02 אוגוסט 2017
לפני:
כב' השופטת אופירה דגן-טוכמכר
נ.צ. (מעסיקים) מר אבינועם בן יצחק
התובע: | משה עובדיה ע"י ב"כ: עו"ד א. ספינרד |
- | |
הנתבעים: | 1. התעשייה האווירית לישראל בע"מ 2. שי שלם 3. איקה עמית פרי 4. סיוון שחר ע"י ב"כ: עו"ד א. ברנזון |
החלטה
דיון והכרעה:
סעיף 3 לחוזה העבודה המיוחד קובע כי הסכם זה בלבד מסדיר את היחסים בין הצדדים וכי לא יחולו על הצדדים ההסכם הקיבוצי המיוחד שנחתם בין הנתבעת ובין ההסתדרות הכללית של העובדים בא"י שמספרו 0298/1979 (להלן: "הסכם קיבוצי מיוחד 79").
בפרק "ההערות" צוין בטופס הערכה כי:
"היו בשנה האחרונה מספר אירועים של בעיית שיתוף פעולה עם ממונים. ניתנה לעובד הערה וכעת מסתמן תחילת תהליך שיפור".
אין חולק כי בעקבות כך, סירב התובע לחתום על הארכת חוזה העבודה כפי שהוצע לו.
"איקה שלום
לידיעתך פניתי לצפריר ויסמן לחפש לי משרה אחרת במפעל טילים.
החלטתי כי טוב יהיה לי באם אפסיק לעבוד עם מר שי שלם ראש המנהל אשר איתו עבדתי ב-4 שנים האחרונות.
החלטה זו התקבלה בעקבות חשיפתו בפני את הערכתו אליי כפי שהתבטאה בטופס משוב להארכת חוזה.
אני חייב לציין כי הוכיתי בתדהמה לקרוא את הערכתו. ועל כן מיד החלטתי והודעתי לו כי "אינני רוצה לעבוד במחיצת אדם המעריך אותי כך", "וכי אני מתפלא שהוא מוכן להמשיך לעבוד עם אדם שהוא חושב עליו כך", שהרי מבחינתו היה ברור כי אני ממשיך לעבוד עבורו, לא אסכים כי אף אחד יכפיש את שמי מקצועית.
ראשית רוצה אני להזכירך כי הנני עובד בתע"א כבר 13 שנים ואין בכוונתי לעזוב, זהו המקום בו אני מרוצה ומפרנס משפחתי בכבוד.
אני במצב פגוע ביותר, לאחר 4 שנים בהם עבדתי בכל מרצי עבור אדם זה ונפל בחלקי להיות בורג חשוב ומרכזי בהבאת פרויקט בסדר גודל חשוב כמו בלוק.
לכן חוות דעת זו הנה מבחינתי תקיעת סכין בגבי מסיבה כלשהיא, שכן ברור היה לו, חד משמעית, כי הוא מעוניין שאמשיך לעבוד איתו.
אני מבין כי עומדת בפניכם הערכה של "ראש מנהל", אך הנני בטוח כי לא תמצאי שותפים לדעה זו ברחבי המפעל והחטיבה בכל הרמות.
כאדם שריכז את הפרויקט ובא במגע ממנהלי הייצור דרך מהנדסי טכנולוגיה ועד מנהל החטיבה לאורך כל הדרך ושהחומר שהכנתי וערכתי הגיע למנכ"ל וללקוחות.
תמיד זכיתי להערכה אישית ומקצועית מכולם גם כשנדרשתי לתהליכים של מו"מ קשה מולם ביצעתי זאת מבלי לאבד מהערכתם אלי.
אף יעידו מספר אנשים על חוות הדעת והערכתו החיובית שהוא שי שלם, בכבודו ובעצמו, תמיד אמר עלי, בשל כך למרות זמנים קשים שעברתי בעבודה תחתיו בחרתי להמשיך ולהישאר כי הרגשתי שמעבר ליחסו הקשה אלי יש לו הערכה אישית מקצועית אלי.
הבנתי כי סביר כי בעבודה אינטנסיבית מעין זו יום, יום, שעה, שעה, במשך שנים, תחת לחץ ודוחק זמן מול מנהלי יכולים להתגלע בעיות.
לצערי, מסיבה כלשהי, מנהלי מזה 4 שנים בחר להעריך אותי בצורה משפילה ועוד לומר לי כי אם לא אחתום על המשך החוזה בפניו ידאג לפיטורי.
אין לי ולו דבר אחד נגד שי שלם, תמיד אזכור את העבודה המאתגרת שהביאה תגמול בדמות הזמנה חשובה למבת, אני רק רוצה כי כל אחד מאיתנו ימשיך בדרכו, מבלי שישתמש בכוח מעמדו ותפקידו לפגוע בי.
אשמח באם כדרככם תנסו לרדת לעומק העניין לפני שתקבלו החלטות גורליות לגבי שישפיעו עליי ועל בני משפחתי, אשמח להיות שותף לכל תהליך בירור בנושא.
קשה לתאר את תחושתי הקשה, הציעו לי כולם להמשיך ולשתוק לצערי זה בנפשי ואינני רואה בהערכה זו כמשקפת אותי ולכן לא אסכים כי תונח בתיקי ללא תגובתי וללא בירור.
כפי שציינתי בראשית דברי פניתי לצפריר שכרגע מחפש לי מקום בו אוכל לתרום מיכולותיי, מקווה לתמיכתכם בנושא, כי בפרנסת משפחתי מדובר".
"הנדון: "הזמנה לישיבת שימוע"
1.החברה שוקלת לסיים העסקתך במפעל מבת-טילים, ומבקשת לערוך ישיבת שימוע לפני קבלת החלטה בעניין זה.
2.השימוע נובע מהנימוקים הבאים:
א.איכות ותפוקת עבודה לא משביעה רצון.
ב.אי קבלת מרות.
ג.יחסי אנוש בעייתיים.
3.בישיבת השימוע תינתן לך הזדמנות להשמיע את טענותיך.
4.באפשרותך להופיע לישיבה זו כשהינך מיוצג ע"י עורך דין, אם רצונך בכך.
5.הנך מוזמן איפוא לישיבת השימוע שתתקיים ביום 6/1.11 בשעה 11:00 במשרדו של שלמה חסקלוביץ, בהשתתפות נציגי החברה".
"1.החברה שוקלת להפסיק את עבודתך ולהביאה לידי סיום, ומבקשת לערוך ישיבת שימוע לפני קבלת החלטתה בעניין זה.
2.הממונים עליך חיוו דעתם על חוסר שביעות הרצון מתפקודך ועל פגמים בהתנהלותך ובמקצועיותך.
3.התנהלותך זו הינה לאורך תקופה ארוכה. כך, ביום 30.12.2010 זומנת לישיבת שימוע בגין איכות ותפוקת עבודה לא משביעות רצון; אי קבלת מרות; יחסי אנוש בעיתיים. ביום 13.1.2011 התקיימה ישיבת השימוע.
בישיבת השימוע העלית בין היתר טענות כנגד הממונה שי שלם.
4.החברה החליטה לבחון את המשך העסקתך פרק זמן נוסף ובכפיפות לממונה אחר. בחודש 5/2012 הובהר לך בשיחה עם הממונה ישראל צור כי התנהלותך לקויה וכי עליך לשפר את תפקודך. השגת על חוות דעת הממונה וביקשת שימצא לך תפקיד בנושא שיווק, תחום בו עסקת בעבר.
5.ביום 23.10.2012 התקיימה שיחה בינך לבין הח"מ בנוכחות נציג ועד, בשיחה השגת על הטענות כלפי תפקודך. עוד ציינת כי ישנן הצעות עבודה רלוונטיות עבורך בחברה. ביום 11.12.2012 התקיימה שיחה נוספת בדבר קידום הליך שיבוצך בעבודה. ניסיונות החברה לשבצך במקומות אחרים, לא צלחו.
6.לאור האמור לעיל, הינך מוזמן לישיבת שימוע מהנימוקים הבאים: חוסר שביעות רצון מתמשך מצד ממונים; תועלת מועטה לחברה מזה תקופה ארוכה.
7.בישיבת השימוע תינתן לך הזדמנות להשמיע את טענותיך במלואן ו/או להעלותן על הכתב. באפשרותך להופיע לישיבה זו כשהינך מיוצג ע"י עורך דין, בהודעה של שלושה ימי עבודה מראש ובכתב.
8.הינך מוזמן אפוא לישיבת השימוע שתתקיים ביום רביעי, תאריך 04.04.13 בשעה 11:00 במשרדו של אמיר אהרוני".
דיון והכרעה:
נסיבות סיום עבודתו של התובע- האם מדובר בפיטורים שלא כדין:
לטענתו, הנתבעים דאגו במזיד לטרפד כל אפשרות לניודו בתוך מפעלי הנתבעת, ובכך גרמו לצורך בפיטורים במקום ניודו. לטענתו, השימוע לא היה אלא טקס ריק וההחלטה לפטרו התקבלה עוד טרם השימוע. לטענתו בשימוע לא נודע לו על הסיבה האמיתית לפיטוריו, אלא שהשימוע התמקד בטענות מופרכות על בסיס הערכותיו של מר שלם, כאשר האחרון כלל לא טרח להגיע לשימוע ולכן היעדר נוכחות של המנהלים בפועל הוא פגם היורד לשורשו של עניין.
לטענתו, הנתבעים 2 עד 4 חבים בגין הפיטורים בשל גרם הפרת חוזה והפרת חובה חקוקה: לטענתו מר שלם (הנתבע 2) גרם ישירות לפיטוריו ללא כל צידוק, כדי לנקום בו כאמור על תלונותיו כנגדו בדבר התנהגותו הבלתי מרוסנת. פעולות אלה מהוות הפרת חובה חקוקה בתור מנהל, שלא היה אמור לפגוע בתובע בשל תלונותיו על אי סדרים, בהתאם לחוק הגנה על עובדים.
לטענתו גב' פרי וגב' קלמנוביץ (הנתבעות 3 ו-4) גרמו בזדון וללא צידוק לפיטוריו, בכך שגרמו לכך שלא מצא כל מנהל חלופי במפעל טילים שיהיה מוכן להעסיקו ובכך סיכלו את העברתו וגרמו לפיטוריו. כמו כן, הן גרמו לכך (ביודעין או ברשלנות רבתית) שהתיק האישי שלו יהיה חסר ולא הופיעו בו רבות מההמלצות והמסמכים החיוביים אודות עבודתו, ופעולות אלה מהוות הפרת חובה חקוקה באשר לשמירת מסמכי העובד.
לטענתם, אין כל בסיס לטענה כי הנתבעים טרפדו את ניוד התובע, אלא ההיפך הוא הנכון- הנתבעת ניסתה לסייע לתובע ואף אושר כי מפעל טילים יממן את עלות תקופת עבודתו הראשונה במפעל אחר, ככל שימצא כזה.
לטענתם, לתובע נערך הליך שימוע תקין וכדין ואין כל בסיס לטענות כנגדו. באשר להיעדרו של מר שלם מהשימוע, הוסבר לתובע כי מדובר בהליך מינהלי ולא שיפוטי ואין מקום לקיים בו חקירות ולשמוע עדים. עם זאת, לטענתם, הנתבעת ביצעה בדיקה מנהלתית של טענותיו של התובע, לרבות כלפי מר שלם.
לטענתם, אין כל בסיס לטענות המופרכות בדבר גרם הפרת חוזה והפרת חובה חקוקה של נתבעים 2 עד 4, אשר הינם עובדי הנתבעת ופעלו כדין במסגרת תפקידם.
במסגרת הפררוגטיבה הניהולית של המעביד, רשאי המעביד לפטר עובדים או להעבירם מתפקידם, כל עוד נעשה הדבר כדין וכאשר שיקולי המעביד ממלאים אחר אמות המידה של סבירות ומידתיות, בהתחשב בנסיבות המיוחדות של כל עניין (ע"ע (ארצי) 674/05 אהרון ויזנר נ' מדינת ישראל רשות השידור, מיום 28.3.07 להלן: "עניין ויזנר"; ע"ע (ארצי) 277/07 דוד בוחניק נ' חברת נמל אשדוד בע"מ, מיום 4.2.08).
כמו כן בפרק "ההערות" צוין בטופס הערכה כי:
"היו בשנה האחרונה מספר אירועים של בעיית שיתוף פעולה עם ממונים. ניתנה לעובד הערה וכעת מסתמן תחילת תהליך שיפור".
"לקראת סוף שנת 2010, במסגרת הליך הארכת תוקפו של חוזה העבודה המיוחד לפיו הועסק התובע, הוזמן התובע לשיחה עימי, בה הסברתי לו שחוות הדעת שלי עליו הייתה נמוכה ואבאר.
התנהגותו של התובע בדיונים ובמגעים בין חברי הצוות הייתה בלתי מקובלת.
התובע נהג להציג בדיונים, כולל בדיונים שהתקיימו בפורומים רחבים, דרכי פעולה שלא תואמו אתי. עד כאן, הייתי מוכן לסבול התנהגות זו, כיוון שסברתי שיש מקום לשמוע את דעתו של עובד מקצועי, גם אם היא אינה נוחה ולא תואמה מראש, שמא ניתן ללמוד ממנה.
עם זאת, גם אם לתובע הייתה דעה אחרת וניתנה לו אפשרות להביע אותה, בסובלנות, בסופו של דבר התובע לא היה שייך לדרג מקבלי ההחלטות ולעיתים רבות (ברובם ככולם של המקרים), משלא התקבלה דעתו השונה של התובע, כיוון שמקבלי ההחלטות סברו אחרת, התובע, שהיה אמור לקבל את המבנה ההיררכי של המפעל ואת מקומו בו, סירב לקבל זאת והמשיך והתעקש על דעתו, גם כשנאמר לו במפורש כשהיא אינה מקובלת. לעיתים, כאשר לא התקבלה דעתו, התובע היה משים עצמו נעלב ויוצא את חדר הדיונים באופן הפגנתי, שלא לומר ילדותי. הדיונים במקרים אלה הפכו לזירת התגוששות ולא היו ענייניים והתובע גרם בהתעקשותו ובוויכוחיו לאווירת נכאים ולבזבוז זמנם של המשתתפים האחרים, בכירים וזוטרים כאחד.
כתוצאה מכך, נתבקשתי מספר פעמים על ידי מנהל המפעל ואף על ידי מנהל החטיבה (שהמפעל הינו אחד ממפעליה), לא להביא עמי את התובע לדיונים.
אם לא די בכך, גם כאשר הייתה מתקבלת החלטה השונה מהדעה שהתובע הציג, במספר מקרים התובע לא היה מבצע בפועל החלטה זו.
זכור לי מקרה קיצוני שהיה מעין קו פרשת מים, שבדיון בפורום מנהלים, התובע התווכח איתי ולא היה מוכן לקבל את דעתי ולכן רצה לעזוב את הדיון באמצעו. אמרתי לו באותו מעמד שאם הוא יעזוב את הדיון אין מקום שישוב אליו. התובע, למרות ששמע את דבריי הברורים, יצא מהדיון".
גם התובע ציין בתצהירו את אירוע זה, על פי גרסתו השונה:
"...תוך כדי דיון בנוכחות אנשים הוא השפיל אותי שוב ואז קמתי ללכת, מר שלם איים עלי שאם אצא, הוא ידאג שלא אעבוד בתע"א. השבתי לו שאין לי כוונה לעבוד איתו יותר".
"..התובע נהג להציג בדיונים דרכי פעולה שונות וכשמר שלם היה נותן לו הנחייה אחרת ולא היה מקבל את דעתו היה התובע משים עצמו נעלב ולעיתים, כאמור לעיל, אף יצא מהדיון".
וראו לעניין זה גם עדותו- עמ' 16 לפרוטוקול.
"מיד החלטתי והודעתי לו כי "אינני רוצה לעבוד במחיצת אדם המעריך אותי כך", וכן "וכי אני מתפלא שהוא מוכן להמשיך לעבוד עם אדם שהוא חושב עליו כך".
יש להדגיש כי גם בפנייתו זו של התובע אל גב' פרי (לאחר חשיפת טופס הערכת עובד), הדגיש התובע כי אין לו טענה קונקרטית כלפי יחסו אליו במהלך העבודה:
"..למרות זמנים קשים שעברתי בעבודה תחתיו בחרתי להמשיך ולהישאר כי הרגשתי, שמעבר ליחסו הקשה אלי יש לו הערכה אישית מקצועית אלי.
הבנתי כי סביר כי בעבודה אינטנסיבית מעין זו יום, יום, שעה, שעה, במשך שנים, תחת לחץ ודוחק זמן מול מנהלי יכולים להתגלע בעיות.
...
אין לי ולו דבר אחד נגד שי שלם. תמיד אזכור את העבודה המאתגרת שהביאה תגמול בדמות הזמנה חשובה למבת..".
עם זאת, בטופס כתב מר שלם בעצמו כי מסתמן כעת תהליך של שיפור.
למרבה החומרה, בתצהירו של מר שלם אין כל אזכור לעובדה שבמעמד זה המליץ למעשה על הארכת תקופת חוזה עבודתו של התובע.
יצוין כי גם בכתב ההגנה אין כל אזכור לעובדה זו, וכל שצוין הוא כי התובע סירב לחתום על מסמך הארכת חוזה העבודה שלו (סע' 13 לכתב ההגנה; ראו גם סע' 10 לתצהירה של גב' פרי המתעלם לחלוטין מהמלצתו של מר שלם להאריך את החוזה).
"אני חייב לציין כי הוכיתי בתדהמה לקרוא את הערכתו. ועל כן מיד החלטתי והודעתי לו כי "אינני רוצה לעבוד במחיצת אדם המעריך אותי כך", וכי "כי אני מתפלא שהוא מוכן להמשיך לעבוד עם אדם שהוא חושב עליו כך", שהרי מבחינתו היה ברור כי אני ממשיך לעבוד עבורו, לא אסכים כי אף אחד יכפיש את שמי מקצועית.
...
לכן חוות זו הנה מבחינתי תקיעת סכין בגבי מסיבה כלשהי, שכן ברור היה לו, חד משמעית, כי הוא מעוניין שאמשיך לעבוד איתו".
"ש. האם אי פעם המלצת על פיטורים של עובד כמו בנספח א'?
ת. מעולם לא היה לי אדם שסירב לחתום על חוזה הארכת העבודה שלו ופעם כשהוא לא חותם אז האפשרויות בתהליך הזה מאוד מוגבלות וניסיתי וכתבתי במלל חופשי שלי דברים כדי שלא יפטרו מיידית.
ש. אתה מנהל בכיר בתע"א, אין לך כל סמכות ונושא של הארכת חוזה זה כ"א, הם הביאו לך את החוזה ואם הוא מסרב לא אתה מסיק את המסקנות, למה אי חתימה על הסכם זה תרוץ לכתוב פיטורים?
ת. זה טופס של משאבי אנוש שמגיע מוכן ויש פה רק שתי אפשרויות אם החוזה יוארך או לא. אם הוא היה חותם אז החוזה היה מוארך, כתוב פה"אבקש להוציא מכתב פיטורים" זה המלל שמגיע אלי ואני צריך לחתום עליו. ניסיתי לתת במילים שלי חופשיות".
עיון פשוט בטופס מלמד כי קיימות שתי רובריקות נוספות של "רצ"ב חוזה חתום" ו-"העובד סירב לחתום על החוזה". קרי מר שלם יכול היה לציין על גבי כי הודיע לתובע כי חוזה עבודתו "יוארך", ושהעובד "סירב לחתום על החוזה".
עם זאת, מר שלם לא פעל כך וציין כי כביכול הודיע לתובע בשיחה כי החוזה לא יוארך ובכך למעשה המליץ על פיטוריו. זאת מבלי שהתובע בכלל מודע להמלצה זאת שכן כאמור באותה שיחה הודע לתובע כי חוזה עבודתו יוארך.
אנו מוצאים פגם של ממש בהתנהלות זו. גם אם היינו מקבלים את גרסתו לפיה כביכול לא הייתה לו ברירה אלא להמליץ על פיטוריו, הרי שהיה עליו לוודא שהתובע יהיה מודע לכך כי בכוונתו להמליץ על פיטוריו לאור הסירוב לחתום על החוזה, דבר שאין חולק כי לא נעשה.
ההמלצה הראשונית של מר שלם הייתה להאריך את תקופת העסקתו של התובע, ובעקבות טופס הערכת עובד שהוצג בפני התובע באותו מעמד, פנה התובע לגב' פרי בסיוע לעזור לו לעבור לתפקיד אחר במפעל טילים. לא ברור כיצד 4 ימים לאחר פנייתו זו קיבל לפתע התובע זימון לשימוע בדבר סיום העסקתו המידי במפעל טילים. כאמור אין לקבל את טענת מר שלם כי לא הייתה לו ברירה כביכול בעקבות סירוב התובע לחתום על טופס הארכת החוזה.
מדובר בפעולה קיצונית של הנתבעת ללא כל הצדק סביר, לאור המלצתו הראשונית של מר שלם ולאור בקשתו של התובע לאתר עבורו תפקיד חלופי. לא ברור מדוע לאחר פנייתו זו של התובע, נבחרה דווקא החלופה של פיטורים מבין שלל אפשרויות אחרות (כמו סיוע לתובע במציאת תפקיד אחר במפעל טילים או מפעלים אחרים).
יצוין כי המלצה זו על פיטוריו תמוהה על אחת כמה וכמה, לאור עדותו של מר שלם כי בשלב זה תפקידו של התובע, שהיה קשור בעיקר לשלב התכנוני של הפרויקט, למעשה הסתיים באותה תקופה (סע' 20 לתצהירו; ראו גם עדותו כי בכישורים הקודמים שלו לא היה כבר צורך- עמ' 25 לפרוטוקול; ראו גם המשך עדותו כי המומחיות של התובע כבר לא הייתה רלוונטית- עמ' 29 לפרוטוקול). לכן עובדה זו, בצירוף העובדה שהתובע פנה בעצמו בדרישה לעבור לתפקיד אחר, מעלה תמיהות לגבי הפעולה בה נקטה הנתבעת בזימונו לשימוע לפני פיטורים. לא ברור מדוע לא נעשה בשלב זה ניסיון לשבצו בתפקיד אחר, בהתאם לכישוריו ובהתאם לרצונו.
"או לפחות לקצר את תקופת הארכתו כדי שיבחן במקום אחר".
כמו כן, בפרק ההערות ציין כדלקמן:
"לעובד היו מספר בעיות משמעת חוזרות אשר נשנו למרות שקיבל הערות. כעת נעשה ניסיון נוסף להעסיקו בכפיפות לישראל צור, השינוי עדיין לא מספיק מורגש. ממליץ לשקול המשך העסקתו במפעל ובחברה בכלל".
עינינו הרואות כי הכפפתו של התובע תחת מר צור, נעשתה עוד בטרם השיחה בין התובע ומר שלם בעניין הארכת תקופת חוזה עבודתו. ראו לעניין זה הדברים שכתב התובע במכתב שהמציא למר בכר (במסגרת הליך השימוע בעניינו), שבו התייחסות מפורטת לגבי השתלשלות האירועים (נספח כ"ו לכתב ההגנה), כי לאחר התקריות בינו לבין מר שלם, סוכם כי יעבוד תחת מר צור וממועד זה העניינים נרגעו (סע' 13 למסמך). עוד צוין שם (סע' 14) כי הופתע לאחר מספר חודשים לקבל את הזימון לשיחה עם מר שלם, לאור הכפפתו כאמור של מר צור כממונה הישיר שלו. בעניין זה ראה גם פרוטוקול השימוע.
"בנוסף, כדי לשפר את סיכויי שיבוצו והתאמתו של התובע, נענתה החברה, במהלך לא שגרתי, לבקשתו של התובע לעבוד בכפיפות למר ישראל צור, מנהל מוערך, הידוע ביחסי האנוש המעולים שלו ובסבלנותו הרבה, במקום לעבוד בכפיפות ישירה למר שי שלם".
נדגיש, עיון בפרוטוקול השימוע, מיום 13.1.11, מלמד כי גב' פרי שאלה את התובע שאלות לגבי עבודתו לאחר השינוי במסגרתו עבד לעבוד תחת מר צור (עמ' 2 לפרוטוקול השימוע מיום 13.1.11). כך שלא ברורה לנו הגרסה שהופיעה בתצהירה ובעדותה כאילו זאת נעשה לאחר השימוע (סע' 13 לתצהירה; עדותה-עמ' 32 לפרוטוקול).
עדותו של מר שלם בעניין זה לא היתה משכנעת (עמ' 25 לפרוטוקול):
"ש. למה ישבת איתו על החוו"ד הזאת כאשר למעשה אם זה היה ב-30.11.10 הוא היה כפוף למר צור?
ת. עוד לא. עדיין לא. אני בטוח.
ש. מתי הוא עבר להיות כפוף לצור?
ת. בתחילת 11, לאחר שנעשה לו שימוע מקוצר בהשתתפותי, אז סוכם בסוף שהוא יקבל עוד תקופת ניסיון ואז סיכמנו ודיברנו עם ישראל שהוא יקבל את התובע וינסה למצוא לו עבודה הולמת ושיוכל לנסות להשתלב בעבודה למרות שינוי הפזה של הפרויקט".
ובהמשך עדותו טען כאילו מדובר בהחלטה של משאבי אנוש שהוא הסכים לה (עמ' 28 לפרוטוקול).
יצוין כי עולה מהראיות כי מר שלם לא טרח אפילו להראות למר צור (כאמור מי שהיה הממונה הישיר של התובע באותו מועד) את המלצתו בנספח חידוש חוזה העסקה בדבר פיטוריו של התובע- ראו לעניין זה עדות צור כי ראה בפעם הראשונה טופס זה בתצהיר התובע (!) (עמ' 20 לפרוטוקול):
"ש.מתי ראית לראשונה את ההמלצה של מר שלם על פיטורים (מציג נספח א' לתצהיר של מר שלם)?
ת. את המסמך הזה ראיתי בתצהיר של התובע. אז ראיתי אותו פעם ראשונה, לא ראיתי לפני כן. לשאלתך- בסוף 2010 לא ראיתי את המסמך הזה".
במכתב הזימון לשימוע צוין כי הנתבעת שוקלת לסיים את העסקתו במפעל טילים, והשימוע נובע מהנימוקים הבאים:
א.איכות ותפוקות עבודה לא משביעות רצון.
ב.אי קבלת מרות.
ג.יחסי אנוש בעיתיים.
"תהליך השימוע היה חד צדדי..ניסיתי להנמיך את האש, אך עורכת השימוע איקה חד משמעית נקטה עמדה לטובת שי ותוך שהיא לא מנסה כלל להבין את הסיפור מנעה כל שיח ואף הבוס נמנע מלומר דבר ולהסביר ולנמק את התלונה שנראה על פניו נקמנית ביותר, לאחר שהחלטתי כי אני לא אעבוד תחתיו, כך שלא שמעתי את התייחסותו לנושא..".
ראו גם התייחסותו של התובע לשימוע הנ"ל, בשימוע המאוחר שבוצע בטרם סיום עבודתו, שם ציין כי גב' פרי הורתה למר שלם לא לדבר בשימוע- נספח כ"ד לכתב ההגנה):
"משה (התובע- א"ד): בשימוע אני מדבר, ואני נשאר (13/1/2011) שי ישב ליד, לא דיבר, לא אמר כלום. ללא שום התייחסות קיבלתי פקודה לשפוך את דבריי. כששאלתי את שי ממתי אתה לא מרוצה ממני, שי הניד בראשו, כי מאז הזמן..ואז איקה..
עו"ד אורלי טל חכם (משאבי אנוש): אני מכירה את איקה וזה לא נשמע לי ..פוקדת..
משה: מבחינתה אני צריך להגיד את דבריי והם ישארו ויחליטו, וששאלתי את שי שאלה, איקה אמרה לי לא לשאול שאלות..".
"לטענת שי מהווה נזק מורלי ויש להוציא אותו במיידי"
דברים אלה כלל לא הובאו בפני התובע, גם בשימוע שנערך לו בשנת 2011.
כפי שניתן לראות בתוצאות ישיבת השימוע- הנתבעת אכן החליטה לקצר את תקופת הארכת החוזה של התובע, אך לא טרחה לציין בפניו כי סיבה מרכזית להארכה זו היא מציאת תפקיד אחר במפעלי הנתבעת (ובדגש על מפעל אחר), כפי שהומלץ מלכתחילה על ידי מר שלם:
ראו מכתב מיום 18.1.11 שנשלח לתובע בדבר תוצאות ישיבת השימוע. תחילה הוארך חוזה העבודה בכשלושה חודשים "לתקופת ניסיון":
"בהמשך לישיבת השימוע בעניינך, אשר התקיימה ביום 13.1.11, ולאור טענותיך בשימוע החליטה החברה בשלב זה, להאריך את הסכם העסקתך בחברה.
הסכם העסקתך יוארך עד ליום 30.4.11 ותקופת הארכה זו תיחשב לתקופת ניסיון, בה תיבחן התנהלותך בעבודה.
בסמוך לסיומה של תקופת הניסיון הנ"ל, תחליט החברה לגבי המשך העסקתך בחברה".
לאחר מכן, הוארך חוזה העסקתו בשנה נוספת עד לחודש מאי 2012.
בחודש מאי 2012 כאשר נפגש התובע עם גב' פרי לגבי כוונת הנתבעת לחדש את חוזה העסקתו בחצי שנה נוספת, שאלה אותו גב' פרי- מדוע לא פנה עד מועד זה לחפש מקום אחר? (סיכום פגישה מיום 21.5.12 בין התובע וגב' פרי- נספח י"א לכתב הגנה). לא ברורה תמיהתה זו של גב' פרי לאור המצגים שהוצגו בפני התובע, כי למעשה לא קיימת לו כל אפשרות ריאלית לעבור לתפקיד אחר (ונזכיר כי כל הליך השימוע החל לאחר שהנתבעת התעלמה מבקשתו לעבור לתפקיד אחר במפעל טילים, והחלה בהליכי פיטורים).
על הבלבול של התובע בעניין כוונת הנתבעת, ניתן ללמוד ממייל ששלח ביום 8.5.12 בעניין התייחסותו להמלצת מר צור להאריך את תקופת העסקתו בחצי שנה בלבד (נספח ט' לכתב ההגנה:
"אציין כי כבר לפני שנה ביקשתי לעזוב את תפקידי לאחר סיום עבודת השיווק לפרויקט וקבלת ההזמנה. ראש הפרויקט החליט כי אם לא אמשיך לעבוד בפרויקט ידאג לפיטורי בטענות לא מגובות.
ואכן בתמיכתה האדיבה של אנשי כוח אדם מצאתי את עצמי בברירה של לעזוב את תע"א או לחזור לפרויקט ועל כן בכפייה ממש נשארתי בפרויקט.
..
אם אכן על פי המשתמע ממכתבו של ישראל, הנני משוחרר ויכול לעזוב את הפרויקט, והכפייה ששרתה עליי עד היום הוסרה, אשמח לעזוב כבר מחר לתפקיד אחר בנושא שיווק, נושא בו יש לי הרבה מה לתרום...".
"הסברתי לו כי נכון לעכשיו הוא קיבל את כל ההזדמנויות להשתפר, אך ההחלטה היא שלא יוכל להישאר במנהלת".
למרות דברים ברורים אלה, הוארך חוזה עבודתו של התובע בחצי שנה נוספת, כאשר מר צור טוען בפניו כי מדובר כביכול בתקופת ניסיון נוספת של 6 חודשים (ראו טופס הערכה מחודש מאי 12- נספח ז' לכתב הגנה):
"הובהר לעובד שעליו לשפר משמעותית את הישגיו תוך 6 חודשים קרובים".
וכן ראו סיכום שיחה אישית ששלח מר צור לתובע ביום 8.5.12 - נספח ח' לכתב ההגנה :
"הוסבר לעובד שהוא נכנס כעת לתקופת ניסיון של 6 חודשים שבהם יצטרך להוכיח שיפור בתפקודו ובהערכתו תוך דגש על הנושאים שבהם הישגיו היו נמוכים במיוחד.
במידה ובתום תקופת הניסיון לא יהיה שיפור יהא עליו לחפש תפקיד אחר".
עינינו הרואות שבעוד שמר צור ציין כי התובע נכנס כביכול לתקופת ניסיון נוספת של חצי שנה, ציינה בפניו גב' פרי את המצב לאשורו לפיו כבר הוחלט כי לא ימשיך בתפקידו. ראו גם האמור בסיכום השיחה מיום 5.8.12 בין התובע לגב' קלמנוביץ, כי הסבירה לו שקיבל הארכה של חצי שנה על מנת למצוא מקום אחר.
על הפגם בהתנהלותה של הנתבעת, ניתן ללמוד מהאמור בתצהירה של גב' פרי (סע' 16 לתצהירה):
"במקביל, בחודש מאי 2012, זומן התובע להארכת חוזה העבודה שלו לחצי שנה נוספת (תקופת ניסיון) אשר מטרתה הייתה לאפשר למר עובדיה למצוא לעצמו מקום עבודה חלופי".
לא ברור כיצד מתיישבת "תקופת ניסיון" של חצי שנה, עם מציאת מקום עבודה אחר.
מכך ניתן ללמוד בשנית על המצגים המטעים בעניינו של התובע. נדגיש כי עולה בבירור מהראיות כי בעוד הממונה הישיר, מר צור, אכן ביקש להעניק לתובע הזדמנות לשפר תפקודו חצי שנה נוספת וכלל לא המליץ באותו מועד על פיטורי התובע מתפקידו ו/או מהנתבעת (ראו לעניין זה גם עדותו - 20-19 לפרוטוקול), מי שדחף לכל אורך הדרך לפיטורי התובע היה מר שלם, שהיה בקשר ישיר עם אגף משאבי אנוש בעניין זה.
איננו מקבלים את עדותו של מר שלם לפיה החל מסוף שנת 2010 לא התערב במה שקורה עם התובע (עמ' 28 לפרוטוקול). ראו לעניין זה סיכום פגישה מיום 23.10.12 בין התובע למר אהרוני (נספח י"ג לכתב ההגנה), שם ציין מר אהרוני כי הוחלט להאריך את חוזה עבודתו של התובע בחודשיים נוספים ובאם לא ימצא מקום אחר תאלץ הנתבעת לנקוט בצעדים כדי לסיים את עבודתו "ובכל מקרה לא נמשיך להנחות את הממונה שלו לאפשר את המשך העסקתו במינהלו". עולה מסיכום פגישה זה כי מר אהרוני הורה לנציגי משאבי אנוש לזמן אליו את מר שלם, כדי לעדכנו פנים מול פנים בעניין:
"זמני אלי את שי שלם- בקשי ממנו להגיע לכאן אני מעוניין לעדכן אותו פנים אל פנים".
יצוין כי גם עצם העובדה שבסוף שנת 2010 דאג למלא בעצמו חוות דעת על התובע, הגם שמר צור כבר היה הממונה הישיר שלו מלמדת על מעורבותו הישירה.
איננו מקבלים את גרסת גב' פרי כי התובע מסר בראיון כי נושא ניהול התצורה אינו מעניין אותו (סע' 18 לתצהירה) שכן עובדה היא כי טרח להגיע לראיון. הראיה היחידה בתיק מלמדת כי הממונה הוא שסירב לקבל את התובע לתפקיד שכן ציין (נספח ט"ו לתצהיר אהרוני):
"משה עובדיה התראיין אצלי עדיין לא נתתי לו תשובה אבל לא נראה לי מתאים לתפקיד שאני מחפש".
אין חולק כי בנתבעת קיימת משרה ספציפית של "אחראית על ניוד עובדים בתוך כלל מפעלי הנתבעת", אותו ממלאת גב' דנה קרייזל. לא ברור מדוע התובע לא זכה לטיפול צמוד מצד גב' קרייזל, במיוחד לאור העובדה שאגף כוח אדם ציין בפניו כי למעשה לא קיימת משרה פנויה במפעל טילים- ראו סיכום שיחה מיום 21.5.12 בין התובע וגב' פרי, לפיו גב' פרי ציינה בפניו:
"בנוסף, אין לנו מקום עבודה אחר ב"קמפוס יהוד" ולפיכך, עליו לעשות כל מאמץ בניסיון למצוא לעצמו מקום עבודה חלופי בהקדם האפשרי".
ראו גם סיכום שיחה מחודש אוגוסט 2012 בין התובע וגב' קלמונוביץ, שזימנה את התובע במיוחד כדי לבדוק אם עושה מאמץ לחיפוש משרה במפעל אחר (נספח י"ב לכתב ההגנה). מסיכום שיחה זו עולה, כי רק במועד זה הפנתה גב' קלמנוביץ את התובע לגב' קרייזל. העובדה שהנתבעת לא טרחה להעיד את גב' קרייזל מטעמה, מלמדת כי למעשה לא נעשה דבר ממשי על ידה לצורך מציאת משרה לטובת התובע במפעל אחר (גם בתצהירים שהוגשו מטעם הנתבעת לא צוין אלו פעולות נקטה כביכול גב' קרייזל) . נציין לעניין זה את עדות קלמנוביץ כי זהו התפקיד של גב' קרייזל לעקוב אחר העניין (עמ' 23 לפרוטוקול). ברור גם כי מעורבותה של גב' קרייזל הייתה צריכה להיות בשלבים מוקדמים יותר.
ונזכיר כי הנתבעת הודתה בעצמה כי החל מחודש מאי 2012 הוארך חוזה עבודתו של התובע לצורך חיפוש משרה אחרת בנתבעת, ולכן התנהלות זו של הנתבעת תמוהה בלשון המעטה- כיצד ייתכן כי מי שאחראית על ניוד עובדים בין המפעלים, לא נקטה בכל פעולה ממשית למציאת תפקיד עבור התובע.
בבקשה לאישור שימוע צוין כדלקמן (נספח י"ח לתצהיר אהרוני):
"1.אודה לאישורך לבצע שיחת שימוע לעובד לאור כוונתנו לסיים את העסקתו במפעל.
2.מדובר בעובד שנקלט לאלת"א בשנת 1998 בסטטוס גמיש המדפיס היום פקודת עבודה תקורתית.
3.לעובד בוצע שימוע ב-2011 שלאחריו הוחלף לו ממונה- אך גם לאחר החלפת ממונה הוא לא הצליח להשתלב במבת.
4.מאז נערכו ניסיונות רבים ונוספים לשבצו במבת וכן ניתנו לו הזדמנויות לחפש מקומות ולהשתבץ או להסתפח אליהם מחוץ למבת ללא הצלחה.
5.ראה חוו"ד רלוונטי מצורף".
לגבי דצמבר 2010- אין כל התייחסות לכך שמר שלם היה מעוניין להאריך את חוזה עבודתו של התובע, אלא כל שצוין הוא כי:
"לטענת שי הוא מהווה נזק מורלי ויש להוציא אותו במיידי".
כמו כן, צוין שם כי הוצע כביכול לתובע לעבור לתפקיד בשרות לקוח והתובע סירב. לא ברור מהיכן לקוחה עובדה זו והנתבעת אף לא טענה זאת בכתבי בית הדין שהוגשו מטעמה.
ינואר 2011- צוין כי כדי לשפר את סיכויי שיבוצו והתאמתו- הוחלט בשימוע להעבירו לעבוד תחת מר צור- כאמור התובע כבר עבד תחת מר צור כחודשיים בטרם השימוע.
מאי 2012- צוין כי הוחלט להאריך את תקופת החוזה לחצי שנה נוספת ובמידה ולא יסתמן שיפור יהיה עליו לחפש תפקיד אחר- כאמור לעיל ראינו כי בשלב זה כבר הוחלט כי לא ימשיך בתפקידו, אלא עליו למצוא תפקיד אחר ומדובר "בתקופת ניסיון" לצורך מציאת תפקיד אחר.
"אמיר (מר אהרוני- א"ד)- ..לאחר שהעלת טענה זו החליפו ממונה.
משה: זה לא נכון.
אמיר- העברנו לממונה אחר שאין מחלוקת.
...
משה: זה אותו ממונה מבחינתי, הממונה החדש, צור, הממונה של צור זה שלם, ולכן זה אותו אדם. כבר בשלב השימוע צור היה חוצץ בינו לביני (בין שי למשה)..".
...
זומנתי לשי, ולא ידעתי על מה ופניתי לצור, ואמרתי לו הבטחת לי להיות ביני ובין שי, ואמרתי לו אני לא נכנס בלעדיך בסוף הלכתי לשי ונכנסתי לבד. והתברר שזה הארכת חוזה..ואז הוא מראה לי הציונים וזה לא ציונים לאחר 4 שנות עבודה..והוא אומר לי בוא תחתום, ואני לא חתמתי כי זה התנכלות אישית וישר כתבתי מכתב לכ"א לעבור למקום אחר (מכתב לאיקה). אני חשבתי לתומי כי ימצאו לי מקום אחר והכל יהיה בסדר, ולהפתעתי קיבלתי מכתב הזמנה לשימוע..
אמיר: ברשותך, שים לב כי הבקשות לזימון לשימוע נעשו מוקדם יותר מהתאריך הנ"ל.
אורלי: כתשובה למכתב, קיבלת זימון לשימוע, זו עמדתכם?
משה:כן..".
וכן בשימוע מיום 27.5.13- (עמ' 1 לפרוטוקול):
"משה: זה היה על בקשתי לעבור לממונה אחר ולא לפי החלטת כ"א. משה טוען כי מונה לו ממונה אחר (צור) לפני השימוע כדי למנוע חיכוכים עם שי".
"קיבלתי הערכות מצוינות רבות ומגוונות בעבודתי- הן בפן המקצועי- שיווקי, והן בפן האנושי, בתור אדם נעים הליכות, ויוזם. למרות זאת, הערכות אלו ועוד נספחים חשובים אחרים הועלמו מהתיק האישי שלי, והפלא הוא כי משנת 1998 ועד שנת 2010 ישנם רק תשעה מסמכים בודדים (!?) בתיק האישי; ורק ארבעה מתוכם הם שיחות משוב, שחובה לבצע שיחות משוב אחת לשנה, ואכן שיחות המשוב נעשו כולן במועדים- קרי, היו אמורות להיות 9 סיכומי משוב מאלתא ועוד 4 מ"מבת" סה"כ 13 משובים. הנה כי כן: 9 משובים נעלמו ו/או הועלמו. בנוסף מסמכים נוספים המציינים לשבח את עבודתי באלתא מידי מנהליי הבכירים ביותר בה תרמתי רבות, להצלחות השיווקיות של המפעל בו עבדתי, ועוד".
"חוות דעת: בעל פוטנציאל לקידום, אסרטיבי, מגלה סקרנות ומשקיע מאמץ להישגים.
תכונות אישיות: סבלני מאוד, שקט מסודר נקי וממושמע".
במדד ציר האיכות שבין 9-3 קיבל התובע ציון 8.
לאור זאת, תמוהה טענת הנתבעת בסיכומיה כאילו קיימים כביכול מסמכים מתקופת עבודתו באלת"א, המעידים על חוסר שביעות רצון מעבודתו (סע' 159 לסיכומים). לא הוצגה כל ראיה לתמיכה בטענתה זו.
"המשובים ששולחים לתיקים זה רק בהארכת חוזה, לכן יש משובים רק כאשר יש הארכת חוזה. המשובים נשמרים אצל המנהל ולא מועברים לתיקים האישיים.
ש. אתה היית מנהל שלו ב-09?
ת. כן.
ש. יש לך תיק שבו שמורים משובים מ-09?
ת. אין לי כבר..".
ש. אמרת למר אהרוני בכ"א שיש לך תיעוד נפרד?
ת. זה לא נסתר. היה מספיק הדבר הזה.
ש. סיפרת למישהו כאשר היה שימוע ב 12 שיש לך תיעוד?
ת. ב-12 לא הייתי מנהל שלו. מנהל עקיף- כן. לא נשאלתי לגבי תיעוד".
"ש. למה אין משובים כל שנה עבור התובע, למה יש רק 5 משובים כאלה בכל תקופת עבודתו?
ת. אני לא עבדתי איתו בכל התקופה, לגבי התקופה שעבדתי איתו, היה משוב בסוף 10, היה משהו ב-11 וב-12 המשוב צורף לתצהירי.
..
ב-11 מי ביצע הערכה?
ת. אני.
ש. איפה היא?
ת. אין לי מושג כרגע.
ש. הייתה הערכה חיובית ב-11 וזה היה בתיק נכון?
ת. אני מילאתי, הייתה טיפה יותר חיובית ממה שיש פה.
ש. ושלחת את אותה הערכה חיובית לכ"א?
ת. כן.
ש. נכון שעל סמך הערכה זו התובע קיבל את הארכת החוזה?
ת. לא יודע. אני לא מעורב בנושא".
וראו גם עדותו של מר שלם שאישר כי הייתה חוות דעת נוספת בשנת 2011 שנעלמה (עמ' 26 לפרוטוקול):
"ש. מה קרה לחוו"ד החיובית של צור משנת 2011 שנעלמה?
ת. אין לי מושג.
ש. ראית אותה?
ת. אני חושב שכן.
ש. אתה יודע שזה היה חיובי?
ת. לא היה חיובי, זה היה יותר טוב מזאת של 12, עדיין לא טובה, נאמר שם אולי משפט אחד שאולי יהיה שיפור מסוים.
ש. זה עצבן אותך?
ת. ממש לא".
לדידנו העובדה שדווקא חוות דעת זו, שהייתה ככל הנראה חיובית כלפי התובע (חודשים בודדים לאחר השימוע הראשון) לא נמצאת בתיק, מעלה קושי של ממש.
"1.החברה שוקלת להפסיק את עבודתך ולהביאה לידי סיום, ומבקשת לערוך ישיבת שימוע לפני קבלת החלטתה בעניין זה.
2.הממונים עליך חיוו דעתם על חוסר שביעות הרצון מתפקודך ועל פגמים בהתנהלותך ובמקצועיותך.
3.התנהלותך זו הינה לאורך תקופה ארוכה. כך, ביום 30.12.2010 זומנת לישיבת שימוע בגין איכות ותפוקת עבודה לא משביעות רצון; אי קבלת מרות; יחסי אנוש בעייתיים. ביום 13.1.2011 התקיימה ישיבת השימוע.
בישיבת השימוע העלית בין היתר טענות כנגד הממונה שי שלם.
4.החברה החליטה לבחון את המשך העסקתך פרק זמן נוסף ובכפיפות לממונה אחר. בחודש 5/2012 הובהר לך בשיחה עם הממונה ישראל צור כי התנהלותך לקויה וכי עליך לשפר את תפקודך. השגת על חוות דעת הממונה וביקשת שימצא לך תפקיד בנושא שיווק, תחום בו עסקת בעבר.
5.ביום 23.10.2012 התקיימה שיחה בינך לבין הח"מ בנוכחות נציג ועד, בשיחה השגת על הטענות כלפי תפקודך. עוד ציינת כי ישנן הצעות עבודה רלוונטיות עבורך בחברה. ביום 11.12.2012 התקיימה שיחה נוספת בדבר קידום הליך שיבוצך בעבודה. נסיונות החברה לשבצך במקומות אחרים, לא צלחו.
6.לאור האמור לעיל, הינך מוזמן לישיבת שימוע מהנימוקים הבאים: חוסר שביעות רצון מתמשך מצד ממונים; תועלת מועטה לחברה מזה תקופה ארוכה.
7.בישיבת השימוע תינתן לך הזדמנות להשמיע את טענותיך במלואן ו/או להעלותן על הכתב. באפשרותך להופיע לישיבה זו כשהינך מיוצג ע"י עורך דין, בהודעה של שלושה ימי עבודה מראש ובכתב.
8.הינך מוזמן אפוא לישיבת השימוע שתתקיים ביום רביעי, תאריך 04.04.13 בשעה
11:00 במשרדו של אמיר אהרוני".
"..עד כמה שבינתי משגת הטענות נגד משה וההסתייגויות מעבודתו גם היום במכתב מ-2/4/13 הן אותן הסתייגויות שהופיעו בשימוע הקודם בתוספת עובדה שהוא לא שובץ במקום עבודה חלופי, כפי שראיתם החוסר שביעות רצון המתמשך מבוסס רק על אימרות של ממונים. בעצם ממונה וכפיף ללא כל תימוכין. חוסר תועלת לחברה מזה תקופה ארוכה נובעת אך ורק ממעשיהם של הממונים שלא נתנו לו עבודה ולאו סיבה היא. והערה שמופיעה בסעיף 4 בהקשר להתנהלותו הלקויה כביכול אף היא לא מפורטת ועד היום לא אמיר ולא אף אחד ולא ישראל ולא שי אמרו מה בהתנהגותו לקויה (מאחר, צועק, מקלל..לא יודעים). על כן, הטענה הזו באופן שקוף היא כה אמורפית ועמומה שאפילו אי אפשר להתגונן בפניה..".
כבר נפסק כי:
"הפררוגטיבה הניהולית מייצגת את אינטרס המעסיק- אינטרס לגיטימי לכל הדעות- אלא שלעומתו קיים אינטרס נוסף, הוא אינטרס העובד, אשר אף עליו יש לתת את הדעת. עובד אינו פיגורת משחק על לוח שחמט. עובד הוא בשר ודם, הוא צד לחוזה עבודה, הוא נשכר לביצוע תפקידיו בשרות המעסיק. כמו למעסיק, כך גם לעובד, יש אינטרסים הן כעובד והן כאדם...
קיים לעובד אינטרס לגיטימי שהתנהגות המעסיק כלפיו וההחלטות המתקבלות בעניינו יעשו בתום לב ובדרך מקובלת, כמרכיב מחייב בחוזה העבודה (סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי). כך, זכאי כל עובד שהמעסיק ינהג כלפיו בהגינות, בסבירות, במידתיות, בתום לב ובכל מידה הראויה לשרור ביחסים בין שני הצדדים לחוזה העבודה"(עניין ויזנר, לעיל).
לדידנו, התנהלות הנתבעת בעניין סיום העסקתו של התובע, לא הייתה בתום לב ובהגינות הנדרשת. התנהלות קלוקלת זו גרמה באופן ישיר לכך שהתובע לא הצליח למצוא תפקיד אחר בנתבעת. התובע פוטר מהנתבעת בגיל 50 לאחר כ-15 שנות עבודה, ונכון למועד העדויות בתיק, טרם הצליח לחזור למעגל העבודה.
"במסגרת תפקידו כעוזרי היה התובע אחראי בעיקר להערכת עלויות (הערכת עלות של מוצר/הערכת מחיר). כמנהל תפעול בפרויקט הבהרתי לתובע שבאותו שלב, לאחר שהפרויקט כבר אושר לביצוע, יש צורך לבצע שינויים ועדכונים לתמחור שהתובע הכין עוד בשלב הקודם של תכנון הפרוייקט (כשעבד תחת מר שלם), ולעבוד מול אנשי הייצור והרכש ולקבל מהם הערכות עדכניות יותר של העלויות השונות.
בפועל, לצערי, הדברים שביקשתי לא נעשו על ידי התובע והתובע העדיף להמשיך ולעבוד באופן עצמאי. אי לכך, נאלצתי לחזור ולבקש מהתובע מספר פעמים שבנושא מודל התמחור (בתוך הפרויקט) יפנה באופן קבוע לאנשי הייצור והרכש לקבלת מידע לצורך תחשיב עלות עדכני.
דוגמא נוספת הייתה בנושא של קובץ הגדרת כמויות ומועדי אספקת יחידות שביקשתי מהתובע לטפל בו, אך התובע התעקש על הפורמט "בדרכו שלו" ולא ביצע במלואן את ההנחיות שלי בנושא.
אני מחשיב את עצמי כאדם וכמנהל נוח מאוד, אך שוב ושוב חזר על עצמו דפוס ההתנהגות של התובע, שנטה להתעלם מבקשותיי ממנו לגבי התפוקות והצגתן. התנהגות התובע הפריעה לי מאוד בעבודתנו המשותפת.
בנוסף לעדכוני העלות התבקש התובע במהלך 2011 לעסוק גם בפעילויות הקמת תשתיות התפעול בפרויקט..
איכות התפוקות הקשורות בתפעול והטיפול השוטף בעדכונן לא היה ברמה משביעת רצון.
לקראת סוף שנת 2011 ובמהלך שנת 2012 התווסף נושא של הכנת מבדק תהליכים, אשר גם לגביו הטיפול של התובע לא היה ברמה משביעת רצון.
והדברים אמורים ביתר שאת, במהלך שנת 2011, לאור כך שעברתי אז תקופה אישית קשה, שחייבה אותי להיעדר חלקית וחוסר שיתוף הפעולה של התובע הפריע לי עוד יותר בעבודתנו המשותפת".
עדותו לעניין זה הייתה מהימנה עלינו ולא נסתרה (עמ' 17-16 לפרוטוקול):
"ש. התובע היה עובד טוב במה שעשה?
ת. לא תמיד.
ש. במה שהוא עשה שהיה שיווק והכנת תקציבים לשווק של פרויקטים, הוא עשה עבודה טובה?
ת. לגבי שיווק- לא בדקתי עד הסוף, אבל התשובה היא כן. בנושא תפעול- התשובה היא לא.
...
ש. מתי התגלו בעיות של תפעול של התובע, הוא היה תחתיך רק מתחילת 11?
ת. נכון בהתחלה היה שיתוף פעולה בינינו אלא שלאחר מכן הנטייה שלו היה להתעסק יותר בהצעות מחיר ופחות בנושא של תפעול ושם הייתי נאלץ מפעם לפעם להעיר הערות, לעבור על החומר שהוא הכין, חלק מהחומר אני הכנתי וספקתי לו להמשיך...".
בענייננו, לא הוכח כי הנתבעים 2 עד 4 חרגו בפעולתם מגדר הפעולות הנדרשות במסגרת תפקידם. לא הוכח כי פעולותיו של מר שלם לפיטוריו של התובע, היו לצורך התנקמות בתובע בזדון או מטעמים לא לגיטימיים אחרים. כאמור מצאנו פגמים רבים בהתנהלותה של הנתבעת בכל הליך פיטוריו של התובע (וספציפית גם בהתנהלותו של מר שלם), אך לא הוכח כי מר שלם פעל בזדון על מנת שהתובע לא ימצא תפקיד אחר ושהנתבעת תאלץ לפטרו.
כך גם לגבי גב' פרי וגב' קלמנוביץ- התובע לא הוכיח את טענתו כי הן גרמו לכך (ביודעין או ברשלנות) כי שבתיק האישי שלו יהיו חסרות חוות דעת ומשובים. כמו כן, התובע לא הוכיח את טענתו כנגדן כי גרמו לכך שלא יצליח למצוא עבודה אחרת במפעל טילים, או בכל מפעל אחר בנתבעת. האשמות אלה כנגדן לא גובו בכל ראיה ועל כן נדחות.
נציין לגבי השיחה שהתקיימה ביום 5.8.12 בין התובע לגב' קלמנוביץ, כי התרשמנו כי אכן הייתה שיחה קשה לאור העובדה שהתובע העדיף לחפש משרה אחרת במפעל טילים, ואילו מטרת השיחה הייתה לצורך עידודו למצוא משרה במפעל אחר. מכל מקום, לא הוכחה טענתו כי לפיה גב' קלמנוביץ הודתה כביכול בפניו כי היא וגב' פרי החליטו שלא יקבל כל עבודה במפעל טילים (סע' 3.35 לכ"ת). נראה כי מטבע הדברים התובע היה צריך להבין בעצמו כי יתקשה למצוא משרה באותו מפעל. עוד יש לזכור כי מדובר בתקופה בה התבצעו אצל הנתבעת פיטורי צמצום ולפיכך היה קושי אובייקטיבי במציאת משרה חלופית.
פיצוי בגין התנכלות בעבודה:
לטענתו, הנתבעת לא קיימה את חובתה המוסרית להגן עליו, הגם שידעה על התנהגותו ומנהגיו המשפילים של מר שלם, דרך תלונות של עובדים ובעיקר לקוחות חיצוניים שהתלוננו עליו. לטענתו, במקום שיפעלו לרסן את התנהגותו, הגורמים השונים בנתבעת שיתפו פעולה עם מר שלם הן בהתנכלותו והן במניעת כל אפשרות לנייד אותו לתפקיד אחר.
לטענתו בהתרת התנהגות זו, ואף עידודה, ובסירובה אפילו לבדוק באם מר שלם מפר את זכויותיו הקוגנטיות בתור עובד ובתור בן אדם, הפרה הנתבעת את חובת תום הלב וההגינות שהיא חבה כלפי התובע.
לטענתו הנתבעים התנכלו לו ופגעו בתנאי עבודתו וכן בקידומו, בשכרו, ובמקום עבודתו, רק בשל התנכלות מנהלו וחוסר אמונתם בו לאחר שנים רבות של עבודתו המסורה.
לכן, עותר התובע לפיצוי בגין נזק ממוני ולא ממוני.
"..למרות זמנים קשים שעברתי בעבודה תחתיו בחרתי להמשיך ולהישאר כי הרגשתי, שמעבר ליחסו הקשה אלי יש לו הערכה אישית מקצועית אלי.
הבנתי כי סביר כי בעבודה אינטנסיבית מעין זו יום, יום, שעה, שעה, במשך שנים, תחת לחץ ודוחק זמן מול מנהלי יכולים להתגלע בעיות.
...
אין לי ולו דבר אחד נגד שי שלם. תמיד אזכור את העבודה המאתגרת שהביאה תגמול בדמות הזמנה חשובה למבת..".
קרי, גם התובע ראה בוויכוחים ביניהם כדבר לגיטימי במהלך שגרת עבודה אינטנסיבית.
יצוין כי גם בשימוע שנערך לו בשנת 2011, לא העלה טענה קונקרטית כנגד מר שלם בדבר התנכלות כלשהי.
לאור האמור, תביעתו של התובע ברכיב זה לפיצוי ממוני ולא ממוני, נדחית.
האם התובע היה בגדר עובד קבוע- זכאותו לזכויות ולהטבות המשולמות לעובדים קבועים בנתבעת:
לטענתו, לאור היותו עובד קבוע חל עליו ההסכם הקיבוצי המיוחד משנת 2010 שעוסק בהטבות עקב פיטוריי עובדים.
"הסכם זה (להלן: ההסכם) הינו הסכם קיבוצי מיוחד ויחול על כל העובדים המועסקים כיום ואשר יועסקו תוך תקופת תוקפו של ההסכם בחברה..החברה לא תעשה כל הסכם או חוזה עבודה אחר עם אחד מעובדיה או עם קבוצת עובדים שלא בהסכמת ארגון העובדים, למעט עם מומחים, טייסים ומהנדסי טייס".
כמו כן, "מומחה" מוגדר כ"אדם שנתקבל לעבודה בחברה בתקופה קצובה ונקבע על ידי החברה כמומחה לעניין הסכם זה".
"החברה רשאית להעסיק מומחים. הסכם זה לא יחול על מומחים אלא אם סוכם עמם אחרת. החברה רשאית לקבוע שכר למומחה על ידי הודעה בכתב שתינתן לו. החברה לא תוציא כתב מינוי לתפקיד מומחה".
בהתאם לכך, ביום 21.1.98 חתם התובע על חוזה עבודה מיוחד לפיו הוגדר כ"מומחה"
בתחום "הנדסת תעשייה וניהול", וצוין כי החברה מעוניינת להעסיקו בתחום מומחיותו בחוזה עבודה מיוחד זה.
סעיף 3 לחוזה העבודה המיוחד קובע כי הסכם זה בלבד מסדיר את היחסים בין הצדדים וכי לא יחול על הצדדים ההסכם הקיבוצי המיוחד משנת 79.
חוזה העבודה המיוחד נחתם לתקופות קצובות, ובו מצוין באופן מפורש כי ההסכם הקיבוצי המיוחד משנת 97 אינו חל על התובע וכי הסכם העבודה המיוחד הוא שמסדיר את זכויות וחובות הצדדים במערכת היחסים ביניהם. לדידנו, יש ליתן תוקף לתוכנו ולראות בו את כוונת הצדדים. התובע היה מודע לעניין זה וחתם על החוזה המיוחד מעת לעת, לא הלין על מעמדו או על הוראות ההסכם, ופעל על פיו במהלך השנים.
הפרת חובת ייצוג הוגן על ידי ארגון העובדים:
עוגמת נפש ונזק לא ממוני:
לטענתו, פיצוי זה כולל בחובו את הפיצוי הסטטוטורי הקבוע בסעיף 3(א)(1) לחוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין, תשנ"ז-1997 (להלן: "חוק הגנה על עובדים").
פיצוי בגין הוצאת לשון הרע:
סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע קובע כי:
"לשון הרע היא דבר שפרסומו עלול-
(1)להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצדם;
(2)לבזות אדם בשל מעשים, התנהגות או תכונות המיוחסים לו;
(3)לפגוע באדם במשרתו, אם משרה ציבורית ואם משרה אחרת, בעסקו, במשלח ידו או במקצועו;
(לבזות אדם בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו;
בסעיף זה "אדם"- יחיד או תאגיד;
"מוגבלות"- לקות פיסית נפשית או שכלית, לרבות קוגניטיבית, קבועה או זמנית".
סעיף 2 לחוק, שכותרתו "פרסום מהו", קובע :
"(א)פרסום לעניין לשון הרע- בין בעל פה ובין בכתב או בדפוס, לרבות ציור, דמות, תנועה, צליל וכל אמצעי אחר.
(ב)רואים כפרסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פרסום אחרות:
(1)אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע;
(2)אם היתה בכתב והכתב עשוי היה, לפי הנסיבות להגיע לאדם זולת הנפגע".
סעיף 3 קובע כי:
"אין נפקא מינה אם לשון הרע הובעה במישרין ובשלמות, או אם היא והתייחסותה לאדם הטוען שנפגע בה משתמעות מן הפרסום או מנסיבות חיצוניות, או מקצתן מזה ומקצתן מזה".
בקשת התובע לזמן שני עדי הזמה ולחייב את הנתבעים להיבדק בפוליגרף:
מר יאיר כץ- מי שלטענתו החליפו בעיקר עבודתו והיה עד להתפרצויות מצד מר שלם;
מר יוסי וייס- כיום מנכ"ל הנתבעת, שעבד יחד עם התובע בשנים הרלוונטיות לתביעה, על מנת לחזק את טיב עבודתו, אופיו והחריגות שבפיטוריו.
כמו כן, ביקש התובע לחייב את הנתבעים להגיב על הצעתו לערוך פוליגרף הדדי, יחד עם התובע, לגבי שאלות שונות.
"הבקשה תתברר בדיון, לאחר שתשמע עדות המצהירים מטעם הנתבעים".
סוף דבר:
ניתנה היום, י' אב תשע"ז, (02 אוגוסט 2017), בהעדר הצדדים ותישלח אליהם.
מר אבינועם בן יצחק נציג מעסיקים | אופירה דגן-טוכמכר, שופטת – אב"ד |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
18/06/2014 | החלטה מתאריך 18/06/14 שניתנה ע"י רוית צדיק | רוית צדיק | צפייה |
11/11/2014 | החלטה על תגובת המשיבים לבקשה לפרטים טובים יותר ולגילוי מסמכים ספציפיים | רוית צדיק | צפייה |
31/12/2014 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהירי עדות ראשית | רוית צדיק | צפייה |
18/09/2016 | החלטה שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
02/08/2017 | החלטה שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | משה עובדיה | אלכסנדר ספינרד |
נתבע 1 | התעשייה האווירית לישראל בע"מ | מיכל זילוני חדד |
נתבע 2 | שי שלם | מיכל זילוני חדד |
נתבע 3 | איקה עמית פרי | מיכל זילוני חדד |
נתבע 4 | סיוון שחר | מיכל זילוני חדד |