בפני | כב' השופטת מיכל נעים דיבנר | |
התובעת | לבנת בנרויה 012345294 ע"י ב"כ עוה"ד בשארה פארס | |
- | ||
הנתבע | המוסד לביטוח לאומי ע"י הלשכה המשפטית בנתבע |
פסק דין |
פתח דבר
מינוי המומחים וחוות הדעת
"האם מאז האירוע החריג גברו תלונותיה של התובעת אודות תסמינים הנובעים מההפרעה ממנה היא סובלת?
ככל שהתשובה הינה בחיוב – אנא נמק את קביעתך לפיה לאירוע החריג יש השפעה מזערית וחולפת על מצבה של התובעת.
אנא פרט את תשובותיך."
ביום 23/8/11 השיב המומחה הראשון לשאלת ההבהרה כדלקמן:
"ההפרעה הנפשית ממנה סובלת התובעת נותנת אותותיה באופן מחזורי, לתקופות ולפרקים משתנים.
בפברואר 2009 מדווח כי התובעת חשה בטוב. באוגוסט 2009 שוב חלה ירידה במצבה הנפשי, לאחר שפוטרה מעבודתה. ב-28 בינואר 2010 שוב חל שיפור במצבה לאחר שחזרה לעבוד. בנובמבר 2010 קרתה לתובעת תאונת עבודה (תאונה חמישית בתולדותיה) עם חבטת ראש. בעקבות כך התובעת התלוננה שוב על סחרחורות, כאבי ראש וחוסר יציבות.
אין קשר בין אירועים אלה ובין האירוע החריג מיום 3 בספטמבר 2008."
לאחר עיון בסיכומי הצדדים, החלטנו להעביר למומחה הראשון שאלת הבהרה נוספת כדלהלן:
"בהתאם להחלטה מיום 26.6.11 נתבקשת להשיב האם מאז האירוע החריג גברו תלונותיה של התובעת אודות תסמינים הנובעים מההפרעה ממנה היא סובלת? ואם כן – מדוע קבעת שלאירוע החריג השפעה מזערית וחולפת על מצבה.
בתשובתך התייחסת בפירוט לתלונות שהיו לתובעת לאחר האירוע החריג והסברת מדוע אינך מוצא קשר בינן לבין האירוע החריג. יחד עם זאת, לא התייחסת בתשובתך לשאלה, האם תלונותיה של התובעת גברו לאחר האירוע החריג, לעומת המצב שהיה לפניו, וכיצד יש בכך, אם בכלל, כדי להעיד על הקשר בין האירוע החריג לבין מצבה לאחריו.
לפיכך, הינך מתבקש להתייחס לסוגיה אחרונה זו, שלא קיבלה מענה בתשובתך."
ביום 21/12/11 השיב המומחה הראשון לשאלת ההבהרה הנוספת כך:
"תלונותיה של התובעת כלולות בתיק הרפואי והתייחסות לגביהן מפורטת בחוות דעתי מיום 13 במאי 2011. מספר הרישומים של ביקורים במרפאה, איננו מהווה אינדיקציה חד משמעית וחד ערכית לגבי מצבה של התובעת.
כאמור בחוות דעתי מיום 23 באוגוסט 2011, ההפרעה הנפשית ממנה סובלת התובעת נותנת את אותותיה באופן מחזורי, לתקופות ולפרקים משתנים.
במקרה שלפנינו, לאחר האירוע החריג, נרשמו ("גברו") תלונות של התובעת בפרק זמן של חמישה חודשים. התלונות הן סימפטום, או אינדיקציה לקיום מצוקה. אלא שבמקרה שלפנינו, כאמור, המצוקה לא נגרמה בעת האירוע החריג, אלא מדובר במצוקה רחבה יותר הנובעת מהפרעת סומטיזציה והפרעת חרדה מהן סובלת התובעת.
מכל מקום, אין בתלונותיה של התובעת כדי להעיד על כך שהסיבה למצבה הוא קרות האירוע החריג, שכן, כאמור, האירוע החריג הוא חלק ממכלול נסיבות רלבנטיות המאפיינות את מצבה הנפשי של התובעת ואשר הגורמים להם תוארו בהרחבה בחוות דעתי." (ההדגשות במקור – מ.נ.ד.)
"* ההפרעה הנפשית ממנה סובלת גב' בנרויה נותנת את אותותיה באופן מחזורי, לתקופות ולפרקים משתנים.
* אלמלא הארוע בעבודה מיום 3 בספטמבר 2008, היה מתרחש אירוע אחר, דומה לו, בתאריך סמוך, וגב' בנרויה היתה מצויה, באופן דומה, באי כושר.
* יחד עם זאת, לא ניתן לקבוע בוודאות כי אלמלא הארוע בעבודה, הייתה הגב' בנרויה מצויה באי כושר מיד לאחריו."
"לאחר ששקלנו את טיעוני הצדדים הגענו לכלל מסקנה כי יש להחזיר את ענינה של המערערת לבית הדין האזורי על מנת שימנה מומחה רפואי נוסף לבחינת הקשר הסיבתי שבין הארוע החריג מיום 3.9.08 לבין תקופות אי הכושר בגין הוצאו תעודות אי כושר. ואלה טעמינו, בתמצית:
"בעברה של התובעת לא מתוארות הפרעות פסיכיאטריות מעבר לרישום של רופא המשפחה בתאריך 5.3.2004 "בכי, מצב רוח ירוד, הפרעות שינה, חוסר תאבון כמה חודשים מתח נפשי". טופלה אז, ללא פנייה לרופא פסיכיאטר, בתרופת הרגעה קלה, וובן. קיים רישום נוסף של "הפרעת חרדה" בתאריך 23.2.2005 ושוב מתן וובן. כמו כן רשום בתאריך 30.6.2008 שקיבלה מרשם של וובן.
רישומים אלה מעידים, לדעתי, על פגיעות ונטייה למצבי חרדה ודיכאון, אבל אין עדות לכך שהצריכו טיפול פסיכיאטרי או גרמו לאי-כושר בעבודה."
המומחה הנוסף הסביר בחוות דעתו כי בהתאם לתשתית העובדתית שהועברה לעיונו, לאירוע החריג בעבודה קדמו ויכוחים רבים והקנטות, כאשר מתיקה הרפואי של התובעת עולה כי "בחודש האחרון לפני האירוע חלה החמרה במצבה הנפשי של התובעת שהתבטאה בתלונות דיכאוניות וחרדתיות. עם זאת המשיכה (התובעת) לתפקד בעבודתה ולא ניתן לקבוע שהיתה אצלה מחלה ואי כושר עבודה. מיד לאחר האירוע הפסיקה את עבודתה והחל טיפול פסיכיאטרי תרופתי ובהמשך הופנתה גם לטיפול פסיכולוגי. להבנתי יש לראות תקופה בת חודש ימים לפני האירוע כתקופה של דחק מתמשך בעבודה והאירוע הינו השיא שהביא לאי כושר והפסקת עבודתה."
אף לשאלה בדבר קיומו של קשר סיבתי בין האירוע החריג בעבודה לבין תעודות אי הכושר לעבוד שניתנו לתובעת השיב המומחה הנוסף בחיוב, ובנוגע לתקופת אי הכושר שלדעת המומחה ניתן לייחסה לאירוע החריג בעבודת התובעת, ציין המומחה הנוסף כך:
"בתיק הרפואי של התובעת צויינה הטבה במצבה בתאריך 4.12.2008 ובתאריך 9.1.2009 רשום שביקשה לחזור לעבודה. קיימים בתיק אישורי מחלה עד תאריך 4.12.2008. לדעתי ראוי לאשר לתובעת אי כושר עבודה עד תאריך 4.12.2008. זאת עקב הפרעת הסתגלות המלווה תגובה דיכאונית ממושכת (F43.21) ממנה סבלה לאחר האירוע החריג."
נכון שהתובעת אובחנה בביקור רפואי מיום 23/6/2000 כסובלת מהפרעה חרדתית וטופלה בוואבן (תרופה נוגדת חרדה)?
תשובה:
בחוות דעתי ציינתי כי לא מתוארות הפרעות פסיכיאטריות מעבר לרישום של רופא המשפחה בתאריך 5.3.2004 "בכי, מצב רוח ירוד, הפרעות שינה, חוסר תאבון כמה חודשים מתח נפשי". טופלה אז, ללא פנייה לרופא פסיכיאטר, בתרופת הרגעה קלה, וובן. קיים רישום נוסף של "הפרעת חרדה" בתאריך 23.2.2005, ושוב מתן וובן. כמו כן רשום בתאריך 30.6.2008 שקיבלה מרשם של וובן.
אין בתאריך 23.6.2000 רישום כלשהו בתיק הרפואי של התובעת.
ברישום הביקור 26.3.2000 רשום: "סיבת הפניה: כאבי צוואר וראש זמן מה, הפרעות שינה מספר שבועות. ממצאי הבדיקה: מצב כללי טוב רגישות מעל חוליות צוואריות ושריר טרפזיוס. אבחנות: הפרעת חרדה. כאבי צוואר". ניתן וואבן והפניה לפזיוטרפיה.
ברישום המצוטט מ- 26.3.2000 לא נרשמו תסמינים או תיאורים כלשהם המצדיקים את האבחנה של הפרעת חרדה. בהמשך הרישומים מאותה שנה אין כלל איזכור של חרדה או ביטויים של חרדה.
ב. נכון שבכרטיסיה הרפואיים של התובעת יש תיעוד המצביע על כך שהיא סובלת כבר משנת 1992 או לפחות משנת 1997 (ראה רישום מיום 16/4/2004 וכן רישום מיום 25/11/1997) או לכל המאוחר משנת 2000 (ראה רישום מיום 26/3/2000) מסימפטומים המתאימים להפרעה חרדתית (עצבנות, עייפות, הפרעות שינה, מתח שרירי, חרדה)?
תשובה:
התאריך המוקדם ביותר של הרישומים שהובאו בפני הוא 25.8.1995. לא אוכל להתייחס למסמכים מוקדמים יותר שלא הועברו אלי. הרישום מ- 26.3.2000 מצוטט במלואו בתשובתי לא'. להוציא הפרעות שינה אין שם כל איזכור או תיאור התסמינים המצויינים בשאלה ב'.
ג. נכון שהפרעת סומטיזציה ידועה בספרות המקצועית כהפרעה השכיחה יותר אצל נשים, נמשכת מס' רב של שנים, פורצת בסביבות גיל השלושים ומופיעה כתחלואה נלווית להפרעת החרדה?
תשובה:
המונח "סומטיזציה" מתייחס לתופעה בה רגשות ו/או קונפליקטים מתבטאים דרך הגוף: בתופעה גופנית או תלונה סוביקטיבית גופנית שלא מוצאים לה סיבה גופנית. בקלסיפיקציה הפסיכאטרית (ICD-10) קיימת "הפרעת סומטיזציה" (45.0F). נכון שהפרעה זו שכיחה יותר אצל נשים. נמשכת שנים רבות. לרוב מתחילה בבגרות המוקדמת עם תנודות ולעיתים קרובות מלווה בחרדה ניכרת.
על מנת לאבחן הפרעה זו נידרש לפי הקלסיפיקציה הרשמית המקובלת על ידי מדינת ישראל (ICD 10):
"1. סימפטומים גופניים מרובים ומשתנים, במשך שנתיים לפחות, שלא נמצא להם שום הסבר גופני הולם.
2. סירוב מתמיד לקבל את עיצות הרופאים או אישורם לכך שאין שום הסבר גופני לסימפטומים.
3. דרגה מסוימת של פגימות בתפקוד המשפחתי והחברתי, שאפשר לייחסה למהות הסימפטומים ולהתנהגות הנובעת מהם".
מתוך הרישום הרפואי עולה כי התובעת אינה ממלאת אף אחד משלושת הקריטריונים הדרושים לאבחן אותה כסובלת מהפרעת סומטיזציה.
ד. נכון שעפ"י הרישום מיום 16/4/2004 התובעת (ילידת 1964) סובלת מהתקפי כאבי ראש לסירוגין מזה 12 שנה, כלומר מאז הייתה כבת 30?
תשובה:
נכון. יש לציין כי הציטוט המלא של אותו רישום הוא "התקיפי כאבי ראש מתאימים למיגרנה לסירוגין מזה כ-12 שנה. החמרה במצבה מזה כחצי שנה." בנוסף יש לציין שהאבחנה של מחלת המיגרנה חוזרת לאורך כל התיק הרפואי ואף קיבלה טיפול תרופתי נגד מיגרנה. כאבי הראש על כן הובנו על ידי הרופא כמיגרנה (מס' פעמים גם מצוינים כאבי צוואר) ולא הובנו כסומטיזציה.
ה. נכון שהקריטריונים שנקבעו ב- DSM לאבחון הסומטיזציה (הסטוריה של כאב הקשור לפחות לארבע חלקי גוף, הסטוריה של לפחות שני סימפטומים במערכת העיכול, הסטוריה של סימפטום אחד במערכת המין, היסטוריה של סימפטום אחד נוירולוגי כוזב, סימפטומים שלא יכולים להיות מוסברים בשלמות ע"י מחלה גופנית מוכרת) מתקיימים בתובעת?
תשובה:
לא נכון. בנוסף ברצוני לציין כי הקריטריונים האבחנתיים לאבחנות פסיכיאטריות המאושרים על ידי משרד הבריאות הם לפי ICD10 ולא ה- DSM. ליתר פירוט ראה תשובתי לשאלה ג'.
ו. נכון שהתובעת סובלת מהפרעת הסומטיזציה כתחלואה נלווית להפרעת החרדה הכללית?
נכון שהפרעות אלה החלו כבר בסוף שנות ה- 90 וללא קשר לאירוע החריג מיום 3/9/08?
תשובה:
לא נכון.
לדידי התובעת, המומחה הנוסף חיווה דעתו באופן ברור, מנומק וחד משמעי, בשונה מהמומחה הראשון אשר חוות דעתו הינה לקונית, שגויה, מסקנותיה מוטעות ואף אינן מתיישבות האחת עם השנייה, מה גם שאף הנתבע עצמו ביקש במסגרת תיק הערעור למנות מומחה נוסף נוכח הפגמים בחוות דעת זו. עוד הוסיפה התובעת וטענה, כי דין חוות הדעת הראשונה להיפסל אף מחמת קיומו של ניגוד עניינים, עת המומחה הראשון לא פירט בחוות דעתו כנדרש את עיסוקו בעבר ואילו מבירור באינטרנט עלה, כי המומחה הראשון שימש כיועץ רפואי לנתבע משך 13 שנים, באופן המעלה חשש ממשי לניגוד עניינים, כפי שאף משתקף מקריאת פסקי דין רלוונטיים, כאשר במרביתם דחה המומחה הראשון את התביעות בהיעדר קיומו של קשר סיבתי.
עוד טען הנתבע בסיכומיו (בסע' 11), כי לתובעת לא הוצאו תעודות אי כושר לנפגע בעבודה מלבד התעודה הרפואית הראשונה לנפגע בעבודה שכלל לא נקבה בתקופת אי כושר, כאשר גם בכתב התביעה לא צוין ממתי עד מתי שהתה התובעת בתקופת אי כושר ולא צורפו אישורים רפואיים המעידים ולו לכאורה על אי כושר לעבודה כתוצאה מהאירוע החריג מיום 3/9/08, בשונה מאישורי מחלה רגילים.
דיון והכרעה
"29. במקרה הנוכחי יש מקום להתבסס רק על חוות הדעת הראשונה ועל חוות הדעת השנייה, ככל שהיא תומכת בחוות הדעת הראשונה, ואכן היא תומכת בה בחלקים שהזכרנו. חוות הדעת הראשונה היא חד משמעית ללא שמא כלשהו, ולכן על פיה תיפול ההכרעה בתיק זה. חוות דעת זו קובעת חד משמעית, כי קשר סיבתי בין תנאי עבודת המשיב למחלותיו - אין. לעומתה, כאמור, חוות הדעת השנייה מבוססת במידה רבה על הנחות, המצביעות על יותר ספק מאשר ודאי."
המומחה הנוסף, לעומת זאת, דן במפורש בשאלת הקשר הסיבתי בין האירוע החריג המתואר בעבודת התובעת לבין תקופת אי הכושר ואישר קיומו של קשר סיבתי זה, תוך שהסביר כי הגם שבחודש האחרון לפני האירוע החריג חלה החמרה במצבה הנפשי של התובעת שהתבטאה בתלונות דיכאוניות וחרדתיות, התובעת המשיכה לתפקד בעבודתה ולא ניתן לקבוע שהיתה אצלה מחלה ואי כושר עבודה, כאשר מיד לאחר האירוע הפסיקה התובעת את עבודתה והחל טיפול פסיכיאטרי תרופתי ובהמשך הופנתה גם לטיפול פסיכולוגי. על יסוד הסבר זה המשיך המומחה הנוסף וציין, כי "להבנתי יש לראות תקופה בת חודש ימים לפני האירוע כתקופה של דחק מתמשך בעבודה והאירוע הינו השיא שהביא לאי כושר והפסקת עבודתה"; איננו מוצאים באמירה זו כדי להעיד, כטענת הנתבע, על הנחה משפטית שגויה העומדת בבסיס חוות הדעת השנייה, שכן למקרא חוות דעת המומחה הנוסף כמכלול עולה, כי המומחה הנוסף מכיר בקשר הסיבתי בין האירוע החריג בעבודת התובעת (ולא בתקופה הממושכת הקודמת לו) לבין תקופת אי הכושר שנוצרה בסמוך לאחריו.
נוסיף ונבהיר שלמעשה בית הדין הארצי לעבודה התייחס לתעודות המחלה כאל תעודות אי כושר (ראה בסע' 4 לפסק דינו), כאשר הנתבע לא מחה על כך בשלב הערעור, ולפיכך אין אנו מוצאים לנכון לסטות כעת מנתיב מוסכם זה.
סוף דבר
ניתן היום כ"ו אייר תשע"ד, 26 מאי 2014 בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
| ||||
מר חיים רז נציג מעסיקים | מיכל נעים דיבנר שופטת | מר יהודה בן סימון נציג עובדים |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
12/04/2011 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד מומחה | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
17/05/2011 | החלטה מתאריך 17/05/11 שניתנה ע"י מיכל נעים דיבנר | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
26/06/2011 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד מומחה | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
05/09/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש סיכומי תובע | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
08/12/2011 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד מומחה | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
29/12/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש סיכומי תובע | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
08/02/2012 | פסק דין מתאריך 08/02/12 שניתנה ע"י מיכל נעים דיבנר | מיכל נעים דיבנר | לא זמין |
02/09/2013 | החלטה מתאריך 02/09/13 שניתנה ע"י מיכל נעים דיבנר | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
11/09/2013 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד מומחה | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
13/11/2013 | הוראה לתובע 2 להגיש ש.הבהרה | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
31/12/2013 | החלטה מתאריך 31/12/13 שניתנה ע"י מיכל נעים דיבנר | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
31/12/2013 | הוראה למומחה בית משפט להגיש חוו"ד מומחה | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
20/01/2014 | הוראה לתובע 2 להגיש סיכומי תובע | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
26/05/2014 | פסק דין מתאריך 26/05/14 שניתנה ע"י מיכל נעים דיבנר | מיכל נעים דיבנר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 2 | לבנת בנרויה | בשארה פארס |
נתבע 1 | המוסד לביטוח לאומי / חיפה ע"י הלשכה המשפטית |