בפני | כבוד השופטת אילת הרנוף | |
המבקשת: | מדינת ישראל | |
נגד | ||
המשיבים: | 1. מחמוד גאזי אבו סייף 2. מחמוד סעיד אבו סייף 3. נאסר אבו סייף 4. סבריה אבו סייף 5. סמירה אבו סייף 6. גמאל אבו סייף 7. נביל אבו סייף 8. תאופיק אבו סייף 9. חאלד אבו סייף 10. עאדל אבו סייף 11. סלאח אבו סייף 12. כמאל אבו סייף 13. יוסף אבו סייף 14. רמזי אבו סייף 15. ג'מאל אבו סייף | |
החלטה |
מונחת לפני בקשת המבקשת למתן צו הריסה ללא הרשעה ביחס לגדר, אשר אורכה הכולל הינו למעלה מ- 500 מטר, המקיפה מתחם בין הרחובות רובינשטיין והמחרוזת ביפו, הידוע בכינויו "פרדס אבו סייף".
הגדר מושא הבקשה
מקטע 1: רחוב רובינשטיין 12ג - 12 בגובה כ- 5 מטר ובאורך כ- 65 מטר (לאחר תיקון הבקשה מבוקש להרוס רק את הגדר הבנויה מעל קיר האבן).
מקטע 2: רחוב רובינשטיין 12 - 10ג בגובה כ- 3 מטר ובאורך כ- 45 מטר.
מקטע 3: רחוב רובינשטיין 10 - קטע ללא גדר.
מקטע 4: רחוב רובינשטיין 10 - 2א בגובה כ- 4 מטר ובאורך כ- 85 מטר.
מקטע 5: רחוב רובינשטיין 2א בגובה כ- 4 מטר ובאורך כ-30 מטר.
מקטע 6: רחוב רובינשטיין 2א - רחוב המחרוזת 15 בגובה כ- 4 מטר ובאורך כ- 60 מטר.
מקטע 7: רחוב מחרוזת 17 - 19 בגובה כ- 4 מטר (לא צויין אורך המקטע).
מקטע 8: רחוב מחרוזת 21 - 25 בגובה כ- 1.8 מטר באורך כ- 35 מטר.
מקטע 9: רחוב מחרוזת 25 - 27 בגובה כ- 2.5 מטר ובאורך כ- 40 מטר.
מקטע 10: רחוב מחרוזת 29 -31 בגובה כ- 4 מטר (לא צויין אורך המקטע).
מקטעי הגדר מסומנים בתמונה 1 בסעיף 4 לבקשה.
אורכה הכולל של הגדר מושא הבקשה (10 מקטעים) הינו כ- 500 מטר.
המשיבים מצידם לא הגישו חוות דעת נגדית, למעט ביחס למקטע 1, ולכך אתייחס להלן.
ביום 25.7.21 נערך ביקור במקום ע"י בית המשפט בו נכחו ב"כ הצדדים ונציג המשיבים.
טוב עשתה המבקשת כאשר נאותה לצמצם את הבקשה ביחס למקטע 1, ומוטב היה שהדברים היו נבדקים על ידה כראוי עובר להגשת הבקשה.
המחלוקת הקניינית בין הצדדים תלויה ועומדת בבית המשפט המחוזי במסגרת תביעת בעלות שהגישו המשיבים נגד המבקשת.
המסגרת הנורמטיבית
ביחס לעבודה אסורה שבוצעה במקרקעין מוגנים (כהגדרתם בסעיף 243(א) לחוק) או במקרקעין שמיועדים למבני ציבור - חל ההסדר שבסעיף 239 לחוק כנוסחו לאחר תיקון 116 (להלן: "סעיף 239 לחוק").
ביחס לעבודה אסורה שבוצעה במקרקעין שאינם מוגנים או מיועדים למבני ציבור - חל ההסדר שבסעיף 212 לחוק כנוסחו לפני תיקון 116 לחוק (להלן: "סעיף 212 לחוק").
(ראה הוראת המעבר שבסעיף 16(ד) לתיקון 116 לחוק).
לפיכך, ביחס לרוב הגדר חלות הוראות סעיף 212 לחוק. על אותם מקטעים קצרים בהם הגדר ניצבת על שטח ציבורי פתוח / דרך חלות הוראות סעיף 239 לחוק.
לטענת המבקשת, יש מקום ליתן את הצו ביחס לכל מקטעי הגדר בהתאם להוראות סעיף 239 ומכוחו, זאת מכיון שבניית מקטעי הגדר על מקרקעין מוגנים היא בעלת חומרה יתרה ומהווה את עיקר העבירה, מבחינה מהותית.
נוכח העובדה שאורכם של מקטעי הגדר הבנויים על מקרקעין מוגנים בטל בשישים ביחס למקטעי הגדר הבנויים על מקרקעין המיועדים לאזור מגורים מיוחד, אינני מקבלת את טענת המבקשת. לפיכך, ביחס לאותם מקטעים הבנויים על מקרקעין מוגנים יחול ההסדר שבסעיף 239, וביחס ליתר מקטעי הגדר אשר בנויים על מקרקעין המיועדים לאזור מגורים מיוחד, ומהווים את הרוב המכריע של הגדר, יחול ההסדר שבסעיף 212. עם זאת, ניתן לציין כבר בשלב זה, וכפי שידון להלן, כי אין הבדל משמעותי בין שני הסעיפים מבחינת הדרישות להוצאת הצו.
הראשון - נעברה עבירה בבנין (לפי סעיף 212) / בוצעה עבודה אסורה (לפי סעיף 239);
השני - מתקיימת אחת מהנסיבות שנקבעו בסעיף 212 / 239 לחוק;
השלישי - קיומו של אינטרס ציבורי מיוחד המצדיק את הריסת המבנה.
התנאי של "אינטרס ציבורי מיוחד" אינו קבוע מפורשות בסעיף 212 והוא יציר הפסיקה. בהתאם לסעיף 239 התנאי קבוע מפורשות בסעיף.
האם נעברה עבירה בבנין / בוצעה עבודה אסורה
במסגרת תגובתם לבקשה טענו המשיבים, כי מדובר בגדר שנבנתה לפני קום המדינה בהתאם לחוקים שהיו קיימים בארץ ישראל בתקופת המנדט או בתקופה העותמנית, וכי המבקשת לא הוכיחה שבמועד בו נבנתה הגדר היתה חובה לקבל היתר בניה. המשיבים לא חזרו על הטענה במסגרת הסיכומים. בסיכומים העלו המשיבים טענה אחרת, שלפיה המבקשת לא הוכיחה שהמשיבים מתגוררים בסמוך לגדר, וכי "כפועל יוצא" למשיבים "אין כל ידיעה" אם לגדרות ניתן היתר.
לפיכך, אני קובעת כי הגדר על מקטעיה נבנתה ללא היתר.
להוכחת הטענה הביאו המשיבים חוו"ד של מפענח תצלומי אויר, מר סמנדר בנימין, אשר ממנה עולה כי בתצלום אויר מיום 30.5.1918 "ברוב חלקו המזרחי, הדרומי והמערבי של המגרש קיימת גדר חיה", וכי "עד לאמצע שנות השישים לא נצפו שינויים משמעותיים בשטח".
מנגד, הוגשה ע"י המבקשת חוו"ד של מפענחת תצלומי אויר הגב' מירה ירקוני. מחוות דעתה, כמו גם מעדותה בחקירתה בבית המשפט עולה, כי בתצלומי אויר מהשנים 1949, 1959 ו- 1967 עדיין לא קיימת הגדר מושא הבקשה, אשר קיימת במקום היום. בשנת 1949 היה קיים רק קטע קטן של גדר בחלק אחר של המתחם (לא במקום בו מצויים מקטעים 1-10).
בחקירה נגדית הבהירה העדה, כי גם אם שטח הפרדס היה תחום לפני קום המדינה באמצעות צמחיה (שורת עצים, גדר חיה), כפי שטוען המומחה סמנדר מטעם המשיבים, הרי שלא מדובר באותה גדר מושא הבקשה הניצבת במקום היום - לא מבחינת החומרים מהם היא עשויה ולא מבחינת התוואי שבו היא עוברת.
מעדותה של הגב' ירקוני עולה כי בשנת 1986 מקטעי הגדר מושא הבקשה עדיין לא היו קיימים. בתצלום אויר משנת 1991 נראים חלק ממקטעי הגדר מושא הבקשה, בתצלום אויר משנת 2001 נראים יתר מקטעי הגדר מושא הבקשה.
מפענח התצ"א מטעם המשיבים, מר סמנדר, אישר את הדברים בחקירתו הנגדית (עמ' 63 ש' 13-14, עמ' 67-68).
כלומר, למעשה אין מחלוקת בין המומחים (מפענחי התצ"א), כי הגדר מושא הבקשה לא היתה קיימת בשטח לפני קום המדינה, שהרי אף לטענת המשיבים באותה תקופה היתה קיימת גדר חיה ולא הגדר מושא הבקשה.
מכל מקום, מקובלת עלי עמדת מפענחת התצ"א הגב' ירקוני, כי כל מקטעי הגדר מושא הבקשה הוקמו לאחר שנת 1986.
לפיכך, אני דוחה את טענת המשיבים, כי מדובר בגדר שהוקמה לפני קום המדינה שלא הוכח כי היה צורך בהיתר בניה להקמתה, וקובעת כי משלא ניתן היתר לבניית הגדר הרי שמדובר בעבודה אסורה (לפי סעיף 239 לחוק) ובעבירה בבנין (לפי סעיף 212 לחוק).
האם מתקיימת אחת החלופות המנויות בסעיף 212 / 239
"(1) אין למצוא את האדם שביצע את העבירה;
(2) אי אפשר או בלתי מעשי הוא למסור לו הזמנה לדין;
(3) מי שהיה בעל הבנין בשעת ביצוע העבירה וביצע אותה איננו בעל הבנין עוד;
(4) אין להוכיח מי ביצע את העבירה;
(5) מי שביצע את העבירה מת או איננו בר עונשין מסיבות שאין בהן כדי לעשות את פעולתו חוקית".
סעיף 239 אף הוא קובע כי על מנת ליתן צו הריסה ללא הרשעה צריכה להתקיים אחת הנסיבות הקבועות בסעיף, שהן ברובן אותן נסיבות הקבועות בסעיף 212, כדלקמן:
"(1) לא ניתן למצוא את האדם שביצע את העבודה האסורה, בשקידה סבירה;
(2) לא ניתן או שאין זה מעשי למסור לאדם הזמנה לדין, בשקידה סבירה;
(3) לא ניתן להוכיח מי ביצע את העבודה האסורה;
(4) מי שביצע את העבודה האסורה נפטר או שאינו בר עונשין, לרבות בשל התיישנות שחלה על עבירת העבודה האסורה;
(5) התובע החליט כי בנסיבות המקרה אין עניין לציבור בהמשך חקירה או בהעמדה לדין פלילי לפי סימן ו'".
להלן אבחן אם מתקיימת אחת הנסיבות הקבועות בסעיף.
מחוות דעת מפענחת התצ"א מטעם המבקשת עולה, כי בשנת 2001 כבר היו קיימים כל מקטעי הגדר מושא הבקשה. הדברים אינם במחלוקת, והם עולים בקנה אחד עם חוו"ד מפענח התצ"א מטעם המשיבים (ראה עמ' 8 לחוות דעתו).
אם כך, הרי שחלה התיישנות על העבירה של בניית הגדר, ומתקיים התנאי הקבוע בסעיף 212 (5) ו- 239(א)(4).
מחוו"ד מפענחת התצ"א מטעם המבקשת עולה, כי הגדר נבנתה לפני שנים רבות (במהלך השנים משנת 1986 ועד שנת 2001). המשיבים טענו בסיכומיהם, כי להם אין קשר או זיקה לגדר. כלומר לטענתם, לא הם בנו אותה. מעדותם של העדים מטעם המשיבים עולה, כי אף אחד מהם לא יודע לומר מי בנה את הגדר או איזה ממקטעיה.
בשים לב לכל אלה, אני סבורה כי גם התנאי הקבוע בסעיף 212(4) ו- (א)(3)), שלפיו לא ניתן להוכיח מי ביצע את העבירה, מתקיים.
משקבעתי כי מתקיימים התנאים הקבועים בסעיפים 212(5)/239(א)(4) ו- 212(4)/239(א)(3), ומשממילא סעיף החוק הרלוונטי לעיקר הבקשה הוא סעיף 212 ולא סעיף 239, אינני מוצאת מקום להידרש לשאלה אם הוכח גם קיומו של התנאי הקבוע בסעיף 239(א)(5).
אינטרס ציבורי מיוחד בהריסת הגדר
אינטרס ציבורי מיוחד - היבטים תכנוניים
"לדידי יש ליתן משקל נכבד גם לפגיעה באינטרס הציבורי הנובעת מעצם הותרתו על כנו של מבנה בלתי חוקי בהיקף משמעותי. לטעמי שירוש בניה בלתי חוקית הוא הוא אינטרס ציבורי, ועל כן הנטל להראות שאין מקום להריסה מוטל על הטוען לכך. בבניה בלתי חוקית, על הריסה להיות הכלל והימנעות הימנה – החריג, שכמובן יתכן במקרים המתאימים. בעניין קרבסי ציינתי, כי "יש ליתן משקל רב לעצם הבניה הבלתי חוקית, גם אם כאמור על התנאים האחרים להתקיים; המרחב התכנוני לעולם אינו שטח הפקר שבו 'איש הישר בעיניו יעשה'".
עם זאת, אציין כבר עתה, כי חלק ממקטעים 8 ו-9 הינם יוצא דופן ביחס ליתר המקטעים, ואליהם אתייחס בהמשך בנפרד.
יוצא אם כן, כי הגדר על מקטעיה יוצרת מתחם סגור מוקף חומה גבוהה, בלב השכונה בה הוא נמצא, מנתקת את המתחם מהסביבה, ומונעת אפשרות מעבר בין הרחובות המקיפים אותו. חלק ממקטעי הגדר תוחמים שטח שעליו מבנים/בתי מגורים, חלקם תוחמים שטחים פתוחים, חלקם שבילי מעבר. כל זאת, בניגוד לתכנון הקיים במקום ובניגוד לכל תכנון מוכר ומותר.
המומחה אישר בחק"נ כי פתח ז' נמצא ב"מתחם הצפוני" (עמ' 9 לחוות דעתו, עמ' 64 ש' 17 לפרוטוקול). "המתחם הצפוני" (המתחם שמצפון לרחוב רובינשטיין), אינו חלק מהבקשה ולפיכך פתח זה אינו רלוונטי לענייננו.
המומחית מטעם המבקשת, הגב' ירקוני, התייחסה לפתחים אליהם מתייחס המומחה סמנדר, והבהירה כי בשלושה פתחים (פתח א', פתח ד', פתח ה') מוצבים שערים שסוגרים על הפתח. כלומר, לא מדובר בפתח המאפשר גישה חופשית למתחם, אלא בחלק מהגדר, שלמחזיקים במקום נתונה האפשרות לפתוח או לסגור אותו לפי רצונם.
המומחה סמנדר אישר בחקירתו הנגדית כי אמנם בפתחים א, ד, ה – מוצבים שערים (עמ' 65 לפרוטוקול).
יוצא, שלאורך 500 מטר של גדר היקפית קיימים בסך הכל 3 פתחים. כפי שעולה מהתמונות שצורפו לחו"ד סמנדר, וכפי שניתן היה להתרשם בביקור במקום, מדובר בפתחים צרים שמאפשרים מעבר להולכי רגל או לכל היותר מעבר של מכונית פרטית.
אני סבורה, כי שלושה פתחים צרים לאורך גדר של 500 מטרים אינם גורעים מטענת המבקשת שהגדר יוצרת מתחם סגור מוקף חומה.
מנגד, לטענת המשיבים, ביצוע התכנית ומימוש ייעודי הקרקע אינו מתקדם, ללא קשר לגדר. לטענתם, עד היום לא הוצא אף היתר בניה מכח התב"ע, והמחלוקת הקניינית בין הצדדים היא שמונעת את פיתוח המקום.
עפ"י תכנית מתאר 2661 "הבאר" משנת 1998, מיועד המתחם כולו לאזור מגורים מיוחד, שטח ציבורי פתוח (במרכז המתחם), שבילים להולכי רגל ומבני ציבור.
החלק הדרומי של מקטע 6 של הגדר, החלק המזרחי של מקטע 1 והחלק המזרחי של מקטע 10 - מוצבים על שטחים המיועדים לשטח ציבורי פתוח/ שביל להולכי רגל ומונעים גישה לשצ"פ המתוכנן במרכז המתחם. בנוסף מתוכננים במתחם שטחים המיועדים לזיקת הנאה למעבר הציבור מרחוב רובינשטיין (מצפון) לשצ"פ ומרחוב המחרוזת (מדרום) לשצ"פ. הגדר חוסמת את המעבר המתוכנן מהרחובות המקיפים את המתחם לשצ"פ המתוכנן במרכזו.
לא השתכנעתי כי הגדר לבדה היא שמונעת את ביצוע התכנית ומימוש ייעודי הקרקע. נראה שהדבר נעוץ בעיקר בעובדה שהשטח כולו תפוס ע"י המשיבים וגורמים נוספים. נוכח כמות המבנים הבנויים במתחם כולו וכמות התושבים המתגוררים בו, ניתן להניח שגם אם הגדר תהרס יהיה קושי לבצע את התכנית ולממש את ייעודי הקרקע. עם זאת, אני סבורה כי הגדר הינה אחד המכשולים העומדים בפני ביצוע התכנית ומימוש ייעודי הקרקע, גם אם לא היחידי שבהם וגם אם לא העיקרי שבהם.
בכל מקרה, העובדה שקיימים מקטעים של הגדר המוצבים על שטח המיועד לשצ"פ, שבילים להולכי רגל וזכות מעבר לציבור, מקימה כשלעצמה אינטרס ציבורי מיוחד בהסרתם.
אינטרס ציבורי מיוחד - שמירה על בטחון הציבור
מטעם המבקשת העיד תנ"צ דוד פילו, אשר היה מפקד מרחב יפתח במשטרת ישראל, ומתוקף תפקידו היה אחראי על האזור בו מצוי המתחם. בהתאם לעדותו של תנ"צ פילו, במתחם ובסביבתו מתרחשת פעילות עבריינית שקשורה בעיקר לעבירות סמים ועבירות אלימות נילוות. בסביבת הרחובות המקיפים את המתחם ובתוכו נפתחו משנת 2017 קרוב ל- 800 ארועי מוקד מתוכם כ- 360 בתחום האלימות, וכן ארועי סמים ואמל"ח. בשנים אלה דווח על 31 ארועי ירי בסביבת המתחם, כאשר 3 מהם הסתיימו עם נפגעים בנפש. בשנים אלה נפתחו במשטרה מעל 1,350 תיקים פליליים שקשורים בעבירות שבוצעו במתחם ובסביבתו.
לדברי תנ"צ פילו, הגדר המקיפה את המתחם מקשה מאד על האכיפה המשטרתית במקום. העובדה שאין גישה חופשית לתוך המתחם מקשה על הגעת כוחות משטרה בעת הצורך. בנוסף, הגדר אשר כאמור אינה מאפשרת לראות לתוך המתחם ולהכנס לתוכו, מאפשרת סחר ושימוש בסמים בתוך המתחם באין מפריע. לדבריו, הסרת הגדר חיונית ליצירת הרתעה משטרתית, ליעילות האכיפה במקום, ולהגנה על בטחון הציבור.
עדותו של תנ"צ פילו היתה בהירה, לא נסתרה בחק"נ, והותירה בי רושם מהימן.
המשיבים טוענים מנגד, כי מהנתונים אשר הובאו ע"י המבקשת עולה כי בוצעו 13 מעצרים בתוך המתחם, ללמדך שהגדר אינה מונעת כניסת כוחות משטרה למתחם. עוד טוענים המשיבים, כי הגדר מגנה על תושבי המתחם מפני ארועי ירי ופעילות עבריינית שמופנית כלפיהם מבחוץ.
השתכנעתי מעדותו של תנ"צ פילו כמו גם מהנתונים הפיזיים של הגדר, כי הגדר מפריעה ועלולה להפריע לאכיפה משטרתית יעילה. ככל שהאכיפה המשטרתית אשר נועדה להגן על בטחון הציבור, נפגעת כתוצאה מהגדר המקיפה את המתחם, הרי שיש אינטרס ציבורי מיוחד בהריסתה.
טענת המבקשת לאינטרס ציבורי מיוחד – בניה על מקרקעי מדינה
לטענת המשיבים, המקרקעין עליהם נבנתה הגדר שייכים להם, ולא למדינה, והם אף הגישו בענין זה תובענה לבית המשפט המחוזי לתיקון הרישום, אשר תלויה ועומדת.
משהגעתי למסקנה כי קיים אינטרס ציבורי מיוחד בהריסת הגדר ללא קשר לטענת המבקשת בענין הזכויות הקנייניות במקרקעין כמבססות את האינטרס הציבורי בהריסה, ומששאלת הזכויות במקרקעין תלויה ועומדת בבית המשפט המחוזי, לא מצאתי לנכון להידרש לטענה נוספת זו.
האינטרס הפרטי של המשיבים בהותרת הגדר אל מול האינטרס הציבורי
חלק ממקטעים 8 ו-9 והאינטרס הציבורי בהריסתם
עפ"י הדין מותרת בניית גדרות בגובה של עד 1.5 מטר - ראה הנחיות מרחביות לפיתוח מגרש של הועדה המקומית תל אביב, וכן סימן א' לפרק ב' לתקנות התכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר), תשע"ד-2014. אמנם לצורך כך יש לקבל היתר בניה או למלא אחר התנאים המקנים פטור מהיתר, ובענייננו היתר בניה לא התקבל וגם אין טענה כי הגדר חוסה תחת תקנות הפטור. אולם, כאשר בצו הריסה ללא הרשעה עסקינן, לא די בכך שהגדר נבנתה ללא היתר, וכאמור יש לבסס גם אינטרס ציבורי מיוחד בהריסה.
אני סבורה כי אין אינטרס ציבורי מיוחד בהריסת גדר שגובהה כ- 1.5 מטר, אשר בנויה מאבן/ חיפוי טיח /עץ, תוחמת חצר של בית מגורים (להבדיל משביל כניסה/גישה, מגרש ריק), וניצבת על מקרקעין שמיועדים לאזור מגורים. השיקולים שהובאו לעיל כמבססים אינטרס ציבורי מיוחד בהריסת הגדר – קרי הפגיעה התכנונית והסביבתית שגורם מתחם סגור מוקף חומה בלב השכונה, והשמירה על בטחון הציבור - אינם מתקיימים כאשר עסקינן בגדר אבן/עץ לא גבוהה שתוחמת חצר בית מגורים, וכמותה יש בשפע ברחבי העיר, ואף בהיתר.
לכן, באותם מקומות בהם בנויה גדר כאמור, אין אינטרס ציבורי מיוחד בהריסתה.
גדר כאמור אשר עולה על 1.5 מטר (בהתאם לדו"ח הפיקוח הגדרות הנ"ל מגיעות ל- 1.8- 2 מטר), הרי שיש להרוס רק את אותו חלק של הגדר אשר עולה על 1.5 מטר (ובלבד שנותר לפחות 1.05 מטר מפני הקרקע בצד הפנימי של הגדר).
גדר לכאורה שהיא קיר של בית
למען הסר ספק מובהר, כי צו ההריסה מתייחס לגדר בלבד ולא לקירות של בתים.
טענת המשיבים לאכיפה בררנית והגשת הבקשה מטעמים פסולים ובחוסר תום לב
כפי שעולה מהאמור בהחלטה זו, קיימים טעמים ענייניים העומדים בפני עצמם, אשר מצדיקים את הגשת הבקשה ואף את קבלתה.
כפי שהבהרתי, לצורך הכרעה בבקשה לא נדרשתי לשאלת זהות הבעלים במקרקעין, והמסקנות אליהן הגעתי אינן מבוססות על כך. גם אם ייקבע בסופו של יום במסגרת ההליך הקנייני שהמשיבים הם בעלי המקרקעין, וכמובן שאינני מביעה עמדה בענין, אין בכך כדי להשפיע על גורלה של בקשה זו, אשר דינה להתקבל ללא קשר לזהות הבעלים במקרקעין.
מנגד טוענת המבקשת, כי נעשית על ידה אכיפה כנגד גדרות וחומות ברחבי המדינה, הן במסגרת צווי הריסה ללא הרשעה, הן במסגרת צווי הריסה מנהליים והן במסגרת כתבי אישום. להוכחת הטענה הוגשו מספר פסקי דין והחלטות שניתנו בהליכים אלה. עוד לטענת המבקשת, הגדר מושא הבקשה שונה מהגדרות המקיפות את המתחמים האחרים אליהם מפנים המשיבים. לטענתה, המתחם הנדון הוא הגדול ביותר, המגודר ביותר והבעייתי ביותר. משכך, בחרה המבקשת להתחיל באכיפה כנגדו.
המשיבים לא הביאו כל נתונים ביחס לאותם מתחמים נוספים. מעבר לאמירה הכללית בהחלטת הועדה, לא הובאה כל ראיה על מנת לבסס את טענת האכיפה הבררנית.
טענה לאכיפה בררנית היא טענה כבדת משקל שהנטל להוכיח אותה מוטל על הטוען. משלא הובאו כל נתונים לענין אותם מתחמים אחרים, והטענה נטענה בעלמא, הרי שלא הוכח שמדובר באפליה פסולה בין מי שנתוניהם שווים.
בכל מקרה, משהשתכנעתי שטעמים ענייניים עומדים ביסוד הגשת הבקשה, ושקיים אינטרס ציבורי מיוחד בהריסת הגדר, אזי דין הטענה להדחות. ראה רע"פ 3154/11 אליאס נ' מדינת ישראל (פורסם, 15.5.11):
"גם את טענת המבקש לאכיפה בררנית אין לקבל, שכן, וכפי שקבע בית המשפט המחוזי, מרגע שנקבע קיומו של אינטרס ציבורי בהריסת הבניה הלא חוקית, הנה לשם הוצאת הצו בעניין הקונקרטי אין משמעות של ממש לשאלה האם יש בניה בלתי חוקית נוספת אשר נגדה לא ננקטו הליכים".
וכן רע"פ 302/17 שרעבי נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה קריות, (פורסם, 19.9.17):
"אם מתחילים באכיפה לאחר תקופה של חדלון באכיפה - מי שמועמד לדין לראשונה על פי המדיניות החדשה איננו יכול לטעון להגנה מן הצדק כדי ביטול האישום, שכן אם טענה זו תתקבל - תת האכיפה תימשך ותונצח".
סוף דבר
צו ההריסה לא יחול על גדר שבנויה על מקרקעין המיועדים לאזור מגורים מיוחד, שתוחמת חצר בית מגורים, עשויה מאבן/ חיפוי טיח/ עץ, וגובהה אינו על 1.5 מטר. ככל שקיימות גדרות כאמור שגובהן עולה על 1.5 מטר, יהרס רק החלק העולה על 1.5 מטר (ובלבד שנותר לפחות 1.05 מטר מפני הקרקע בצד הפנימי של הגדר).
צו ההריסה מתייחס לגדר בלבד ולא לקירות של בתים.
ניתנה היום, א' אלול תשפ"א, 09 אוגוסט 2021, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/10/2020 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
28/10/2020 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
15/11/2020 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
25/11/2020 | החלטה על בקשה של משיב 10 הודעה על הגשת חוות דעת מומחה לפענוח צילומי אויר | אילת הרנוף | צפייה |
12/01/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
13/01/2021 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
10/03/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 חוות דעת | אילת הרנוף | צפייה |
05/04/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לדחיית מועג הגשת חוות דעת | אילת הרנוף | צפייה |
07/04/2021 | החלטה על בקשה של בא כוח משיבים בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
13/04/2021 | החלטה על בקשה של בא כוח משיבים בקשה באמצעות המזכירות | אילת הרנוף | צפייה |
20/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילת הרנוף | אילת הרנוף | צפייה |
20/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילת הרנוף | אילת הרנוף | צפייה |
20/07/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילת הרנוף | אילת הרנוף | צפייה |
02/08/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילת הרנוף | אילת הרנוף | צפייה |
09/08/2021 | החלטה שניתנה ע"י אילת הרנוף | אילת הרנוף | צפייה |
18/09/2021 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לביטול צו הריסה מנהלי | בנימין הירשל דורון | צפייה |
07/11/2021 | החלטה על בקשה של בא כוח מבקשים בקשה באמצעות המזכירות | בנימין הירשל דורון | צפייה |
08/02/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה לעיכוב ביצוע צו הריסה | בנימין הירשל דורון | צפייה |
17/02/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | בנימין הירשל דורון | צפייה |
22/02/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | בנימין הירשל דורון | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | מדינת ישראל | אריאלה בן אהרון, בת אור כהנוביץ |
משיב 1 | מחמוד גאזי אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 2 | מחמוד סעיד אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 3 | נאסר אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 4 | סבריה אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 5 | סמירה אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 6 | גמאל אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 7 | נביל אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 8 | תאופיק אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 9 | חאלד אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 10 | עאדל אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 11 | סלאח אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 12 | כמאל אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 13 | יוסף אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 14 | רמזי אבו סייף | דוד קירשנבוים |
משיב 15 | ג'מאל אבו סייף | דוד קירשנבוים |
מבקש 1 | איברהים אלבאסל |