לפני: | כבוד השופטת מיכל נד"ב | |
המבקשים: | 1. אליעזר ישעיהו צור 2. אליהו שרביט 3. איריס רוני 4. תמר טורג'מן | |
נגד | ||
המשיבות: | 1. 012 טלקום בע"מ 2. 012 סמייל תקשורת בע"מ 3. 013 נטוויז'ן בע"מ 4. בזק בינלאומי בע"מ |
פסק דין בעניין שבין מבקש 2 למשיבה 2 |
המשיבה לא קיימה את חובתה החוקית לספק שירות טלפוני בחינם למתן מענה לפניות לקוחותיה הקשורות בתקלות של קבלת שירותים הניתנים על ידה, בהתאם לקבוע בסעיף 54.1 ברשיון. סעיף זה קובע: "בעל רישיון יקיים שירות קבוע לטיפול בפניות מקבלי שירותיו, לעניין תקלות בקבלת שירותיו, ולשם כך יפעיל מוקד מאויש לקבלת הודעות ותלונות כאמור...לרבות באמצעות טלפון ופקסימיליה, וכמפורט בנספח ג'. בעל הרישיון ישא בעלות של פנייה טלפונית למוקד" (הדגשות שלי – מ' נ').
כך, לקוח המתקשר מטלפון נייד למוקד המטפל בתקשורת בינלאומית משלם תשלום מלא בעד השיחה, ולקוח המתקשר מטלפון נייד או נייח למוקד שירות ותקלות בענייני אינטרנט משלם תשלום מלא בעד השיחה.
הקבוצה בשמה הוגשה בקשת האישור כנגד המשיבה היא "כל ציבור הלקוחות והצרכנים של 012 סמייל, אשר התקשרו למוקד השירות התקלות של 012 סמייל במספר 1828 ו/או למוקד האינטרנט במספר 072-2001212 ו/או לכל מספר אחר, כפי שהשתנה במהלך השנים, שהוביל ליעד זה... ואשר חוייבו בגין כך בתשלום החל מיום 2.6.2004 (מועד כניסתו לתוקף של הרישיון אשר ניתן למשיבה על ידי משרד התקשורת), ועד למועד בו תקים 012 סמייל קו חינם כנדרש ברישיון" (סעיף ג'2 בפתיח לבקשת האישור).
העילות שנטענו בבקשת האישור כלפי המשיבה - הפרת החובה המוטלת על המשיבה לספק שירות טלפוני חינם בהתאם לסעיף 54.1 ברישיון; הפרת חובה חקוקה הקבועה בסעיף 11 בחוק התקשורת (בזק ושידורים), התשמ"ב-1982 (להלן: "חוק התקשורת"). הפרת החובה מהווה עוולה נזיקית; הוראת הרשיון מהווה תנאי מכללא המצוי בהסכמי ההתקשרות של המשיבה עם ציבור לקוחותיה והפרת הוראות הרשיון מהווה הפרת חוזה. בנוסף, הוראות הרישיון בקשר למערכת היחסים בין המשיבה ללקוחותיה, מהוות חוזה לטובת צד שלישי; הטעייה צרכנית בהתאם לסעיף 2 בחוק הגנת הצרכן, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק הגנת הצרכן") וסעיף 15 בחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973 (להלן: "חוק החוזים").
הסעדים שנתבעו בבקשת האישור – צו המורה למשיבה לתקן את התנהלותה ובתוך כך להורות לה לפעול להקמת קו טלפון חינם למתקשרים שיאפשר לציבור לקוחות המשיבה להתקשר למוקד השירות והתקלות של המשיבה בחינם מכל אמצעי תקשורת מקובל; פיצוי לחברי הקבוצה בגין הנזק המצרפי שנגרם לקבוצה ממועד בו חלה על המשיבה חובה לספק מספר חינם ועד למועד בו תפעל המשיבה עפ"י הוראות החוק, בסך מוערך של כ- 36,000,000₪. (התחשיב מפורט בס' 54 לבקשה לאישור);
"המועד הקובע" הוא "המועד בו החלטת בית המשפט לאשר את הסכם הפשרה... הפכה חלוטה".
עיקרי הסדר הפשרה שלפניי
"המועד הקובע" הוא "המועד בו החלטת בית המשפט לאשר את הסכם הפשרה... הפכה חלוטה".
התחייבויות המשיבה
נוכח משך הזמן הרב שחלף בין מועד תחילת התקופה הרלוונטית ומועד הבדיקה (כמעט 13 שנים) והשינויים המבניים שחלו במשיבה עם השנים, קיים קושי מהותי באיתור זהות התובעים המיוצגים. בהתחשב בגובה הפיצוי הפרטני הנמוך לו יהיה זכאי חבר קבוצה, הרי שבנסיבות אלה סבורים הצדדים כי יש להעדיף את העברת הסכום בכללותו כתרומה לציבור.
תמצית חוות דעת הבודק
בחוות דעת הבודר מיום 8.1.18 שניתנה בהמשך להתייחסותו מיום 22.2.16 , עולה כי מניתוח הנתונים שהתקבלו מהמשיבות 2 ו-3 בנוגע לחלקן היחסי בשוק התקשורת הבינלאומית ומפרסומים פומביים נוספים בתקופה הרלבנטית, עולה כי חלקה של משיבה 3 אינו שונה מהותית מחלקה של משיבה 2 ולכן סביר כי הנזק שהוערך ללקוחות משיבה 3 יהיה דומה לנזק ללקוחות משיבה 2.
בהתייחסות הבודק מיום 22.2.16 נעשה חישוב בהתייחס למשיבה 3 על בסיס הערכה לא מפורטת ולא מנומקת לפיה אומדן הנזק הוא 75,600 ₪ נומינלי והסכום כולל הפרשי הצמדה וריבית למועד הדיווח עמד על 108,307 ₪. בעקבות הסברים שנתקבלו וניתוח מפורט של ההערכה והתחשיבים שהתקבלו, הגיע הסכום ל-78,000 ₪ נומינלי כאשר חלק מהנחות היסוד היו מחמירות.
אישור הסדר הפשרה
"בית המשפט לא יאשר הסדר פשרה אלא אם כן מצא, כי ההסדר ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בענינם של חברי הקבוצה, ואם הבקשה לאישור הסדר הפשרה הוגשה לפני שאושרה התובענה הייצוגית - גם כי קיימות, לכאורה, שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה וכי סיום ההליך בהסדר פשרה הוא הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות הענין".
"(1) החלטת בית המשפט אם לאשר הסדר פשרה או לדחותו תהיה מנומקת ותכלול, בין השאר, את כל אלה:
(א) הגדרת הקבוצה שעליה חל הסדר הפשרה;
(ב) עילות התובענה, השאלות המהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה והסעדים הנתבעים כפי שפורטו בבקשה לאישור או כפי שהוגדרו בהחלטת בית המשפט לפי סעיף 14, לפי הענין;
(ג) עיקרי הסדר הפשרה.
(2) בהחלטתו לפי פסקה (1) יתייחס בית המשפט, בין השאר, לשיקולים אלה:
(א) הפער בין הסעד המוצע בהסדר הפשרה לבין הסעד שחברי הקבוצה היו עשויים לקבלו אילו היה בית המשפט מכריע בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה;
(ב) התנגדויות שהוגשו לפי סעיף 18(ד), וההכרעה בהן;
(ג) השלב שבו נמצא ההליך;
(ד) חוות דעת של הבודק שניתנה לפי סעיף קטן (ב)(5);
(ה) הסיכונים והסיכויים שבהמשך ניהול התובענה הייצוגית אל מול יתרונותיו וחסרונותיו של הסדר הפשרה;
(ו) העילות והסעדים שלגביהם מהווה ההחלטה לאשר את הסדר הפשרה מעשה בית דין כלפי חברי הקבוצה שעליהם חל ההסדר".
"המועד הקובע" הוא "המועד בו החלטת בית המשפט לאשר את הסכם הפשרה... הפכה חלוטה".
קבוצה זו תואמת את הגדרת הקבוצה שבבקשת האישור .
מטרתו של החוק מוגדרת בסעיף 1 בחוק כדלקמן:
"(1) מימוש זכות הגישה לבית המשפט, לרבות לסוגי אוכלוסייה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים;
(2) אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו;
(3) מתן סעד הולם לנפגעים מהפרת הדין;
(4) ניהול יעיל, הוגן וממצה של תביעות".
על כן אני מאשרת את ההסדר.
גמול לתובע המייצג ושכר טרחה לבא כוח המייצג
"אישר בית המשפט הסדר פשרה, יקבע גמול למבקש או לתובע המייצג, לפי העניין, בהתאם להוראות סעיף 22, ושכר טרחה לבא כוח המייצג בהתאם להוראות סעיף 23, ורשאי בית המשפט להתחשב בהמלצה מוסכמת שהוגשה לו על ידי הצדדים לעניין זה" (הדגשה שלי- מ' נ').
סעיף 22 בחוק תובענות ייצוגיות דן בגמול לתובע המייצג וקובע:
"(א) הכריע בית המשפט בתובענה הייצוגית, כולה או חלקה, לטובת הקבוצה, כולה או גם חלקה, לרבות בדרך של אישור הסדר פשרה, יורה על תשלום גמול לתובע המייצג, בהתחשב בשיקולים כאמור בסעיף קטן (ב), אלא אם כן מצא, מטעמים מיוחדים שיירשמו, שהדבר אינו מוצדק בנסיבות הענין.
(ב) בקביעת שיעור הגמול יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשיקולים אלה:
(1) הטרחה שטרח התובע המייצג והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, בפרט אם הסעד המבוקש בתובענה הוא סעד הצהרתי;
(2) התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה;
(3) מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית" (הדגשה שלי- מ' נ').
סעיף 23 בחוק תובענות ייצוגיות דן בשכר טרחתו של בא כוח מייצג וקובע:
"(א) בית המשפט יקבע את שכר הטרחה של בא הכוח המייצג בעד הטיפול בתובענה הייצוגית, לרבות בבקשה לאישור; בא הכוח המייצג לא יקבל שכר טרחה בסכום העולה על הסכום שקבע בית המשפט כאמור.
(ב) בקביעת שיעור שכר הטרחה של בא כוח מייצג לפי סעיף קטן (א), יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשיקולים אלה:
(1) התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה;
(2) מורכבות ההליך, הטרחה שטרח בא הכוח המייצג והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, וכן ההוצאות שהוציא לשם כך;
(3) מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית;
(4) האופן שבו ניהל בא הכוח המייצג את ההליך;
(5) הפער שבין הסעדים הנתבעים בבקשה לאישור לבין הסעדים שפסק בית המשפט בתובענה הייצוגית" (הדגשה שלי- מ' נ').
בע"א 2046/10 עזבון המנוח משה שמש נ' רייכרט, בפסקה 2 (23.5.12) מתייחס כב' הנשיא גרוניס לעקרונות המנויים בסעיפים 22(ב) ו-23 הנ"ל והמנחים לפסיקת גמול לתובע המייצג ושכר טרחה לבא כוח המייצג, וקובע כך:
"סבורים אנו כי יש לאמץ את שיטת האחוזים כשיטה המובילה לפסיקת שכר טרחה. וזאת, בתובענות ייצוגיות בהן הסעד הסופי הינו סעד כספי ... לפי שיטת האחוזים, שכר הטרחה של עורך הדין נקבע כאחוז מסוים מתוך הסעד שניתן לקבוצה, בין אם בפסק דין ובין אם בהסכם פשרה....
אימוצה של שיטת האחוזים דורש אף הוא מספר הבהרות. ראשית, יודגש כי שכר טרחתו של עורך הדין ייגזר מהסכום שנגבה בפועל על ידי הקבוצה ולא מהסכום שנפסק....
שנית, אנו סבורים כי אין לקבוע מראש ובאופן עקרוני, מהו שיעור שכר הטרחה באחוזים שיש לפסוק לעורך הדין המייצג. קביעת שכר הטרחה נגזרת מנתוניו הפרטניים של כל מקרה ומקרה, ולא ניתן להצביע מראש על שיעור קבוע לשכר טרחה. לצד זאת, אנו סבורים כי ניתן להגדיר מספר כללים מנחים בהקשר זה. כך, שיעור שכר הטרחה בהליך שהסתיים בפסק דין לטובת הקבוצה המייצגת יהא גבוה משיעור שכר הטרחה בהליך שהסתיים בדרך של הסכם פשרה... מובן, כי המלצה זו [של הצדדים לעניין שכ"ט – מ' נ'] אינה מחייבת את בית המשפט, הרשאי לפסוק שכר טרחה וגמול לפי שיקול דעתו...
יש לקבוע כי שכר הטרחה ייפסק בשיעור מדורג, כאשר ככל שסכום הזכייה גדל, אחוז שכר הטרחה קטן...
11. סיכומם של דברים עד כה הוא, כי אנו סבורים שבתביעות ייצוגיות שעניינן בסעד כספי יש לאמץ את שיטת האחוזים כשיטה המקובלת לקביעת שכר הטרחה של עורך הדין המייצג. שיעור האחוזים שייפסק יושפע הן מנסיבותיו הספציפיות של ההליך, הן מהאופן בו הסתיים ההליך והן מגובה הסכום שנפסק. כמו כן, יחושב שיעור שכר הטרחה מתוך הסכום שנגבה על ידי הקבוצה בפועל. כמו כן, מן הראוי לפסוק את שכר הטרחה בשיעור מדורג, במובן זה שככל שסכום הזכייה גדל, אחוז שכר הטרחה קטן" (שם, בפסקאות 9-7 ו-11) (ההדגשה שלי – מ' נ').
לבסוף נקבע כי בנסיבות העניין שם:
"לאחר ששקלנו את נסיבותיו המיוחדות של המקרה שלפנינו, ובהתחשב בכל השיקולים עליהם עמדנו, ובהם אופן התנהלותם הראוי לשבח של באי כוח התובע המייצג, מורכבותו הייחודית של ההליך והזמן הרב מאוד בו הוא נוהל, הננו קובעים כי על כל סכום שנגבה בפועל עד ל-5 מיליון ש"ח, ייפסק לטובת בא-הכוח המייצג שכר טרחה בשיעור של 25%; על כל סכום שנגבה בפועל בין 5 מיליון ש"ח עד ל-10 מיליון ש"ח ייפסק שכר טרחה בשיעור של 20%; ועל כל סכום שנגבה בפועל מעל 10 מיליון ש"ח, ייפסק שכר טרחה בשיעור של 15%... נדגיש שוב, כי המקרה דנא הינו מקרה מיוחד מבחינות שונות ועל כן קשה יהיה להסיק ממנו לגבי מקרים אחרים של תובענות ייצוגיות ככל שמדובר בשיעור האחוזים ובמדרג שנקבע לגבי שכר הטרחה". (שם, בפסקה 16) (ההדגשה שלי – מ' נ').
בעניין עע"מ 9237/12 עירית מודיעין מכבים רעות נ' א.ש. ברקאי בע"מ (18.5.14) נפסק עוד:
"הכלל הוא שבהליכים המוגשים לפי חוק תובענות ייצוגיות יש לפסוק, ככל האפשר, שכר טרחה לבא-הכוח המייצג לפי שיטת האחוזים (ראו, ע״א 2046/10 עזבון המנוח משה שמש נ׳ רייכרט (23.5.2012)). על פי שיטה זו, יש לחשב את שכר הטרחה כאחוז מסוים מן הסכום שנפסק לקבוצה או שנקבע במסגרת הסדר פשרה. כל זאת, תוך התחשבות בשיקולים שונים ובהם, בין היתר, נסיבותיו הספציפיות של ההליך, האופן בו הסתיים והתנהלותו הדיונית של התובע המייצג ובא כוחו" (הדגשה שלי – מ' נ').
ולענייננו.
הצדדים נימקו את הסכמתם כדלקמן: המבקש הציף סוגיה צרכנית חשובה, המקימה לכאורה עילת תביעה; האינטרסים שהוגשמו מבחינת הקבוצה ומבחינת כלל הציבור, ובכלל זה הסדרת קו החינם ומתן פיצוי בגין העבר; מידת מורכבות הסוגיה המשפטית שבבקשת האישור; נכונות המבקש ובא כוחו להביא את המחלוקת לכדי סיום בצורה יעילה ומהירה; הסיכון של המבקש בהגשת התביעה ובקשת האישור; היקף ההשקעה והטרחה שטרחו וההוצאות שהוציאו המבקש ובא כוחו בעבור חברי הקבוצה, בהגשת התביעה והבקשה לאישור, בניהול ההליך עד עתה, בניהול המשא ומתן ובגיבוש ההסכם.
נוכח האמור לעיל, בנסיבות המקרה שלפניי, הגם שהסכומים המוסכמים הם על הצד הגבוה, אני מוצאת לאשרם.
סוף דבר
ניתן היום, ט"ו תמוז תשע"ח, 28 יוני 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
13/07/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 4 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 13/07/10 | מיכל נד"ב | לא זמין |
16/09/2010 | החלטה מתאריך 16/09/10 שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | לא זמין |
05/10/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 05/10/10 | מיכל נד"ב | לא זמין |
21/10/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 21/10/10 | מיכל נד"ב | לא זמין |
20/12/2010 | החלטה מתאריך 20/12/10 שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | לא זמין |
19/01/2011 | החלטה מתאריך 19/01/11 שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | לא זמין |
12/05/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה מוסכמת לתיקון פרוטוקול (בהסכמה) 12/05/11 | אסתר שטמר | לא זמין |
26/01/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה מטעם המבקש 2 והמשיבה 5 (בהסכמה) 26/01/12 | מיכל נד"ב | לא זמין |
04/09/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 04/09/12 | מיכל נד"ב | צפייה |
15/05/2014 | החלטה מתאריך 15/05/14 שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
05/06/2014 | פסק דין מתאריך 05/06/14 שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
14/07/2015 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
11/04/2018 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
28/06/2018 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
28/06/2018 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
22/07/2019 | החלטה על בקשה של מבקש 1 בקשה באמצעות המזכירות | מיכל נד"ב | לא זמין |
04/09/2019 | החלטה | לא זמין | |
10/11/2020 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
06/01/2021 | החלטה על בקשה של תובע 4 הודעת עדכון ובקשה לביטול ישיבת ההוכחות | מיכל נד"ב | צפייה |
06/01/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
18/01/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
09/02/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 4 בקשה מטעם הצדדים למתן ארכה נוספת | מיכל נד"ב | צפייה |
24/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
25/02/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
11/03/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
18/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
22/04/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
26/04/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעת הבהרה מטעם הצדדים ביחס לסעיף 12 להסכם הפשרה | מיכל נד"ב | צפייה |
05/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעה ובקשה מוסכמת מטעם הנתבעת למתן ארכה להגשת הסכם פשרה מתוקן | מיכל נד"ב | צפייה |
18/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעה על הגשת הסכם פשרה מתוקן | מיכל נד"ב | צפייה |
18/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
20/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
27/05/2021 | פסק דין שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
07/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י מיכל נד"ב | מיכל נד"ב | צפייה |
11/07/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעה מטעם הנתבעת בהתאם לסעיף 48 לפסק דין | מיכל נד"ב | צפייה |
06/12/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעה מטעם הנתבעת בהתאם לסעיף 49 לפסק הדין | מיכל נד"ב | צפייה |
08/12/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 4 הודעה מטעם הנתבעת בהתאם לסעיף 49 לפסק הדין | מיכל נד"ב | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אליעזר ישעיהו צור | מיכאל בך |
תובע 2 | אליהו שרביט | מיכאל בך |
תובע 3 | איריס רוני | מיכאל בך |
תובע 4 | תמר טורג'מן | מיכאל בך |
נתבע 1 | 012 טלקום בע"מ | תמר תורג'מן |
נתבע 4 | בזק בינלאומי בע"מ | אייל בליזובסקי, יוסף לוי |
מבקש 1 | שלום פרץ | |
מבקש 1 | סיני ליבל | |
מבקש 1 | פרקליטות מחוז תל אביב אזרחי | ליאורה חביליו |
מבקש 1 | נועם בן אדווה | |
מבקש 1 | היועץ המשפטי לממשלה | ליאורה חביליו |
מבקש 1 | אקספון 018 תקשורת קווית בע"מ | יצחק פינק |