לפני כבוד השופט עמית יריב | |
התובעת: | אוצר חסד קרן גמ"ח ע"י ב"כ עו"ד משה מסרי |
נגד | |
הנתבע: | יואב אדרת ע"י ב"כ עו"ד יהושע קלינמן ועו"ד גילי כהן-ארזי |
פסק דין משלים |
"[...] לנתבע יואב אדרת אין עוד זכות להחזיק או להשתמש בדירה הנדונה – כדייר מוגן או בכלל. ככל שהוא, או מי מטעמו, מחזיק או משתמש בה בדרך אחרת, עליו לפנותה ולהעמידה לרשותה של התובעת ללא דיחוי נוסף."
"הראיות הללו מוליכות למסקנה יחידה, המתיישבת עם היגיון ועם שכל ישר: הנתבע זנח את זיקתו אל הדירה. הוא עבר להתגורר בארץ אחרת. הוא לא הוסיף לעסוק בעניניו של הנכס הזה. כאילו הייתה הזכות לדיירות מוגנת – אם בכלל הייתה – נכס משפחתי ולא זכות אישית, עסָק אביו לבדו בטיפול בדירה. דא עקא כי "הזכות לדיירות מוגנת היא זכות אישית, שאין הנהנה הימנה זכאי להעבירה לאחֵר. העברה של הזכות, אם נעשית, הולכת אחר זכותו, כלפי הבעלים, של הנעבר, לפי הוראותיו של הדין ובהתאם לתנאים אשר קבועים בו (ת"א (שלום תל אביב-יפו) 21976-03-14 חברת בית ברח' הכובשים 24 בע"מ נ' דריי, בפִּסקה הרביעית לפסק-דיני (פורסם במאגרים, 9.4.2016). ההדגשה היא במקור).
כך במשך שנים ארוכות ובמה שנעשה, לפי משכו ולפי מאפייניו, למצב של קבע. מאפייניה של התנהלות זו אינם מתיישבים עם המשך-קיומה, בידי הנתבע, של זכות לדיירות מוגנת בדירה. זה המקום להטעים כי זולת עדותם של אלה מבני-משפחתו אשר תמכו בעמדתו, לא הניח הנתבע לפניו של בית-המשפט שום ראיה, בת-משקל אובייקטיבי, לעצם-קיומה של זכות לדיירות מוגנת וממילא לתוכנהּ, לרבות לאפשרות לממשה בדרך של השכרתה-מרחוק של הדירה. אולם, אפילו קיבלתי במלואה את עמדתו בנדון, מקיים המתואר, להשקפתי, את היסוד העובדתי שבעילת-הנטישה. אפילו אניח, לזכות-הנתבע וכגרסתו, כי ההסכם על-פה שקשר עם גב' רנן המנוחה זהה לְמה שהוסכם בכתב עם דיירים אחרים לגבי אפשרות של השכרה "לתקופה קצובה לצורך נסיעה לחו'ל", אין אני סבור כי התנהלותו של הנתבע קלעה למצב-דברים זה."
"מסקנתו של בית-משפט השלום לפיה המערער נטש את הדירה ללא כוונה לחזור אליה מעוגנת היטב בחומר הראיות ולא מצאתי שקיימת עילה להתערב בה. אפרט.
כפי שקבע בית-משפט השלום, ניתן ללמוד מן הראיות שהונחו בפניו, כי למערער, שבבעלותו אף דירה נוספת בישוב מתת, לא הייתה כוונה לחזור לדירה. המערער עזב בשנת 2001 לארצות הברית עם משפחתו, שם הוא מנהל את עסקיו, ילדיו לומדים שם במערכת החינוך הציבורית, אשתו עובדת שם במשרת הוראה, ומאז ועד למועד הגשת התביעה בשנת 2010, קרי במשך כ- 9 שנים התגורר שם (עדות המערער עמודים 25 – 26 לפרוטוקול, ועדות גדעון אדרת עמודים 20 -21 לפרוטוקול) והוא אף מוסיף ומתגורר שם גם במועד הערעור.
בהתאם לפסיקה די בפרק זמן ארוך מעין זה, כדי להעביר לשכמו של המערער את נטל הבאת הראיות (הנטל המשני) להראות ולהסביר מדוע אין מקום למסקנת הנטישה (ראו פס"ד זיידר לעיל וכן ע"א 554/79 איתן קוטלר נ' אהרון ישר מיכקשווילי, לו(1) 810 (1982), המערער לא עמד בנטל זה." (סעיפים 46 – 48 לפסק הדין בערעור)
ואם ניתן לטעון, כי סמיכות הזמנים בין מתן ההחלטה בבקשה לתיקון כתב ההגנה ובין המועד שנועד להגשת התצהירים המשלימים (פרק זמן של פחות מחודש ימים) מנע מן הנתבע את האפשרות להגיש תצהירים התואמים את ההחלטה, ודאי כי לא ניתן לטעון טענה דומה ביחס לסיכומי הנתבע, אשר הוגשו זמן רב לאחר אותה החלטה. והנה, תמצית הסיכומים, כפי שמובאת בסעיף 3 לסיכומי הנתבע גורסת כי:
"3. [...] עיון במסמכים שהוגשו לבית המשפט ובעדויות שהוצגו והושמעו בפניו מביא את הקורא לאותן מסקנות:
3.1 כי הנתבע החזיק בדירה בהרשאה בסמכות שניתנה לו על ידי ציפורה וגיורא, בתחילה כבר רשות ולאחר מכן כדייר מוגן;
3.2 כי גם לאחר פקיעת זכות הדיירות המוגנת, ככל שהייתה כזו – מועד אשר טרם נקבע בפסק דין – נותר הנתבע בר רשות בדירה לכל הפחות עד לשנת 2008, כאשר תנאי הרישיון כללו החזקה בדירה ללא תשלום דמי שכירות, בתמורה לביצוע שיפוץ בבניין ולתחזוקה שוטפת של הדירה ושמירה עליה, ואף אפשרות של השכרת הדירה לצדדים שלישיים;
3.3. כי ציפורה וגיורא היו מוסמכים ומורשים ליתן הרשאה כאמור, מתוקף פעילותם לטובת הנכס ושימורו בהיעדר בעלים אפקטיבי ולשמירת ענייני העמותה לאחר זניחתה על ידי כל בעלי העניין ומחיקתה מרישום ולפני החייאתה, בתקופה בה לא היה לה קיום פורמלי או בכלל;
3.4 כי סמכותם זו ופעילותם בשם ועבור העמותה הייתה מקובלת גם על ועד האגודה העות'מאנית המקורית, וגם על ועד העמותה לאחר רישומה מחדש, אשר התבססו על רצף הפעילות של ציפורה וגיורא לצורך החייאת העמותה;
3.5 וכי בהתאם, לעמותה אין כל זכות לתבוע מהנתבע דמי שכירות, ודאי לא לתקופה עד לשנת 2008, מועד החייאת העמותה, ואף לא לאחריה, עד לפקיעת הרשות במועד הגשת התביעה כאן."
למעלה מן הצורך – הטענה כי הנתבע היה בר-רשות בדירה
מאחר שהראיות לעניין זה ברורות ומובהקות, ועולות הן מעדותו של עו"ד אדרת לפניי, הן מסתירות פנימיות בין עדותו של עו"ד אדרת בבית המשפט ובין תצהירו של עו"ד אדרת, סתירות העולות כדי חשש לאי-דיוקים הגובלים באי-אמירת אמת, אציג אותן בקצרה.
אלא שעל מנת שפלוני יוכל להיחשב "בר-רשות", ובוודאי כאשר הרישיון שניתן לו הוא מרחיב, כטנען, תנאי מקדים הוא שנותן הרשות – יהיה בעל הזכות לעשות במקרקעין עצמם. והנה, נראה כי אף עו"ד אדרת אינו טוען כיום כי כאשר נתן לנתבע את אותה רשות נטענת – הייתה לו סמכות כלשהי לעשות כן. וכלשונו:
"אומר לך בצורה הכי גלויה, אני בטוח שלא פעלנו לפי כל הכללים ולא קיבלנו איזושהי הרשאה רשמית מועד העמותה שלדעתי לא היה קיים באותה תקופה בכלל ולא היה עם מי לדבר." (עמ' 53 לפרוטוקול, ש' 2 – 5)
ובמקום אחר:
"אני לא יכול להיכנס עכשיו כבודו לניואנסים המשפטיים. אנחנו לא פעלנו פה לפי הספר." (עמ' 52 ש' 22-21)
כאשר נדרש עו"ד אדרת להבהיר מכוח מה נתן את ההסכמה הנטענת לנתבע הוא השיב:
"מכוח העובדה שבמשך שנים, מכוח עובדת היותי בן משפחה שדאג לרכוש המשפחתי, טיפלתי בצורה כזו או אחרת ברכוש, כשהמטרה היתה לשמור עליו, לשמר אותו כי הרכוש הזה זה רכוש של המשפחה, שסבא וסבתא שלי בנו אותו והיה חשוב לנו ההון שלא יירד לטמיון באזור הזה, שהיה אזור בעייתי בתקופות מסוימות, לא כמו היום שהולכים עם [נווה] צדק." (עמ' 49 ש' 12 – 17)
על מודעותו של עו"ד אדרת לכך שהוא משולל סמכות חוקית לפעול במקרקעין אנו למדים גם מן העובדה שבמסמכים הכתובים המקנים, לכאורה, זכויות לשוכרים אחרים באותו בניין, לא נזכר שם העמותה או האגודה העות'מאנית שקדמה לה, וכפי שהתברר בחקירתו של עו"ד אדרת:
" עו"ד מסרי: אני מפנה אותך לנספח 1 לתצהיר של הנתבע. זה מכתב שאתה הוצאת ב-9.11.89.
ת: (מעיין) איפה זה?
ש: זה הנספח הראשון לתצהיר שלו.
ת: (מעיין) אוקי, כן.
ש: עכשיו, בסעיף 21 לתצהיר שלו הנתבע אומר שהמסמך הזה הוא הסכם דיירות מוגנת בין העמותה לבין ברק פאוסט וצבי הראל. אני מפנה אותך לנספח 1 ושואל אותך, את השם של עמותה לא נזכרת כאן בכלל . נזכרת כאן רק ציפורה רנן.
ת: (מעיין) אהה.
ש: למה שם העמותה לא נזכר פה במסמך הזה?
ת: לא יודע למה, הסברתי קודם, אתה מדבר איתי במושגים משפטיים ואני מדבר במושגים מעשיים, זה מה שהיה. היה בית, טיפלה ציפורה, רצו שהאנשים יסכימו להיכנס, רצו לתת להם איזושהי תמורה על כניסתם ולשיפוץ ולשמירה על הבניין.
ש: עו"ד אדרת, אתה הרי עו"ד עתיר ניסיון, רב שנים,
ת: מ-89', עדיין לא כל כך.
ש: 89'. עריכה של מסמך ע"י עו"ד, אין דינה כעריכת מסמך ע"י אדם רגיל. האם אני שואל אותך, האם הסיבה שלא ציינת כאן את שם העמותה, נבע מכך שהיית ער לכך שלא ניתן לתאר את שם העמותה כי אין מי שמוסמך לפעול בשם העמותה, האם זה נכון?
ת: אני לא זוכר מה היה ב-9.11.89, אני לא שולל את זה.
ש: אתה לא שולל את זה?
ת: לא שולל את זה. אמרתי כבר קודם, היה סוג של תוהו ובוהו. העמותה לא היתה רשומה, לא היה לה חשבון בנק, לא היה לה ועד. היתה ציפורה ואני כעוזרה. (עמ' 55 ש' 13 – עמ' 56 ש' 16)
ולסיכום שאלת ההסמכה:
"ש: ז"א שלא היו מסמכים, לא היה שום גורם מוסמך מטעם העמותה שיכול היה להסמיך אותך או את ציפורה רנן לפעול?
ת: משפטי - לא, מוסרי ומשפחתי - כן." (עמ' 53, ש' 11 – 13)
העולה מעדותו של עו"ד אדרת לעניין זה הוא, כי גם עו"ד אדרת הודה מפורשות, כי כאשר נתן, לשיטתו, רשות לנתבע להתגורר במקרקעין ולהשכירם לצדדים שלישיים – הוא היה משולל סמכות של ממש לפעול במקרקעין.
מכאן הטענה המופיעה בסיכומי הנתבע, שלפיה:
"[...]כי ציפורה וגיורא היו מוסמכים ומורשים ליתן הרשאה כאמור, מתוקף פעילותם לטובת הנכס ושימורו בהיעדר בעלים אפקטיבי ולשמירת ענייני העמותה לאחר זניחתה על ידי כל בעלי העניין ומחיקתה מרישום ולפני החייאתה, בתקופה בה לא היה לה קיום פורמלי או בכלל" (סעיף 3.3. לסיכומי הנתבע)
הערה לעניין עדותו של עו"ד אדרת
"16. יואב והדיירים האחרים השקיעו רבות בשיקום הבניין, והפכו אותו לראוי למגורים שוב.
17. נוכח השקעתם זו בבניין, והשירות שנתנו בשמירה על הבניין לא עלתה שאלה בדבר גביית דמי שכירות מיואב או מהדיירים האחרים."
והנה, בעדותו של עו"ד אדרת בבית המשפט, התברר כי לא זו בלבד שהטענה ש"לא עלתה שאלה בדבר גביית דמי שכירות" מיואב או מהדיירים האחרים אינה אמת, אלא שביחס לדיירים האחרים התקיימו דיונים מהותיים בדבר גביית דמי השכירות, ואחד מאותם דיירים אחרים אף הפקיד בפועל דמי שכירות בחשבון פיקדון שפתח לשם כך:
"ש: אבל האם זה נכון שאתה סברת שהדיירים כדיירים מוגנים צריכים לשלם שכר דירה?
ת: ניסיתי ונתתי לך קודם את הדוגמא שאיך אומרים? צחקו לי בפנים, מי אתה?
ש: אבל אתה סברת שהם צריכים לשלם?
ת: שכר דירה כששוכרים בדמי מפתח, שזה סכום זעום דרך אגב, היה אחד הדיירים שהתעקש והפקיד לדעתי סכום של כמה מאות או אלפים בודדים של שקלים בשנה.
ש: אתה מתכוון לברק פאוסט האדריכל.
ת: אחד משניהם, או ברק או האדריכל השני,
ש: צבי הראל.
ת: או הראל, יכול להיות שזה ברק. כן, כי צבי איך אומרים בלשון לא משפטית? נפנף אותי." (עמ' 57 לפרוטוקול, ש' 9 – ש' 21)
לאור סתירה ברורה זו, המטילה צל כבד על תצהירו של עו"ד אדרת כולו ועל מהימנות עדותו, אין תימה שב"כ הנתבע, עו"ד קלינמן מיהר להתנגד לקו החקירה (וראו עמ' 58 ש' 8-4). ההתנגדות נדחתה, תוך שציינתי שנימוקים יינתנו, במידת הצורך בפסק הדין – וההנמקה לכך ברורה: קו החקירה חשף באופן מפורש את הסתירות ואי-הדיוקים בעדותו של העד המרכזי מטעם הנתבע, הוא עו"ד אדרת.
" כב' השופט: אני אתן לאדוני הזדמנות להסביר איך קרה שסעיף 17 בתצהיר של אדוני, מתברר עכשיו כלא מדויק? וזה לא סתם לא מדויק, זה לא מדויק בנקודה מהותית, אז אני נותן לאדוני מכיוון שיש כאן בין היתר שאלות של מהימנות, אני אתן לאדוני להסביר את הסתירה בין מה שאדוני הסביר עכשיו לבין הנוסח של סעיף 17.
ת: הנוסח של סעיף 17 המחשבה מאחוריו היתה שהנושא של גבייה בפועל של דמי שכירות - לא עלה. היו דיבורים עם שני האנשים הללו ועם שניהם בלבד. גם עם בני המשפחה לא עלה בכלל הנושא של גביית דמי שכירות."
מדובר בהסבר דחוק ובלתי משכנע. העובדה היא, שעו"ד אדרת טען בתצהירו שסוגיית גביית דמי השכירות לא עלתה כלל – לא רק מבני המשפחה, אלא גם משוכרים שאינם מן המשפחה – וטענה זו נסתרה כליל בחקירתו הנגדית.
על כן, יש קושי ממשי להסתמך על טענות עובדתיות שהעלה עו"ד אדרת בתצהירו, ויש להצר על שבחר להגיש לבית המשפט תצהיר שאם לנקוט לשון עדינה – אינו מדויק.
שאלת המניעות (פרק ד' לסיכומי הנתבע)
מתי נטש הנתבע את הדירה?
מתי אפוא נוכל לקבוע את "תאריך התחילה" של הנטישה? אני סבור שלאחר שנקבע כי התקיימו שני התנאים – הן הנטישה הפיזית והן היעדר הכוונה לחזור, המועד שיש לקבוע כמועד תחילת הנטישה הוא העזיבה הפיזית של המושכר, אלא אם הוכיח הדייר כי בנסיבות קונקרטיות החלות בעניינו יש לקבוע מועד מאוחר יותר.
הטעם לכך הוא, שכאמור – בחלק הארי של המקרים אנו למדים על היעדר הכוונה לחזור למושכר מחלוף הזמן. על כן, קביעה שלפיה תחילת הנטישה תיחשב רק במועד שבו התגבש "היעדר הכוונה לשוב" – תיצור מעגל שוטה, ומצב שבו תאריך תחילת הנטישה יהיה כזה, שממש כמו קו האופק – ככל שתתקרב אליו – כך יתרחק ממך.
מהם דמי השכירות שיש לחייב בהם את הנתבע?
"מצב תחזוקתה של היחידה פשוט ביותר: חלק מהקירות מתפוררים, מסגרות העץ של החלונות התריסים והדלתות מתפוררים בחלקם, חלק מהרצפה שבור, חלק מתשתית החשמל חשופה על הקירות"
בקביעות אלה של השמאית, אשר כאמור – איש מן הצדדים לא ביקש לחקור את השמאית לגביהן – יש כדי להטיל ספק בטענותיו העובדתיות של הנתבע בדבר השקעתו הניכרת בנכס (וראו סעיפים 19 ו-26 לתצהיר הנתבע), אשר לא הוצגו להן כל תימוכין עצמאיים.
כך נדרש דיון בטענות שהועלו – ולו גם למעלה מן הצורך – אף שטענות אלה מהוות הרחבת חזית ברורה. התנהלות זו – אינה ראויה, ומצדיקה חיוב של הנתבע בהוצאות בשיעור מתאים.
בנוסף, הנתבע אף עיכב את עבודתה של המומחית מטעם בית המשפט בכך שאיחר בתשלום חלקו בשכר טרחתה. גם לכך יש לתת ביטוי בעת פסיקת הוצאות ההליך.
הנתבע יישא, אפוא, בהוצאות התובעת בסך 17,000 ₪ (סכום הלוקח בחשבון את אגרת המשפט כמו גם את חלקה של התובעת בשכרה של השמאית מטעם בית המשפט) וכן בשכר טרחת עו"ד בסך 35,100 ₪.
סכומים אלה יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
ניתן היום, י"ב אדר א' תשע"ט, 17 פברואר 2019, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
02/08/2016 | פסק דין שניתנה ע"י גיא הימן | גיא הימן | צפייה |
25/12/2016 | החלטה שניתנה ע"י לימור ביבי | לימור ביבי | צפייה |
25/06/2018 | החלטה שניתנה ע"י עמית יריב | עמית יריב | צפייה |
03/11/2018 | החלטה שניתנה ע"י עמית יריב | עמית יריב | צפייה |
12/11/2018 | החלטה על בקשה של נתבע 1 תיקון כתבי טענות | עמית יריב | צפייה |
07/01/2019 | החלטה שניתנה ע"י עמית יריב | עמית יריב | צפייה |
17/02/2019 | פסק דין שניתנה ע"י עמית יריב | עמית יריב | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אוצר חסד קרן גמ"ח | משה מסרי |
נתבע 1 | יואב אדרת | זוהר לנדה |