טוען...

פסק דין שניתנה ע"י עמית כהן

עמית כהן22/02/2023

המערער:

מנשה רסולי

ע"י ב"כ עוה"ד אהרון פורמן

נגד

המשיב:

הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי – מחוז באר שבע והדרום

ע"י ב"כ עוה"ד יפעת איטח טוכטרמן

פסק דין

המערער הגיש בקשת רשות ערעור על החלטת בית משפט השלום, אשר דחה ערעור על החלטת הממונה לדחות את בקשת המערער למתן צו לפתיחת הליכים, בטענה שכל חובותיו נוצרו בחוסר תום לב והפטר אינו חל עליהם.

ניתנה למערער רשות ערעור בשאלה האם לממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי יש סמכות לדחות בקשה לצו לפתיחת הליכים, כאשר מדובר ביחיד חדל פירעון (כלומר, כאשר מתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 104(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי).

רקע

  1. בשנת 2014 הורשע המערער בעבירות מס. לפי גזר הדין שניתן נגדו בת"פ 21974-07-13, אשר צורף לתשובת הממונה, המערער הורשע בכתב אישום שהוגש נגדו ונגד 5 חברות בבעלותו, בגין 2003 חשבוניות שהוצאו או נוכו שלא כדין בסכום מע"מ של למעלה מ-23 מיליון ש"ח.
  2. המערער הגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכים (להלן, בהתאמה: "הצו", "הבקשה למתן צו"), לפי סעיף 104 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח – 2018 (להלן: "החוק"), לפיה חובותיו מסתכמים בכ-11 מיליון ש"ח, כ-5.5 מיליון ש"ח למס ערך מוסף וכ-5.5 מיליון ש"ח למס הכנסה.
  3. בטרם מתן החלטה בבקשה, פנה הממונה לקבלת עמדת רשויות המס.

מס ערך מוסף הודיע שהוא מתנגד למתן צו לפתיחת הליכים למערער. לטענתו, חובות המערער נוצרו במרמה, תוך ביצוע עבירות חמורות ומתוך כוונה להונות את רשויות המס, לכן חובו של המערער למס ערך מוסף אינו בר הפטר בהתאם לסעיף 175(א)(2) לחוק.

מס הכנסה הודיע אף הוא שהוא מתנגד למתן צו לפתיחת הליכים למערער. לטענתו, בין היתר בעקבות הרשעת המערער בפלילים, חויב הוא בשומה לפי מיטב השפיטה וחובותיו חלוטים ואינם בני הפטר, משום שמקורם, בין היתר, בביצוע עבירות פליליות ונוצרו במרמה.

  1. לאחר קבלת עמדת רשויות המס, דחה הממונה את בקשת המערער למתן צו לפתיחת הליכים.

הממונה קבע שעל בסיס המידע עליו הצהיר המערער בבקשתו למתן צו, כל חובותיו הם לרשויות המס אשר אינם בני הפטר, בהתאם לסעיף 175(א)(2) לחוק, שכן הם נוצרו במרמה, ולכן אין בהליך חדלות הפירעון כל תועלת למערער.

  1. המערער הגיש ערעור על החלטת הממונה ובית משפט השלום דחה את הערעור בעחדל"פ 48622-02-22.

בית משפט השלום פירט שלטענת המערער מתוך החוב הכולל בסך של 11 מיליון ש"ח, 4 מיליון ש"ח מהווים את קרן החוב והיתרה היא קנסות, ריביות והצמדה שבגינם, לטענת המערער, ניתן להעניק לו הפטר בהתאם לסעיף 175(ב) לחוק, אולם לצד טענה זו לא הבהיר המערער כיצד בכוונתו לשלם את קרן החוב לרשויות המס וכי המערער לא הראה נסיבות חריגות המצדיקות מתן הפטר בהתאם להוראות סעיף 175(ב)(1), כאשר מדובר בחובות בהיקף עצום שמקורם בעבירות מס פליליות בהן הורשע המערער.

בית משפט השלום דחה את הערעור, בעיקר לאחר שקבע שהמערער לא יוכל לקבל הפטר על חובותיו ומאחר שניהול ההליך לא ישרת את מטרות החוק.

  1. על פסק דין זה, הגיש המערער בקשת רשות ערעור.

בהחלטה מיום 1.1.23, בהסכמת הצדדים, ניתנה למערער רשות ערעור בשאלה אם הממונה היה מוסמך לדחות את הבקשה למתן צו.

טענות הצדדים

  1. למערער טענות רבות נגד החלטת בית משפט השלום, אולם, כאמור, ניתנה רשות ערעור רק בשאלה אחת – האם לממונה הייתה סמכות לדחות את בקשתו לצו לפתיחת הליכים, אם לאו.
  2. לטענת המערער, החוק קובע בלשון מפורשת שיחיד העומד בתנאי סעיף 104 לחוק יקבל צו לפתיחת הליכים על ידי הממונה, ללא הבחנה אם חובותיו נוצרו בתום לב, וכי הסמכות שניתנת לממונה בסעיף 105 לחוק היא מינהלית טכנית בלבד – לבדוק אם מתקיימים התנאים המפורטים בסעיף 104 לחוק.
  3. הממונה והנושים (מס ערך מוסף ומס הכנסה) סבורים שלממונה סמכות להימנע ממתן צו לפתיחת הליכים.

דיון והכרעה

  1. לאחר עיון בטענות הצדדים, הגעתי למסקנה שלממונה סמכות לדחות בקשה למתן צו לפתיחת הליכים.

סמכות הממונה ליתן צו לפתיחת הליכים היא סמכות חובה, אך לממונה הסמכות לבחון אם מתקיימים התנאים למתן צו, ואם הוא מגיע למסקנה שלא מתקיימים התנאים, הוא רשאי לדחות את הבקשה למתן צו. דהיינו, החובה בהפעלת הסמכות קמה אך בהתקיים תנאים מסוימים.

התנאים למתן צו לפתיחת הליכים קבועים בסעיף 104(א) לחוק, ונוכח העקרונות הכלליים של שיטת המשפט הישראלית ותכליות החוק, אני סבור שתנאים נוספים למתן צו הם שהיחיד יצר את חובותיו בתום לב ושתהיה תוחלת בניהול ההליך (ההתייחסות היא לתנאים הרלוונטיים למערער ואין מדובר ברשימה סגורה של תנאים). כאשר לא מתקיים אחד התנאים הנוספים, רשאי הממונה לסרב להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים, גם אם מתקיימים התנאים שבסעיף 104(א) לחוק.

להלן אפרט את נימוקיי.

סמכות הממונה ליתן צו לפתיחת הליכים

  1. סמכותו של הממונה לתת צו לפתיחת הליכים קבועה בסעיפים 104 ו-105 לחוק:

104.

(א) היחיד רשאי להגיש לממונה בקשה לצו לפתיחת הליכים (בחלק זה – בקשת יחיד), בהתקיים כל אלה:

(1) הוא נמצא בחדלות פירעון או שהצו יסייע כדי למנוע את חדלות פירעונו;

(2) סך חובותיו עולה על ... שקלים חדשים.

(ב) לבקשה יצרף היחיד את אלה: ...

105.

(א) מצא הממונה כי מתקיימים התנאים המנויים בסעיף 104(א), ייתן, בתוך 30 ימים ממועד הגשת בקשת היחיד, צו לפתיחת הליכים.

(ב) לשם החלטתו לפי סעיף קטן (א), רשאי הממונה לעיין בדוח שהגיש היחיד לפי סעיף 104(ב)(2) ולקבל מידע, לרבות באופן מקוון, מהגורמים המנויים בסעיף 104(ב)(3), לפי הוראות אותו סעיף.

(ג) סבר הממונה כי אין די במידע שבידו כדי לקבל החלטה בבקשת היחיד, רשאי הוא לדרוש מהיחיד מידע נוסף הדרוש לו לשם כך או לזמנו לדיון לפניו; דרש הממונה כאמור, ייתן את החלטתו בתוך 30 ימים ממועד קבלת המידע או תום הדיון.

מלשון החוק עולה כי הסמכות למתן צו לפתיחת הליכים היא סמכות חובה, דהיינו –בהתקיים התנאים הנדרשים למתן צו, על הממונה לתת אותו. אולם, החובה למתן צו קמה רק כאשר מתקיימים תנאים מסוימים, ולממונה יש שיקול דעת לבחון אם מתקיימים התנאים הנדרשים.

ראו יצחק זמיר, הסמכות המינהלית, כרך א' (מהדורה שנייה מורחבת, 2010) (עמ' 322 ואילך):

"לעתים [...] סמכות המנוסחת בלשון של חובה עשויה להתפרש, בנסיבות מיוחדות, כסמכות רשות. אך יש לדייק. אף שייתכן כי לשון של רשות תתפרש כלשון של חובה, או להיפך, אין זה אומר בהכרח כי הסמכות הופכת את עורה. [...] כדי לדייק יש לומר כי אין סמכות שהיא סמכות רשות טהורה ואף אין סמכות שהיא סמכות חובה טהורה. בכל סמכות וסמכות יש רכיבים של חובה ורכיבים של רשות. בסמכות הקרויה סמכות חובה טמון גם שיקול דעת בשאלות מסוימות, כגון אם נתקיימו העובדות המאפשרות להפעיל את הסמכות, כיצד לברר אם נתקיימו עובדות אלה ומתי להפעיל את הסמכות."

ראו גם דפנה ברק ארז, משפט מינהלי (כרך א', 2010) (עמ' 219):

"מצד אחד, לעתים, להפעלתה של סמכות חובה נלווים תנאים שהפעלתם מחייבת את הרשות להפעיל שיקול דעת".

והערת שוליים 59: "כך לדוגמה, סעיף 6 לפקודת רופאי השיניים [נוסח חדש], התשל"ט קובע שאחד התנאים לזכאות לרישיון הוא היותו של המועמד 'אדם הגון'. כלומר, במקרה זה, החוק מנוסח לכאורה במתכונת של סמכות חובה (מאחר שיש להעניק את הרישיון לכל מי שעומד בתנאים), אך, למעשה, ניסוח התנאים מקנה לרשות שיקול דעת. ראו ע"א 6936/00 שאמי נ' שר הבריאות, [...] התוצאה אינה שונה, באופן מהותי, ממצבים שבהם החוק הרלוונטי מנוסח מלכתחילה בלשון 'שיקול-דעתית', כמו סעיף 44 לחוק לשכת עורכי הדין, התשכ"א – 1961, הקובע כי 'הלשכה רשאית' שלא לקבל אדם כחבר הלשכה 'אם נתגלו עובדות ... והלשכה סבורה שלאור עובדות אלה אין המועמד ראוי לשמש עורך-דין'. [...]"

נוכח האמור, הסמכות להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים היא סמכות חובה, אך לממונה הסמכות לשקול אם בנסיבות העניין מתקיימים התנאים הנדרשים על מנת להעניק ליחיד צו. כלומר, סמכות הממונה ליתן צו לפתיחת הליכים היא סמכות חובה, לפיה בהתקיים התנאים למתן צו, כך עליו לעשות, אך לממונה יש שיקול דעת עת הוא בוחן את התנאים להפעלת הסמכות.

התנאים למתן צו לפתיחת הליכים

  1. אני סבור שבנוסף לתנאים הקבועים בסעיף 104(א) לחוק, נוכח העקרונות הכלליים של שיטת המשפט הישראלית ועקרונות החוק, תנאים נוספים למתן צו לפתיחת הליכים הם שהיחיד יצר את חובותיו בתום לב ושתהיה תוחלת בניהול ההליך (להלן: "התנאים הנוספים") (יוער – התנאים הנוספים המפורטים לעיל הם הרלוונטיים בעניינו של המערער, ואין מדובר ברשימה סגורה).

כאשר בוחן הממונה את התנאים הנוספים, עליו להפעיל שיקול דעת ואין מדובר רק בבחינה טכנית. אם לא מתקיימים התנאים הנוספים, אני סבור שהממונה מוסמך לשקול אם להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים אם לאו, תוך איזון בין התכליות והאינטרסים השונים של ההליך - מצד אחד - מטרות ההליך המפורטים בסעיף 1 לחוק, לרבות להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של היחיד ולקדם את שילובו מחדש במרקם החיים הכלכליים, ומצד שני – שמירה על תקנת הציבור, שלא יצא חוטא נשכר ובחינת התוחלת שבניהול ההליך.

לכן, על הממונה לבחון אם מתקיימים התנאים הקבועים בסעיף 104(א) לחוק והתנאים הנוספים ולפעול כדלקמן:

אם מתקיימים התנאים – קמה החובה להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים.

אם לא מתקיימים התנאים - רשאי הממונה להפעיל שיקול דעת ולהחליט אם במקרה הספציפי נכון להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים אם לאו, תוך איזון בין התכליות והאינטרסים השונים של החוק.

חובת תום הלב

  1. עקרון תום הלב, שמקורו בסעיפים 61(ב) ו-39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973, חל בכל תחומי המשפט והוא עיקרון יסוד בשיטת המשפט הישראלית:

"[...] עיקרון 'מלכותי' [...] 'מצודתו פרושה ... על כלל המערכת המשפטית בישראל' [...] אכן, הדוקטרינה של תום-הלב 'חותכת את משפט ישראל כולו לאורכו ולרוחבו, מלוא כל הארץ כבודה' [...] דרישת תום-הלב משמעותה כי בעל הזכות צריך להפעיל את זכותו ביושר ובהגינות."

[ע"א 2643/97 שלמה גנז נ' בריטיש וקולוניאל חברה בע"מ, 5.2.03].

חובת תום הלב חלה גם בהליך חדלות פירעון, הן במעמד יצירת החובות והן במשך ניהול ההליך. ההלכה קובעת שהליך חדלות פירעון הוא "חסד של המחוקק" ועל מנת שיחיד יוכל להיכנס בשערי הליך חדלות הפירעון, נדרש הוא להתנהל בתום לב, הן לפני תחילת ההליך והן במהלכו:

"נקודת המוצא העומדת בבסיס הדיון היא כי הליך חדלות פירעון גם על פי החוק ולא רק על פי הפקודה הוא הליך של 'חסד המחוקק' (...). זאת בשל ההזדמנות הניתנת לחייב להיחלץ ממצבו ולהשתקם מבחינה כלכלית. אולם, היד המושטת לחייב במסגרת הליך פשיטת רגל מלווה בדרישה להתנהגות בתום לב מצדו, שאם לא כן, הפגיעה הגלומה בנושים במסגרת ההליך תיתפס כבלתי מוצדקת (...). דרישה זו משתלבת גם עם העיקרון הכללי השזור בכל תחומי המשפט על פיו 'אל יהא חוטא נשכר' (...)".

[רע"א 663/21 שייח יוסף מנאר נ' הממונה על הליכי חדלות פירעון, 20.06.2021].

ביסוד כלל דברי החקיקה עומדים כללי היסוד של השיטה, לפיהן "אל יצא חוטא נשכר" ושמירה על תקנת הציבור:

"לצד תכליות ספציפיות אלו – ואף מעליהן – מצויות התכליות הכלליות העומדות ביסוד כל דברי החקיקה. זוהי המטריה הנורמטיבית שעניינה עקרונות היסוד של השיטה. בין אלו רלבנטי לעניננו עקרון היסוד של תקנת הציבור לרבות השמירה על שלטון החוק. אכן, תכליתו הכללית של כל דבר חקיקה היא לשמור על תקנת הציבור ולמנוע תוצאות שעומדות בניגוד לה [...] מהי תקנת הציבור? 'תקנת הציבור' משמעותה הערכים, האינטרסים והעקרונות המרכזיים והחיוניים אשר חברה נתונה בזמן נתון מבקשת לקיים, לשמר ולפתח. [...] תקנת הציבור כוללת, בין היתר, את חשיבות השמירה על שלטון החוק (הפורמלי והמהותי). השמירה על תקנת הציבור משמעה, על כן, גם שמירה על החוק והוראותיו והרתעה מעבריינות והפרת החוק [...] אשר על כן, יש לפרש דבר חקיקה כך שיבטא את התכלית הכללית - במסגרת תקנת הציבור - של הרתעה מפני הפרת החוק. מכאן גם, אחד מכללי תקנת הציבור הוא שלא יצא חוטא נשכר [...]".

[ע"א 6416/01 דני בנבנישתי נ' כונס הנכסים הרשמי, 04.05.03; ראו גם ע"א 7375/18 יניב גל נ' בן ארצי ואח', 2.10.19].

לכן יחיד אשר יצר חובותיו שלא בתום לב, תוך זלזול בנושיו או בהפרת חובת ההגינות כלפיהם, אינו זכאי להיכנס להליך:

"אמנם, במסגרת חוק חדלות פירעון ניתן משקל משמעותי לשיקומו הכלכלי של חייב (...). עם זאת, אין משמעות הדבר כי נפרצו שערי הליכי חדלות פירעון, וכל הרוצה ליטול בהם חלק – ייטול, תהא אשר תהא ההתנהלות אשר קדמה לפתיחת ההליכים. גם לאחר חקיקת חוק חדלות פירעון, ניצול ההליך לרעה שלא בתום לב שומט את הקרקע תחת ההצדקה לסייע למי אשר מבקש ליהנות מחסדי המחוקק ומהגנות ההליך. באותו אופן כיום כמו בעבר, כניסה להליך חדלות פירעון באמצעות יצירת חובות שלא בתום לב, בנסיבות של זלזול בנושים או בהפרת ההגינות כלפיהם, תצדיק דחיית בקשתו של יחיד להיכנס להליך חדלות הפירעון ותצדיק גם ביטולו של ההליך כולו, אם נתברר למפרע שכך נהג.".

[ע"א 6892/18 עמוס אמיר רפאל נ' עו"ד יעקב זיסמן, 18.12.2019].

ראו גם:

"אחד מהאמצעים החשובים ליישב בין התכליות השונות הפועלות בהליכי פשיטת רגל, מתמקד בדרישה לתום לב מצד החייב, השזורה לכל אורכו של ההליך, מתחילתו ועד סופו (...‏). הנחת היסוד היא כי 'אין כל הצדקה לתת 'קרש הצלה' לחייב אשר בא לבית-המשפט בידיים שאינן נקיות, ואין כל הצדקה לפגוע בנושים כדי לסייע למי שנהג בחוסר הגינות ובחוסר יושר' (...). ויודגש, הדרישה הקפדנית להתנהגות בתום לב מתפרשת לא רק על שלבי ההליך, כי אם גם על שלב יצירת החובות (...). לא למותר לציין כי מקום שבו נהג החייב בחוסר תום לב, הדבר יעמוד לו לרועץ בעת שיבקש להותיר את ההליך על כנו חרף היעדר תועלת בהמשך קיומו (...)."

[ע"א 4836/22 שלמה קוליש נ' עו"ד שמואל מיכאל, 11.12.2022].

על כן, אני סבור שהממונה רשאי לבחון האם היחיד יצר את חובותיו בתום לב, שהוא אחד התנאים למתן צו לפתיחת הליכים, ואם הוא מגיע למסקנה שחובותיו של היחיד או חלקם נגועים בחוסר תום לב, עליו לשקול, תוך איזון בין התכליות השונות של החוק, האם בנסיבות הספציפיות של היחיד יש לדחות את בקשתו לצו לפתיחת הליכים [לדוגמה, ע"א 6416/01 בנבנישתי נ' כונס הנכסים הרשמי, 4.5.03], או שנסיבות העניין מאפשרות להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים למרות חוסר תום הלב [לדוגמה, ע"א 3083/13 פלונית נ' שיכמן, 11.1.15; ע"א 3376/11 רוזנברג נ' כונס הנכסים הרשמי ואח', 6.10.13] (יוער שפסקי דין אלו מתייחסים לדין הקודם, אולם עקרונותיהם ישימים גם כעת).

כך, לדוגמה, קובעת ההלכה שכאשר הליך חדלות פירעון מבוטל, אין מקום לאפשר ליחיד להגיש בקשה לצו לפתיחת הליכים אלא לאחר "תקופת צינון" בין ההליך שבוטל לבין פתיחת הליך חדש. הגורם אשר מחליט שלא להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים בטרם חלוף "תקופת הצינון" הוא הממונה, וההלכה אף קובעת שאם לא נקבעה תקופת צינון על ידי הערכאה שביטלה את ההליך הקודם, הממונה הוא הגורם המוסמך לקבוע את אורך "תקופת הצינון" [ע"א 663/21 הנ"ל].

תוחלת להליך

  1. סעיף 1 לחוק קובע את מטרותיו של החוק, כדלקמן:

1.

חוק זה נועד להסדיר את פירעון חובותיו של חייב שהוא יחיד או תאגיד, הנמצא או העלול להימצא במצב של חדלות פירעון, במטרה –

(1) להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב;

(2) להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים;

(3) לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים.

ההלכה קובעת שתכלית נוספת העומדת בבסיס החוק היא מניעת בזבוז משאבי ציבור, ואין מקום לאפשר ניהול הליכי חדלות פירעון שאין בהם תוחלת:

"תכלית נוספת העומדת בבסיס החוק היא מניעת בזבוז משאבי ציבור, קידום היעילות הדיונית ופישוט ההליך [...] גם מבחינה זו, אין להלום ניהול הליכי סרק שאין בהם כל תוחלת, מיד לאחר שבוטל הליך קודם בשל התנהלותו של אותו חייב."

[ע"א 663/21 הנ"ל].

על כן, אני סבור שהממונה רשאי לבחון האם יש תוחלת להליך בטרם מתן צו לפתיחת הליכים.

כך, לדוגמה, כאשר ליחיד חובות שאינם בני הפטר, לפי סעיף 175(א)(2), הקובע שחוב שנוצר בדרך מרמה (או הנובע מעבירת גניבה או מעבירת מין או אלימות חמורה כהגדרתה בחוק זכויות נפגעי עבירה, התשס"א-2001), אינו בר הפטר, ובית המשפט אף אינו יכול להעניק עליהם הפטר (ס' 175(ב) לחוק המאפשר להעניק הפטר, בנסיבות חריגות, על חלק מהחובות שאינם בני הפטר לפי סעיף 175(א) – תשלומים בשל אי תשלום במועד של "תשלום עונשי" וחוב מזונות. בניגוד לטענת המערער, סעיף 175(ב) אינו מאפשר להעניק הפטר מחוב שנוצר במרמה, לפי סעיף 175(א)(2)), רשאי הממונה להימנע ממתן צו לפתיחת הליכים אם יגיע למסקנה שלא מתקיימות מטרות ההליך ושאין בו תוחלת.

אך, גם כאשר מוצא הממונה שייתכן שאין תוחלת בניהול ההליך, עליו להפעיל שיקול דעת, תוך איזון בין האינטרסים השונים, ולהחליט אם בנסיבות העניין הספציפי יש לדחות את הבקשה למתן צו לפתיחת הליכים או שראוי להעניק ליחיד צו.

מן הכלל אל הפרט

  1. נסיבות יצירת החובות על ידי המערער מפורטות בגזר הדין בת"פ 21974-07-13, במסגרתו הורשע בכתב אישום שהוגש נגדו ונגד 5 חברות בבעלותו, בגין 2003 חשבוניות שהוצאו או נוכו שלא כדין בסכום מע"מ של למעלה מ-23 מיליון ₪. נגד המערער הוגשו תביעות חוב בהיקף של כ-11 מיליון ש"ח, על ידי רשויות המס, כאשר כל חובותיו נוצרו עקב מעשה מרמה ותוך ביצוע עבירות חמורות, ואינם בני הפטר.

הממונה בחן את נסיבות העניין ומצא שחובותיו של המערער נוצרו בחוסר תום לב קיצוני וכי נוכח העובדה שמלוא חובותיו של המערער אינם בני הפטר ויכולת ההחזר של המערער (הרכוש עליו הוא הצהיר ויכולת השתכרותו) תאפשר גביית אחוז קטן מחובות המערער, אין תוחלת בקיום ההליך. בנסיבות אלו, לאחר שאיזן בין התכליות השונות של ההליך, החליט הממונה לא להעניק למערער צו לפתיחת הליכים.

  1. מאחר שאני סבור שהממונה היה מוסמך לדחות את הבקשה למתן צו לפתיחת הליכים ונוכח השאלה בה ניתנה רשות ערעור, דין הערעור להידחות.
  2. מעבר לדרוש, אני סבור שהממונה פעל בגדר סמכויותיו, הפעיל את שיקול הדעת אשר הוענק לו לבחינת התקיימות התנאים הנוספים, ומסקנתו סבירה, ראויה, ויש לומר שבנסיבות העניין - מאחר שמדובר בחובות שנוצרו בחוסר תום לב קיצוני ושמירה על תקנת הציבור משמעה שהמערער לא יהנה מהזכויות וההגנות המוענקות על ידי החוק [ראו: ע"א 6416/01 הנ"ל] וכן מאחר שאין תוחלת בקיום ההליך – מסקנתו אף מתבקשת.

לכן, גם לגופו של עניין דין הערעור להידחות.

התוצאה

  1. אני סבור שבנוסף לתנאים הקבועים בסעיף 104(א) לחוק, תנאים להענקת צו לפתיחת הליכים ליחיד הם יצירת החובות בתום לב ותוחלת להליך, והממונה רשאי לשקול גם את התנאים הנוספים כאשר הוא שוקל אם להפעיל את סמכותו להעניק ליחיד צו לפתיחת הליכים, ואם התנאים אינם מתקיימים – מוסמך הממונה לדחות בקשה למתן צו, גם אם מתקיימים התנאים שבסעיף 104(א) לחוק.
  2. נוכח האמור לעיל, הגעתי למסקנה שהממונה היה מוסמך לסרב להעניק למערער צו לפתיחת הליכים, ולכן הערעור נדחה.
  3. בנסיבות העניין, אין צו להוצאות.

אם הפקיד המערער ערובה, תושב היא למערער, על פירותיה, באמצעות בא-כוחו.

ניתן היום, א' אדר תשפ"ג, 22 פברואר 2023, בהעדר הצדדים.

עמית כהן, שופט

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
23/11/2022 החלטה שניתנה ע"י עמית כהן עמית כהן צפייה
25/12/2022 החלטה על בקשה של משיב 1 עיקרי טיעון מטעם הממונה עמית כהן צפייה
29/12/2022 החלטה שניתנה ע"י עמית כהן עמית כהן צפייה
12/01/2023 החלטה על בקשה של מבקש 1 הודעת הבהרה מטעם אגף מס הכנסה עמית כהן צפייה
12/01/2023 החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה לעיון עמית כהן צפייה
22/02/2023 פסק דין שניתנה ע"י עמית כהן עמית כהן צפייה