בפני | כב' השופטת עידית וינברגר | |
התובע | בנק דיסקונט לישראל בע"מ סניף עכו | |
נגד | ||
הנתבע | סלמה שפיק ת.ז. 050479963 |
פסק דין |
התביעה הוגשה בגין יתרת חוב בחשבון בסך של 153,159 ₪. יתרת החוב מורכבת מיתרת חובה בחשבון העו"ש ומיתרה בחשבון הלוואה מספר 645773 על סך 78,023 ₪.
נטען כי התובע העביר את התיק לטיפול משפטי בטרם חלף המועד שניתן לנתבע, במסגרת הסכם שהושג עמו, להפקיד סכום ראשון על חשבון החוב. עוד טוען הנתבע, כי התובע העניק לו אשראי בסכומים מופרזים, וכי מאוחר יותר צמצם את מסגרת האשראי שלו באופן חד צדדי, תוך שהוא מסב לו נזק.
טענות אלה, ויתר טענות ההגנה יידונו להלן.
דיון:
הטענה בדבר הפרת ההסכם על ידי התובע, בעצם הגשת התביעה:
סך של 10,000 ₪ במזומן ישולם לא יאוחר מיום 30.4.09.
סך נוסף של 10,000 ₪ ישולם במזומן על ידי הנתבע לא יאוחר מיום 15.5.09.
יתרת החוב בסך 130,000 ₪ תיפרס בהלוואה בריבית משתנה ל- 8 שנים.
להבטחת פרעון החוב יועמדו שני ערבים, וכל עוד יעמוד הנתבע בהתחייבויותיו על פי ההסכם, ניירות הערך הקיימים לא ימכרו.
כהן הצהירה כי הנתבע התבקש להגיע אל הסניף על מנת לחתום על הסכם בהתאם, אך לא הגיע, ואף לא הפקיד סך של 10,000 ₪ עד ליום 30.4.09. לפיכך הועבר התיק לטיפול משפטי.
כהן חזרה על עדותה זו במהלך חקירתה הנגדית.
כאשר נשאלה, האם ניתן היה להבין את דבריה כאילו ניתן לשלם 20,000 ₪ בתשלום אחד לא יאוחר מיום 15.5.13 השיבה בשלילה מוחלטת (ראו עדותה בעמוד 26 לפרוטוקול שורה 12).
עוד נשאלה כהן, לאחר שאישרה כי ביום 3.5.09 מומש תיק ההשקעות, מדוע לא ניתן לומר שאותם 20,000 ₪ שהופקדו מתיק ההשקעות לפני 15.5.09 מהווים תשלום בהתאם להסדר שהתווה עם הלקוח (טענה המהווה הרחבת חזית), ולכך השיבה כי בהסכם דובר על "כסף חדש" שיפקיד הנתבע בחשבון, ולא מתוך הבטחונות הקיימים. מלבד זאת, הבהירה כי אבן הדרך הראשונה נקבעה למועד התשלום הראשון, ביום 30.4.09 ומשלא הפקיד הנתבע עד אותו מועד 10,000 ₪ הפר את ההסכם.
משאישר הנתבע כי בהתאם לסיכום עם כהן היה עליו להפקיד סך של 10,000 ₪ עד יום 30.4.09, עליו היה מוטל הנטל להוכיח כי למרות זאת, הוסכם שיוכל להפקיד 20,000 ₪ עד 15.5.09. הטענה אינה מתקבלת על הדעת, שכן אם נקבעו שני מועדים לתשלום סך של 10,000 ₪ בכל אחד מהם, ברי כי לא ניתן לדלג על התשלום הראשון ולאחדו עם השני.
האפשרות להגיע להסדר בדבר פריסת החוב היתה פתוחה בפניו גם לאחר הגשת התביעה, אך הוא דחה אותה, כפי שעולה מחקירתו הנגדית.
אופן התנהלות החשבון בעבר
בהתבסס על הבטחותיו להקטין את חבויותיו, הוגדלה מסגרת האשראי שלו ביום 24.6.02 ל- 70,000 ₪ אך למרות זאת המשיך הנתבע לחרוג ממסגרת האשראי ועל כן הוחזרו חיובים בחשבון. ביום 23.9.03 הוגדלה מסגרת האשראי ל- 100,000 ₪ לבקשת הנתבע, ובהסתמך על
הבטחתו לפיה יפקיד בקרוב סך של 50,000 ₪ פדיון פוליסות ביטוח שלו ושל אשתו. סכום זה מעולם לא הופקד. סך כל ההתחייבויות של הנתבע כלפי התובע הסתכמו באותה עת ב- 153,000 ש"ח.
ביום 14.3.05 הועמדה לבקשת הנתבע הלוואה על סך 50,000 ₪ לצורך הקטנת יתרת החובה. הנתבע לא עמד בתשלומי ההלוואה והמשיך לחרוג ממסגרת האשראי.
ביום 5.6.06 עמדה יתרת החובה בחשבון על סך 140,000 ₪ ואז הועמדה לזכות הנתבע הלוואה על סך 67,000 ₪ תוך פרעון מוקדם של ההלוואה על סך 50,000 ₪.
שוורצמן העיד, כי יתרת החובה בחשבון בסוף אותה תקופה היתה זהה ליתרת החובה בתחילתה וברי כי לא זו היתה מטרת ההסדר (ראו עדותו בעמוד 16 לפרוטוקול).
כאשר נשאל הנתבע האם הפקיד את הסך של 50,000 ₪ אותו הבטיח להפקיד, ואשר אותו לדבריו אמור היה לקבל כפדיון בגין פוליסת הביטוח שלו השיב:
"אם לא הפקדתי כנראה שלא היתה הבטחה. אם הבטחתי קיימתי, אם לא קיימתי לא הבטחתי. כל מה שהבטחתי קיימתי. הבנק לא כל מה שהוא הבטיח קיים. שלמה שוורצמן קיים את כל ההבטחות.
אז עומת הנתבע עם המכתב ששלח למר שוורצמן, בו הוא חוזר על הבטחתו להפקיד סך של 50,000 ש"ח והשיב:
"אם אני הבטחתי אבל יש מקרים שחברת הביטוח לא שחררה לי, פניתי לשלמה ואמרתי שהם מעכבים את הכסף הזה, הוא האמין לי ונתן לי אשראי. אם הייתי מפר הבטחות מר שוורצמן לא היה משאיר אותי מעל 100,000 ₪ אשראי. הוא האמין לי." (בעמוד 25 לפרוטוקול שורה 14 ואילך).
מחומר הראיות עולה בבירור כי אותו סכום של 50,000 ₪ שהנתבע הבטיח שהוא עתיד לקבל עבור פדיון פוליסות הביטוח שלו ושל רעייתו לא הופקד מעולם בחשבון. כך עולה מעדויות עובדי התובע, שלא נסתרו, ומעיון בדפי החשבון. הנתבע מאשר שהסכום לא הופקד, למעשה אינו זוכר כלל שהבטיח כי יופקד, ובכל זאת הוא מתהדר בכך שמר שוורצמן האמין לו שיפקיד אותו סכום.
בהמשך הבהיר שוורצמן כי קופות הגמל לא היו משועבדות לטובת הבנק (בעמוד 18 לפרוטוקול).
עוד קודם לכן נשאל שוורצמן, מדוע המתין הבנק 9 שנים בטרם העביר את החשבון לטיפול משפטי (בעמוד 14 לפרוטוקול שורה 27).
בהמשך, נשאל כהן כיצד ניתנו לנתבע הלוואות בסכומים גבוהים, כאשר יכולת ההחזר שלו היתה כ- 5,000 ₪ בחודש. מדוע לא הוגשה נגדו תביעה כבר בשנת 2007, תוך פרעון כל הבטחונות.
טענות אלה של הנתבע סותרות את טענתו הנוספת לפיה היה על הבנק להגדיל לו את מסגרת האשראי על סמך הבטוחות שהיו בחשבון ולא להעביר את התיק לטיפול משפטי.
מכל מקום, לשאלות אלה השיבו שני עדי התובע כי הנתבע שב והבטיח לבנק שהוא עתיד לקבל סכומי כסף ניכרים שיקטינו את היתרה בחשבון, וכי ניתנו לו הזדמנויות שונות להקטין את יתרת החובה באמצעות נטילת הלוואות.
כהן העיד, כי המטרה היתה תמיד להגיע להסכמה עם הלקוח, ולנסות להקטין את יתרת החובה בהסכם.
הנתבע הינו אדם משכיל, סוכן ביטוח ותיק. ככזה, אין הוא יכול כעת להישמע בטענה שהבנק הפר את חובותיו כלפיו או התרשל כאשר נתן לו הזדמנויות חוזרות ונשנות לפרוע את חובו, ולשם כך העמיד לטובתו הלוואות.
קופות הגמל
"עם כל הכבוד שאנחנו רוצים להרוויח אנחנו לא גזלנים, לשים את זה בפק"מ עם ריבית פקדון ולתת לו הלוואה אין לזה שום הגיון כלכלי. אם הוא רוצה הוא יכול להכניס את זה ליתרת החוב שלו. בשביל זה הוא לא צריך אותי. זה יותר יעיל כלכלי ולא יכלותי להסכים לתת לו כסף חדש. הבטחונות לא משחקים תפקיד כאשר המחזור הוא 5,000 ₪." (בעמוד 21 לפרוטוקול שורות 5-10).
הקטנת מסגרת האשראי
בתצהירו, תיאר את הנסיונות שנעשו על מנת להגיע עם הנתבע להבנות במסגרתן יצומצמו התחייבויותיו כלפי הבנק. מאחר שהנתבע לא עמד בפרעון ההלוואה שנטל ביום 5.6.06 גובש עמו ביום 9.7.07 הסכם לפיו תועמד מסגרת האשראי שלו על סך 30,000 ₪ בלבד, ולצורך כך ניתנה לו הלוואה בסך 120,000 ₪.
כהן הצהיר כי המהלך של הקטנת מסגרת האשראי והעמדת ההלוואה נעשה בהסכמה מלאה של הנתבע, וכי הבנק לא התנה את המהלך בחיזוק הבטוחות, ואף אפשר לנתבע למשוך קופת גמל שהתנהלה על שמו.
הנתבע מצהיר כי יאיר כהן, סגן המנהל שנכח בפגישה, מתכחש לאותה הבטחה.
בחקירתו, לא ידע הנתבע לתאר מה היה בדיוק באותה פגישה.
כהן, אכן הכחיש בחקירתו כי היתה הבטחה כזו. לשאלת ב"כ הנתבע השיב כי אין זה סביר שהיתה הבטחה כזו מצו או מצד מנהל הסניף:
"הוא בא בדרישה כזאת, נסים אמר לו באותו מעמד שהוא לא מתאים למסגרת הזאת מאחר ואין לו משכורת והוא מפקיד פה ושם שיק...
אני אומר שזה לא סביר ואני חוזר ואומר שלא היתה הבטחה כזו...אם לא הייתי אני לא יכול לומר. לא הובטח. לא היה בכיוון. הייתי שם. אני לא יודע מאיפה הוא הביא את הטענה הזאת. לא נתנו לו להבין את הנושא...גם אני וגם נסים דיברנו על זה ואמרנו שזה לא בא בחשבון" (בעמוד 23 לפרוטוקול)
עוד העיד יאיר כהן, כי ממילא ההפקדות שביצע הנתבע לחשבון לא היו בסכומים של 10,000 ₪ בחודש, כטענתו. כהן העיד כי היו מספר הפקדות של 10,000 ₪, אך הן נמשכו מיד. עוד הצהיר יאיר כהן, כי ההפקדות שבוצעו בחשבון לא נדרשו על ידי הבנק, וכפי הנראה בוצעו רק על מנת לאפשר לנתבע לעמוד בהתחייבויותיו השוטפות.
עיון בדפי החשבון לשנת 2007 (ת/1) מלמד כי גם לאחר מועד הישיבה בחודש יולי 2007 לא חזר הנתבע לפעילות בחשבון. אמנם, ניתן לראות כי היו מדי פעם הפקדות בסך 5,000 ₪ אך כל סכום שהופקד נמשך, באופן שיתרת בחשבון לא קטנה.
הנתבע אישר שהיו משיכות בסכומים זהים להפקדות (בעמוד 28 לפרוטוקול) אך משתומם על כך שהבנק זוקף לחובתו משיכות שעשה מחשבונו, וטוען שלא התחייב לא למשוך. הטרוניה אינה מובנת, שכן אף אם היה ממש בטענת הנתבע, שלא הוכחה, כי הובטח לו שמסגרת האשראי תוכפל, ברור כי לשם כך צריך להתקיים התנאי של הקטנת יתרת החובה. אם כל סכום שהופקד נמשך מיד, ויתרת החובה לא קטנה, על שום מה תוגדל מסגרת האשראי? עוד ברור, כי כאשר קובע הבנק את מסגרת האשראי, הוא קובע אותה בהתאם למחזור הזכות כפי שהצהיר יאיר כהן בתצהירו.
מסגרת האשראי בוטלה מאוחר יותר, עם העברת התיק לטיפול משפטי, ביום 3.5.09 לאחר שנשלחה לנתבע התראה ביום 9.2.09 ולאחר שלא מילא אחר הסיכום העקרוני שהושג עם גב' רחל כהן, נציגת התובע.
כמו כן ראו פסק דינו של בית המשפט העליון בע"א 6916/04 בנק לאומי לישראל נ' היועמ"ש (2010) בו בוטלה קביעתו של בית המשפט קמא ביחס לצמצום יכולתו של הבנק לצמצם את מסגרת האשראי, ונפסק כי במקרים המחייבים הפחתה או ביטול מידיים של מסגרת האשראי אין צורך לתת הודעה מוקדמת.
עדות הנתבע
אחת הטענות שלו כלפי התובע, הינה שהפסיד כספים בקרנות ובקופות הגמל של משפחתו, וכי הפסיד "בבנק בבורסה" 48,000 ₪ (בעמוד 23 לפרוטוקול שורה 24). הנתבע אינו תומך את טענותיו בראיה כלשהי, ואף אינו מבהיר מדוע התובע אחראי לאותם הפסדים שנגרמו לו עקב השקעותיו בניירות ערך, ככל שאכן נגרמו.
יחד עם זאת, מחקירתו עולה כי בהתאם להסכם ההלוואה, היתה תקופת ההחזר 5 שנים, וסכום ההחזר החודשי עמד על סך 2,700 ₪. 300 ₪ בלבד יותר מההחזר החודשי להלוואה שמוחזרה בסך 67,000 ₪. הנתבע מעיד כי ידע שלא יעמוד בהחזר ההלוואה, כי לא עמד גם בהחזר של 2,400 ₪ (בעמוד 26 לפרוטוקול שורות 1-11). זאת, למרות שבשלב מוקדם יותר בחקירתו טען שעמד בתשלומי ההלוואה על סך 67,000 ₪, (בעמוד 25 לפרוטוקול שורה 28).
מתן אשראי לרכישת ניירות ערך ומכירתם בעת העברה לטיפול משפטי
כהן לא הופנה בחקירתו לפעולה מסוימת, תוך הפניה לדפי החשבון.
מעיון בדפי החשבון לא ניתן ללמוד על הוראת קבע לרכישת ניירות ערך, ואף לא על רכישת ניירות ערך בחשבון, במועדים הרלוונטיים ליצירת החוב.
מכאן, שהטענה כלל לא הוכחה. מכל מקום, נפסק זה מכבר, כי ככלל, אין פסול במתן אשראי לצורך רכישת ניירות ערך (ראו: רות פלאטו-שנער דיני בנקאות – חובת האמון הבנקאית. שם בעמ' 381).
לא נמצא כי התובע אפשר לנתבע לרכוש ניירות ערך כשהיה בחריגה ממסגרת האשראי, באופן שהיווה הפרת חובת הנאמנות שלו, או הגדלה של החוב.
מכאן, שהנדון כלל אינו דומה לראיה אליה הפנה הנתבע, פסק הדין בע"א 1716/09 יעקובי נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (31.5.2010).
זכותו של הבנק לקזז יתרת זכות בחשבון נירות הערך כנגד יתרת חובה בחשבון העו"ש אינה מוטלת בספק והיא אף מעוגנת בהסכם בין הצדדים. במקרה זה, ניתנה לנתבע שהות של שנים רבות על מנת להסדיר את חובו, אך כאשר לא הצליח לעשות כן, לא נותרה ברירה אלא להעביר את התיק לטיפול משפטי, תוך ביצוע קיזוז כאמור.
אף לו היה מוכח שתיק ניירות הערך היה זהה בהרכבו, ולפיכך מומש בהפסד של כ- 17,000 ש"ח עדיין לא ניתן לייחס את ההפסד לרשלנותו של הבנק. זכותו של הבנק לקיזוז חשבון ניירות הערך אינה מוטלת בספק, ולא הוכח כי מימוש במועד אחר, קרוב למועד המימוש בפועל היה מיטיב עם הנתבע.
סכום החוב
הנתבע לא הביא כל ראיה לסתור את מסמכי הבנק, וטענתו לפיה סכום החוב הינו 134,164 ₪ לא הוכחה. בתצהירו לא פירט הנתבע על מה נסמכת טענתו, ובסיכומיו נכתב כי להוכחת הטענה מצורף דף חשבון. דף החשבון לא צורף, וממילא לא ניתן היה לקבלו כראיה לאחר תום הבאת הראיות.
לא מצאתי להתעכב על טענת הנתבע ביחס להעברת סך של 170,000 ₪ מחשבונו של הנתבע ביום 1.7.04 וביטולה יום לאחר מכן. לטענת הנתבע נעשו שתי הפעולות על דעתו של הבנק בלבד, ואין הוא יודע מדוע. הבנק לא הצליח להתחקות אחר הטעם לפעולות, אך טען כי כפי הנראה נעשו בהוראת הנתבע, שהיתה לו גם הרשאה למתן הוראות בטלפון. מאחר שממילא לא נגרם לנתבע כל נזק בעקבות אותה פעולה וביטולה, אין לדבר כל רלוונטיות לצורך הכרעה בתביעה.
הנתבע ישלם לתובע את מלוא סכום התביעה, בסך 153,159 ₪ בתוספת ריבית חריגה בסכום המקסימאלי הנהוג אצל התובע החל מיום 1.4.09 ועד לתשלום המלא בפועל.
בנוסף, ישלם הנתבע לתובע החזר אגרה בסך 3,983 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסך 17,000 ₪.
ניתן היום, י"ח תשרי תשע"ד, 22 ספטמבר 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
06/09/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הארכת מועד להגשת כתב הגנה /בר"ל 06/09/09 | אליעזר שחורי | לא זמין |
09/12/2009 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה ובקשה 09/12/09 | אליעזר שחורי | לא זמין |
23/12/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה ובקשה 23/12/09 | אליעזר שחורי | לא זמין |
03/02/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה המצאת דפי חשבון 03/02/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
04/02/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון 04/02/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
15/02/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון 15/02/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
16/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה תגובה 16/02/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
01/03/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעת בקשת הבהרה 01/03/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
26/04/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 26/04/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
31/05/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 31/05/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
09/06/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון 09/06/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
11/07/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 11/07/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
15/02/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהיר עדות ראשית | אליעזר שחורי | לא זמין |
27/09/2011 | החלטה מתאריך 27/09/11 שניתנה ע"י עפרה אטיאס | עפרה אטיאס | לא זמין |
13/01/2012 | החלטה מתאריך 13/01/12 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | לא זמין |
22/09/2013 | פסק דין מתאריך 22/09/13 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
01/10/2013 | החלטה מתאריך 01/10/13 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
23/12/2013 | החלטה על תיקון פסק דין 23/12/13 | עידית וינברגר | צפייה |
23/12/2013 | פסק דין מתאריך 23/12/13 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | בנק דיסקונט לישראל בע"מ סניף עכו | עדינה וויל (בודנשטין) |
נתבע 1 | סלמה שפיק | עלי עאדל |