בפני | כב' השופטת חנה קלוגמן |
בפניי תביעה בגין עסקת תיווך בין התובעים לבין הנתבע הנוגעת לרכישת נכס מחברה בפירוק וכינוס, אשר בסופו של יום לא יצאה אל הפועל.
התובע 1, מר מאיר יצחקי (להלן: "התובע 1" או "התובע" או "יצחקי"), והתובע 2, מר דוד אבריאן (להלן: "התובע 2" או "אבריאן"), הינם אנשי עסקים. התובעת 3, רונן יצחקי בית יציקה לברונזה ואלומיניום בע"מ (להלן: "התובעת 3" או "החברה"), הינה חברה שהייתה בבעלות איש עסקים בשם מר רונן יצחקי ז"ל (להלן: "רונן").
הנתבע, מר חיים וכטר (להלן: "הנתבע" או "וכטר") הינו מי שתיווך בעסקת המקרקעין. הנתבע היה לקוח של עו"ד אורית ריי לוין (להלן: "עו"ד לוין" או "עו"ד ריי") בתקופה הרלוונטית.
תמצית טענות הצדדים:
תמצית טענות התובעים:
ביום 07.05.08 שלחה עו"ד לוין מכתב לכונסת הנכסים ובסעיף 3 למכתב אישרה, כי השיקים הבנקאיים הופקדו בנאמנות מטעם המשקיעים להבטחת הצעת רכישת הנכס.
הנתבע התחייב במסגרת המכתב מיום 17.07.08 וכן אישר בחקירתו הנגדית, כי יהיה עליו להחזיר את הכסף, היה והעסקה לא תצא אל הפועל.
עו"ד דיין השיבה למכתב עו"ד לוין ביום 17.11.08 ודרשה כי כל הכספים יושבו לתובעים לאלתר (המכתב מיום 17.11.08 צורף כנספח י' לתצהיר עדות ראשית של התובע 1).
בכתב ההוראות הבלתי חוזרות הורה הנתבע לעו"ד לוין לדרוש מכונסת הנכסים ומהמפרק את הכספים שהופקדו אצלם בנאמנות בסך 500,000$ ולהעביר את הכספים שהתקבלו בידה לתובע 1 או לכל חשבון אחר עליו יורה התובע 1 (הוראות נאמנות בלתי חוזרות מיום 28.01.09 צורפו לתצהיר עדות ראשית של התובע 1 כנספח י').
התובע 1 אישר את האמור בכתב ההוראות הבלתי חוזרות בחתימתו בשוליו. כמו כן, אישר התובע 1 כי בכפוף להעברת הכספים כאמור בכתב ההוראות הבלתי חוזרות, לא תהיה לו כל תביעה ו/או טענה כנגד הנתבע.
חרף האמור לעיל, לא הועברו הכספים לידי עו"ד דיין. ביום 04.03.09 עו"ד לוין אישרה כי קיבלה לידיה את הכספים מכונסת הנכסים וכי נשלחו אליה המחאות מהמפרק על יתרת הסכום, אך אינה מעבירה את הכסף, הואיל וקיבלה מהנתבע הוראות שלא לעשות כן (סעיף 46 לתצהיר עדות ראשית של התובע 1).
עוד מציינים התובעים, כי הנתבע חתם על כתב ההוראות הבלתי חוזרות שנוסח על ידי עו"ד לוין, בפניה ובמשרדה והאשמותיו בדבר כפייה ועושק מופרכות מעיקרן.
ביום 21.05.09 התקיים דיון בתובענה וכאשר נשאלה עו"ד לוין בחקירתה הנגדית היכן כספי הנאמנות, השיבה כי עם הגשת המרצת הפתיחה הורה הנתבע להעביר את הכסף לידיו הנאמנות של עו"ד ילון הכט (להלן: "עו"ד הכט"). בהמשך העדות התברר, כי כספי הנאמנות הועברו על ידי עו"ד לוין לחשבון הבנק של עו"ד הכט בלונדון.
ביום 02.06.09 ניתן פסק הדין בהמרצת הפתיחה. במסגרת פסק הדין, חייב בית המשפט המחוזי את עו"ד לוין להשיב בתוך שבעה ימים את כספי הנאמנות שהוחזקו בידיה ולהעבירם לחשבונות הבנק של התובעים 1 ו-2 כמפורט בבקשה (פסק הדין צורף כנספח כ"ח לתצהיר עדות ראשית של התובע 1).
הסכומים הנתבעים בהתאם לכתב התביעה יפורטו להלן:
לעניין טענת הקיזוז של הנתבע, לפיה נגרמו לו נזקים בסכום של כ-10 מיליון ₪, טוענים התובעים כי בהתחשב בכך שמדובר בעסקה שלא באה לעולם, הרי שאין זו טענה שיש בה הגיון.
כעולה מכתב ההתחייבות, טוענים התובעים, כי התמורה היחידה שהייתה אמורה להגיע לנתבע הינה זו המפורטת בסע' 4 ו-6 לכתב ההתחייבות, אך ורק במועד מכירת החברה לצד ג' ובלבד שהעסקה תאושר ע"י בהמ"ש המחוזי ותצא אל הפועל.
מניעות:
לטענת הנתבע, מנועים הנתבעים מלהגיש כל תביעה כנגד הנתבע לאחר השבת כספי הפיקדון שהופקד אצל עו"ד לוין לידיהם, וזאת לאור "הסכם הביטול" מיום 28.1.09 , הסכם הביטול קבע כי לקבוצת המשקיעים, אשר התובע 1 עומד בראשה, לא תהיה כל טענה או דרישה כלפי הנתבע או מי מטעמו בכל הקשור לעסקה שבנדון (נספח ב' לתצהיר הנתבע) (להלן: "תניית הוויתור"), בכפוף להשבת הפיקדון ומכאן ביום 03.03.09 אישרה עו"ד דיין במכתב בשם כל הקבוצה את האמור לעיל, לפיכך אין כל מחלוקת, כי הפיקדון והכספים שהיו בחשבון הנאמנות הושבו במלואם. הנתבע אף מפנה להחלטת בהמ"ש המחוזי בת"א מיום 3.09.09 (נספח א' לתצהיר הנתבע), המאשר העברה זו. לאור האמור לעיל, הרי לאחר שהועברו דמי הפיקדון לידי התובעים מנועים הם מהלגיש כל תביעה כנגד הנתבע לאור סעיף הויתור ב"הסכם הביטול".
26. הנתבע עמד בתנאי ההסכם הראשון והראיה לכך היא מכתבו של עו"ד אורי גאון מיום 10.11.08 המהווה הודעת קיבול לעסקה. כלומר, הוצגה לבהמ"ש הוכחה חד משמעית, כי הנתבע קיים באופן מלא את חלקו בעסקה. התובעים הם אלה שהפרו את ההסכם הראשון כאשר לא היו מסוגלים לעמוד בתשלומים שהיה עליהם לבצע.
27. לטענת הנתבע, טענות התובעים מהוות טענות בעל-פה כנגד מסמך בכתב. כמו כן, מעולם לא נשלח מכתב דרישה כלשהו לנתבע עובר להגשת התביעה. אף במסגרת המרצת הפתיחה בבית המשפט המחוזי שהוגשה כסעד אופרטיבי כנגד עו"ד לוין, לא הוזכר ולו ברמז, כי קיימות תביעות כספיות כנגד הנתבע.
לטענת הנתבע, קיימות מספר הטעיות מצד התובעים ושינוי חזית בסיכומי התביעה כדלהלן:
28. הטעייה ראשונה – מכתב התביעה ובתצהיר עדות ראשית הושמטה התחייבותו של התובע 1 וקבוצת המשקיעים מיום 28.01.09 בוויתורו המפורש על כל טענה או תביעה או דרישה בכל הנוגע לעסקה.
התובע 1 גם לא הציג כל פניה לבנק או לכונסת הנכסים או למפרק לעניין אי קיום העסקה- עובדה המלמדת כי האשמה על אי התקיימות העסקה רובצת עליו.
הנתבע מוסיף, כי התובע 1 משקר הן בעדותו והן בסיכומים (סעיף 88 לסיכומים), כי הרווח הצפוי מהעסקה היה 400,000$. שותפו, התובע 2, העיד בבית המשפט אחרת.
עדותו ומהימנותו של התובע 1:
התובע 1 שיקר על דוכן העדים, כי לא ראה את המסמך מטעם משרד עו"ד לוינבוק המוכיח את עמידת הנתבע בהתחייבויותיו (הנתבע מפנה לעמוד 13 לפרוטוקול מיום 24.02.11).
התובע 1 אף הודה לבסוף שלא ערער על ההוצאות המשפטיות שנפסקו בבית המשפט המחוזי, ובנוסף הודה, כי אין בידיו ראיות על נזקי ריביות ובעיקר הודה שאין כל שחר לתביעת הפרשי ההצמדה הדולרית (הנתבע מפנה לעמודים 47-59 לפרוטוקול מיום 24.02.11).
התובע 1 נאלץ להודות לאחר התחמקויות רבות, כי בעצם לא היה בכוונתו לרכוש את הנכס (וזאת בניגוד להתחייבותו בהסכם היסודי) כנגד סך של 6 מיליון דולר, אלא תכנן להעביר אותו כמתווך לאחרים, ואכן משלא מצא גורם שכזה, נחשף כי אין בידו את הכספים הדרושים ופעל לסיכול העסקה.
עיון בעדותו של התובע 2 מגלה כי עדותו של התובע 1 כוזבת ושקרית ותוכניותיהם האמיתיות של התובעים 1 ו-2 היו לרווחים של 6 מיליון דולר.
עילת התרמית:
לבסוף, הנתבע מבקש מבית המשפט לדחות את התביעה ולחייב את התובעים בהוצאות משפט לדוגמה.
יצוין בפתח הדברים, כי הנתבע הגיש תביעה שכנגד שנמחקה בהתאם להחלטתי מיום 07.12.11.
כמו כן, עו"ד לוין, אשר הייתה נתבעת בתיק דנן, נמחקה מהתיק, לאור הסכם פשרה שהוגש ביום 11.07.10 בין התובעים לבין עו"ד לוין (להלן: "הסכם הפשרה"). ביום 12.07.10 ניתן תוקף של פסק דין להסכם הפשרה האמור (נספחים מא' ו-מב' לתצהיר עדות התובעים, בהתאמה).
פה המקום לציין, כי דיוני ההוכחות היו טעונים ביותר ומרובי התנגדויות. חלק גדול מהעדויות התייחס לעסקה המקורית שבין הצדדים, למרות שהתביעה הנדונה הוגשה בגין דרישה להשבה לאחר ביטול ההסכם הראשון (כתב ההתחייבות). גם לגבי ביטול ההסכם נכרת למעשה הסכם בין הצדדים (כתב ההוראות הבלתי חוזרות וההערה שבשוליו), והסכם שני זה הינו ההסכם נשוא כתב התביעה אליו יש לתת את עיקר ההתייחסות, כאשר הנסיבות והמטרות של ההסכם הראשון הינן למעשה הרקע להסכם השני נשוא התביעה.
בחינת מערכת היחסים שבין הצדדים ניתנת לבדיקה באמצעות המסמכים שהוצגו והיא אף מעידה על התפתחות היחסים מבחינה כרונולוגית. המסמכים מעבירים אותנו שלב שלב במערכת היחסים ההסכמית שבין הצדדים, מההסכם הראשון ועד למכתב הביטול של כתב ההוראות הבלתי חוזרות (ההסכם השני).
ברוח זו אבדוק את התנהלות הצדדים בתיק שבפניי.
בין הצדדים, כאמור, נוצרו מגעים לביצוע עסקה במקרקעין הידועים כגוש 8015 חלקה 224 הנמצאים באבן יהודה, שהיו בבעלות חברה בפירוק. התובע 1 עמד בראש קבוצת רכישה שהתעניינה בנכס והנתבע הציג עצמו בפני התובעים כמי שמסוגל להביא לביצוע העסקה. בעלת הזכויות בנכס הייתה חברה אשר נקלעה למשבר כלכלי, בעקבותיו נכנסה להליכי כינוס נכסים ופירוק. הנכס נמכר ע"י כונסת הנכסים שמונתה לנכס ובמעורבות המפרק שמונה לחברה (להלן: "הכונסת" ו-"המפרק" בהתאמה).
מפאת חשיבותו של כתב ההתחייבות, שנחתם בין הנתבע כצד א' לתובעים כצד ב' והיותו התשתית להגשת התובענה דנן, אצטט להלן את סעיפיו העיקריים:
...........
12) לא יצאה העסקה אל הפועל מטעמים שתלויים בצד א', יוחזרו כספי הנאמנות על
פירותיהם לצד ב' בתום 30 הימים כאמור בסעיף 8.
ולראיה באו הצדדים על החתום....".
התובעים 1 ו-2 הפקידו, כאמור, 500,000$ בחשבון נאמנות (סעיף 7 לכתב ההתחייבות). בהתאם להוראות עו"ד לוין נרכשו בכספי הנאמנות שני שיקים בנקאיים. האחד על סך 1,500,270 ₪ לפקודת כונסת הנכסים, והשני על סך 244,230 ₪ לפקודת מפרק החברה. ביחד מדובר בסך שקלי של 1,744,500 ₪. (מכאן עולה ששער הדולר ביום 15.04.08 היה 3.489 ₪ ל-$) (נספח ב' לתצהיר ע'. ראשית מטעם התובעים).
כמו כן אני מתחייב כלפיך כי הסכום הנ"ל יוחזק בנאמנות עד לסגירת העסקה" (נספח ד' לתצהיר התובעים).
"הנני מתכבד לפנות אליך בהתאם למוסכם ביני לבין מאיר יצחקי וליתן לך הוראות בלתי חוזרות בעניין שבנדון כדלקמן:
1. הנני מורה לך להגיש דרישה לקבלת הכספים אשר הופקדו בנאמנות אצל כונסת הנכסים עוה"ד בומגרטן אלונה ואצל המפרק עוה"ד נמרוד אשכול בתיק שבנדון וזאת בתום הדיון שנקבע בתיק שבנדון בבקשת המציע עבודי לדיון בפני כב' הש' אלשיך ורדה ליום 26.2.09 בסכום של 500,000$ ארה"ב נכון לתאריך בו נפרע סכום זה אצל הכונסת והמפרק, בכפוף להמצאת אישור מעוה"ד תמר דיין המאשר העברת מלוא הכספים על ידי עוה"ד אורית (לוין) ריי למר מאיר יצחקי לחשבון הבנק בבנק מזרחי סניף 72 רמת השרון מס' חשבון 221429 ו/או כל חשבון אחר שיורה עליו מר מאיר יצחקי.
בכבוד רב,
חיים וכטר
לכבוד מר חיים וכטר
כ.א.ן
אני הח"מ מאיר יצחקי בשמי ובשם קבוצת המשקיעים בעניין שבנדון מאשר כי בכפוף לאמור לעיל לא תהיה לנו כל טענה ו/או תביעה ו/או דרישה כלפיך ו/או מי מטעמך בכל הקשור ו/או הנוגע לעניין שבנדון.
בכבוד רב,
מר מאיר יצחקי
(ההדגשות במקור- ח.ק.).
בהתאם לכתב ההוראות הבלתי חוזרות, כאמור, אמורה הייתה עו"ד לוין לדרוש את כספי הנאמנות מכונסת הנכסים והמפרק ולהעבירם לתובעים 1 ו-2.
"לבקשתך הריני לאשר כדלקמן:
1. כי מר יצחקי מורשה לפעול בשם כל הקבוצה נכון להיום וליום חתימתו על כתב ההתחייבות, וכי חתימותיו מחייבות את כל הקבוצה וכי כל הוראה של מר יצחקי תיחשבנה הסכמת כל הקבוצה להוראותיו בכללותן.
2. כי עם שחרור הפיקדון עפ"י הוראות מר יצחקי, לא תהיינה לקבוצה כל תביעות ו/או טענות ו/או דרישות כלשהן כלפי מי ממרשיי בקשר לעסקת אבן יהודה.
מבלי לפגוע באמור ולמרות כל הוראה אחרת שנמסרה, אם נמסרה, יש להעביר את הכספים למר דוד אבריאן ומאיר יצחקי כמפורט במכתבי מיום 1.3.2009".
במכתב שצירפה, הודיע הנתבע בכתב ביום 05.03.09, במסמך המכונה "מכתב הביטול", על בטלות כתב ההוראות מיום 28.01.09. במכתב הביטול האמור הודיע הנתבע כך (נספח יט' לתצהיר עדות ראשית מטעם התובעים):
"הנני להודיעך, כי כתב ההוראות שניתן לך ביום 28.1.09 בעניין שבנדון בטל מעיקרו ולהסרת ספק מבוטל בזה והנו חסר כל תוקף משפטי" (סע' 1 למכתב הביטול).
ובהמשך בסעיף 2 נכתב:
"כתב ההוראות נעשה, בין היתר, עקב הטעיה ותרמית, מעשי אילוץ כפייה ועושק ועל כן הוא מנוגד לדין...".
כמו כן, הורה כבוד השופט זפט לעו"ד לוין להעביר תוך 7 ימים את כספי הנאמנות המוחזקים בידיה בהתאם לכתב ההוראות הבלתי חוזרות לחשבונות הבנק של התובעים בהתאם למפורט בבקשה. בנוסף, ניתנה רשות לפיצול סעדים ובהמ"ש הורה למשיבים לשלם למבקשים את הוצאות הבקשה ושכ"ט עו"ד בסך של 30,000 ₪ בצירוף מע"מ.
לאחר הגשת כתב התביעה נשוא תיק זה, כאמור לעיל, התובעים הגיעו להסכם פשרה עם עו"ד לוין והתביעה כנגדה בתיק זה נמחקה.
כתב ההוראות הבלתי חוזרות, במהותו, גבש לתוכו את כללי "ביטול הסכם" בהתאם להוראות הקבועות בחוק התרופות ובמיוחד כוונתי לתרופת ההשבה, הקבועה בסעיף 9 לחוק התרופות.
משלא הושב סכום זה הגישו התובעים המרצת פתיחה למתן צו עשה כנגד עו"ד לוין להשבת הסכום שהוחזר לידיה מהכונסת והמפרק.
הנתבע, לעומתם, טען שלא רק שהתובעים אינם זכאים להשבה, אלא אף עליהם לפצות אותו בגין הנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהפרות שגרמו התובעים.
שני הצדדים טוענים שהצד שכנגד הפר את ההסכם הראשון. התובעים טענו, שהנתבע לא הצליח להביא את העסקה לידי ביצוע במועדים שנקבעו ע"י הצדדים, ואילו הנתבע טען שלתובעים לא הייתה היכולת הכלכלית לעמוד בתנאי העיסקה, מצב שהביא לסיכולה.
לעניין זה העיד הנתבע כך:
"ש. בית משפט מחוזי, אישר את המכירה?
ת. לא, זה לא הגיע לשמה, הלקוחות שלך לא הביאו את הכסף, כי לא היה להם את הכסף. מצגי השווא שלהם, התגלו כבלון שהתפוצץ ברגע שהיה צריך כסף. אני שוב מצהיר לפרוטוקול גברתי, החוזה מקובל עלי, ככתובו וכלשונו".
(פרוטוקול עמ' 530 ש' 5-9).
עד לשלב זה, למרות שקיימות קושיות לא מעטות לגבי ההסכם הראשון, הרי שהצדדים פעלו בהיגיון מסחרי ולמעשה בהתאם לכללי ההשבה הקבועים בחוק התרופות.
מההסכמים כהסכמים מחייבים. האמור לעיל אף נקבע ע"י כבוד השופט זפט בפסק הדין שניתן המרצת הפתיחה.
כללי הפרשנות קובעים כי במקרה של סתירה בין הסכם מוקדם לבין מאוחר, ההסכם המאוחר הוא ההסכם הקובע את מערכת היחסים שבין הצדדים. במקרה הנדון ההתייחסות העקרית בעניין ההפרה הינה לגבי "כתב ההוראות הבלתי חוזרות", שהינו מטבע הדברים ההסכם המאוחר יותר (לעניין זה ראו ת"א (מחוזי-י"ם) 3188-09 סלים שבו נ' עיריית ירושלים (ניתן ביום 26.02.12 מפי כב' השופטת אפעל גבאי) (פורסם בנבו).
כבר בשלב זה אציין, כי לו היה הנתבע ממלא אחר תנאי כתב ההוראות כתבם כלשונם ובמועדם, הייתה לטענתו למניעות בגין תביעות השבה נוספות, משקל מכריע, אך הדבר לא נעשה ויש לכך נפקות משפטית, כפי שיפורט בהמשך.
מהאמור לעיל עולה, כי הצדדים הגיעו להסכם שני שעוגן ב"כתב ההוראות", הקובע את דרכי ביטולו של ההסכם הראשון ("כתב ההתחייבות").
בנסיבות אלו אני קובעת, כי בהתאם לעקרונות חוק התרופות יש להחיל על המקרה את תרופת ההשבה, אשר באופן עקרוני הייתה אף מוסכמת על הצדדים בהתאם לכתב ההוראות הבלתי חוזרות.
אין מחלוקת בין הצדדים על כי העסקה לא יצאה לפועל תוך 30 יום מחתימת כתב ההתחייבות ומהפקדת הסך של 500,000 $ על ידי התובעים. כך שעל פניו לא עמד הנתבע בהתחיבויותיו על פי כתב ההתחייבות. התובעים אמנם לא בקשו מייד לבטל את ההסכם הראשון, ואף השקיעו כספים נוספים בעסקה.
לעניין זה העיד התובע כך:
"ת. .... אבל כמה פעמים האריכו שלושים יום ועוד שלושים יום ועוד שלושים יום, ועוד נייר ועוד נייר ועוד כסף ועוד כסף. וכמה שאנחנו נותנים, הבן אדם לא שבע, והבן אדם לא עושה כלום, לא זז כלום. בסוף הגענו למסקנה, שלא ייצא מזה כלום, באנו לעו"ד ריי לוין, ישבנו איתה, ובנוכחות עו"ד ריי לוין, שהיא עו"ד שלו, אצלה במשרד, וסיכמנו."
(פרוטוקול עמ' 171 ש' 16-11).
האורכה "דה פקטו" שניתנה אינה מהווה הסכמה לאורכה בלתי מוגבלת ומצאתי כי לאור תנאי כתב ההתחייבות היו התובעים רשאים לדרוש את השבת הפיקדון. הנתבע טען כי הסיבה לכך שההסכם לא יצא לפועל היא העדר יכולת כלכלית של התובעים, אך לא מצאתי כי טענה זו הוכחה וכי הצדדים הגיעו לשלב בו היה על התובעים להפקיד כספים נוספים לפי תנאי כתב ההתחייבות.
מתוך התשתית הראייתית שהוצגה בפניי עולה, כי התובעים עמדו בהוראות ההסכם הראשון - כתב ההתחייבות, ואילו הנתבע כשל בהשגת העסקה. אשר על כן, קמה לתובעים הזכות לבטל את כתב ההתחייבות ולדרוש השבת הכספים שניתנו, בהתאם לסעד ההשבה הקבוע בסע' 9(א) לחוק התרופות. הצדדים, כאמור, בחרו להעלות עקרון זה על הכתב במסגרת כתב ההוראות הבלתי חוזרות.
התובעים טוענים, כי הנתבע הפר את כתב ההוראות לאחר שנתן לעו"ד לוין הוראת ביטול, לעומתם, טוען הנתבע, שלאור פסק דינו של כבוד השופט זפט ניתן תוקף מחודש לכתב ההוראות ועל פיו הושב לתובעים סכום הפיקדון מחד, ומאידך הם מנועים מלהגיש כל תביעה נגדו.
מכתב הביטול של כתב ההוראות שנשלח ע"י הנתבע לעו"ד לוין מהווה הפרה ברורה של כתב ההוראות ע"י הנתבע. טענת הכפיה והעושק שנטענה על ידי הנתבע כעילה לביטול כתב ההוראות, כפי שאף צוין על ידו במכתב הביטול, נדחתה על ידי כבוד השופט זפט, שקבע שיש להשיב את כספי הפיקדון לתובעים תוך 7 ימים.
כפי שכבר ציינתי, לו היה הנתבע ממלא אחר הוראות כתב ההוראות עליו הוא חתם ודואג להשבת כספי הפיקדון מיד לאחר שהוחזרו ע"י הכונסת והמפרק לעו"ד לוין, הייתה טענת "המניעות" טענה כבדת משקל, אלא שלא כך הוא. הנתבע הפר את כתב ההוראות בהוראת הביטול שנתן לעו"ד לוין. כבוד השופט זפט קבע שיש להשיב את כספי הפיקדון, אלא שגם לאחר קביעתו זו לא הושבו כל כספי הפיקדון. בעקבות כך הוגשה התביעה הנדונה, שזה המקום להתייחס לרכיביה השונים.
בשולי הדברים יעור כי מעיון החלטתה של כבוד השופטת אלשייך בבקשה לאישור מכר הנס, ספק רב אם הצעת התובעים הייתה מאושרת גם אם לא הייתה עו"ד לוין מושכת אותה בהודעה שמסרה במועד הדיון.
התובעים מבקשים, בין היתר, השבה של הכספים הבאים: ראשית, השבה של 350,000 ₪ לתובע 2; שנית, השבה של 78,540 ₪ לתובעת 3; ושלישית, השבת מלוא הסכום של כספי הנאמנות לתובעים 1 ו-2. אדון בשלושת רכיבי התביעה הללו במאוחד מאחר וכולם נוגעים לאותו עניין.
החזר כספי הנאמנות שסכומם 500,000$: אין חולק, לאור פסק דינו של כבוד השופט זפט בהמרצת הפתיחה ואף לאור התנהלות הצדדים, ההסכמים וחילופי המכתבים, כי יש להשיב לתובעים 1 ו-2 את מלוא כספי הנאמנות, זאת מאחר והעסקה לא יצאה אל הפועל בהתאם לתנאים שנקבעו כפי שהתחייבו על כך הצדדים בכתב ההתחייבות, שהינו ההסכם הראשון שבוטל ע"י ההסכם השני.
באשר לשאלה האם השבת כספי הנאמנות בסך 500,000$ הייתה צריכה להיות דולרית (כטענת התובעים) או שקלית (כטענת הנתבע), אני קובעת כי היא צריכה להיות שקלית.
כבר בהסכם הראשון (כתב ההתחייבות) קבעו הצדדים בסעיף 12: "לא יצאה העסקה אל הפועל מטעמים שתלויים בצד א' יוחזרו כספי הנאמנות על פירותיהם לצד ב' בתום 30 הימים כאמור בסעיף 8". בהתאם לצילומי השיקים (נספח ב' לכתב התביעה המתוקן) כספי הנאמנות הועברו בערכם השקלי לפי שער הדולר המתאים באותה עת ואף כספים נוספים שולמו בשקלים. תימוכין לכך יש בכתב ההוראות מיום 28.01.09 לפיו נדרשת השבת הכספים נכון לתאריך בו נפרע הסכום אצל כונסת הנכסים והמפרק. כמו כן, כספי הנאמנות הועברו מהכונסת ומהמפרק לידי עו"ד לוין גם כן בשקלים. כלל האסמכתאות מצביעות על כך שההשבה צריכה להיות בערכה השקלי בתוספת הפירות שהצטברו.
בהתאם לאסמכתאות, כונסת הנכסים העבירה לעו"ד לוין סך של 1,512,397.50 ₪ (קבלה/חשבונית מס 2479 שהוצאה ביום 01.03.09). המפרק העביר לעו"ד לוין סך של 245,594 ₪ (קבלה/חשבונית מס 2482 שהוצאה ביום 08.03.09). כלומר, עו"ד לוין קיבלה לידיה את כספי הנאמנות בסך כולל של 1,757,991.5 ₪ (נכון למרץ 2009) (האסמכתאות צורפו כנספחים לסיכומי הנתבע- על כך אדון בהמשך).
הסכום שהוחזר לתובעים 1 ו-2, כאמור, היה סך של: 1,675,066 ₪ (נכון ליוני 2009). אשר על כן, ההפרש אשר יש להשלים ולהשיב לתובעים 1 ו-2 הינו סך של 82,925.5 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום 1.3.09 ועד לתשלום בפועל.
לטענת הנתבע, לאור תניית הויתור עליה חתום התובע 1 בשם קבוצת המשקיעים, לא עומדת לתובעים זכות להגיש את התביעה דנא, זאת מאחר שוויתר במסמך זה על כל טענה/ תביעה/ דרישה כלפי הנתבע או מי מטעמו בכל הקשור לעניין שבנדון.
כתב ההוראות הבלתי חוזרות נחתם ע"י הנתבע ובהסכמתו. עו"ד לוין מטעמו אף פעלה בהתאם עת הודיעה בדיון שהתקיים בפני כבוד השופטת אלשיך על משכירת ההצעה לרכישת הנכס. הנתבע טען כי כתב ההוראות הבלתי חוזרות נחתם על ידו מתוך אילוץ והוא אף ציין זאת במכתב הביטול. לא מצאתי בחומר הראיות ל תמיכה לטענה זו של הנתבע מעבר לטענתו עצמו, למרות שטענה שכזו יש לתמוך בראיות נוספות. למעשה, טענה זו כבר נדחתה על ידי כבוד השופט זפט בפסק הדין בהמרצת הפתיחה בה קבע , כי לא נפל פגם בהסכמת הצדדים הגלומה במסמך זה וכי הוא לא נחתם תחת כפייה , עושק או לחץ. לאור האמור לעיל ניתן לקבל את כתב ההוראות הבלתי חוזרות כמסמך מהימן.
בהתאם למסמך זה, הורה הנתבע לעו"ד לוין לדרוש קבלת כספי הנאמנות שהופקדו אצל הכונסת והמפרק וזאת בתום הדיון שנקבע ליום 26.02.09 (אצל כב' השופטת אלשיך) בסך של 500,000$, זאת בכפוף להמצאת אישור מעו"ד דיין המאשר את העברת מלוא הכספים לתובע 1 לחשבון הבנק שלו או כל חשבון אחר שיורה עליו התובע 1.
הווה אומר, תניית הוויתור חלה בכפוף לביצוע התחייבותו של הנתבע בנוגע להעברת מלוא כספי הנאמנות לחשבון הבנק של התובע 1, או כל חשבון אחר עליו הורה התובע 1. מאחר ועד היום לא הועברו מלוא כספי הנאמנות בסכומם הכולל (500,000$), ואף לא הועבר חלק מהם בתום הדיון שנקבע בפני כב' השופטת אלשיך, כאמור, הרי שלא נתקיים התנאי שיכול לשכלל את תניית הוויתור שבאה בעקבותיו ובכפוף אליו.
לאור האמור לעיל, אני דוחה את טענתו של הנתבע לעניין תניית הוויתור. למען הסר ספק, מדובר בדחיית הטענה הן לעניין כספי הנאמנות והן לעניין הכספים הנוספים, כפי שיפורט להלן.
בהתאם למכתב שעניינו "אישור קבלת כספים" (נספח ד' לתצהיר התובעים), מאשר הנתבע ביום 17.07.08, כי בהמשך לכתב ההתחייבות בקשר עם העסקה דנן, הוא קיבל סך נוסף של 350,000 ₪ מהתובע 2 "על מנת שאפעל לסגור את העסקה על פי כתב ההתחייבות תוך 30 יום מהיום". הנתבע מתחייב כלפי התובע 2 במכתב זה, כי אם לא תיסגר העסקה תוך 30 יום, "אני מתחייב אישית כלפיך להשבת הסך הנ"ל וכן הכספים שנתקבלו במסגרת כתב ההתחייבות, מיידית".
במסמך זה מתחייב הנתבע אישית כלפי התובע 2 להשבת הסכום שניתן לו באם לא תיסגר העסקה תוך 30 יום כמובטח. כאמור, העסקה לא הושלמה תוך 30 יום או בכלל, ולפיכך על הנתבע להשיב לתובע 2 סכום זה.
כוונת התובע 2 להערה המופיעה בשולי המסמך האמור (נספח ד') נכתב בכתב-יד ולפיה:
"שער היציג הידוע ליום 17.7.08 הינו – 3.344 לכן- 350,000 ₪ = 104,665 $" (ההדגשה במקור- ח.ק.).
מהאסמכתאות שצורפו לתצהיר עדות התובעים ניתן ללמוד, כי התובעת 3 נתנה לפקודת הנתבע שתי המחאות בגין עסקת אבן יהודה נשוא התובענה.
ההמחאה האחת ניתנה בסך של 68,000 ₪ (לטענת התובעים, כמקדמה על חשבון שכר התיווך שהיה מגיע לנתבע אילו העסקה הייתה יוצאת אל הפועל) והשנייה ניתנה בסך של 10,540 ₪. כמו כן, צורפה חשבונית מס/קבלה 0276 מאת חברת יונה התקנות עבור התובעת 3 אשר פרטיה תואמים את סכומי ההמחאות וכך נכתב: "על חשבון. עבור עסקת אבן יהודה". החשבונית בסכום כולל של 78,540 ₪ ניתנה ביום 25.09.08. (נספחים ה'1 עד ה'3 לתצהיר עדות התובעים).
דהיינו, הסכום הועבר לידי "יונה התקנות", אשר לא נתבעה ע"י התובעים. אמנם לא ברור לי מה היה תפקידה המדויק של יונה התקנות, אך אין מחלוקת על כי חברה זו הייתה זו שהגישה את ההצעה לרכישת הנכס ואני מניחה שעל כך קיבלה את שכרה ואף בעליה חתם על שטר העברת מניות בנאמנות לב"כ התובעים. אינני מוצאת, כי על הנתבע לשאת בהוצאה זו, ולכן דרישת השבה זו נדחית. מה גם שבנגוד לכספי הנאמנות והסכום הנוסף של 350,000 ₪, לגבי סכום זה לא מצאתי כי הייתה הסכמה בכתב להשבת הכספים אם העסקה לא תצא לפועל.
בפסיקה נקבע לא אחת לעניין עוולת התרמית, כי הנטל להוכחת עוולת התרמית הוא נטל כבד (ע"א 125/89 בלס נ' ערן פילובסקי, פ"ד מו(4)441, פיסקה 7; ע"א 260/82 סלומון נ' אמונה, פ"ד לח(4) 253, פיסקה 3). במקרה דנן, כאמור, לא עלה בידי התובעים להוכיח כי הכספים הוצאו בתרמית, אולם עלה בידיהם להוכיח כי הם זכאים לסעד של השבה, כאמור.
התובעים מבקשים פיצוי בגין ריבית החובה בה חויבו. לא עלה בידי התובעים להוכיח ראש נזק זה, ולפיכך אני דוחה רכיב תביעה זה.
התובעים לא הפנו או צירפו ראיה כלשהי שיש בה להצביע על ריבית חובה בשיעור של 10.45%, כטענתם, ולא הוכיחו כי אכן חויבו בסכומים הנתבעים בגין ראש נזק זה. מה גם שהצדדים היו מודעים לכך שיתכן והעסקה לא תצא לפועל ואף קבעו שהכספים שנמסרו יוחזרו לידם, הם לא ציינו שהשבת הכספים תהיה בתוספת ריבית חובה, אלא בתוספת פירותיהם. מכאן שטענה זו אין לה אחיזה משפטית ביחסים שבין הצדדים, ואין לה אחיזה עובדתית בראיות שהוגשו על ידם, ולפיכך היא נדחית.
התובעים מבקשים את יתרת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד שהיו להם בגין המרצת הפתיחה.
לטענת התובעים, על הנתבע לפצות את התובעים 1 ו-2 בגין עלויות שכר הטרחה וההוצאות בבהמ"ש המחוזי בסך של 85,782 ₪. כנגד הנתבע ועו"ד לוין נפסקו בבהמ"ש המחוזי הוצאות בסך של 30,000 ₪ בתוספת מע"מ. במסגרת הסכם הפשרה שילמה, לטענתם, עו"ד לוין את ההוצאות האמורות, ולפיכך נותר לתשלום ע"י הנתבע סך של 50,982 ₪.
לעניין זה אני מקבלת את טענת הנתבע, כי לא ניתן לדרוש בתביעה זו הוצאות משפטיות נוספות על אלו שנפסקו בתיק אחר. דרך המלך הינה להגיש ערעור על גובה ההוצאות לערכאת הערעור, ובוודאי שלא לדרוש מהערכאה דנא כי תשנה את פסיקת ההוצאות שקבע בהמ"ש המחוזי בהליך שהתנהל בפניו.
לפיכך, אני דוחה את רכיב התביעה בענין זה.
לטענת הנתבע, התובעים הם אלו שהפרו את ההסכם שביניהם והוא זכאי לפיצוי על הנזקים שנגרמו לו. התביעה שכנגד שהגיש נמחקה, אך טענות אלו מועלות גם במסגרת טענת הקיזוז שנטענה על ידי הנתבע במסגרת כתב ההגנה, ולהלן התייחסותו אליה.
טוען הנתבע, כי הוא מילא את חלקו בעסקה באופן מלא וכי המסמך ששלח עו"ד אורי גאון מיום 10.11.08 מהווה הודעת קיבול לעסקה והוכחה חד משמעית לכך.
עיינתי במכתב שנשלח מעו"ד אורי גאון מיום 10.11.08 (צורף כנספח ד' לתצהיר עדות ראשית מטעם הנתבע), ולא מצאתי כי יש בו הוכחה לקיום חלקו של הנתבע בהסכם שבין הצדדים לתביעה זו.
הנתבע מפרט בכתב ההגנה כי מגיעים לו כספים רבים כדלקמן:
א. סך של 900,000$ ע"פ סע' ג' להסכם הנובעים מההפרש בין עלות הרכישה לבין עלות המכירה בסך של 300,000$ המגיעים לנתבע ע"פ סע' 4 להסכם בניכוי כספי המקדמה.
ב. סך של 100,000$ המגיעים לנתבע בהתאם לסע' 6 להסכם, וזאת באומדן זהיר (כלשונו) של מכירת החברה ב- 7 מיליון דולר ארה"ב.
ג. סך של 1,250,000$ המגיעים לנתבע, לטענתו, בגין פגיעה בעסקיו, באמינותו ובשמו הטוב וכן בגין עוגמת נפש.
(ראו גם סע' 14 בסיכומי הנתבע).
באשר לשכר הטרחה שטוען הנתבע שהוא זכאי לו, אף דין טענה זו להידחות. טעמיי יפורטו להלן:
בסעיף 4 לכתב ההתחייבות מוגדרת התמורה עבור הנתבע כך:
"כנגד כל התחייבויות צד א' מתחייב צד ב' לשלם לצד א' סך של 300,000$ על פי שערו היציג של הדולר ארה"ב (להלן: "התמורה") בתוספת מע"מ כנגד חשבונית כדין". (ההדגשה לא במקור- ח.ק.).
ובסעיף 5:
"התמורה תשולם עם מכירת המקרקעין ו/או חלק ממנו לצד ג' (להלן: "מועד התשלום")".
לאור האמור, הרי שהתמורה שהייתה צריכה להשתלם לנתבע ע"י התובעים 1 ו-2 באה כנגד כל התחייבויות הנתבע. כלשון ההסכם ולאור אומד דעת הצדדים, משלא עמד הנתבע בהתחייבויותיו ע"פ ההסכם, ואכן הוכיחו התובעים כי כך היה, הרי שלא מגיעה לו התמורה בהתאם לסעיף 4 לכתב ההתחייבות.
כתב ההתחייבות קובע, כי תשלום שכ"ט של הנתבע מותנה בקיום העסקה, ויתבצע רק לאחר מכירת הנכס לצד ג'. במצב בו לא הייתה עסקה והנכס לא נמכר לצד ג', הרי שלא קמה לנתבע זכות לקבלת שכר טרחתו.
נספח ד' לעיל נוקט לשון זו:
"יובהר כי במידה והעסקה תצא לפועל, סכום זה יחשב כחלק מהתמורה המגיעה לי על פי כתב ההתחייבות" (פסקה אחרונה בנספח ד').
לאור האמור לעיל, אנו למדים כי כוונת הצדדים הייתה כי שכר הטרחה יותנה בכך שהעסקה תצא לפועל, ומאחר והעסקה לא יצאה אל הפועל, הרי שהנתבע אינו זכאי לשכר טרחה כלשהו.
בנוסף לאמור לעיל, כתב ההוראות הבלתי חוזרות ביטל למעשה את ההסכם הראשון (כתב ההתחייבות), כך שטענות קיזוז הנובעות מההסכם הראשון - דינן להידחות.
התובעים הגישו בקשה שעניינה, בין היתר, בקשה למתן החלטה בהתנגדות הנתבע להפניית התובעים לפסקי דין שעסקו בחוסר מהימנותו של הנתבע.
בדיון מיום 04.07.12 הפנה ב"כ התובעים לשני פסקי דין העוסקים בנתבע, וזאת בטענה לחוסר מהימנותו. ב"כ הנתבע התנגד להפניה לפסקי דין אלה. באותו דיון קבעתי כי החלטה בעניין זה תישלח לצדדים.
לאור תוצאות פסק הדין אינני רואה צורך להידרש לפסקי דין אלה.
הנתבע צירף לסיכומים מטעמו נספחים. התובעים הגיבו לכך בסיכומי התשובה מטעמם וביקשו כי בהמ"ש לא יידרש כלל לראיות שצורפו לסיכומי הנתבע.
אקדים ואומר, כי מרבית הנספחים שצורפו לסיכומים מצויים בתצהירי העדות הראשית מטעם הנתבע, ולפיכך הוגשו זה מכבר.
שני נספחים מתוכם (שסימונם לא ברור) מהווים קבלות/חשבוניות מס, אשר צירופם נחוץ עד כדי הכרחי למתן פסק הדין דנן. מדובר בחשבוניות מס המעידות על הסכומים שהועברו מכונסת הנכסים ומהמפרק לידי עו"ד לוין, ומכאן חשיבותם להכרעה בפסק הדין. אכן, אין דעתי נוחה מעצם ההתנהלות של צירוף אסמכתאות או ראיות לסיכומים, אך יש לבדוק כל מסמך לגופו בהתאם להלכות שנקבעו בפסקי הדין המנחים של בית המשפט העליון (לעניין זה ראו ע"א 759/81 דליה ברש נ' גד ירדני, פ"ד מ"א(2) 253 מפי כב' הש' נתניהו).
במקרה דנן, על מנת להגיע להכרעה צודקת יש חשיבות לחשבוניות המס שצורפו, על אף שצורפו לאחר הגשת הסיכומים. בפסיקה נקבע, כי ע"מ להגיע לאיזון הראוי, ניתן לפסוק הוצאות במקרה כזה, וכך אני עושה (לעניין זה ראו ע"א 103/71 יום טוב נורדיה נ' ברוך בכר (פורסם בנבו), מפי כב' השופט עציוני).
בע"א 4959-02-13 התובעים דנן הגישו ערעור על כך שלא נפסקו לטובתם הוצאות בתביעה שהוגשה על ידי הנתבע כנגדם ונדחתה על הסף. התביעה אמנם נדחתה על הסף בעקבות בקשה שהוגשה ע"י התובעים, אך לא נפסקו הוצאות ובגין כך הגישו הם ערעור. הערעור נדחה בהסכמה ביום 05.02.14. בהמ"ש המחוזי לא פסק הוצאות בגין הליך הערעור, אך קבע שיש להביא זאת בחשבון במסגרת פסיקת ההוצאות הכוללת בתיק דנא (סע' 5 לפסק הדין בערעור).
ביום 23.02.14 הוגשה בקשה מטעם התובעים (בקשה מס' 51) לחיוב הנתבע בהוצאות בשל הליכי סרק רבים שנוהלו ע"י הנתבע, ביניהם אי הפקדת ערובה למרות החלטות בית המשפט, הגשת תביעה זהה לאחר שאחרת נמחקה בשל אי הפקדת הערובה להוצאות, וכהנה בקשות רבות נוספות ומיותרות. התובעים מבקשים לחייב את הנתבע בהוצאות שנגרמו להם בסך של 38,092 ₪.
ביום 25.03.14 הוגשה בקשה מטעם הנתבע למחיקת בקשה מס' 51 לעיל על הסף מחמת שהוגשה לאחר הגשת הסיכומים ומבלי ליידע את הנתבע או לקבל את תגובתו. כפי שציינתי עוד בהחלטתי מיום 23.2.14 עניין ההוצאות ייקבע במסגרת פסק הדין. לצורך קביעת ההוצאות יש להתייחס גם להוצאות בגין הערעור שהוגש על ידי התובעים לגבי אי פסיקת הוצאות ואשר נדחה בהסכמה, תוך השארת נושא ההוצאות לקביעה במסגרת פסק הדין הכולל בתיק זה.
בתיק הנדון הוגשו בקשות רבות ע"י הנתבע, אשר לא נמצאו מוצדקות ואף ניתנו לו אורכות רבות לביצוע החלטות של בית המשפט, אשר גם בהם לא עמד הנתבע גם לאחר מתן ארכות.
בהתחשב בכל האמור לעיל, אני פוסקת, כי הנתבע ישלם לתובעים בגין שכ"ט עו"ד סך של 60,000 ₪ בתוספת מע"מ והוצאות בסך של 15,000 ₪.
לאור האמור לעיל, אני קובעת כי על הנתבע לשלם לתובעים את הסכומים הבאים:
כמו כן, יישא הנתבע בהוצאות בסך של 15,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך של 60,000 ₪ בתוספת מע"מ.
התשלומים יבוצעו בתוך 30 יום.
המזכירות תמציא העתק פסק הדין לצדדים.
ניתן היום, כ"ו אלול תשע"ד, 21 ספטמבר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
04/11/2009 | החלטה מתאריך 04/11/09 שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | לא זמין |
28/12/2009 | החלטה מתאריך 28/12/09 שניתנה ע"י צחי אלמוג | צחי אלמוג | לא זמין |
27/12/2010 | החלטה מתאריך 27/12/10 שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | לא זמין |
24/02/2011 | החלטה מתאריך 24/02/11 שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | לא זמין |
12/06/2011 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש אשור פקס | חנה קלוגמן | לא זמין |
05/07/2012 | החלטה מתאריך 05/07/12 שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | לא זמין |
22/09/2012 | החלטה מתאריך 22/09/12 שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | צפייה |
12/03/2013 | הוראה לנתבע 2 להגיש סיכומי הנתבע | חנה קלוגמן | צפייה |
18/06/2013 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה להחזר ערבויות למבקשים 18/06/13 | צחי אלמוג | צפייה |
21/09/2014 | פסק דין שניתנה ע"י חנה קלוגמן | חנה קלוגמן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | מאיר יצחקי | אדי לזר, עדי קנר אנוך |
תובע 2 | דוד אבריאן | אדי לזר, עדי קנר אנוך |
תובע 3 | רונן יצחקי בית יציקה לברונזה ואלומניום בע"מ | עומר כרמל, אדי לזר |
נתבע 1 | אורית ריי לוין | |
נתבע 2 | חיים וכטר | אליהו נאמן |