לפני: כב' השופטת קרן כהן
נציג ציבור (עובדים) מר אברהם סולומון
נציג ציבור (מעסיקים) מר ירון אהרון מגן
התובעת: | לינדה אבו אלפייה ע"י ב"כ עו"ד מוהנד זייד |
- | |
הנתבע: | המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עו"ד ג'ומאנה בחוס |
החלטה
ההליכים המשפטיים
עם זאת, הצדדים נחלקו בשאלה אם הונחה תשתית עובדתית לפגיעה בעבודה מכוח עילת המיקרוטראומה בנוגע לליקויים בברכיים ובכתפיים.
כמו כן, לצורך סידור הסחורה התכופפה התובעת עם הגב והיטתה את צווארה בהתאם לגובה הנדרש, ברציפות ובתכיפות למעלה ולמטה.
עם זאת, הנתבע התנגד למינוי מומחה-יועץ רפואי בנוגע לליקויים בברכיים ובכתפיים של התובעת.
טענות הצדדים
לעניין הברכיים נטען כי כשמבוצעות תנועות חוזרות ונשנות בברכיים או ישנן חבלות בברכיים חוזרות ונשנות ללא הרף על פני ציר הזמן מתקיימת תשתית עובדתית למיקרוטראומה. כפי שעולה מהשאלון התובעת התכופפה, הרימה קרטונים של סחורה ונשאה אותם לתוך החנות. היא כל הזמן התכופפה עם הברכיים לגובה המדפים וסידרה סחורה מתוך הקרטונים על המדפים. גם בעדותה פירטה את האופן שבו ביצעה את עבודתה - הרימה קרטונים, עלתה על שרפרף, התכופפה עם הגב כלפי מטה והרימה סחורה ולאחרונה עבדה במחלקת חד פעמי כי לא יכלה לעמוד על הברכיים. היא התכופפה לתלות בגדים למטה, כמו גופיות ובוקסרים ושמה אותם גם בסלסלות. מר ברבי אישר שהיא ישבה על שרפרף וסידרה את הסחורה חלק בישיבה וחלק בעמידה. פעילותה הייתה כרוכה במאמץ פיזי. סידור הסחורה כלל פעולות של עליה וירידה מהשרפרף לכיוון המדפים הגבוהים ופעולות חוזרות ונשנות של כיפוף ויישור הברכיים. כל שעות העבודה היא הייתה על הרגליים לצורך סידור הסחורה. התובעת כופפה את הברכיים, יישרה אותם וכרעה עליהם בכדי להניח סחורה במדפים התחתונים. לפני החלפת הברכיים אובחנה עם "בוריסיטיס" שהיא מחלת מקצוע, דבר המצביע על שימוש אינטנסיבי בברכיים שגרם לחיכוך במשך תקופה ממושכת. בעניין סגרון[5] מדובר על חקלאי עצמאי שעבד גם כבעל חנות, כך שהיו לו שתי עבודות ולא עבד רק סידור סחורה כבענייננו. בעניין שושן[6] מדובר בשחקן כדור רגל שנחבל ונפל מסולם באירוע תאונתי.
לעניין הכתפיים נטען כי בית הדין הארצי הכיר בפגיעה בכתף על דרך המיקרוטראומה בעבודה בסופרמרקט של סדרנית סחורה, מקדדת מחירים וקופאית ומינה מומחה רפואי שהכיר בקשר סיבתי רפואי בין העבודה לפגיעה בכתף[7].
לעניין הברכיים נטען כי לא הוכח שהתובעת ביצעה את העבודה תוך כדי כיפוף של הברכיים באופן חוזר ונשנה המפעיל לחץ על הברכיים או תוך כדי גרירת הברכיים על הרצפה אלא שהעבודה בוצעה תוך כדי כיפוף הגב. הנתבע הפנה לעניין סגרון שם נדחתה תביעה של סדרן סחורה להכרה בליקוי בברכו השמאלית כפגיעה בעבודה ולעניין שושן.
כמו כן, יש לדחות את טענת התובע למחלת מקצוע מכיוון שמחלת "בוריסיטיס של הברך" מתייחסת לעבודה של עובדי ריצוף וליטוש הנמצאים בכריעה על הברכיים באופן ממושך, דבר שלא מתקיים בענייננו.
לעניין הכתפיים נטען כי לא הוכח שעבודת התובעת הייתה כרוכה בביצוע פעולות חוזרות ונשנות שגרמו לנזק בכתפיים. התובעת לקחה את הסחורה מהקרטונים וסידרה אותה במדפים השונים וכשסידרה סחורה במדפים העליונים השתמשה בשרפרף ולא היה צורך בהרמת קרטונים מעל גובה הכתפיים. התובעת לא נדרשה לאמץ את אזור הכתפיים ולא הושיטה את ידיה מעל גובה הכתפיים אלא סידרה את הסחורה כשהיא עומדת על שרפרף וידיה מגיעות לגובה המדף העליון. פסקי הדין אליהם הפנתה התובעת מתייחסים לקופאית ולפועל ייצור ולא לסדרנית סחורה. בית הדין הארצי בעניין דוידוב[8] דחה תביעה של סדרנית סחורה של אסם בסופרמרקט להכרה בפגיעותיה כפגיעה בעבודה מכיוון שביצעה פעולות מגוונות, השונות במהותן מבחינת המאמץ, תדירותן ורציפותן. לפיכך, לא הוכחה תשתית עובדתית למיקרוטראומה בנוגע לליקוי בכתפיים.
דיון והכרעה
התשתית המשפטית
נפרט להלן את הכללים שנקבעו בפסיקה.
באותו מקרה קבע בית הדין הארצי כי "המערער מבצע מספר פעולות הכרוכות בביצוע תנועות חוזרות ונשנות המשפיעות על הכתף, ולכן גם אם כל פעולה נמשכת כשעה, במצטבר מדובר בפרק זמן של מספר שעות (גם אם לא רצופות), במשך תקופת העסקה בת למעלה מעשרים שנה, ועל כן מתקיימת תשתית עובדתית לעילת המיקרוטראומה.....
השאלה אם לתנועה מסוימת, כגון חיתוך ירקות ובשר, השפעה על הכתף גם אם היא מבוצעת בגובה השולחן צריכה להיות מופנית למומחה הרפואי, אלא אם כן ברור על יסוד פסיקה קודמת או מטעמים ברורים אחרים כי לא תתכן השפעה של התנועה על האיבר המדובר" (ההדגשה הוספה – ק.כ).
כמו כן, בהתאם לפסיקה עבודה בתנוחה סטטית שאינה נוחה גם אם לפרק זמן ממושך אינה יכולה להקים תשתית עובדתית למיקרוטראומה. וכך נפסק בעניין אדרי[14]: "בצוע עבודה בתנוחה לא נוחה אשר אפשר שגורמת למאמץ או ללחץ על איבר מסוים, אינה באה בגדרה של תורת המיקרוטראומה".
הכרעה
לעניין הפגיעה בכתפיים
מהעדויות[16] עולה שהמדפים העליונים במחלקות השונות נמצאים מעל גובה הכתף של התובעת וכי השתמשה בשרפרף כדי לסדר את הסחורה על המדפים שהיו גבוהים ממנה. עוד עולה מהעדויות כי התובעת לא הרימה את הקרטון עם הסחורה אלא הניחה אותו על הרצפה, לקחה הסחורה וסידרה אותה על המדפים.
נציין כי לאחר שמיעת עדויות אלה הסכימו הצדדים על העובדות הבאות: "התובעת סידרה את הסחורה על מדפים בגבהים שונים. גובה המדף התחתון היה בין 10 ל-20 ס"מ מהרצפה והמדף העליון היה מעל גובה הראש. לצורך סידור הסחורה על המדפים העליונים השתמשה התובעת בשרפרף" וכן "לצורך סידור הסחורה התכופפה התובעת עם הגב והיטתה את צווארה בהתאם לגובה הנדרש, ברציפות ובתכיפות למעלה ולמטה".
מכאן, שלצורך סידור הסחורה במדפים העליונים לקחה התובעת מוצר או מספר מוצרים, סידרה אותם במדפים העליונים שנמצאים מעל גובה הכתפיים, וחזרה על פעולה זו פעמים נוספות ברציפות ובתכיפות עד לסיום סידור הסחורה.
התובעת אף העידה שלעיתים השתמשה בשרפרף לצורך סידור הסחורה. בהקשר זה נציין כי בניגוד לטענת הנתבע לא מצאנו שהיא העידה שכאשר סידרה מוצרים בעת העמידה על השרפרף היו כתפיה בגובה המדף העליון והתרשמנו כי היה עליה להרים את ידיה מעל גובה הכתפיים לסדר את המוצרים במדפים הגבוהים וגם במקרים שבהם עמדה על השרפרף.
כלומר, הוכח שהתובעת ביצעה פעולות חוזרות ונשנות מעל גובה הכתף כשסידרה סחורה על המדפים העליונים, גם במקרים שבהם נעזרה בשרפרף לצורך כך.
"תשתית עובדתית בעילת המיקרוטראומה לליקוי בכתפיים אינה מתקיימת רק באותם מקרים של הרמת ידיים מעל לגובה הכתפיים, אלא בכל המקרים שבהם לצורך ביצוע העבודה מבוצעות תנועות חוזרות ונשנות בכתפיים. משמדובר בעבודת סבלות שנעשית בידיים, הכרוכה בהרמה ובהורדה של חפצים (מהרצפה ומהמדפים לעגלה, מהעגלה לרכב, מהרכב לעגלה ומהעגלה לרצפה והמדפים במרפאה) וכן במשיכה ודחיפה של עגלה על ידי הידיים, גם הכתפיים נוטלות חלק בפעולות הכרוכות בעבודה זו, כפי שנקבע בעניין יוספי" (ההדגשות הוספו – ק.כ).
נבהיר כי למרות שהמבוטח בעניין שזירי עסק בעבודת סבלות ניתן להקיש מהאמור גם על המקרה שלפנינו מכיוון שהוכח כי התובעת ביצעה פעולות חוזרות ונשנות בידיה שיש בהן כדי להשפיע על כתפיה, ונסביר.
בכתב התביעה[18], בתצהיר[19], בטופס התביעה למל"ל[20] ובשאלון[21] תיארה התובעת פעולות שונות שביצעה באמצעות ידיה במהלך עבודתה כסדרנית סחורה – הרמת קרטונים, נשיאתם למחלקה שבה עבדה וסידור הסחורה שבקרטונים במדפים הנמצאים בגבהים השונים, לרבות מעל גובה הכתף, גם כשעמדה על שרפרף. התובעת ביצעה פעולות אלה בידיה בתכיפות וברציפות במשך כל חמש שעות עבודתה.
גם מר ברבי אישר בשאלון למעסיק[22] את תנאי עבודתה של התובעת, לרבות הרמת סחורה וסידורה במדפים בגבהים שונים.
בנסיבות אלה, משהתובעת ביצעה פעולות חוזרות ונשנות בתכיפות וברציפות בידיה שכללו גם פעולות מעל גובה הכתף בעת סידור הסחורה במדפים העליונים, אף כשעמדה על שרפרף, הרי שתנועות אלה יכולות להשפיע אף על הליקויים בכתפיה, בהתאם לנפסק בפסק דין שזירי.
לעניין הפגיעה בברכיים
כלומר, מעדות התובעת עולה שלא סידרה את הסחורה במדפים התחתונים בדרך של כריעה על הברכיים, גרירתם על הרצפה או תוך כדי ביצוע תנועות חוזרות ונשנות בברכיים.
נוסיף, כי לא עלה מעדותה של התובעת כי העלייה על שרפרף הייתה בתכיפות וברציפות באופן שהוביל לכיפוף חוזר ונשנה בברכיה, טענה שהועלתה לראשונה בסיכומים מטעמה[25]. כל טענותיה בנוגע לפגיעה בברכיים התייחסה לסידור הסחורה במדפים התחתונים. כמו כן, לא הוכח כי בכל פעם שעלתה על השרפרף לקחה מוצר אחד וירדה אלא נטלה מספר מוצרים בכל פעם, כך שמספר הפעולות שביצעה בברכיה אינו שווה למספר הפעולות שביצעה בזמן שידיה מורמות מעל גובה הכתף כדי לסדר את הסחורה במדפים העליונים.
כלומר, גם מעדות זו עולה כי התובעת לא ביצעה פעולות חוזרות ונשנות בברכיים בתכיפות וברציפות, אלא ישבה על שרפרף כשהסחורה לידה וכופפה את הגב בעת סידור הסחורה.
בהקשר זה נוסיף כי גם אם בעת הישיבה על השרפרף היו רגלי התובעת בתנוחה כיפוף, הרי שבהיעדר עדות לכך שנדרשה לבצע פעולות של קימה וישיבה ברציפות ובתכיפות מדובר בתנוחה לא נוחה שלגביה נקבע שאינה מקימה עילה למיקרוטראומה, כאמור.
סוף דבר
יצוין כי הכרעתנו בתביעה להכרה בליקויים בברכיים כפגיעה בעבודה מהווה פסק דין ולכן ניתן לערער עליה בזכות בפני בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, בתוך 30 ימים ממועד קבלת פסק הדין.
ניתנה היום, ג' כסלו התשפ"ג, (27 נובמבר 2022), בהעדר הצדדים ותישלח אליהם.
מר אברהם סולומון נציג ציבור (עובדים) | קרן כהן, שופטת | מר ירון אהרון מגן נציג ציבור (מעסיקים) |
נספח ב' לכתב התביעה. ↑
סעיף 2 לכתב התביעה. ↑
לעניין הליקוי בצוואר יצוין כי על הנתבע להודיע עמדתו לאחר שהתובעת המציאה מסמכים רפואיים לעניין הליקוי בצוואר והוסכם כי ככל שעמדתו לא תשנה יתייחס המומחה שימונה גם לליקוי זה - עמ' 9 לפרוטוקול ש' 21 – 28. ↑
עדות מר ברבי – עמ' 6 לפרוטוקול ש' 30. ↑
עב"ל (ארצי) 36970-07-17 סגרון – המל"ל, (30.8.2018). ↑
עב"ל (ארצי) 46785-12-15 שושן – המל"ל, (11.6.2018). ↑
עב"ל (ארצי) 391/07 הראל – המוסד לביטוח לאומי, (15.6.2008); עב"ל (ארצי) 243/07 בן אהרון – המוסד לביטוח לאומי, (27.1.2008). ↑
עב"ל (ארצי) 16094-05-14 דוידוב – המל"ל, (12.12.2016). ↑
עב"ל (ארצי) 481/99 המוסד לביטוח לאומי – מכלוביץ', פד"ע לח 461 (2003). ↑
עב"ל (ארצי) 1279/01 כהן – המוסד לביטוח לאומי, (6.1.2004). ↑
עב"ל(ארצי) 313/97 המוסד לביטוח לאומי – יניב, פד"ע לה 529 (1999). ↑
עב"ל (ארצי) 1078-11-19 כהן – המוסד לביטוח לאומי (7.7.2020). ↑
דב"ע (ארצי) מו/64 – 0 מיכאלי – המוסד לביטוח לאומי (לא פורסם); דב"ע (ארצי) מח/77 – 0 מזרחי – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע יט 538 (1988). ↑
עב"ל (ארצי) 63/03 אדרי – המוסד לביטוח לאומי, (23.8.2005); עב"ל 9683-12-11 בארוד – המוסד לביטוח לאומי, (16.9.2013). ↑
עב"ל (ארצי) 90/06 כובש – המוסד לביטוח לאומי, (2006); עב"ל (ארצי) 465/07 יהודאי – המוסד לביטוח לאומי, (2007). ↑
עדות התובעת – עמ' 4 לפרוטוקול ש' 10 – 11; עדות מר ברבי – עמ' 7 לפרוטוקול ש' 22 – 28. ↑
עב"ל (ארצי) 13198-07-20 שזירי - המוסד לביטוח לאומי (10.10.2021). ↑
סעיף 5 לכתב התביעה. ↑
סעיף 7 לתצהיר התובעת. ↑
מוצג נ/1. ↑
מוצג נ/2. ↑
מוצג נ/4. ↑
עב"ל (ארצי) 1078-11-19 כהן – המוסד לביטוח לאומי (7.7.2020). ↑
עדות התובעת – עמ' 4 לפרוטוקול ש' 14 – 15. ↑
סעיף 11 לסיכומי התובעת. ↑
עדות מר ברבי – עמ' 7 לפרוטוקול ש' 22 – 24, בעמ' 8 ש' 21 – 26. ↑
סעיף 5 לכתב התביעה. ↑
סעיף 7 לתצהיר התובעת. ↑
מוצג נ/1. ↑
מוצג נ/2. ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
22/12/2021 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהיר תובע | קרן כהן | צפייה |
13/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
01/06/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
09/06/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
20/09/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הזמנת עדים | קרן כהן | צפייה |
03/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
08/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
08/11/2022 | הוראה לנתבע 1 להגיש הודעת הנתבע - החלטה 08.11 | קרן כהן | צפייה |
22/11/2022 | הוראה לתובע 1 להגיש הודעת התובעת | קרן כהן | צפייה |
22/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
27/11/2022 | הוראה לנתבע 1 להגיש עמדת הנתבע | קרן כהן | צפייה |
11/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
15/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
15/12/2022 | הוראה לתובע 1 להגיש הודעת התובעת | קרן כהן | צפייה |
15/12/2022 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד ד"ר אייל ריבלין | קרן כהן | צפייה |
29/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י קרן כהן | קרן כהן | צפייה |
29/12/2022 | הוראה לנתבע 1 להגיש הודעת הנתבע | קרן כהן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | לינדה אבו אלפייה | מוהנד זייד |
נתבע 1 | המוסד לביטוח לאומי | רויטל לרפלד חן |