השכר תקן יומי של 10.5 שעות (8.5 שעות יום עבודה ועוד שעתיים הפסקה). כאשר התובע עבד יותר מכך – קיבל שעות נוספות. כאשר עבד פחות – נוכו משכרו שעות החוסר ולכן הוא אינו זכאי להשבה כטענתו.
עוד טענה הנתבעת כי התובע היה נעלם לשעות ארוכות מהעבודה וכי היה מגיע לעבודה בשעות שלא היה צורך – מוקדם בבוקר או בימי שישי, וזאת ללא אישור מהנתבעת, ללא צורך מבחינת צרכי העבודה, ורק על מנת לנפח את שעות עבודתו.
מה אורך יום העבודה של התובע?
הנתבעת טענה כי התובע ביקש לקבל חצי שעת הפסקה לתפילה בבוקר אולם מעדות התובע עלה כי התפילה שהתפלל ארכה כחמש דקות בלבד, והיא נערכה בצהריים.
גם מעדות שני העדים מטעם התובע, עלה כי הפסקת התפילה היא קצרה, ובוצעה, בדרך כלל, תוך כדי הפסקת האוכל (עמ' 5, 9, ו-12 לפרוטוקול).
עדויות התובע ועדיו בעניין זה הותירו עלינו רושם מהימן.
משהועמד על כך שבתצהירו ציין כי הפסקת התפילה היא חצי שעה, חזר בו ואמר כי זה הזמן שהתבקש. מר דאבוש לא ידע לציין מתי בפועל היו העובדים מתפללים, ולמשך כמה זמן (עמ' 15 לפרוטוקול).
עם זאת טען, כי ההפסקות הקצרות לצורך התרעננות נחשבות כחלק מזמן העבודה ואינן ניתנות לקיזוז.
הנתבעת טענה כי בנוסף להפסקת התפילה והאוכל היו 2 הפסקות של רבע שעה ו-4 הפסקות בנות 10 דקות כל אחת (לעישון).
אנו מקבלים גרסת התובע שנתמכה בעדות העדים, כי בנוסף להפסקת האוכל הייתה הפסקה אחת בת 15 דקות ו-2 הפסקות נוספות בנות 10 דקות.
מקובלת עלינו טענת התובע כי שתי ההפסקות בנות 10 הדקות יש לראותן כחלק מיום העבודה הרגיל ואין לקזז שכר בגינן בהיותן הפסקות קצרות להתרעננות.
מכאן, שמשעות עבודתו של התובע ניתן לקזז 45 דקות ביום בהן שהה בהפסקה.
התובע עבד בשירות הנתבעת תקופה ארוכה, וטענות אלה לא הועלו בזמן אמת והנתבעת אף שילמה לתובע בעד שעות עבודה אלה לגביהן טוענת היא עתה, בדיעבד, כי לא אושרו על ידה, וגם זאת כטענה בעלמא, ומבלי שהביאה כל ראיה ממשית לטענות אלה.
עם זאת, תחשיב התובע שצורף לתצהירו, מביא בחשבון הפסקה יומית אחת בת חצי שעה בלבד, ולא הפסקות באורך כולל של 45 דקות ליום, ועל כן אינו מדויק.
מבדיקת תלושי השכר עולה כי הסכום שנוכה בפועל משכרו של התובע ברכיב "שעות חוסר" מסתכם לכל אורך תקופת העבודה ב-19,708 ₪ .
אשר על כן, אנו פוסקים לתובע ברכיב קיזוז שעות החסר סך של 15,000 ₪.
טענות התובע בסיכומיו בנוגע לניכוי בגין "החזר קופת פנסיה" הועלו רק בשלב הסיכומים, הן בגדר הרחבת חזית והן נדחות.
אשר להפרשי השעות הנוספות הנתבעים. לנוכח קביעותינו לעיל, ומאחר שתחשיב התובע אינו מדויק משחישב את השעות הנוספות לאחר 8.5 שעות ליום מבלי להתחשב בהפסקה הנוספת של 15 דקות ביום, ומאחר שתחשיב התובע בתצהירו הסתכם במעל 121,000 ₪, בעוד שהתובע תבע ברכיב זה סך של 80,000 ₪, פוסקים אנו לתובע את מלוא הסכום הנתבע - 80,000 ₪.
התביעה לפסיקת פיצוי לדוגמא מכח חוק הגנת השכר, תשי"ח-1958
בע"ע 3565-11-19 קייטרינג השרון – קליין, מיום 6.1.21 קבע ביה"ד הארצי לעניין פסיקת פיצויים לדוגמא את הדברים הבאים:
"מסעיף 26א(ב) לחוק הגנת השכר עולה כי בית הדין רשאי לפסוק פיצויים לדוגמה באחת או יותר משלושת החלופות הבאות:
• המעסיק לא מסר, ביודעין, את תלוש השכר במועד.
• תלוש השכר מנוגד להוראת סעיף 24(א) לחוק. קרי לא כלל את הפרטים שיש לפרט לפי התוספת לחוק.
• לא נכללו בתלוש פרטי השכר ששולם לעובד, כולם או חלקם.
בענייננו, אף חלופה אינה מתקיימת. זאת משהתלושים נמסרו לתובע מדי חודש, ומשלא נטען כי הם חסרו איזה פרט מהפרטים שיש לפרט, ומשנכללו בהם כל פרטי השכר ששולמו בפועל לתובע. פיצוי בגין תלושי שכר לא תקינים משתלם כאשר הסכום שמשולם לתובע אינו תואם את הסכום שנרשם בתלוש השכר. בענייננו לא היה הדבר כך ועל כן אין מקום לפסוק פיצוי. "
בענייננו, תלוש השכר היה מפורט, והרשום בו תאם את ששולם לתובע בפועל. בנסיבות העניין, בנסיבות העניין, איננו מוצאים לנכון לפסוק לתובע פיצוי בגין רכיב זה.
סיכום
כמו כן תשלם הנתבעת לתובע הוצאות משפט בסך 1,500 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪ אשר ישולמו תוך 30 יום שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום מתן פסק הדין ועד לתשלום בפועל.
ניתן היום, כ"ו שבט תשפ"א, (08 פברואר 2021), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
גב' חוה טרטקובסקי שמשי נציגתעובדים | מיכל פריימן שופטת | מר ליאור לוין נציג מעסיקים |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
08/02/2021 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל פריימן | מיכל פריימן | צפייה |
08/03/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילן סופר | אילן סופר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | ריאד עבד אלהאדי | ווג'די פ אבו אל היג'א |
נתבע 1 | אייץ. אר. אייץ טכניק - רם אספקת אויר בע"מ | אסתי עוקב |