בפני | כבוד השופטת נסרין אסכנדר-מוסא |
המבקש | עאדל מוהרה, ת"ז 029869146 ע"י ב"כ עוה"ד |
נגד |
משיבים | 1. ממונה על חדלות פירעון – מחוז חיפה והצפון ע"י ב"כ עוה"ד 2. רונן אביב (נאמן) ע"י ב"כ עוה"ד |
- ביום 01/04/20 ניתן צו לפתיחת הליכים בעניינו של היחיד.
- עו"ד רונן אביב מונה כנאמן לניהול הליכי חדלות הפירעון.
- במסגרת הצו הושת על היחיד תשלום חודשי בסך 200 ₪.
- במסגרת ההליך הוגשו נגד היחיד 4 תביעות חוב בסכום כולל של 563,369 ₪, מתוכם סך של 1,325 ₪ נתבעו בדין קדימה.
- תביעות החוב נבדקו על ידי הנאמן ואושר סך כולל של 397,484 ₪, מתוכם סך של 332,722 ש"ח הינו החוב שאושר בגין הלוואת המשכנתא שלקח היחיד על דירת המגורים שבבעלותו.
- הנושה המובטח הודיע כי אינו מוותר על הבטוחה ועל כן לצורך תשלום דיבידנד מלא לנושים בתוספת הוצאות הליך, על היחיד להעמיד את קופת הנשייה על סך של 96,880 ₪.
- היחיד צבר מחדלים רבים בהליך וביום 22/03/21 ולאחר שהיחיד לא קיים את החלטת בית המשפט ולא הסיר את מחדליו, בוטל ההליך בעניינו. וביום 20/06/21 החליט בית המשפט לתת ליחיד הזדמנות נוספת וחידש את ההליך שוב.
- מאז ניתנו ליחיד מספר התראות ואורכות להסרת המחדלים, כאשר בהודעת העדכון מטעם הנאמן מיום 19/07/22 עולה כי היחיד הסיר את מרבית מחדליו בהליך למעט המצאת הסכם שכ"ט ואישור זכויות בדירת המגורים.
- עסקינן ביחיד, כבן 46, נשוי ואב ל-3 ילדים, שניים מהם קטינים. היחיד מתגורר בדירה בבעלותו ובבעלות אשתו בכפר מג'אר, על הנכס רובצת משכנתא לטובת בנק מזרחי טפחות בסך של 380,622 ₪. (נכון ליום 16/12/20).
- נוכח האמור, עתר הנאמן למינוי שמאי על מנת שיעריך את שווי זכויותיו של היחיד בדירה הנ"ל ולאחריה, ניתן יהיה לגבש תכנית פירעון אשר תכלול את חובותיו הרגילים של היחיד וכן את החלק היחסי בין שווי הנכס לבין תביעת החוב המאושרת של הנושה המובטח.
- במעמד הדיון שהתקיים בפניי, עלתה תמונה לפיה ולאור שווי זכויותיו של היחיד בדירת המגורים, לאחר הפחתת חוב המשכנתא ולאחר הפחתת דיור חלוף, והעברת שווי זכויותיה של אשתו לא תישאר יתרת זכות כך שאין מקום לפדיון/גילום זכויות היחיד בגין רכיב זה.
- לאור האמור, הציעו בעלי התפקיד לקבוע צו תשלומים בעניינו של היחיד על סך של 1,000 ₪ לתקופה של 60 חודשים, וזאת בהתבסס על כושר השתכרותו בסך של 7,500 ₪ וכושר השתכרותה של אשתו בסך של 5,300 ₪.
- לבקשת היחיד, נדחה הדיון על מנת לאפשר ליחיד לשקול את עמדתו.
- היחיד התנגד בתגובתו מיום 06/09/22 להצעה הנ"ל של קביעת צו התשלומים וטען כי קביעת כושר השתכרות כאמור אינה מבוססת על מציאות מעגל העבודה ונתוניהם האישיים של היחיד ואשתו.
- היחיד טען בתגובתו כי הוא סובל מבעיות של השמנת יתר ואינו מסוגל לעבוד במקצועו בבניין, שעות רבות, ומעבר ליכולתו מבחינה בריאותית.
- כבר עתה אומר כי טענותיו אלה של היחיד לא גובו באמצעות מסמכים או אסמכתאות רפואיות כלשהן.
- מסכימה אני עם בעלי התפקיד כי לצורך קביעת צו התשלומים בעניינו של היחיד יש להתחשב בכושר השתכרותו שלו ושל אשתו.
- מדובר כאמור ביחיד נשוי שיש לו 2 ילדים קטינים בגילאים 15 ו-11, על כן איני רואה כל מניעה שאשתו של היחיד תשתלב במעגל התעסוקה ותרוויח שכר מינימום לכל הפחות.
- כמו כן, איני יכולה לקבל את טענתו של היחיד לפיה בשל מגבולותיו אינו יכול להשתלב במעגל התעסוקה במשרה מלאה, לא הוצגה בפניי כל אינדיקציה או כל ראייה להגבלה כאמור. למעלה מן הצורך, אומר כי היחיד לא פנה למוסד לביטוח הלאומי להכרה במוגבלותו הנטענת ולא מיצה זכויות בעניין זה.
- יחיד שמבקש להיכנס להליך של חדלות פירעון ולזכות בהטבות של הליך זה, עליו להראות רצינות ורצון אמיתי להשתקם כלכלית וכתנאי מקדמי לכך עליו להוכיח שהוא עושה את כל יכולתו כדי להגדיל את הכנסתו על ידי שילובו במעגל התעסוקה בהתאם לנתוניו.
- איני רואה כל טעם המצדיק אי השתלבותו של היחיד בעבודה במשרה מלאה ואיני יכולה לקבל טענה לפיה היחיד אינו יכול להשתכר בסך של 6,500 ₪ לכל הפחות.
- בהתבסס על כושר השתכרות של היחיד בסך של 6,500 ₪ כאמור וכושר השתכרותה של אשתו בסך של 5,500 ₪ ובניכוי דמי המחייה שנקבעו עבור משפחה המונה זוג ושני ילדים קטינים בסך של 7,892 ₪ ובהתאם למחשבון ולנהלים שנקבעו בעניין זה, סבורני כי על היחיד לעמוד לכל הפחות בצו תשלומים של 1,000 ₪ לחודש כהצעת בעלי התפקיד בתיק.
- כמו כן, סבורני כי התקופה המוצעת על ידי בעלי התפקיד היא תקופה ראויה בהתייחס להתנהלותו של היחיד בהליך ובהתבסס על סעיף 163(ג)1(א-ב) וסעיף 163(ה) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המצדיקים במקרה זה הארכת תקופת צו התשלומים.
- לאור האמור, ולאור עמדת היחיד המתנגדת לצו התשלומים המוצע, היה מקום להורות על ביטול ההליך כבר עתה. אולם, אתן ליחיד הזדמנות נוספת לשקול את עמדתו, ולעמוד בצו התשלומים שייקבע על ידי להלן.
- ככל שהיחיד לא מעוניין או אינו יכול לעמוד בצו התשלומים שייקבע, עליו להודיע על כך מיד וההליך יבוטל. ככל והיחיד לא יעמוד בצו התשלומים ולא יגיש הודעה כאמור, יגיש הנאמן הודעת עדכון וההליך יבוטל בהתאם.
- לאור עמדת הממונה והנאמן ולאור כל האמור לעיל, אני מקבלת את הצעת הממונה ומורה על מתן צו לשיקום כלכלי בהתאם לסעיף 161 לחוק ובהתאם לתנאים כדלקמן.
- חובת התשלומים - על היחיד להוסיף לקופת הנשייה סך של 60,000 ₪, באופן הבא –
- סכום התשלומים – היחיד יישא בתשלום חודשי בסך 1,000 ₪.
- תקופה – היחיד יישא בתשלומים הנ"ל למשך 60 חודשים, החל מחודש 10/22.
- היה ויבקש היחיד להקדים תשלומים, יהא רשאי לעשות כן כפוף לאישור בית משפט ובהתאמה תתקצר תקופת התכנית.
- הסכום דלעיל, בתוספת הסכום שהצטבר בקופת הנשייה עד כה כולל את הוצאות ההליך.
- נכסים הנכללים בקופת הנשייה ואופן מימושם – בהתאם להצעת הממונה, ליחיד אין נכסים למימוש. ככל שיתברר שקיימות זכויות פיננסיות בלתי מוגנות הן יתווספו לקופת ההליך בנוסף לתכנית התשלומים והנאמן יגיש פסיקתא לביצוע.
בעניין זה חל סעיף 164 לחוק באופן שנכס שיוקנה ליחיד במהלך תקופת התשלומים ייכלל בנכסי קופת הנשייה, למעט נכסים על פי ההתניות הנקובות שם.
- תחולת ההגבלות – ההגבלות אשר הוטלו על היחיד במסגרת הליך זה ימשיכו לחול עד לסיום מילוי הוראות צו זה. במידת הצורך, ניתן לפנות לממונה לביטול הגבלות לפי סעיף 143 לחוק או להתלייתן לפי סעיף 169 לחוק.
- בכפוף למילוי ההוראות דלעיל , יהא היחיד, והוא בלבד, פטור מחובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה, בהתאם לסעיף 174 לחוק.
ההפטר לא יחול על חובות המנויים בסעיף 175 לחוק.
- הפרת תנאי תכנית הפירעון – במידה והיחיד יפר את הוראות הצו לשיקום כלכלי, יהא חשוף לסנקציות על פי הוראות החוק כדלקמן.
- הארכת תקופת התשלומים – בהתאם להמלצת הממונה והנאמן, ניתן יהיה להאריך את תקופת התשלומים בכל אחד מן המקרים הבאים –
- היחיד לא קיים תנאי מתנאי הצו לשיקום כלכלי, ובכלל זה אם אינו עומד בחובת התשלומים הקבועה בצו;
- היחיד נהג בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את ההליכים;
- היחיד לא שיתף פעולה עם הנאמן או הממונה;
- היחיד הפר את ההגבלות שהוטלו עליו באופן שהיה עלול לפגוע בהליך חדלות הפירעון;
- ליחיד חוב אשר נוצר באחת מן הנסיבות הבאות –
- מהתחייבות או מהתקשרות בעסקה בהיקף משמעותי שביצע היחיד בעת שידע או שהיה עליו לדעת כי יש סיכוי גבוה שלא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו;
- נוצר מהזנחה חמורה בניהול ענייניו הכלכליים של היחיד, שנעשתה בחוסר תום לב;
- מקורו בחובת תשלום פיצויים לפי סעיף 77 לחוק העונשין;
- היחיד ביצע פעולה כאמור בסעיפים 219 עד 221 לחוק הגדלת במטרה להעדיף נושה על פני נושים אחרים, לגרוע נכסים מקופת הנשייה או להבריח נכסים;
- ניתן לגבי היחיד צו לפתיחת הליכים אחר בשבע השנים שקדמו לתחילת הליכי חדלות הפירעון.
- הגדלת סכומי התשלומים – בית המשפט יהיה רשאי להגדיל את סכומי התשלומים החודשיים, לאור שינוי נסיבות או גילוי עובדות חדשות.
- הטלת הגבלות – במקרה של הפרת הוראות צו זה, בית המשפט רשאי להטיל מחדש של הגבלה שהוסרה על ידי הממונה בהתאם לסעיף 169 לחוק.
- ביטול הליך – בית המשפט רשאי לבטל צו זה ו/או הפטר שניתן ליחיד, בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 176 לחוק; או לבטל את הצו לפתיחת הליכים בהתקיים התנאים הקבועים בסעיף 183 לחוק. ביטול צו אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין לפני הביטול.
הסתרת מידע מבית המשפט או מהממונה בנוגע לזכויות היחיד, עלולה להוביל לביטול צו זה וההפטר שניתן או ביטול ההליך. כמו כן, הדבר עלול להוביל להגשת אישום פלילי בהתאם לסעיף 346 לחוק.
- הקניית נכסים לקופת הנשייה – כל נכס, כספים וזכויות להם זכאי היחיד מכל מקור שהוא ולא דווחו במהלך הליכי חדלות הפירעון, יועברו לקופת הנשייה מיד עם גילויים, בין אם נתגלו לאחר אישור התכנית לשיקום כלכלי, לאחר סיום ביצועה או אף לאחר מתן הפטר חלוט.
- הנאמן יפעל ליישום הצו לשיקום כלכלי ויפקח על עמידתו של היחיד בתנאיו.
- מובהר כי היחיד פטור מחובת הגשת דוחות חודשיים שוטפים במהלך תקופת התכנית, למעט הגשת דוחות אחת לחצי שנה בלבד.
- הנאמן יפנה לבית המשפט בכל בקשה נדרשת במקרה של הפרת הצו על ידי היחיד.
לחילופין, יגיש דו"ח מסכם לבית המשפט לצורך מתן הפטר מאת הממונה בתום תקופת התשלומים. - דו"ח מעקב ביצוע התכנית יוגש על ידי הנאמן עד ליום 10/06/25.
ניתן היום, ט"ז אלול תשפ"ב, 12 ספטמבר 2022, בהעדר הצדדים.