בפני | הרכב השופטים : כבוד השופטת בר-זיו [אב"ד] כבוד השופטת אטיאס כבוד השופטת עמיתה שטמר | |
המערער | מחמוד סובחי ת.ז. 055844468
באמצעות ב"כ עו"ד יוסף סואעד | |
נגד | ||
המשיב | חסן חוג'יראת ת.ז. 020121604 באמצעות ב"כ עו"ד יוסף חיג'אזי | |
פסק דין |
"בית משפט קמא ימנה מומחה על מנת שישלים את חלוקת המקרקעין בהתאם לנ/4 ואולם החלק שמיועד להפרשות בנ/4 יבוצע מחדש בהתאם להסכמות הצדדים כאמור לעיל בפרוטוקול. כלומר, המומחה יאזן בהפרשות של שני הצדדים באופן שלא כל ההפרשה מחלקו של המערער תהיה בחלק המיועד לבניה, כפי שלכאורה נעשה היום".
בהתאם, התיק הוחזר לבית משפט קמא.
פרשנות פסק דינו של בית המשפט המחוזי בערעור:
המערער מגיע למסקנה זו כדלקמן:
שטח כל החלקה – 8856 מ"ר.
המערער רשום כבעלים של 5707 מ"ר, כאשר על פי נ/4, חלקו נופל בעיקרו בחלק הצפוני, וחלקו בחלק הדרומי.
המשיב רשום כבעלים של 3149 מ"ר, כאשר על פי נ/4, חלקו נופל כולו החלק הדרומי, המיועד לבניה.
מאחר ששטח החלק הדרומי כולו, על פי נ/4, הינו 3,704 מ"ר, וכלל חלקו של המשיב הוא 3,149 מ"ר, המסקנה היא כי למערער שטח המיועד לבניה של 555 מ"ר.
הדבר עולה במפורש מעיון בתשריטי התכניות, שחלו מזמן לזמן על החלק הדרומי של החלקה – תכנית 1687 שהייתה בתוקף במועד שבו רכש המערער את חלקו בחלקה (1991), תכנית ג/7144 שהייתה בתוקף במועד הגשת התביעה לפירוק השיתוף בחלקה על ידי המערער, ותכנית ג/14093 שנכנסה לתוקף לאחר פסק דינו הראשון של בית המשפט קמא. בהתאם לתכניות אלה, ועל סמך התשריט, נ/4, שקבע את חלוקת החלקה בין הצדדים, גם נערכו חוות דעת המומחה.
ככל שהמומחה היה פועל על פי פרשנות המערער, ומקצה למערער שטח של 555 מ"ר לבניה בחלק הדרומי של החלקה, היה הדבר חייב להיעשות בתוך חלקו של המשיב, כאמור בנ/4, והיה צורך לקבוע למשיב שטח כנ"ל בחלק הצפוני של החלקה (מאחר שכאמור יתרת השטח של המערער בחלק הדרומי של החלקה מהווה דרך). ברור שתוצאה זו מנוגדת לפסק דינו של בית המשפט קמא שקבע חלקים מסוימים מוגדרים בנ/4 לכל אחד מהצדדים.
לשון פסק הדין:
"בית משפט קמא ימנה מומחה על מנת שישלים את חלוקת המקרקעין בהתאם לנ/4 ואולם החלק שמיועד להפרשות בנ/4 יבוצע מחדש בהתאם להסכמות הצדדים כאמור לעיל בפרוטוקול . כלומר, המומחה יאזן בהפרשות של שני הצדדים באופן שלא כל ההפרשה מחלקו של המערער תהיה בחלק המיועד לבניה, כפי שלכאורה נעשה היום".
ב"כ המערער טען כי את ההפרשות לדרכים יש לבצע אך ורק מהחלקים המיועדים לבניה של שני הצדדים, כאשר החלוקה היחסית צריכה להיות בהתאם לכל אחד ולחלקו בשטח הבניה בלבד, בלי להתחשב בשטח החקלאי, וזאת מה שעולה מהסכמת שני הצדדים בפני בית המשפט המחוזי.
ב"כ המשיב טען כי הפרוטוקול בבית המשפט המחוזי מדבר בעד עצמו, והפרשנות שיש ליתן להסכמה היא כי על המומחה לקבוע כי ההפרשות יבוצעו מכלל שטח החלקה, גם מהחלק המיועד לבניה, וגם מהחלק המיועד לחקלאות.
בסיום הישיבה קבע בית המשפט קמא כי הוא מעדיף את פרשנות ב"כ המשיב לפיה, ההפרשה לדרכים צריכה להיות לפי חלקו היחסי של כל צד החלקה בשלמות, ולא רק משטחי הבניה.
בית המשפט קמא הוסיף וציין בהחלטה כי:
"מתעוררת שאלה אחרת והיא שבפועל בהתאם לנ/4 מופיעה דרך רשומה ברוחב של 4 מטר ששני הצדדים מסכימים שבפועל דרך זו קיימת בשטח והיא נוגסת מחלקיהם של שני הצדדים בהתאם למפורט בנ/4 ועל כן במידה ויבוצעו הפרשות נוספות כיצד הן יבוצעו? האם המסגרת אותן הפרשות יהיה שינוי בתוואי הדרך שכבר קיימת בפועל וככל הנראה חלקה סטטוטורי...
בשלב זה אניח שאלות אלה לצריך עיון, אמנה מומחה שיתייחס לאפשרויות השונות, אך יחד עם זאת על המומחה לשמור על העקרונות שהתוויתי לעיל ולפיהן ההפרשות יהיו מכלל השטחים הנוגעים לחלקה ולאור זאת יציע להפרשת דרכים כאשר כל צד שומר על מיקום חלקו בהתאם לנ/4".
"1. חלקה 34 גוש 12217 אדמות ביר אלמכסור רשומה בבעלות משותפת ושטחה הכולל 8856 מ"ר (להלן "החלקה").
2. המבקש רשום כבעלים של 5707 מ"ר ואילו המשיב בעלים של 3149 מ"ר.
3. שטח של 3704 מ"ר מתוך השטח הכולל של החלקה ייעודו בניה ואילו יתרת שטח החלקה שהוא 5152 מ"ר ייעודו חקלאי ונמצא מחוץ לתחום התכנית תב"ע 7144/ג החלה על המקרקעין כפי שקבע כבוד בית משפט קמא בפסק דינו בת.א. 18386-06-10".
בפסק דינו לא התייחס כלל בית המשפט קמא (והוא גם לא נדרש לכך) לסוגיה האם כלל השטח בחלק הדרומי ייעודו לבניה או שבחלק הדרומי כבר נעשו הפרשות לדרכים.
בהחלטה בדבר מינוי המומחה, התייחס בית המשפט קמא, כאמור לעיל, לסוגיה זו, והשאירה לדיון בפסק הדין, כפי שיובא בהמשך.
"ביטול החלוקה שבנ/4 ככל שהיא מתייחסת לתוצאה שנקבעה בנ/4 ולפיה כל 555 מ"ר של המבקש הנופלות בתוך השטח הדרומי שייעודו בניה ישמשו דרכים המשרתים אך ורק את השטח הדרומי דהיינו אך ורק את השטח של המשיב... בית המשפט שקבע כי יש לתקן את נ/4 פסק כי ההפרשות בשטח הבנוי ייעשה באיזון ולפי חלקו של כל צד ושההפרשה לא תהיה של כל חלקו של המערער בחלק המיועד לבניה כפי שלכאורה נעשה היום".
כמו כן טען כי בית המשפט קמא פעל בחוסר סמכות כאשר פתח את הדיון בפרשנות פסק הדין, וכאשר פתח דיון מחדש בשאלת ההפרשות, וכי טעה כאשר העדיף את פרשנות המשיב.
"יאמר כבר עתה, כי קריאה מושכלת של פסק הדין מביאה למסקנה כי המומחה אותו עתיד היה בימ"ש קמא למנות נדרש לבצע תיקונים על גבי נ/4 בכל הנוגע לחלק שנועד להפרשות ממקרקעי המבקש. המבקש נדרש לאזן בהפרשת שני הצדדים באופן שלא כל ההפרשה מחלקו של המערער תהיה בחלק המיועד לבניה. מכאן ברור כי הכוונה היתה כי ההפרשות יעשו מכלל החלקות של המערער והמשיב הן בחלק המיועד לבניה והן בחלק המיועד לחקלאות ואולם באופן שלא כל ההפרשה מחלקו של המערער תעשה בחלק המיועד לבנייה של המערער.
עסקינן אנו בהחלטה ברורה שאינה צריכה הבהרה נוספת ואין כל מקום לדרוש מבית משפט קמא לפנות בטרם ימנה מומחה בבקשת הבהרה למותב שנתן את פסק הדין בערעור כפי שדורש ב"כ המבקש בבקשתו...
לטעמי, דווקא פרשנות ב"כ המבקש בבקשתו בפני מהווה פרשנות שאינה תואמת הנחת בית המשפט שלערעור למומחה שעתיד למנות בימ"ש קמא...
טענות ב"כ המערער לעניין פגיעה בזכויותיו אינן ברורות גם לאור העובדה כי בנוסף הנחות שניתנו לו על ידי בית משפט קמא יכול המומחה מטעם בית המשפט לעיין גם בפסק הדין של הערעור וגם בפסק הדין של בית משפט קמא וכן יכול ב"כ המערער להעלות כל טענותיו בפני המומחה עובר למתן חוות דעתו".
הנסיבות החיצוניות לפסק הדין
בין היתר, הסתמך בית המשפט קמא על חוות דעת מומחה לפיענוח צילומי אוויר שמינה, ואשר על פי חוות דעתו, נראית החלקה מחולקת לשני חלקים (צפוני ודרומי) על ידי טרסה.
המערער טען גם כי בית המשפט קמא שגה כאשר הסתמך על חוות דעתו של המומחה לפיענוח צילומי אוויר מאחר שהטרסה מחלקת את החלקה לשני חלקים שווים בעוד שבפועל המערער הוא הבעלים של 5,707 מ"ר, ואילו המשיב הוא הבעלים של 3,149 מ"ר בלבד.
בסעיף 33 להודעת הערעור טען המערער כי:
"כבוד בית המשפט טעה בקביעתו בסעיף 36 לפסק דינו כי התשריט אותו הניח המשיב נ/4 משקף את ההסכמה בין הצדדים ושפירוק השיתוף יהיה בחלוקה בעין על פי האמור בנ/4 וזאת מהנימוקים שלהלן:
החלטתו וקביעתו הנ"ל של כבוד בית המשפט עומדת בסתירה לקביעתו בדבר קיום חלוקה היות ותשריט החלוקה מחייב המערער להשתתף בהפקעות לצורכי ציבור המשרתות אך ורק החלק שיועד למשיב בחלקה זאת על אף שכבוד בית המשפט קיבל הטענה בדבר קיום חלוקה בחלקה דבר אשר חייב להוביל לתוצאה כי כל ההפקעות לצורכי דרכים צריכים לחול אך ורק על חלק המשיב".
בעיקרי הטיעון של המשיב אין כל התייחסות לטענה זו.
לאחר ששמעו את המלצת בית המשפט הסכימו הצדדים על מינוי מומחה, כאשר ב"כ המשיב טען כי:
"אני מסכים ובלבד שהחלוקה לא תפגע בחלוקה העקרונית של בית משפט קמא שאנו מחזיקים בחלק הדרומי המיועד למגורים".
בהתאם, נתן בית המשפט המחוזי תוקף להסכמת הצדדים לפיה:
"בימ"ש קמא ימנה מומחה אשר "יבצע את החלוקה בהתאם לנ/4, למעט הפרשות לדרך אשר יהיו ביחס ישר לאחוז שיש למערער בקרקע המיועדת לבניה, כלומר, באופן שלא כל ההפרשה לדרך תהיה מקרקע המיועדת לבניה, והכל ביחס לחלקו של כל אחד במקרקעין".
בית המשפט המחוזי גם לא הורה לבצע תכנית חלוקה חדשה, השונה מנ/4, אלא קבע במפורש כי החלוקה תבוצע בהתאם לנ/4.
תכנית החלוקה הקובעת:
בחוות הדעת הראשונה מיום 31.5.16 השווה המומחה בין תכנית המתאר ג/7144, על פיה נערך התשריט, נ/4, לתכנית המתאר העדכנית משנת 2013 – ג/14093, כדלקמן:
על פי המצב התכנוני החדש, חולקה החלקה לארבעה חלקים בסדר מדרום לצפון:
אזור מגורים א' – 2,733 מ"ר
דרך - 1,252 מ"ר
שטח לפיתוח בעתיד - 1,795 מ"ר
אזור חקלאי - 3,076 מ"ר
סה"כ 8,856 מ"ר
כך שהשטח העומד לחלוקה בין הצדדים הוא:
שטח החלקה בשלמותה בניכוי שטח הדרך - 7,604 מ"ר = 1,252-8,856
יחסי הבעלות בחלקה הם:
המשיב: 3149/8856
המערער: 5606/8856
בהתאם ליחסי בעלות אלו מגיע -
למשיב: 2,704 מ"ר = 3149/8856 X 7,604
למערער: 4,900 מ"ר = 5606/8856 X 7,604
שטחים אלו קרובים מאד לחלוקת הייעודים בחלקה, על פי תכנית המתאר החדשה:
למשיב "מגיע" קרקע בשטח 2,704 מ"ר
ומקבל קרקע בשטח 2,733 מ"ר
הסיווג: אזור מגורים
למערער "מגיע" קרקע בשטח 4,900 מ"ר
ומקבל קרקע בשטח 4,871 מ"ר
הסיווגים בשטח המערער:
חקלאי 3,076 מ"ר
לפיתוח בעתיד 1,795 מ"ר
סה"כ 4,871 מ"ר
הפרש שטחים של 29 מ"ר, משמעותו נמוכה.
בהתאם לאמור, ערך המומחה את תכנית החלוקה.
בנוסף, וכפי שציין המומחה בסעיף 11 לחוות דעתו: "בניסיון לקיים את החלטת בית המשפט, נראה לי כי יש לשקול את ההצעה" לבצע את החלוקה באופן שהמערער יקבל שטח של 400 מ"ר באזור המיועד למגורים, בחלק הדרומי של החלקה, ואילו המשיב יקבל שטח של 800 מ"ר באזור המיועד לפיתוח בעתיד, בחלק הצפוני של החלקה".
"לכאורה בשלב זה ובזהירות המתבקשת נראה לי כי דווקא המומחה היטיב עם התובע ולמעשה בכך חרג מסמכותו בהצעת החלוקה שנתן, שכן הוא נתן לתובע חלק במקרקעין שאינו אמור להמצא בחלקו ההיסטורי ובחלוקה של צפון מול דרום.
יחד עם זאת, לא אקבע מסמרות סופיים בענין זה במידה ודרושה התייחסות המומחה מה היה המצב אילו היה הולך וקובע בדבקות את החלוקה לפי המצב ההסטורי מה היה נותר לכל אחד בהתאם לחלקו היחסי, לרבות כמה שטח לבניה היה נותר בידי התובע לאחר הפרשות לדרכים כפי שקבעתי בהחלטת המינוי. לאחר קבלת תשריט חילופי בהתאם להוראות שנתתי, במידה וצד מעוניין לחקור את המומחה יודיע על כך וייקבע מועד לחקירה".
בהחלטה שניתנה בסיום הישיבה, החליט בית המשפט קמא כדלקמן:
"לעניות דעתי המחלוקת בין הצדדים היא בעצם נוגעת לפרשנות הסכמה שקיבלה תוקף בבית המשפט המחוזי.
משמעות הדבר במידה ותתקבל טענת התובע שבהחלטתי המפרשת את פסיקת בית המשפט המחוזי נפלה טעות. ער אני לכך שהחלטה זו אושרה אף בבקשת רשות הערעור.
מבלי להביע עמדה באם אכן טעיתי, אם לאו, והאם ניתן לתקן את הטעות במסגרת פסק דין או שמא יש לערער בסוף הדרך וכיצד משפיעה ההחלטה בבר"ע על המחלוקת והאם ניתן לסטות ממנה, אני סבור כי יש לאפשר לצדדים לסכם בנקודה זו, זאת לאחר שהמומחה יערוך תשריט המשקף את הבנת התובע תוכן ההסכמה בבית המשפט המחוזי כפי שפירטתי לעיל. תשריט נוסף יוגש בתוך 30 יום מהיום עם עותק לצדדים".
יחסי הבעלות המקוריים בחלקה היו:
המשיב: 3,149/8856 = 3,149 מ"ר ברוטו
המערער: 5,707/8856 = 5,707 מ"ר ברוטו
בהסתמך על נ/4, לזכות המשיב עומדים השטחים הבאים:
34/2/1 2,709 מ"ר (מגורים)
34/2/2 440 מ"ר (דרך)
34/1/1 555 מ"ר (דרך)
3,704 מ"ר
עודף שטח זה הוא : 555 מ"ר = 3,149 - 3,704
זהו שטח מגורים, ברוטו, שאמור לקבל המערער.
משטח זה, יש לגרוע את השטח היחסי המפורש לדרך, כדלקמן:
158 מ"ר = 3149/8856 X 440 מ"ר
משטח ברוטו זה, יש לגרוע את החלק היחסי של ההפרשה לדרך :
13.97% = 440/3149
במ"ר: 78 מ"ר = 13.97% X 555 מ"ר
כלומר: שטח מגורים, נטו, שאמור לקבל המערער הוא
477 מ"ר = 78 – 555
מיקום המגרש הסביר הוא בחלק הצפוני של אזור המגורים, רחוק ככל האפשר מביתו של המשיב, וסמוך ככל האפשר לחלקו הצפוני של המערער.
לחוות הדעת צורף תשריט.
"1. על פי תכנית מתאר ג/14093 הדרך בחלקת הצדדים היא בשטח של 1,252 מ"ר ... האם אותה דרך נוגסת בשטח המיועד למגורים או שמא היא נוגסת גם בשטח המיועד לבניה עתידית?
2. אם התשובה הקודמת היא חיובית מה שטח הדרך מתוך השטח המיועד לבניה ומה שטח הדרך מתוך השטח המיועד לבניה עתידית?
3. כיצד בתכנית הנ"ל חושבו ההפרשות לדרכים? האם לפי אחוז מכלל שטח החלקה (כל שטח חלקה 34) או שמא מתוך החלק המיועד למגורים ברוטו?"
"הקרקע המיועדת לדרך היא בשטח של 1,252 מ"ר והיא מתחלקת:
964 מ"ר הוא בשטח שהיה מיועד למגורים
288 מ"ר הוא בשטח המיועד לבניה עתידית
בתכנית ג/14093 ההפרשות לדרכים חושבו מתוך כלל שטח החלקה. תוואי הדרך נקבע משיקולים תכנוניים, לצורך יצירת מערכת דרכים סבירה, ביישוב".
בפרק שכותרתו "כיצד להפריש לטובת הדרך?", מביא בית המשפט קמא את גישות שני הצדדים: זו של המערער לפיה, "יש להפריש לטובת הדרך בהתאם לחלקו היחסי של כל צד רק בחלק המיועד לבניה"; וזו של המשיב לפיה, "יש להפריש לדרך בהתאם לחלקו היחסי של כל צד בכלל המקרקעין בין אם אלו המיועדים לבניה ובין אם אלו המיועדים ליעוד חקלאי".
בית המשפט קמא מציין כי:
"לפי נ/4 שטח הדרך הוא 995 מ"ר. חלקו של התובע לדרכים בהתאם לתכנית 555 מ"ר ולנתבע הופרש שטח של 440 מ"ר. על פי חלקם היחסי של כל צד במקרקעין חלקו של התובע לדרכים צריך להיות 641 מ"ר וחלקו של הנתבע צריך להיות 354 מ"ר. עוד עולה מנ/4 כי הדרך מופרשת רק מהחלק המיועד לבניה ואין דרך מתוכננת בחלק המיועד במקרקעין".
בית המשפט קמא מציין כי הביא עובדות אלו מאחר שהן חיוניות להחלטה, ובהמשך הוא קובע כי הוא מאמץ את גישת המשיב שנראית לו נכונה מבחינה משפטית, ואף נראית צודקת.
בית המשפט קמא מפנה לחוות דעת המומחה ולתשובותיו לשאלות ההבהרה כדלקמן:
"בשאלות הבהרה שהפניתי למומחה מטעם בית המשפט ... עולה כי כיום ובהתאם לתוכנית המתאר החדשה ההפרשה לדרך נעשתה הן מהחלק המיועד לבניה והן מהחלק המיועד לבניה עתידית (שכולו נופל בחלקו של התובע(. עוד עולה מהתשובות כי חישוב הדרך על פי התב"ע העדכנית נעשתה כנגזרת משטח כל המקרקעין ולא רק מהחלק המיועד לבניה. משכך אין כל מקום לערוך חישוב בהתאם לחלקם של כל הצדדים בחלק המיועד לבניה בלבד וכפי שהתובע דורש. יישום כלל כזה אינו תואם את התב"ע שהיא בבחינת הוראת דין".
בית המשפט קמא מציין כי "טענה זו קוסמת ממבט ראשון אך אינה נכונה והיא מתעלמת מההפרשה לדרכים בהתאם לתב"ע העדכנית".
ב"כ המערער חזר וטען כי בית משפט קמא שגה כאשר לא קיבל את הטענה. נציין כי כבר הובהר לעיל כי הגישה של המערער מתעלמת מהדרך, שמיקומה בחלקו של המערער בחלק הדרומי של החלקה, וצדק בית המשפט קמא בקביעתו זו.
46. בית המשפט קמא קבע כי משמעות טענתו של המערער היא שבית המשפט יתערב בתוואי הדרך המוכתב על ידי רשויות התכנון, וכי אין לו סמכות לתת הוראות לעניין זה בתביעה לפירוק שיתוף. בית המשפט קמא מוסיף כי היה על המערער להגיש ערעורים על החלטות רשויות התכנון, ולא לתקוף את תוואי הדרך בהליך שלפניו.
בית המשפט קמא הוסיף כי לחלופין מבקש המערער כי בית המשפט קמא ישנה מההחלטה שקבעה את מיקום חלקו של כל אחד מהצדדים לפי נ/4, וכי: "אין בכוחי גם לשנות מהחלטתי הקודמת כי כל צד מחזיק בחלק מסויים, החלטה אשר זכתה לאישור בית משפט מחוזי בסבב הקודם. שינוי כזה מחייב ביטול פסק הדין הראשון לאחר שנשמעו ראיות בענין אחזקת הצדדים בפועל במשך עשרות שנים".
עוד הוסיף בית המשפט קמא כי הצעת החלוקה אינה מקפחת את המערער, וכי הצעת המומחה בחוות דעתו הראשונה להקצות למערער שטח לבניה בחלק הדרומי, ולמשיב שטח לבניה עתידית בחלק הצפוני, עולה בקנה אחד עם ההלכה שנפסקה בע"א 5628/99 מרקין נ' משה, פ"ד נז(1) 14 (2002) לפיה, במכר של מקרקעין במקום מסוים, כל צד נושא בתוצאות הפקעה בחלק המסוים שלו, וכי "משקבעתי כי כל צד יקבל חלק במקום מסויים, בהתאם לחזקתם בפועל, הרי כל צד נושא בחלקו בהפקעה לדרכים לטוב ולרע ואין מקום לשנות כעת ממצב החזקה בפועל ומפירוק השיתוף עליו הוריתי בהתאם לכך רק משום שצד כזה או אחר אינו מרוצה מתוצאותיה של ההפקעה שנקבעה על ידי רשויות התכנון".
47. ב"כ המערער טען כי בית המשפט קמא שגה בקבעו כי תכנית ג/14093 חלק על המקרה שלפנינו, מאחר שתכנית זו אושרה ביום 11.2.13, לאחר שהוגש תשריט, נ/4, ששימש בסיס לפירוק השיתוף, ולכן החישובים שנערכו בו אינם רלוונטיים.
ב"כ המערער טען כי היה על בית המשפט קמא להחליט אם הוא נותר עם הקביעות שבפסק הדין הראשון בדבר קיומה של חלקה היסטורית, וכי חלוקה זו מקנה למערער שטח של 555 מ"ר בחלק הדרומי או שהוא קובע חלוקה חדשה שלא בהתאם לתכנית זו.
עוד טען ב"כ המערער כי בית המשפט קמא שגה בפרשנות פסק הדין בעניין מרקין מאחר שאין מדובר ב"הפקעה" במובן המשפטי של המילה, אלא בהפרשות לדרכים שטרם נרשמה כהלכה.
ב"כ המערער הוסיף וטען כי חוות הדעת הנכונה היא חוות הדעת השלישית, וכי תשריט תכנית זו משקף את תוכן ההסכמה ופסק דינו של בית המשפט המחוזי.
48. ב"כ המשיב טען בעיקרי הטיעון מטעמו כי שתי חוות הדעת הראשונות של המומחה קיימו ושמרו על עקרונות שנקבעו על ידי בית המשפט המחוזי, ולפיהם ההפרשות תעשנה, על פי נ/4, מהחלק המיועד לבניה ומהחלק המיועד לחקלאות, בהתאם לחלקם היחסי של הצדדים, בהתאם לדיני התכנון והבניה, ובהתאם לתכנית המתאר ג/14093 החלה על החלקה ולפיה, ההפרשה לדרכים במקרקעין נעשתה כנגזרת משטח כלל המקרקעין, ולא רק מהחלק המיועד לבניה.
ב"כ המשיב טען כי חוות הדעת השלישית אינה נכונה, פגומה ויש להתעלם ממנה, כאשר התשריט שנערך בחוות דעת זו, אינו עולה בקנה אחד עם נ/4, ואינו שומר על מיקום כל צד בנ/4 – עקרון שהיווה בסיס ורוח פסק הדין נשוא הערעור, וקבלתו תהווה למעשה ביטול פסק הדין הראשון.
עוד טען ב"כ המשיב כי בניגוד לטענת ב"כ המערער, לא סטה בית המשפט קמא מחוות הדעת הראשונה והשנייה, ואימץ את חוות הדעת הנכונה והצודקת.
50. בסיום פסק דינו קובע בית המשפט קמא כי למערער נותרו 29 מ"ר בשטח המיועד לבניה, ומאחר שאין רצף טריטוריאלי בין השטח המיועד לו לחלק זה, ומאחר שזהו שטח מזערי שלא ניתן למכרו באופן נפרד, הרי שהוא יסופח לשטחו של המשיב תמורת תשלומי איזון שיקבע שמאי שימנה.
51. נוכח הפרשנות לפסק דינו, כאמור לעיל, צדק בית המשפט קמא באמצו את תכנית החלוקה כפי שערך המומחה בחוות דעתו הראשונה והשנייה, וצודק ב"כ המשיב בטענתו כי המשמעות של קבלת טיעוני ב"כ המערער היא ביטול פסק דינו הראשון של בית המשפט קמא, וביטול תכנית החלוקה נ/4, שקבע כי היא מהווה תכנית פירוק שעליה הסכימו הצדדים, וכי יש לפעול על פיה.
52. כאמור לעיל, בית המשפט קמא קבע כי החלוקה המוצעת על ידי המומחה, כפי שאומצה על ידו, עולה בקנה אחד עם ההלכה שנפסקה בעניין מרקין, ולפיה כאשר יש חלוקה בפועל של מקרקעין, נושא כל צד בתוצאות ההפקעה בחלק המסוים שלו בלבד. ב"כ המערער טען כי שגה בית המשפט קמא בקביעתו זו מאחר שבענייננו אין מדובר בהפקעה, אלא בתכנית שלא נרשמה.
53. אכן, ההלכה בעניין מרקין תואמת את קביעת בית המשפט קמא באמצו את תכנית החלוקה לפיה, כל צד נשאר בחלק שעליו הסכימו הצדדים, כעולה מנ/4. אמנם, בענייננו אין מדובר בהפקעה. אולם, דווקא מסיבה זו לא היה מקום מלכתחילה לטענת ב"כ המערער כי "התכנית" מקפחת את המערער. מאחר שהמערער רכש חלק מסוים של החלקה, ככל שהייתה הפקעה לדרך מחלקו – היה עליו להתנגד לתכנית, כפי שקבע בית המשפט קמא. אולם, כפי שנאמר לעיל, גם על פי התכנית לפיה, רכש המערער את חלקו בחלקה, היה חלקו של המערער בחלק הדרומי של החלקה מיועד לדרך ולא לבניה. לפיכך, גם לא היה מקום מלכתחילה לטענתו כי לפי "התכנית", ההפרשה שלו לדרך אינה תואמת את יחסי הבעלות של הצדדים בחלקה.
54. ודוק: גם על פי צילומי האוויר, עליהם הסתמך בית המשפט קמא בפסק הדין הראשון, נראית טרסה מפרידה בין החלק הדרומי לחלק הצפוני של החלקה. אמנם, בחלק הדרומי מתחת לטרסה היה למערער חלק. אולם, חלק זה לא היה בנוי, בניגוד לחלקו של המשיב שהיה בנוי, כמו גם חלקות אחרות בחלק הדרומי; ואפילו טרם נסללו דרכים במקום המיועד להן, הייעוד הקובע הוא על פי התכנית החלה על השטח.
55. לסיכום נבקש לחזור ולהבהיר את עיקרי פסק דיננו:
פסק דיננו חייב היה להנתן בתוך הגבולות שהוצבו בשני פסקי הדין: הראשון של בית משפט קמא, אשר ניתן ביום 1.3.15, והשני של בית משפט המחוזי מיום 13.10.15, אשר נתן תוקף להסכמת הצדדים. פסק הדין הראשון קבע קביעה שהפכה להיות חלוטה, והיא שהמערער מקבל את החלק הצפוני של החלקה וחלק מהחלק הדרומי והמשיב מקבל את עיקר החלק הדרומי. אין הצדקה משפטית או מוסרית, להחליף חלקים בין הצדדים. פסק הדין השני קבע כי ימונה מומחה וכי הוא "יאזן בהפרשות של שני הצדדים באופן שלא כל ההפרשה מחלקו של המערער תהיה בחלק המיועד לבניה, כפי שלכאורה נעשה היום". כל זאת בכפוף להסכמתו של המשיב כי "אני מסכים ובלבד שהחלוקה לא תפגע בחלוקה העקרונית של בית משפט קמא שאנו מחזיקים בחלק הדרומי המיועד למגורים".
בחלקה הדרומית נקבע בתכנית כביש שתופס כ- 500 מ"ר. כביש זה נופל בחלק אותו קנה המערער , כפי שנאמר בסעיפים 15 ו- 16 לעיל, ולפיכך, אין הצדקה בהתאם להלכת מרקין כי המשיב ישתתף בחלק זה. מה גם שאם הוא ישתתף יקרה אחד מהשניים: או שהחלק שהמשיב קנה יופחת וההפחתה תהיה באופן משמעותי כיוון שאין טעם להפריש למערער שטח קטן משטח מגרש מינימלי לבניה, או שהמערער יקבל חלק קטן יותר, שלכל היותר יוכל לשמש אותו לחקלאות.
מנגד, ידוע לנו כי על פי התכנית החדשה חלקו של המערער בהפחתה הכוללת הוא 641 מ"ר. בהתאם לתוצאה לעיל, המערער נושא ב- 555 מ"ר בחלקה הדרומית שכאמור כך קנה בזמנו, ואילו את החלק הנותר של 89 מ"ר הוא יישא בחלקתו הצפונית. נראה כי זהו איזון מוצדק בנסיבות.
56. לפיכך, אנו מורות על דחיית הערעור.
אנו מחייבות את המשיב לשלם למערער שכר טירחת עורך דין בסכום של בסכום של 25,000 ₪.
ערבון שהופקד על ידי המערער, יוחזר לו על ידי בא כוחו.
ניתנה היום, ז' אייר תש"פ, 01 מאי 2020, בהעדר הצדדים.
ב. בר-זיו, שופטת [אב"ד] | ע. אטיאס, שופטת | ש. שטמר, שופטת |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
01/11/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד 01/11/10 | יפעת מישורי | לא זמין |
22/03/2011 | החלטה מתאריך 22/03/11 שניתנה ע"י יפעת מישורי | יפעת מישורי | לא זמין |
17/07/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש אישור פקס | יפעת מישורי | לא זמין |
24/07/2011 | החלטה מתאריך 24/07/11 שניתנה ע"י יפעת מישורי | יפעת מישורי | לא זמין |
02/07/2012 | החלטה מתאריך 02/07/12 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | לא זמין |
10/02/2013 | החלטה מתאריך 10/02/13 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
28/05/2013 | החלטה מתאריך 28/05/13 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
23/01/2014 | החלטה מתאריך 23/01/14 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
18/05/2014 | החלטה מתאריך 18/05/14 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
01/03/2015 | פסק דין שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
27/04/2015 | הוראה לעד הגנה להגיש פרטי חשבון לזיכוי | אחסאן כנעאן | צפייה |
14/10/2015 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
21/10/2018 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
23/10/2018 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה באמצעות המזכירות | אחסאן כנעאן | צפייה |
29/10/2018 | החלטה שניתנה ע"י ברכה בר-זיו | ברכה בר-זיו | צפייה |
18/07/2019 | פסק דין שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
24/10/2019 | פסק דין שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
01/05/2020 | פסק דין שניתנה ע"י ברכה בר-זיו | ברכה בר-זיו | צפייה |
06/09/2021 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
10/09/2021 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
06/09/2022 | החלטה על בקשה של נתבע 1 בקשה למתן פסיקתא | אחסאן כנעאן | צפייה |
14/09/2022 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
16/10/2022 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
18/10/2022 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
21/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | מחמוד סובחי | יוסף סואעד |
נתבע 1 | חסן חוג'יראת | חג'אזי יוסף |