בפני | כבוד השופט עבאס עאסי | |
תובעים/ נתבעים | 1.הוועד המקומי שערי תקווה 2.גדעון עידן 3.דר' אבי יעקובוביץ 4.יוסף שומכר 5.ראובן טלמן 6.פני שוורץ | |
נגד | ||
נתבעים/ תובעים | 1.אבשלום פלד 2.דרור כהן 3.יוסף אחונוב 4.רחל בונפיל |
פסק דין |
תביעות ותביעות נגדיות שהדיון בהם אוחד, שכוללות עילות בגין לשון הרע, פגיעה בפרטיות, מטרד ליחיד, רשלנות, גזל, הסגת גבול במקרקעין ובמיטלטלין והפרת חובה חקוקה.
ת"א 39333-10-11
הנתבעים מכחישים את טענות התובעים, וטוענים כי הפרסומים שנעשו אינם מגיעים לכדי לשון הרע; בכל מקרה, עומדות להם ההגנות הקבועות בחוק, בהתאם לסעיפים 14 ו-15 לחוק.
לטענת הנתבעים, מדובר בתביעת הפחדה "SLAPP" קלאסית, שאין בה דבר, וניתן לזהותה כתביעת הפחדה המבוססת על קלישאות והגזמות.
הוועד המקומי כישות משפטית?
סבורני כי דין טענה זו להידחות. מחומר הראיות עולה כי הוועד המקומי מהווה רשות מקומית לכל דבר ועניין. ראו מכתביו של הממונה על הישובים הישראליים ביהודה ושומרון מיום 15/7/1996 (נספחים 2 ו-3 לסיכומי התובעים); ראו גם מכתבה של גב' פנינה שטיגליץ, מנהלת אזור מרכז במועצה אזורית שומרון מיום 11/3/2003 (נספח 4 לסיכומי התובעים). כמו כן, ראו: ת"א (י-ם) 117/08 ועד מקומי שערי תקווה נ' מזרחי מירה שבמסגרתו נדון מעמדו של הוועד המקומי ונקבע כי "הוועד המקומי הוא תאגיד, והוא בעל אישיות משפטית לשאת בזכויות וחובות. בין אלה מצוי הכח לתבוע ולהיתבע" (נספח 5 לסיכומי התובעים).
הפרסום הראשון
טענות התובעים
התובעים ממשיכים וטוענים כי, הדברים שנכתבו בפרסום הראשון הם בבחינת דברי דיבה; הפרסום נעשה לקראת הבחירות המוניציפליות לוועד הישוב ועל רקע זה ניתן להבין את המניע לפרסום ואת מטרתו – להשפיל את הוועד וחברי הוועד ולעשותם מטרה לשנאה, לבוז וללעג, פגיעה בחברי הוועד, במעמדם הציבורי וביכולתם להמשיך ולמלא אותה; זאת גם על רקע כוונתו של נתבע 1 – פלד - להתמודד באותן בחירות למועצה אזורית שומרון, ושל הנתבע 3 - אחונוב - להתמודד בבחירות לוועד הישוב שערי תקווה.
טענות הנתבעים
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, האמירה כי ההחלטה לבצע סקר "אומללה" אינה מהווה לשון הרע, אלא מדובר בביקורת מקובלת והגיונית על מעשה שלטוני; אין לקבל מצב שבו אנשים לא יכולים להביע דעתם על החלטה שלטונית בישוב שלהם, המשפיעה על חייהם ועל כספם.
המונח "שוד ארנונה" אינו בהכרח מתייחס לתובעים; בהחלטה להעלאת הארנונה ולביצוע הסקר מעורבים גורמים רבים, לרבות: שר הפנים, משרד הפנים, המועצה האזורית שומרון, מנהל הארנונה, חברת המדידות, המודדים עצמם וחברי הוועד שהחליטו על כך. אין מדובר דווקא בתובעים.
מכל מקום, לטענת הנתבעים, הם צירפו מספר רב של עדויות התומכות בטענתם לחיוב יתר בארנונה; התובעים לא סתרו טענות אלה ולא צירפו עדויות של תושבי המקום, אשר יכולים להעיד כי לא הוטל עליהם חיוב מופרז.
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, בנסיבות המקרה, חלה על הפרסום הגנת "אמת בפרסום" לפי סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע; שכן, מהתצהירים שהוגשו על ידם עולה בבירור כי נפלו טעויות במדידות שבוצעו במסגרת הסקר; מדובר בעניין ציבורי אשר נוגע לכלל תושבי הישוב, והפרסום נועד לסייע לציבור לגבש דעתו בעניינים ציבוריים ולהביא לשיפור באורחות חייו.
עוד נטען על ידי הנתבעים כי, בנסיבות המקרה אף עומדת להם הגנת "תום הלב" בהתאם לסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע (סעיפים 15(2) 15(3) ו- 15(4)); שכן, מדובר בפרסום בעניין ציבורי הנוגע לפורום שבו נעשה הפרסום; הפרסום נעשה בתום לב במטרה להגן על זכויות הנתבעים, ומהווה הגנה על ענין אישי כשר וביקורת על בעל תפקיד ציבורי, זאת מעבר לעובדה כי האמור בפרסום הוא אמת לאמיתה; הנתבעים פעלו בתום לב בפרסום; הם עשו זאת מתוך חובה מוסרית, חברתית ואף חוקית, על מנת שתושבי היישוב יהיו מודעים להתנהלות הוועד המקומי בגביית המיסים; מדובר בביקורת לגיטימית אודות התנהלות הוועד המקומי בקשר לעניין ציבורי מובהק וחשוב, כאשר התובעים משמשים בתפקיד ציבורי למען תושבי הישוב.
המסגרת המשפטית
"1. לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול –
ע"פ הפסיקה, הפרסום נבחן על פי מבחן האדם הסביר; משמעות האמירות שבו נלמדת מתוכנן והן מתפרשות על פי מובנן הרגיל והטבעי, בהתאם לאמות מידה אובייקטיביות, על-פי המובן אותו מייחס להן הקורא, או השומע הסביר. את פרשנות המילים "יש להשעין הן על מובנם הפשוט של דברי הפרסום המפורשים, והן על האמור 'בין שורותיו', כפי שמכלול זה עשוי להתקבל ולהתפרש בעיני האדם הסביר". אמת המידה לבחינת אמירה כלשון הרע אינה תלויה בכוונת המפרסם, או באופן בו הובן הפרסום על ידי הנפגע (השוו: ע"א 723/74 הוצאת עיתון הארץ בע"מ נ' חברת החשמל לישראל בע"מ, פ"ד לא(2) 281 (1977); ע"א 740/86 תומרקין נ' העצני, פ"ד מג(2) 333 (1989); (ע"א 9462/04 מורדוב נ' ידיעות אחרונות בע"מ [פורסם בנבו] (2005); ע"א 89/04 נודלמן נ' שרנסקי [פורסם בנבו] (2008)).
עוד נקבע בפסיקה, כי בעת בחינת האמירות מושא התביעה יש לערוך איזון בין ערך חופש הביטוי לבין הזכות לשם טוב; מדובר באיזון אופקי שמשתנה ממקרה למקרה, בהתאם למשקל שיש לתת לשני הערכים האמורים בכל מקרה: "בגדר יחסיות זו, מקבל חופש הביטוי משקל מיוחד כאשר מדובר באיש ציבור ובשיח ציבורי, נוכח חשיבותו של ערך זה להבטחת הליך דמוקרטי חופשי. אולם חופש זה, גם בגדר שיח ציבורי, אינו חופש ללא גבולות. גם בגדרו נמתחים קווים אדומים, שמעבר להם פורס המשפט הגנתו על איש הציבור, ועל שמו הטוב, לבל יהיה הפקר." (פס"ד נודלמן, פסקה 14).
עוד נקבע בפסיקה כי, עיקרון האיזון החוקתי הנ"ל בין הזכות לשם הטוב ולפרטיות לבין הזכות לחופש הביטוי, חולש על כל ארבע השלבים לבחינת לשון הרע, כפי שהובאו לעיל; הוא טבוע עמוק במסגרת התנאים הסטטוטוריים לצורך בירור שאלת האחריות, לרבות ההגנות על פי החוק, וכן לצורך אומדן הנזק; הוא משפיע על פרשנות הוראות החוק ודרך יישומו בכל הקשר (פס"ד נודלמן פסקה 17).
כן עולה מהפסיקה כי, יש ליתן מעמד מיוחד ומוגבר לחופש הביטוי, כאשר מדובר בפרסום תעמולת בחירות. נקבע כי גם פרסום שגוי, המופנה לאנשים שלהם יש עניין בבחירות קרובות ואשר יש בו כדי להשפיע על החלטתם בבחירות, עשוי להיות מוגן בהגנת תום הלב. עם זאת, נקבע כי "גם לפוליטיקה יש גבולות" (אורי שנהר, דיני לשון הרע, תשנ"ז-1997, עמ' 75; ע"א 552/73 רוזנבלום נ' כץ, פד"י ל(1) 589, 595).
נפסק כי: " 'מבין סוגי הביטויים השונים, ההגנה הניתנת לחופש הביטוי הפוליטי - שהוא תנאי הכרחי לקיומו של הליך דמוקרטי - היא רחבה במיוחד' .. הויכוח הציבורי ראוי לו שיהא חופשי, איתן, חסר מעצורים ואף בוטה ..(רע"א 10520/03 בן גביר נגד דנקנר (19.11.2006), פסקה 16).
השיקולים הנוגעים לעניין זה סוכמו בפסק דינה של כב' השופטת ד. בייניש ב-ע"א 1104/00 אפל נגד חסון, פ"ד נו 607, 621-622, כדלקמן:
"ההצדקה לעמדה המצדדת במתן עדיפות לחופש הביטוי על-פני שמם הטוב של דמויות ציבוריות, יכולה להמצא בחשיבות החברתית של הביקורת על אנשי ציבור לשם קיום ממשל דמוקרטי תקין. יש הרואים בביקורת הציבורית עמוד התווך של חופש הביטוי בישראל, בהיותה נובעת מזכות הציבור לדעת ולפקח... הצורך להגן על ביטויים הנוגעים לדמויות ציבוריות ולעניינים ציבוריים נובע מכך שיש בביטויים אלה כדי לאפשר שיח חופשי לצורך עיצוב עמדות פוליטיות וציבוריות בחברה. בהקשר זה, יש הסבורים כי קשה לנתק דיון חברתי בעמדות וברעיונות שיש לציבור עניין בהם, מדיון בבעלי הדעות ובהוגי הרעיונות במישור הציבורי והפוליטי, ומכאן החשיבות של ביטויים הנוגעים לאישי ציבור בעניינים ציבוריים... כן טמונה ההצדקה להעדפת חופש הביטוי, ביכולתו הרבה יותר של איש ציבור ביחס לאדם פרטי להתגונן מפני פגיעה בשמו, שכן בידיו כלים, ידע ונגישות לאמצעי התקשורת. יש אף הסבורים כי אנשי ציבור מעצם מעמדם מביעים הסכמה, מפורשת או משתמעת, לחשוף עניינם לעיני הציבור ולביקורתו... מנגד, ניתן להציג שיקולים השוללים העדפת חופש הביטוי על-פני שמם הטוב של דמויות ציבוריות. כך למשל, ניתן לטעון כי לשון הרע עשויה לגרום לאיש ציבור נזק רב מאד, שכן עיקר כוחו הוא בשמו הטוב בעיני הציבור. כן ניתן לטעון כי הרחבת הפגיעה בשמם הטוב של אנשי ציבור, תרתיע אחרים מלבקש לעצמם מעמד זה...".
הגנת אמת הפרסום בהתאם לסעיף 14 לחוק איסור לשון הרע
בבחינת הגנה זו, נבחן תוכן הפרסום ומשמעותו על פי מבחן השומע, או הקורא הסביר, והם כוללים הן את המסר המובע בפרסום באופן ישיר והן את המסרים המובעים בו בעקיפין ובין השורות (סעיף 3 לחוק; ע"א 5653/98 לוס נ' חלוץ, פד"י נה(5) 865 (2001); עניין נודלמן, פסקה 23).
הנטל להוכחת הגנה זו מוטל על המפרסם. מידת ההוכחה הנדרשת לצורך כך עומדת ביחס מתאים לרצינותו וחריפותו של תוכן הפרסום(ראו: עניין נודלמן פסקה 23; ע"א 670/79 הוצאת עיתון הארץ נ' מזרחי, פד"י מא(2) 169 (1987), 187-186).
הגנת תום הלב – סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע
סעיף 16 לחוק איסור לשון הרע כולל הנחיות בעניין נטל ההוכחה לגבי תום הלב, וזו לשונו:
"נטל ההוכחה
הסעיף כולל שני מרכיבים: האחד פוזיטיבי, שלפיו בוחנים אם הפרסום לא חרג מתחום הסביר בנסיבות העניין, שאז חזקה עליו כי נעשה בתום לב, אלא אם הוכח אחרת; והשני נגטיבי, שלפיו נבחן אם הפרסום לא היה אמת והמפרסם לא האמין באמיתותו, או לא נקט אמצעים סבירים לברר את אמיתותו, שאז חזקה שהוא לא נעשה בתום לב; חלופה נוספת לצד הנגטיבי - כאשר המפרסם התכוון לפגוע בנפגע במידה גדולה מהסביר לצורך ההגנה על הערכים המוגנים על ידי הגנת תום הלב (פס"ד נודלמן, פיסקה 27).
יוצא, אפוא, שיסוד הסבירות מהווה מרכיב משמעותי בחזקות תום הלב בהתאם לסעיף 16 לחוק, בפן הפוזיטיבי והנגטיבי שלו:
" יסוד הסבירות בפן החיובי והשלילי של חזקת תום הלב הוא מושג נורמטיבי-ערכי. הוא בנוי על איזון בין הערכים המתנגשים בתחום האיסור על לשון הרע. תנאי הסבירות לצורך חזקת תום הלב מאזן בין חופש הביטוי להגנה על כבוד האדם. יסוד הסבירות מחייב בחינת מידתה ואיכותה של הפגיעה על פי נסיבותיה והערכה נורמטיבית אם היא ראויה להגנה (ענין פלוס, 900). להתנהגות המפרסם טרם הפרסום, בעת הפרסום, ולאחריו, ישנה השלכה בבחינת סבירות הפרסום. טיב הפרסום ותוכנו משפיעים על מידת סבירותו (שנהר, 264-5; ע"א 4607/92 קליין נ' רונן ([פורסם בנבו], 13.6.94) (להלן: ענין קליין)). מיתחם הסבירות הנורמטיבי, שבגדרו נעשה הפרסום, עשוי להצביע על תום לבו של מפרסם לשון הרע. חריגה ממתחם הסבירות יוצר חזקה של חוסר תום לב, שאם לא תופרך, תכשיל הקמת הגנה למפרסם על התבטאותו הפוגענית" (פס"ד נודלמן, פיסקה 28).
"היקף ההגנה הניתן לאמירה הפוגענית, הנאמרת בגדרו של השיח הציבורי, רחב יותר מזה הניתן לפגיעה המצטמצמת לתחום עולמם של פרטים ביחסיהם ההדדיים. חזקת תום הלב בפרסום לשון הרע במסגרת השיח הציבורי נגזרת מהיחסיות המיוחדת של הערכים הנוגדים, שמעורב בהם יסוד דומיננטי של שיח חברתי (ענין בן גביר, פסקה 25). ביישמו את הגנת תום הלב בהקשר זה, יביא בית המשפט בחשבון את מכלול השיקולים הצריכים לענין, ובין היתר, עד כמה הפרסום ברבים, תוך פגיעה בשמו הטוב של הנפגע, היה נחוץ להשגת תועלת ציבורית, והאם התועלת שבפרסום גוברת על הנזק הצפוי לשמו הטוב של הנפגע" (פס"ד נודלמן, פסקה 29).
עוד נקבע כי: "סבירותה של הפגיעה במושגים נורמטיביים מקרינה על שאלת תום הלב של הפוגע כאשר מדובר באמירות פוגעניות במסגרת השיח הציבורי. בקביעת מיתחם הסבירות של הפרסום הפוגעני, הנעשה במסגרת הבעת דעה בתחום הציבורי, ישנה הקרנה למבחני פיסקת ההגבלה החוקתיים, ובמיוחד לעקרון המידתיות" (פס"ד נודלמן, פסקה 33).
מן הכלל אל הפרט
עם זאת, בשים לב לעקרונות שהובאו לעיל בבחינת מהותו של הפרסום, לרבות הסתכלות כוללת על הפרסום, ההקשר שבו הוא נעשה לקראת בחירות, על ידי יריבים פוליטיים, בקרב ציבור מוגדר המודע להקשר שבו נעשה הפרסום ולצדדים המעורבים בו, מידת חריפותו של הפרסום, שנראית על הצד המתון, שאינה עולה, או חורגת מקלישאות וסיסמאות המוכרות בתחום תעמולת הבחירות, נראה כי הפרסום במהותו, בהסתכלות כוללת ורחבה, נמצא ברף הנמוך של לשון הרע כהגדרתו בחוק.
לפיכך, סבורני כי לא עומדת לנתבעים טענת "אמת הפרסום", וזאת שגם בעניין זה סבורני כי ההכרעה היא גבולית, וזאת לנוכח מהות הפרסום וההקשר שבו הוא נעשה -כתעמולת בחירות, מידת חריפותו שנמצאת על הצד הנמוך בנסיבות המקרה, והעובדה שאין מחלוקת שנתגלו טעויות במדידות במהלך הסקר.
"15. במשפט פלילי או אזרחי בשל לשון הרע תהא זאת הגנה טובה אם הנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב באחת הנסיבות האלו:
היחסים שבינו לבין האדם שאליו הופנה הפרסום הטילו עליו חובה חוקית, מוסרית או חברתית לעשות אותו פרסום;
אפתח בכך שלדעתי בנסיבות המקרה, בהתחשב בכל מה שנאמר עד כה, לרבות ההתייחסות המשפטית בכל הנוגע לדרישת תום הלב, מתקיימת דרישת תום הלב אצל הנתבעים, וזאת כאמור לנוכח העובדה שמדובר בפרסום לקראת בחירות שנעשה על ידי יריבים פוליטיים, בעניין ציבורי כלפי בעלי תפקיד ציבורי.
הסתכלות כוללת על הפרסום מעלה כי אין מדובר בפרסום חריף ובוטה מעבר לנסבל בנסיבות המקרה, זאת גם לנוכח העובדה שאכן נתגלו טעויות במדידות שנערכו בסקר.
הפרסום יכול להיכנס למסגרת סעיף 15(2) ו- 15(3) לחוק, שכן, הנתבעים הם תושבי הישוב, חלקם מתמודדים לבחירות בישוב, ולפיכך ניתן לקבל את טענתם בדבר תחושת חובה מוסרית-חברתית לעשות את הפרסום לשם הגנה על עניין אישי כשר שלהם.
בענייננו, אין חולק כי מדובר באנשי ציבור ובעניין ציבורי. אשר לשאלה האם מדובר בהבעת דעה, או בהצגת עובדה: בעניין זה הפסיקה קובעת כי האבחנה בין עובדה לבין הבעת דעה אינה פשוטה וכי מדובר בסוגיה עובדתית משפטית מעורבת ומורכבת (פס"ד נודלמן פסקה 34; ע"א 259/89 הוצאת מודיעין בע"מ נ' ספירו פד"י מו(3) 48, 1982; ד"נ 9/77 חברת החשמל נ' הוצאת עיתון הארץ, פדי לב (3) 337, 1978, 349 – 351 ; שנהר, 312).
גם בסוגיה זו סבורני כי, מדובר במקרה גבולי שכולל ערבוב של דעות עם עובדות; וזאת בשים לב לנסיבות המקרה שלנו, כפי שפורטו לעיל, לרבות אופי הפרסום בכללותו - שנערך לקראת בחירות, הסוגיה הציבורית שהוא מעלה, והטעויות שנתגלו בחלק מהמדידות, שאין מדובר בפרסום בוטה וחריף. סבורני כי הכף נוטה לצד ראיית הפרסום כהבעת דעה של יריב פוליטי המתמודד בבחירות מול התובעים, שיכולה לחוס בצילה של ההגנה הקבועה בסעיף 15 (4) לחוק.
הפרסום השני
לטענת התובעים, העלון כולל דברי דיבה לרבות "שוד ארנונה", והוא נועד כדי לפגוע בוועד הישוב ובחברי הוועד ולהציגם כמי שבמצג שווא של סקר נכסים, פעלו למעשה לגניבת כספי ציבור שהוא "נפגע השוד"; הפרסום מציג את חברי הוועד כמי שפעלו באופן פלילי כלפי תושבי הישוב שבחרו בהם.
לדעתי, מלבד כותרת הפרסום "שוד הארנונה" אשר זכתה להתייחסות בדיון בעניין הפרסום הראשון, אין בפרסום השני כל התבטאות שעלולה להוות לשון הרע כהגדרתה בחוק. הזמנתו של חבר כנסת כדי להשתתף בכנס פוליטי איננו בבחינת לשון הרע.
מכל מקום, כאמור, כל אשר נקבע לגבי הפרסום הראשון תקף לגבי פרסום זה, לרבות בעניין ההגנות על פי החוק.
הפרסום השלישי
הפרסום הרביעי
התובעים לא הציגו את הדברים שנאמרו בכנס, אך ציינו כי אין ספק שבכנס חזרו הנתבעים על דברי הדיבה שפורטו לעיל.
הפרסום החמישי
לעצם הפרסום: הנתבעים העלו כנגד פרסום זה, אותן טענות אשר הועלו בקשר לפרסומים הראשון, השני והשלישי.
דיון
התביעה שכנגד בתיק 39333-10-11
התביעה מתבססת על עילת לשון הרע בגין שני פרסומים שנעשו על ידי הנתבעים.
התובע ממשיך וטוען כי, הוא אינו נוכל ואין כל סיבה לכנותו כך, וזאת גם אם הוא מבקר את עבודת הנתבעים וגם אם הוא היווה מתחרה פוליטי שלהם; כמו כן, אין זה נכון שהתובע נפסל "עקב אי סדרים וחשש לזיוף חתימות"; רשימתו של התובע בבחירות בשנת 2012 לא הורשתה להשתתף משום שנקבע שלא הוחתמו מספיק חתימות על החוברת המקורית; מכאן ועד האמירה שלא אפשרו לתובע להתמודד עקב אי-סדרים וחשש לזיוף חתימות, המרחק רב מאד.
לטענת התובע, דברים אלה מהווים לשון הרע; הוא אינו עבריין; גיליונו הפלילי ריק מכל אשמה בכל שנותיו וטרם הורשע בדבר; במועד הפרסום גם לא הוגש נגדו כתב אישום; רק לאחר הגשת התביעה וכדי לנסות להצדיק בדיעבד את הדברים הוגש כתב אישום נגדו בטענה לביצוע עבירות בנייה; כתב אישום זה בוטל לאחר שהתברר כי אין ממש בטענות הנוגעות לעבירות בנייה.
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, הנוסח שהופץ ברבים הוא המופיע בנספח ד' לכתב התביעה ולא זה שצורף לסיכומי התובע, אשר הופץ רק לחברי הוועד; בכל מקרה, האמור בהודעה הוא אמת לאמיתה; התובע הוא אכן נוכל, משום שהוא מוליך את הציבור שולל; הוא פיזר במסגרת מערכת הבחירות שניהל עד לשלב שבו הוא נפסל, הבטחות שלא יכול היה לעמוד בהן גם אם היה רוצה; הוא פרסם דברי שקר שמהווים לשון הרע נגד הנתבעים כפי שפורט בתביעה העיקרית.
דיון
סבורני כי התביעה שכנגד והפרסומים אליה היא מתייחסת מחזקים את המסקנות אליהם הגעתי לגבי התביעה העיקרית. מדובר בפרסומים במסגרת שיח ציבורי ופוליטי, במערכת בחירות בין יריבים פוליטיים, המוכרים לציבור אליו מכוונים הפרסומים ואשר אף מודע להקשר שבו נעשו פרסומים אלה.
בנסיבות אלה, כפי שהובא לעיל, זוכה חופש הביטוי למעמד מיוחד; כפי שצוין בעניין בן גביר "הוויכוח הציבורי ראוי לו שיהיה חופשי, איתן, חסר מעצורים ואף בוטה". הביטויים כמו "שקרן" "נוכל" וכיו"ב, אף שאינם נעימים לאוזן, הם אינם חריגים בנוף הוויכוח הפוליטי הציבורי; הציבור מורגל לביטויים מסוג זה במסגרת הוויכוח הפוליטי, ומן הסתם סביר כי הוא אף למד לייחס להם את המשקל המתאים לנוכח ההקשר שבו הם נאמרים במסגרת מאבק פוליטי בין יריבים פוליטיים.
כאמור, שני הצדדים במקרה דנן ניצלו את הבמה התקשורתית והציבורית בצורה נרחבת. הם הפיצו פרסומים שונים האחד כנגד השני, ובכך הם מימשו את זכות התגובה, האחד כלפי פרסומיו של השני, כמקובל ומצופה במסגרת דיון ציבורי בכלל ותעמולת בחירות בפרט. הדבר מחזק את המסקנה בדבר ההגנה הרחבה שיש להעניק לפרסומים בנסיבות המקרה.
אמנם השימוש בביטוי "עבריין" כנגד התובע נמצא ברף חמור יותר שעלול בנסיבות מסוימות לפרוץ את ההגנה המיוחדת המוענקת לפרסומים בעניינים ציבוריים, ואולם בנסיבות המקרה סבורני כי רף זה לא נחצה בסופו של דבר וזאת ממספר טעמים: האחד - משום שהפרסום הפנה לכתב אישום שהוגש נגד התובע, דבר שמחזק את טענת הנתבעים לגבי כוונתם שמדובר בהגשת כתב האישום בלבד; שנית - עצם הגשת כתב אישום כנגד התובע מקהה את חומרת הביטוי ומחזק את האפשרות להחלת הגנת תום הלב; שלישית - לתובע עמדה זכות תגובה שאף נוצלה על ידו.
ת"א 15585-05-12
ביום 26/11/2011 פתח הנתבע בלוג חדש באינטרנט הנקרא "המנכ"ל שלי" בכתובת www.maimancal.co.il. לטענת התובע, בלוג זה הוקדש רובו ככולו לפרסומים נגדו, שהכילו דברי דיבה קשים ביותר עליו ועל פועלו, במטרה מוצהרת להפלת ראש המועצה האזורית שומרון, מר גרשון מסיקה, ואת הוועד המקומי הנבחר של "שערי תקווה", ולהביא בכך לפיטורי התובע כמנכ"ל היישוב.
תביעה זו מתייחסת ל-3 פרסומים ספציפיים שפורסמו באתר האינטרנט.
הפרסום הראשון
"הוועד, חיימון וגרשון מסיקה מסיימים את כהונתם עוד 306 ימים. נוכלים לא יכולים לייצג ציבור. חברות בוועד אינה מקום מפלט לעבריינים. עבודה ברשות המקומית היא לא עיר מקלט לעבריינים" (ההדגשים במקור – ע.ע.)
תביעה זו היא מסוג התביעות הצצות כפטריות אחרי הגשם לקראת הבחירות, במטרה לאיים ולהפחיד את המבקרים בשער, להשתיק את הנתבע ולמנוע ממנו לבקר את התובע;
אתר האינטרנט הוקם על ידי הנתבע כדי להביע ביקורת על אנשי ציבור, דבר לגיטימי בחברה דמוקרטית; האתר לא הוקם כדי לפגוע ספציפית בתובע, אלא כדי לבקר, להביע דעות, לקבל מידע, ולאפשר לחברי הקהילה להכיר את נבחריהם; הוא כולל ביקורת על כלל נבחרי הציבור, גם מצד הנתבע וגם של אנשים אחרים;
הנתבע כופר בכך שהפרסום כלל את המשפט: "נוכלים לא יכולים לייצג את הציבור. חברות בוועד אינה מקום מפלט לעבריינים. עבודה ברשת המקומית אינה עיר מקלט לעבריינים". לטענתו, דברים אלה לא פורסמו באתר ולא הוצגו על ידי התובע בכתב התביעה, או בכתבי טענות אחרים; יתר הדברים שבפרסום אינם מהווים לשון הרע, ואף התובעים אינם טוענים כי המשפט הראשון מהווה לשון הרע.
דיון
סבורני כי יתר הדברים שפורסמו בנספח 7 אינם מהווים לשון הרע. מדובר בתעמולת בחירות טיפוסית שאין בה דברים העלולים לפגוע בשמו הטוב של התובע. מכל מקום, דברים אלה נהנים מהגנת תום הלב, כפי שפורט בתביעה העיקרית, וזאת בשים לב להקשר שבו נעשה הפרסום: לקראת בחירות, על ידי יריב פוליטי של התובע, בקרב ציבור מוגדר המודע להקשר שבו נעשה הפרסום ולצדדים המעורבים בו, מידת חריפותו של הפרסום שנראית על הצד המתון, שאינה עולה או חורגת מקלישאות וסיסמאות המוכרות בתחום תעמולת הבחירות.
הפרסום השני
"יו"ר הוועד המקומי בישוב, החל משנת 2004, הינו מר חיים בלומנפלד, שמינה את עצמו למזכיר בשכר, וזאת לצד מחדלים חמורים אחרים".
היועץ המשפטי לממשלה אינו הגורם האמון על טיפול בתלונה זו, אלא משרד הפנים, או גורמים במועצה האזורית, או בממשל האזרחי; הפנייה ליועץ המשפטי נעשתה לשם יצירת רושם של עבירה פלילית חמורה שאינה מתקיימת כאן; הנתבע לא עשה ולו המעט כדי לבדוק האם יש שחר לתלונה אותה הגיש; אילו היה עושה כן, הוא היה נוכח לדעת כי אין לטענתו שחר; הנתבע פרסם את תלונתו באתר האינטרנט בטרם קיבל תשובת היועמ"ש לממשלה; גם לאחר שקיבל את תשובת היועמ"ש לממשלה, שדחתה את תלונתו, הוא לא טרח לפרסם את התשובה עד לעצם היום הזה; מדובר בטענה שקרית;
התובע לא מינה את עצמו למנכ"ל הישוב "שערי תקווה"; הוועד המקומי הוא שמינה את התובע לתפקיד מנכ"ל הישוב, כפי שעולה מפרוטוקול ישיבת הוועד מיום 18/8/2004;
הטענה לפיה התובע מינה את עצמו למנכ"ל, היא בבחינת דברי דיבה לשמם, הן בפרסום במסגרת התלונה, והן ברבים, במסגרת אתר האינטרנט בטרם נענתה; מטרת דברי דיבה אלה היא לבזות את התובע ולפגוע במשרתו הציבורית וביכולתו להמשיך למלא אותה.
מכל מקום, הפרסום נהנה מהגנת תום הלב, בהתאם לסעיפים 15(2), 15(3), 15(4), 15(8) לחוק איסור לשון הרע.
דיון
בנסיבות אלו, ובשים לב לעקרונות שהובאו לעיל בעניין פרשנות הפרסומים, הן לעניין מהות הפרסום, הן לעניין ההגנות על פי החוק, שבמסגרתה יש ליתן משקל מיוחד לחופש הביטוי במסגרת האיזון בינו לבין הזכות לשם הטוב, כאשר מדובר בפרסום כלפי איש ציבור ועניין ציבורי, במיוחד כשמדובר בפרסום פוליטי במסגרת בחירות; סבורני כי אין מדובר בפרסום בוטה באופן החורג ממידת הסביר בהתחשב בנסיבות המקרה ובהקשר שבו הוא נעשה.
לנוכח האמור, סבורני כי הפרסום אינו מקים אחריות על פי חוק איסור לשון הרע, וזאת ,למצער, לנוכח הגנת תום הלב שעומדת לנתבע בנסיבות המקרה, בהתאם לסעיף 15 לחוק איסור לשון הרע.
הפרסום השלישי
"בפסק דין שניתן בבית משפט השלום בתל אביב על ידי השופטת חנה ינון ביום 26.11.2007 בתיק מס' 041963/04 מתייחסת כבוד השופטת להתנהגותו של מר בלומנפלד ומציינת כדלקמן: "למתבונן בראיות נגלית תמונה עגומה של ניהול ענייני הישוב והליך קבלת החלטות באופן פגום שאינם עולים בקנה אחד עם כללי המינהל התקין, וכן עולה כי המדובר בניהול כושל, דבר שיש בו משום פגיעה בכלל תושבי הישוב. דומה כי כל מילה נוספת מיותרת !!!!".
בכל מקרה, הפרסום נהנה מההגנה הקבועה בסעיף 13(7) לחוק איסור לשון הרע, שכן הוא מהווה סקירה של הכתוב בפסק דינו של בית המשפט השלום, אשר פורסם ונגיש לכל אדם.
דיון
"13. לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי –
..
על פי הוראת הסעיף, ההגנה מותנית בכך שהפרסום החוזר יהיה דין וחשבון "נכון והוגן" על הפרסום שעליו חוזרים. בענייננו סבורני כי קיים קושי לגבי תנאי הגינות הפרסום, שכן, אף שהפרסום מהווה חזרה מדויקת על מה שנאמר בפסק דינו של בית המשפט השלום, דומה כי ההגינות מחייבת כי מקום שבו פסק הדין מבית המשפט השלום בוטל במסגרת ערעור, שהמפרסם יציין זאת ולו בהערה כללית במסגרת הפרסום; מאידך, קושי זה בסוגיית הגינות הפרסום, מתמתן בנסיבות המקרה, לנוכח נסיבות הפרסום וההקשר שבו הוא נעשה. כאמור, פרשנות הפרסום וההגנות על פי החוק, מושפעות מההקשר שבו הוא נעשה, לרבות אם הפרסום נעשה כלפי איש ציבור, בעניין ציבורי ובמסגרת הליך בחירות. במקרים אלה יזכה חופש הביטוי למעמד ולמשקל מיוחד במסגרת האיזון שנערך בינו לבין החופש לשם הטוב.
זאת ועוד. מדובר בפרסום לא בוטה, מתוך פסק דין של בית המשפט, שהאפקט שלו מוגבל ביותר, בשים לב לכך שהוא מכוון לציבור מסוים, המודע להקשר שבו הוא נעשה ולצדדים הניצים מושא הפרסום; הפרסום נעשה באתר אינטרנט פתוח שמאפשר התבטאות וזכות תגובה לכל המעוניין בכך; ואכן עיון בדפי האינטרנט של האתר, שצורפו לסיכומי התובע (נספח 6), מעלה כי הוא כולל תגובות מכל קשת הדעות הפוליטיות, לרבות דברים ביקורתיים וספקניים כלפי הנתבע, אמיתות הפרסומים שלו וכנות כוונותיו ומטרותיו.
בהתחשב במכלול דברים אלה, סבורני כי אין בפרסום זה כדי להקים אחריות על פי חוק איסור לשון הרע.
ת"א 24938-01-12
טענות התובעים
מוקד העימות הנוכחי נעוץ בסקר מדידה שנערך בישוב על ידי הוועד בתחילת שנת 2011, שבעקבותיו הוגדלו השטחים בבתים רבים בישוב, לרבות בתיהם של התובעים; הגידול בשטחים היה בעיקר בבתים של המתנגדים הפוליטיים של בלומנפלד; כאשר התובעים הביעו התנגדותם לפעילות הלא-חוקית של הוועד, החלו הנתבעים לאיים עליהם בדרכים שונות, לרבות על ידי רמזים של בלומנפלד באמצעות דלאל בפגישות בבתי התובעים כדי להפעיל עליהם לחץ ולהשתיקם; מדובר בהצעות סולחה המזכירות מדינות עולם שלישי, שבהם ביקש דלאל שהתובעים יניחו לבלומנפלד ואז לא יבולע להם.
התובעים ממשיכים וטוענים כי, בלומנפלד אף שלח את דלאל בכדי למסור להם מכתב התראה שעוסק כמעט כולו בעניינו האישי של בלומנפלד, שבו הוא דרש להסיר מהאינטרנט סרטון שמתעד את העובדה שבביתו הפרטי של בלומנפלד התגלו עבירות בנייה; בכך ניצל בלומנפלד את כספי הציבור לעניינו האישי.
בנוסף לכך, לטענת התובעים, במהלך חודש ספטמבר 2010, במסגרת מאבקו הכוחני של בלומנפלד בהם, הוא ביצע נגדם מעקבים והסגות גבול תוך הפרת חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981; בלומנפלד שלח את דלאל, פקח עירוני ושוטר, לבצע בילוש אחרי התובעים ולצלמם בשעת לילה ברשות היחיד, בניגוד להוראות סעיף 2(1), 2(3), 2(10), 2(11) לחוק הגנת הפרטיות; דלאל צילם, ללא כל הצדקה, את התובעים 1 ו-2 בשליחות בלומנפלד כשהם משוחחים במכוניתם הפרטית בחשכת הלילה, בעניין פרטי, אישי ואינטימי ביניהם, וזאת ככל הנראה למטרות סחיטה; מאוחר יותר דלאל הגיע לביתה של תובעת 2 והציע לעשות סולחה, אחרת בלומנפלד יעשה שימוש בתמונות ויפרסם אותן.
התובעים ממשיכים וטוענים כי, מעשה זה של שליחת פקיד מקומי שהוא גם שוטר מתנדב, דלאל, לרגל אחר התובעים מהווה אף הפרה של חוק החוקרים הפרטיים ושירותי שמירה, התשל"ב-1972, שכן, דלאל אינו רשום כחוקר פרטי ולא היה מוסמך לבצע את פעולות החקירה מושא התביעה; שליחת פקח עירוני לפעולות עיקוב בלילה אינו מהווה חלק מעבודתו ומסמכויותיו של דלאל, ולא ניתן לייחס אותן לשגרת עבודתו, כפי שאף עולה מהסכם העבודה שלו; מדובר בניצול לרעה של התפקיד על ידי בלומנפלד באמצעות שליחת פקח עירוני לביצוע עבודות פרטיות לא חוקיות, אשר נועדו למטרות הפחדה ואיומים כלפי התובעים; פעילות זו של בלומנפלד מהווה הפרת חובה חקוקה של חוק העונשין, לרבות סעיף 280 לחוק, בדבר שימוש לרעה בכח המשרה, סעיף 277 לחוק העונשין בדבר לחץ עובד ציבורי, וסעיף 278 לחוק בדבר עובד ציבור שיש לו זיקה פרטית.
לטענת התובעים, מעשיהם של הנתבעים גרמו להם עוגמת נפש רבה, פגעו בפרטיותם ובבריאותם הנפשית והפיזית.
טענות הנתבעים
טענות התובעים שלפיה הנתבעים מתעמרים בהם חסרת כל בסיס; שכן, הנתבעים רק ניסו ומנסים גם היום לאכוף עליהם את החוק;
עוד נטען על ידי הנתבעים כי, סקר המדידה נערך על פי חוזר מנכ"ל משרד הפנים, שהוועד המקומי כפוף אליו כמו כל רשות מוניציפלית אחרת; הסקר נערך בכל בתי הישוב ולא באופן סלקטיבי; רוב התושבים לא הגישו השגה על המדידה שבוצעה בסקר ורוב ההשגות שהוגשו נדחו לגופן לאחר מדידות חוזרות.
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, הם מעולם לא הפרו את פרטיותם של התובעים 1 ו-2, ההיפך נכון; התובע 1 הוא זה שצילם את ביתו של בלומנפלד והעלה את הסרטון לאתר יו טיוב, תוך שהוא מסביר בקולו מה שמתיימר לתאר עבירות בנייה לכאורה, שבלומנפלד לא עבר; טענותיהם של התובעים בעניין זה מהווים "שטות מוחלטת שלא נועדו אלא להעצים תביעה שלא קיימת במציאות";
המקרה אותו מציינים התובעים אירע בלילה שבין 1 ל-2 בפברואר 2011, בעקבות דיווח של תושב הישוב לבלומנפלד על גבר ואשה שראה אותם תולים מודעות ומניחים עלונים על שמשות מכוניות ברחוב בישוב; מדובר בנוהג פסול שהיה נהוג בישוב בשעות החשיכה כאשר לוועד המקומי היה ענין רב לדעת מי מפיץ את המודעות, מלכלך את הישוב ומרבה מדנים בקרבו; התושב שהתקשר לא מסר במי מדובר; בעקבות כך בלומנפלד הורה מיד לדלאל, שמשמש פקח הישוב, לפנות למקום ולראות במה מדובר, ולתעד ולצלם את האירוע; מדובר בנוהג טיפול רגיל בתלונות מסוג זה שמקובל ברשויות אחרות, שבהם פקחים מתעדים עבירות שהם רואים;
דלאל, במסגרת תפקידו כפקח בישוב, אמון על אכיפת חוקי העזר בישוב ואלה נאכפים על ידו 24 שעות ביממה; ההוראה שניתנה ע"י בלומנפלד לדלאל לפקח על הסדר הציבורי בישוב בשעת הלילה אינה יוצאת דופן, לרבות ההוראה לצלם עבירות, ככל שתתרחשנה לנגד עיניו.
לטענת הנתבעים, הם לא עקבו אחרי התובעים; מעשה ההתחקות אחר תנועות התובעים 1 ו-2 לא באה אלא לאחר שהתקבלה תלונה מתושב הישוב; תיעוד המעשים לא נעשה לצרכי מעקב או סחיטה, אלא לצרכי מיצוי הדין עמם, והכל במסגרת תפקידם של דלאל ובלומנפלד כעובדי ציבור; בנסיבות אלה לא מתקיימת עוולת הפרת הפרטיות כמשמעותה בחוק הגנת הפרטיות.
דיון
טענתם של הנתבעים, שנתמכה בתצהירו של בלומנפלד, שלפיה הוועד פועל למיגור תופעה זו שגורמת גם ללכלוך, לא נסתרה; היא גם סבירה והגיונית; הפעולה שנקטו התובעים באמצעות דלאל לאתר את האנשים שתלו את המודעות היתה פעולה לגיטימית במסגרת ביצוע תפקידם; הפעולות שנעשו על ידי דלאל לא חרגו מתחום הסביר; הוא איתר את האנשים וצילם את תובעים 1 ו-2 שנראו בעיניו כחשודים בביצוע המעשה.
גרסתו של תובע 1, שלפיה הוא נהג לעשות צעדות לילה בישוב ובמקרה הוא נתקל בתובעת 2, אשר הסיעה אותו ברכבה, נראית תמוהה; אך גם אם נקבל אותה, אין בכך כדי לפגוע בסבירות פעולתם של הנתבעים לנוכח הדיווח שקיבלו מתושב המקום והחשדות שהתגלו בפני דלאל בדבר פעולתם של תובעים 1 ו-2 באישון לילה. בנסיבות אלה, הנתבעים פטורים מאחריות על פי חוק הגנת הפרטיות, וזאת לנוכח הוראת סעיף 18 (ד) לחוק, שלפיה תהא הגנה טובה אם הפגיעה נעשתה תוך ביצוע של עיסוקו של הפוגע כדין ובמהלך עבודתו הרגיל.
חלקו של תובע 3 בתביעה שכנגד
טענות התובעים
לטענתם, ביום 24/8/2010 נכנס בלומנפלד לביתו של תובע 3 והרס מחסן בתוך ביתו ללא צו הריסה וללא צו שיפוטי אחר; החומה גובלת בשטח פלשתיני ואינה בסמכותו, או אחריותו של הוועד המקומי; למרות זאת בלומנפלד, ללא כל התראה, פעל בשם הוועד ללא אישור חוקי, והרס את החומה פעמיים; לאחר ההריסה הושאר מסמך שנזרק בחניה ובו שרבוט בכתב על ידו של בלומנפלד, שבו נרשם כי ההריסה נעשתה על פי הדין; בעקבות כך הוציא תובע 3 צו הרחקה נגד בלומפלד על פי החוק למניעת הטרדה מאיימת;
לטענת תובע 3 (להלן:"התובע"), החומה הוקמה על מנת לחצוץ בין חצר ביתו לבין ערימת הזבל שהקים בלומנפלד מול ביתו; הריסת הגדר חשפה את ילדיו הקטינים לנגישות לאותה ערימת פסולת שמהווה מפגע אקולוגי; בלומנפלד יצר מפגע תברואתי ומסוכן מול ביתו והורה למשאיות להשליך פסולת בניין במרחק של 20 מ' או פחות מביתו; בכך פגע בערכו של הבית ויצר סכנה תברואתית לבני משפחתו; התובע צירף חוות דעת מטעמו שלפיה נגרמה ירידת ערך לביתו בסך 80,000 ₪ עקב הפסולת.
התובע ממשיך וטוען כי, פעולותיהם של הנתבעים כלפיו מהוות תקיפה בהתאם לסעיף 23 לפקודת הנזיקין; בנוסף לכך , הם הסיגו גבול במקרקעין שלו - עת נכנסו שלא כדין וללא הסמכה לחצרו; והסיגו גבול במיטלטלין - עת הרסו את הגדר ללא צו הריסה, באופן שחשף את ילדיו הקטינים ואת באי-הבית לסכנות הטמונות בפסולת.
עוד נטען על ידי התובע כי, אדם סביר ונבון לא היה עושה את אותם מעשים שביצעו הנתבעים, ולפיכך מעשיהם מקימים אחריות בעוולת רשלנות בהתאם לסעיף 35 לפקודת הנזיקין. בנוסף לכך, הריסת הגדר מהווה גזל על פי סעיף 52 לפקודת הנזיקין; כמו כן, הנתבעים עוולו כלפיו בעוולת הפרת חובה חקוקה של סעיף 280 לחוק העונשין בדבר שימוש לרעה בכח המשרה, כניסה בכח לפי סעיף 189 לחוק העונשין, איומים לפי סעיף 192 לחוק העונשין, ולחץ מצד עובד ציבור לפי סעיף 287 לחוק העונשין.
התובע מבקש לחייב את הנתבעים לפצותו בגין הנזק הממוני שנגרם לו כתוצאה מהריסת הגדר פעמיים, וכן בגין ירידת ערך שנגרמה לביתו עקב הפסולת שהושלכה בסמוך לו, ובגין נזק לא ממוני.
טענות הנתבעים
בעקבות הריסת הבנייה הבלתי-חוקית, הגיש התובע בקשה למניעת הטרדה מאיימת בבית המשפט השלום בפתח תקווה נגד בלומנפלד; ניתן צו במעמד צד אחד; בעקבות דיון שהתקיים במעמד הצדדים הוסכם על פי הצעת בית המשפט, כי יוצא נגד בלומנפלד צו הרחקה מהתובע לשבוע ימים, וזאת כנגד התחייבות התובע להקפיא את הבנייה בשטח. ואולם, התובע שב ובנה את אותה בנייה פעם נוספת;
ביום 14/2/2012 ביצע התובע פלישה נוספת לשטח ציבורי, תוך שהוא מנסה לספח לביתו שטח בהיקף של עשרות מטרים מעבר לשטח שכבר סיפח לעצמו בעבר; עם קבלת הדיווח על הבנייה הבלתי חוקית שהתקבל משכניו של התובע, פנה בלומנפלד למשטרה וביקש כי יתלוו אליו לביתו של התובע; בהגיעו לשם איים עליו התובע; בעקבות כך נעצר התובע והובא בפני שופט; לאחר מכן אף הוגש נגדו כתב אישום בגין איומים.
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, ביתו של התובע נמצא בישוב "שערי תקווה", והפלישה שלו נעשתה גם בשטחי הישוב ולא בשטחי הרשות הפלשתינית, כטענתו.
עוד נטען על ידי הנתבעים כי, אין מקום לפצות את התובע בגין בנייה בלתי-חוקית אשר נהרסה; התובע הוזהר מספר פעמים טרם שבוצעה ההריסה, בכתב ובעל פה; הן בשנת 2008 מיד לאחר שפלש, ושנתיים לאחר מכן בשנת 2010, כאשר לא ציית להתראות קודמות.
הנתבעים ממשיכים וטוענים כי, התובע הוא עבריין בנייה סדרתי שפלש לשטח ציבורי מחוץ לחצר ביתו בהיקף של עשרות מטרים, ובנה בו בנייה בלתי חוקית שחלקה נעשתה על תשתיות ציבוריות; לצורך הריסת הבניה הבלתי-חוקית בביתו של התובע לא היה צורך בצו הריסה, אלא ניתן היה לבצע את ההריסה על פי חוק העזר, אשר מסמיך את הוועד המקומי להרוס בניה בלתי חוקית שפוגעת בתשתיות ציבוריות, וכך פעל בלומנפלד לאחר שקיבל חוות דעת משפטית בעניין זה.
דיון
מחומר הראיות עולה כי אין למעשה מחלוקת שנעשתה בביתו של התובע בניה בלתי חוקית; הוא הורשע בגין כך בשנת 2008, ולמרות זאת לא ביצע את מה שהוטל עליו במסגרת גזר הדין (נספח י"ב לסיכומי הנתבעים); גם הבנייה הנוספת של המחסן והגדר שבוצעה בשנת 2010 נעשתה שלא כדין, כפי שעולה מתצהירו של בלומנפלד; התובע לא טען אחרת.
על פי תצהירו של בלומנפלד, הבנייה אף בוצעה תוך פלישה לשטח ציבורי; התובע לא הוכיח כי הבנייה נעשתה בשטח פלשתיני, שכן מהתמונות עולה כי הבנייה נמצאת מעבר לגדר בצד של הישוב. זאת ועוד, אין בטענה זו של התובע כדי להצדיק בנייה בלתי-חוקית ללא היתר בנייה.
סבורני כי הוועד המקומי היה רשאי להרוס ולהסיר את הבנייה הבלתי-חוקית שבוצעה בשטח ציבורי, מכח סמכותו על פי חוק העזר, במיוחד משום שמדובר היה בפלישה טרייה.
התובע לא הוכיח מעבר למאזן ההסתברות כי הפסולת המונחת בסמוך לביתו הונחה על ידי הוועד המקומי; עיון בתמונות שהוגשו על ידי הצדדים מעלה כי מדובר בעיקר בסלעים ובפסולת בנייה; סביר להניח כי חלק מפסולת בנייה זו היא תוצאה של הריסת הבנייה הבלתי-חוקית של התובע; לא הובאה כל ראיה על קיומה של פסולת רעילה והדבר אף לא נטען בחוות הדעת שהוגשה מטעם התובע.
בכל מקרה, עד היום אין היתר בנייה לביתו של התובע (ראו עמ' 6, סע' 6 לשמאות שמטעם התובע), ולפיכך השימוש שנעשה בו אינו חוקי, וההערכה שנעשתה על ידי השמאי אינה נכונה ואינה רלבנטית.
הערה אחרונה לפני חיתום
מנגד ניכר גם כי מר בלומנפלד אינו יושב בחיבוק ידיים, אלא מחזיר "מלחמה" על מנת לפגוע בנתבעים ולהרתיע אותם מלפגוע בו.
ואולם, לדעתי, חרף קיומו של ממד אישי זה, אין בו כשלעצמו כדי להכריע את הדין; אין בו כדי להטיל אחריות על הצדדים בגין פרסום לשון הרע, מקום שהפרסומים שלהם נעשו במסגרת הלגיטימית של שיח פוליטי ציבורי, בסבירות ובמידתיות; ואין בו כדי להטיל אחריות על התובעים ועל מר בלומנפלד בפרט (הנתבעים שכנגד), מקום שפעולותיהם אף הן נעשו במסגרת החוק, בסבירות ובמידתיות; אין בממד אישי זה כדי להרפות את ידי הוועד מהטיפול בתופעת תליית מודעות בצורה לא חוקית, ואין בו כדי להכשיר את בנייתו הבלתי-חוקית של התובע 3 ולהטיל אחריות על הנתבעים בגין הריסתה של בנייה בלתי חוקית זו.
סוף דבר
ניתן היום, כ"ז תמוז תשע"ה, 14 יולי 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
21/12/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה על קבלת ייצוג בתיק ובקשה להארכת מועד להגשת כתב ההגנה 21/12/11 | אורי פוני | לא זמין |
09/07/2013 | החלטה מתאריך 09/07/13 שניתנה ע"י עבאס עאסי | עבאס עאסי | צפייה |
18/11/2014 | החלטה שניתנה ע"י עבאס עאסי | עבאס עאסי | צפייה |
14/07/2015 | פסק דין שניתנה ע"י עבאס עאסי | עבאס עאסי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | הוועד המקומי שערי תקווה | רויטל בן סימון |
תובע 2 | גדעון עידן | רויטל בן סימון |
תובע 3 | דר' אבי יעקובוביץ | רויטל בן סימון |
תובע 4 | יוסף שומכר | רויטל בן סימון |
תובע 5 | ראובן טלמן | רויטל בן סימון |
תובע 6 | פני שוורץ | רויטל בן סימון |
נתבע 1 | אבשלום פלד | רון לוינטל |
נתבע 2 | דרור כהן | רון לוינטל |
נתבע 3 | יוסף אחונוב | רון לוינטל |
נתבע 4 | רחל בונפיל | רון לוינטל |
תובע שכנגד 1 | אבשלום פלד | רון לוינטל |
נתבע שכנגד 1 | דניאל סינגר | רויטל בן סימון |
נתבע שכנגד 2 | דני סיון | רויטל בן סימון |
נתבע שכנגד 3 | אסתר דעוס | רויטל בן סימון |
נתבע שכנגד 4 | חיים בלומנפלד | רויטל בן סימון |
נתבע שכנגד 5 | ראובן טלמן | רויטל בן סימון |