לפני | כבוד השופטת רות רונן | |
פסק דין |
רקע והליכים קודמים
במסגרת ההחלטה האמורה הוריתי על פרסומו של נוסח הסכם הפשרה המתוקן במודעה, ועל העברתו לידי היועץ המשפטי לממשלה, מנהל בתי-המשפט ורשות ניירות-ערך בהתאם להוראות הקבועות בחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 (להלן: "חוק תובענות ייצוגיות") ובתקנות תובענות ייצוגיות, תש"ע-2010. כמו כן, ניתנה אפשרות לחברי הקבוצה מושא התובענות הייצוגיות (תביעת הנאמן והתביעה הייצוגית התשקיפית) לבקש שלא להימנות עם חברי הקבוצה, וכן התאפשר לבעלי-המניות והזכאים האחרים להתנגד להסכם הפשרה.
בהתייחס לטענות שהועלו בעלי דין שונים בין היתר ביחס ליישום ההסכם, חלוקת סכום הפשרה, הגמול ושכר-הטרחה, נקבע בהחלטה בעניין נוסח הסכם הפשרה כי: "במסגרת החלטה זו אין מקום להידרש לגופן לטענות אלה אשר יוכרעו בהתאם למנגנון שנקבע בהחלטה ביחס לפשרה מכוח סעיף 79א, וזאת לאחר ניסוח הסכם הפשרה ולאחר שתינתן לצדדים אפשרות להביע את עמדתם בעניין".
היועץ המשפטי לממשלה ציין כי לאור המורכבות הייחודית של ההליך, הגורמים המקצועיים במדינה בחרו שלא לנקוט עמדה באותו שלב, תוך שהם מותירים את ההחלטה בידי בית-המשפט. יחד עם זאת, ולאור העובדה שהמלאכה בהליך טרם הסתיימה, התבקש בית-המשפט להתיר ליועץ המשפטי לממשלה להיות מעורב בהליך, ולשמור על זכותם של הגורמים המקצועיים במדינה להביע עמדה, ככל שיעלה צורך בכך, ביחס לנושאים שהכרעה בהם טרם התקבלה.
התנגדותה של נאט איסט נדחתה תוך שנקבע כי שמורה לה הזכות להתנגד לחילוט מניותיה ולהעלות את טענותיה באשר להחרגתה מהשתתפות בחלוקת סכום הפשרה בשלב הבא של הדיון. כן נדחתה התנגדות רו"ח הורוביץ, ונקבע כי תישמר זכותו להעלות את טענותיו בדבר ההוצאות שצריכות לשיטתו להשתלם לו ולחלופין בדבר האפשרות לתבוע כיסוי ביטוחי מחברות הביטוח - וגם זאת במסגרת השלב הבא של הדיון. במסגרת ההחלטה נדחו גם בקשות הפרישה מההסכם שהוגשו לבית-המשפט על-ידי מר בירנבאום, חברת בירנבאום ומאה ואחד.
בהתאם להחלטה הגישו הצדדים את עמדותיהם ביחס לחלוקת סכום הפשרה, שכר-הטרחה והגמול.
עמדות הצדדים לחלוקת סכום הפשרה, קביעת שכר-הטרחה והגמול
עמדת הגורמים המשלמים
במישור הדיוני, חל לשיטתם השתק פלוגתא על הטענה. רו"ח הורוביץ הוא צד להסכם הפשרה. באי-כוחו נכחו באולם בית-המשפט כשהועלתה הצעת בית-המשפט; בהתאם להחלטת בית-המשפט מיום 21.3.2018, ניתנה לו הזכות להגיש את עמדתו ביחס לעקרונות ההסכם עד ליום 29.3.2018, אך הוא לא עשה כן. רק לאחר שלהצעת בית-המשפט כבר ניתן תוקף של החלטה, הגיש רו"ח הורוביץ את התנגדותו, בה לא נכללה כל טענה לפיה יש לאפשר לו להגיש תביעת השתתפות כנגד מבטחיו. בית-המשפט קבע ביום 12.4.2018 כי רו"ח הורוביץ איחר את המועד להגשת התייחסותו להסכם, ולפיכך טענותיו נדחו. על החלטה זו לא ערער רו"ח הורוביץ עד היום. באי-כוחו של רו"ח הורוביץ נכחו גם בדיון מיום 15.4.2019 בו נדון נוסח הסכם הפשרה, ואשר בסופו התיר בית-המשפט לצדדים להגיש את עמדתם ביחס לנוסח זה. רו"ח הורוביץ בחר שוב שלא להגיש עמדה, וביום 27.6.2019 אישר בית-המשפט את נוסח ההסכם.
במישור המהותי, נטען כי טענתו של רו"ח הורביץ חותרת תחת עקרון בסיס של הסכם הפשרה, ולפיו לא ניתן יהיה להגיש תביעות נוספות בקשר עם ההליכים הקיימים בעניינה של פסיפיקה לאחר אישור הסכם הפשרה, למעט חריגים ספציפיים שהוגדרו בסעיף (ג) להצעת בית-המשפט. כן טענו הגורמים המשלמים כי עמדת רו"ח הורוביץ עלולה לחתור תחת עקרונות הסופיות והוודאות המשפטית ביחס לסיום מכלול ההליכים של חברת פסיפיקה, שכן היא פותחת אפשרות של הגשת תביעות נוספות או הודעות צד שלישי כנגד צדדים נוספים להסכם הפשרה. זאת, בשים לב במיוחד לכך שחלק מהגורמים המשלמים הם גורמים פרטיים המשלמים סכומים משמעותיים במסגרת הסדר הפשרה. הגורמים המשלמים הוסיפו וציינו בהקשר זה כי בהתאם להחלטת בית-המשפט מיום 27.6.2019, די בכך שטענתו החלופית של רו"ח הורוביץ עומדת בניגוד לעקרונות הצעת בית-המשפט על-מנת להביא לדחייתה.
לעניין טענות רו"ח הורוביץ בנוגע לפסיקת הוצאותיו, הבהירו הגורמים המשלמים כי הם עומדים על עמדתם כפי שהובאה בפני בית-המשפט ביום 3.9.2019, לפיה רו"ח הורוביץ אינו זכאי לתשלום הוצאות מכל סוג שהוא, וכי בכל מקרה, הם משאירים את העניין לשיקול דעת בית-המשפט. כן צוין כי אם בכוונת בית-המשפט לסטות מעמדתם, יבקשו הגורמים המשלמים לקבוע דיון במעמד הצדדים עובר למתן ההחלטה.
עמדת החברה
מר שנהב ומר אורי שיינבאום (להלן גם: "מר שיינבאום") סברו כי יש להעביר את כלל כספי הפשרה, לאחר ניכוי שכר-הטרחה והגמול, לידי החברה באמצעות חשבון נאמנות. כך, אם החברה תזכה לקבל כספים, היא תפעל להגשת הליך הסדר נושים ובעלי-מניות. עמדה זו נתמכה בכך שבהליך התביעה הנגזרת לבדו הוצעה פשרה בסך 14.7 מיליון ש"ח, ובכך שדינם של תקבולי ההליכים הנגזרים להגיע לחברה.
מר שנהב ומר שיינבאום ביססו את עמדתם גם על הסכם שנחתם בשנת 2009 בין החברה לבין חלק מבעלי-מניותיה ומחזיקי האג"ח שלה, שקיבלו לידיהם את השליטה בחברה (להלן: "ההסכם משנת 2009"). הסכם זה מסדיר את אופן חלוקת תקבולי ההליכים השונים בין מחזיקי האג"ח לבין בעלי-המניות. בהסכם נקבע כי כלל תקבולי ההליכים בעניינה של החברה יתחלקו כך ש-90% מהם ישולמו למחזיקי האג"ח בעוד ש-10% ישולמו לבעלי-המניות. על בסיס הסכם זה העמיד מר שנהב לטובת החברה מימון בהיקף של 1.2 מיליון ש"ח למשך 10 שנים. בהליך ה"פ 42401-04-16 קבע בית-המשפט באופן אגבי כי הסכם זה הוא תקף. לכן יש לתת את הדעת על נפקותו של הסכם זה ביחס לחלוקת כספי הפשרה בטרם חלוקתם, שאלמלא כן יוגשו הליכים נוספים בעניינה של החברה לאחר הפשרה. עוד נטען כי ביצוע הסדר נושים ובעלי-מניות בחברה עובר לחלוקת כספי הפשרה מוצדק גם מטעמי הבטחת ודאות והסדרת כלל העניינים הקשורים לחברה.
בתוך כך, פירטו מר שנהב ומר שיינבאום את העקרונות המוצעים להסדר הנושים ובעלי-המניות בחברה: יוסדרו ספרי ניירות-הערך של החברה; יוסדרו זכויות בעלי-המניות והאג"ח; יינתנו פטורים הנדרשים במסגרת הסכם הפשרה וכן פטורים נוספים לסיום כולל של ההתדיינויות בנושא אירועי העבר של החברה; יוסדרו זכויות נושאי המשרה בחברה, בגין כהונתם במשך כ-12 שנים ללא תמורה; יוסדרו סדר הנשייה וזכויות הנשייה כלפי החברה; ויוסדרו היחסים בין החברה לבין רשויות המדינה.
מר נחושתן סבר כי יש להעביר את מרבית כספי הפשרה למחזיקי האג"ח של החברה, ואילו לטובת החברה יש להעביר סכום של כ-2 מיליון ש"ח לשם הסדרת נשייתה באמצעות הסדר נושים. זאת מאחר שמחזיקי האג"ח מהווים כ-95% מנושי החברה, והם קודמים בסדר הנשייה לבעלי-המניות של החברה בכפוף להסכם משנת 2009.
מר עמיהוד ומר גראור, דירקטורים בחברה ונציגי בעלי-מניותיה, סברו כי מרבית כספי הפשרה צריכים להתחלק בין מחזיקי האג"ח של החברה לבין בעלי-מניותיה, כך שבעלי-המניות יזכו ל-10%-25% מהכספים, וסכום של כמיליון ש"ח יועבר לחברה לשם הסדרת נשייתה באמצעות הסדר נושים. עמדה זו נתמכת בהסכם משנת 2009 וכן בכך שקבוצת בעלי-המניות היא מהקבוצות המיוצגות בתביעה הייצוגית התשקיפית.
עמדת התובעים בתביעה הנגזרת
עמדת המבקשים בתביעת הנאמן ביחס לחלוקת יתרת סכום הפשרה
יתר על כן, גם אם יתברר כי חלק מיתרת סכום הפשרה צריך להגיע לחברה במישרין – וזה אינו המצב – הרי שמאחר שקופתה של החברה ריקה והלכה למעשה היא חדלת פירעון ומהווה "קליפה ריקה", היא חבה את מלוא יתרת סכום הפשרה למחזיקי האג"ח ולבעלי-המניות. לחלופין, חבים בעלי-המניות את סכום הנזק למחזיקי האג"ח.
אשר לדיני חדלות הפירעון, נטען כי בהתאם לפסיקה, מחזיקי האג"ח הם נושים מובטחים, ובכל מקרה - בעלי-המניות הם נושים נדחים. לטענת המבקשים בתביעת הנאמן, הקשר בין דיני חדלות הפירעון לדיני החברות משקף את המדיניות הנהוגה, שלפיה בעלי-המניות – שנהנים ממלוא הסיכוי לרווחים מהחברה – הם גם אלה הנושאים במלוא הסיכון כשנוצר נזק שעל התאגיד לשלמו. המבקשים בתביעת הנאמן הוסיפו כי אף בהתאם להוראות התשקיף (סעיף 3.2.5. לתשקיף) ושטר הנאמנות (סעיף 5.2. לשטר הנאמנות), נכסי החברה ברומניה אמורים היו לשמש כבטוחה למחזיקי האג"ח. לפיכך, גם מטעם זה מחזיקי האג"ח נחשבים כנושים מובטחים הקודמים ליתר הנושים, לרבות לבעלי-המניות.
כן הובהר כי על דחיית נשייתם של בעלי-מניות ניתן ללמוד מסעיף 231 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018 (להלן: "חוק חדלות פירעון"), הקובע כי חובות דחויים הם אחרונים בסדר הנשייה; ומסעיף 237 לאותו החוק, הקובע מהם חובות דחויים ומפנה לשם כך לסעיף 6(ג) לחוק החברות, תשנ"ט-1999 (להלן: "חוק החברות"). לטענת מחזיקי האג"ח, תנאי סעיף 6(ג) לחוק החברות מתקיימים במקרה דנן, ועל כן מתקיימים התנאים לייחוס מלוא יתרת סכום הפשרה למחזיקי האג"ח על-פי דיני חדלות הפירעון.
אשר לדיני החברות, טענו המבקשים בתביעת הנאמן כי במקרה דנן מתקיימים תנאי סעיף 6 לחוק החברות, שתחולתו אינה מוגבלת למצב של חדלות פירעון, ובפרט תנאי ס"ק (א) וס"ק (ג) לחוק. מילוי תנאי סעיף 6(א) לחוק החברות מצדיק את ייחוס מלוא יתרת סכום הפשרה למחזיקי האג"ח משני טעמים: ראשית, בשל סעיף 6(ג) לחוק החברות וסעיף 237 לחוק חדלות פירעון, המביאים להדחיית חוב החברה כלפי בעלי-מניותיה; ושנית, בשל הרמת מסך המאפשרת את ייחוס חובה של החברה לבעלי-מניותיה, והדרישה כי מלוא הסכום יועבר לשיפוי נזקיהם של מחזיקי האג"ח.
עוד נטען כי העברת יתרת סכום הפשרה לבעלי-המניות תהווה קיפוח נושים, ולחלופין נטילת סיכון בלתי-סביר שהחברה לא תוכל לפרוע את מלוא חובותיה כלפי מחזיקי האג"ח. כן צוין כי בפשרה המושגת במסגרת תובענה ייצוגית, יש לראות את כל חברי הקבוצה כמקשה אחת המובלת על-ידי התובע המייצג ובא-כוחו. זאת, בין היתר, לעניין חישוב גודל האחזקה של הקבוצה. המודעות הנדרשת ביחס לאפשרות קיפוח עניינם של נושים ולאי-יכולת התאגיד לעמוד בפירעון חובותיו היא חובה מתמשכת, ועל כן בטרם חלוקת יתרת סכום הפשרה, יש לייחס את חובה של החברה למחזיקי האג"ח - לבעלי-מניותיה.
בהקשר זה הפנו המבקשים בתביעת הנאמן לסעיף 28 להסכם הפשרה, הכולל הכפפה מפורשת של הסכם זה לבקשה מס' 162 שכללה את הסכם הפשרה משנת 2016. מכאן – כך נטען – יש להסכמות שהתקבלו במסגרת הסכם הפשרה משנת 2016 מעמד מחייב.
המבקשים בתביעת הנאמן ציינו כי בהתאם לסעיף 6.2 להסכם הפשרה משנת 2016, מחזיקי האג"ח נקבעו כזכאים לסך של 13,278,190 ש"ח מתוך יתרת סכום הפשרה דאז. יתרה זו עומדת על סך של 16,347,880 ש"ח בהפחתת שכר-טרחה, גמול והוצאות. כן נקבע שם כי סכום נוסף, בסך של 3,069,690 ש"ח יחולק בין החברה, בעלי-המניות ומחזיקי האג"ח. בהנחה שלפחות שליש מסכום זה ישולם למחזיקי האג"ח, הרי שהסכום שנועד להשתלם להם מתוך יתרת סכום הפשרה דאז הוא 14,301,420 ש"ח - המהווים שיעור של 87.5% מיתרת סכום הפשרה של הסכם הפשרה משנת 2016. בתוספת עלויות הגישור, שכר טרחת הנאמן והוצאות התגוננותו של מר שנהב - נטען כי הסכום האמור מגיע לכדי 90% מיתרת סכום הפשרה. כן צוין כי הערכה זו נשענת על הנחה שמרנית ומחמירה, שלפיה לחברה ולבעלי-המניות יש בכלל זכאות כלשהי ביתרת סכום הפשרה.
עמדת המבקשים בתביעת הנאמן ביחס לגמול
בשים לב לאמור, בהתאם לסעיף 6.2.1. להסכם הפשרה משנת 2016, המבקשים בתביעה הנגזרת, בתביעה הייצוגית התשקיפית ובתביעת הנאמן (להלן: "שלושת ההליכים העיקריים") היו זכאים לגמול כולל בסך של 862,500 ש"ח מתוך סכום פשרה כולל של 21,640,000 ש"ח. הואיל ובינתיים סכום הפשרה גדל בשיעור 7.8% לסך של 23,340,000 ש"ח, הרי שבהתאם, המבקשים בשלושת ההליכים העיקריים זכאים לגמול מוגדל בסך 930,256 ש"ח. בהקשר זה הבהירו המבקשים בתביעת הנאמן כי סכום זה של הגמול משקף שיעור של 4% מסכום הפשרה, ועל כן הוא הוגן, ראוי ותואם את ההלכה הפסוקה בנושא.
לעומת שלוש התביעות העיקריות, התביעה האזרחית היא תביעה נגד הנאמן בסכום לא משמעותי של 400,000 ש"ח המצויה בשלב מקדמי, ולטענת הנאמן אף התיישנה. התביעה הוגשה בשנת 2016, כחודשיים בלבד לפני כריתת הסכם הפשרה משנת 2016. בהמשך לכך, התנ"ג משנת 2017 הוגשה כשנה וחצי לאחר שנכרת אותו הסכם פשרה ששימש כבסיס להסכם הפשרה הנוכחי. משכך, שתי התביעות המאוחרות הוגשו לאחר שהצדדים כבר היו מצויים בעיצומם של מגעי הפשרה.
כן צוין כי המבקשים שנקטו בתביעות המאוחרות כבר ידעו על מגעי הפשרה, על שלושת ההליכים העיקריים, ועל היקף הסיכון אותו הם נוטלים בהגשת התביעות. לכן, אם המבקשים והמייצגים בהליכים הללו זכאים לגמול ולשכר-טרחה, הרי שתשלום זה צריך להיות משולם באופן יחסי מתוך החלק בו התעדכן הגמול לאחר ההסכם משנת 2016.
המבקשים בתביעת הנאמן הדגישו כי בקשתם מבוססת גם על המשאבים הניכרים שהושקעו מצדם ומצד באי-כוחם כמייצגים בהליכים העיקריים החל משנת 2009, דרך פנייתם לנאמן ועבור בניהול ההליכים עצמם משנת 2013 ואילך. הם הוסיפו כי בקשת האישור שהוגשה על-ידיהם היתה בקשה תקדימית, שכללה עמודים ונספחים רבים; כי העבודה עליה היתה כרוכה באיתור ועיבוד כל המידע מהחקירה הפלילית; כי הם הגיבו באופן מפורט לתשובת הנאמן; וכי במסגרת ההליך – לפני האיחוד ולאחריו – הוגשו בקשות רבות, והתקיימו מספר דיונים לאורך השנים.
ראשית, מורכבות ההליך, הסיכון שנטלו באי-הכוח שלהם והחשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית. מדובר בתובענה ייצוגית "חלוצה" כנגד נאמן למחזיקי אג"ח, אשר היה סיכון בהגשתה ואשר הביאה לתיקון חוק ניירות-ערך ולהבהרת חובות הנאמן. כן נטען כי בשונה מהתביעה הנגזרת ומהתביעה הייצוגית התשקיפית, הרי שתביעת הנאמן היתה מבוססת על חובות הנאמן שכלל לא נדונו בהליך הפלילי, ולכן המשאבים שנדרשו לגיבושה והסיכון הכרוך בניהולה היו גבוהים לעומת יתר ההליכים.
שנית, אין פער בין הסעדים הנתבעים בתביעת הנאמן לבין סכום הפשרה, שכן המבקשים בתביעת הנאמן ובאי-כוחם פעלו רבות, כבר משנת 2009, להשאת רווחי הקבוצה. יתר על כן - ביחס לתביעה הנגזרת ולתביעה הייצוגית התשקיפית, סכום הפשרה שאליו הגיעו לבסוף הצדדים להליך (סך של 23,340,000 ש"ח) בהשוואה לסכום הנזק (הנומינלי והמינימלי) שנגרם למחזיקי האג"ח (25,300,000 ש"ח) ולסכום החלופי שנתבע בתביעת הנאמן בסך 23,332,257 ש"ח (אשר עם הפרשי הצמדה וריבית אף עולה על סכום הפשרה) - מצביע על כך שתביעת הנאמן היא התובענה המדויקת ביותר מבין התובענות, שלא ביקשה "לנפח" את סכום התביעה והשיגה את מרבית הפיצוי עבור הקבוצה שביקשה לייצג.
שלישית, תביעת הנאמן היתה קרדינלית להצלחת התביעות כולן, שכן המבקשים טענו במסגרתה כי הנאמן הוא שהפר חובותיו כלפי מחזיקי האג"ח. לא בכדי בחרו יתר הנתבעים לטעון כי האחריות אמורה היתה לחול על הנאמן, וחלק מהנתבעים אף פעלו להוספתו כנתבע צד ג' בתביעה הנגזרת - מהלך שבסופו של דבר אפשר את בירור המחלוקת ואת ההגעה להסדר הפשרה הכולל את שלושת ההליכים העיקריים. גם בקשה למשלוח הודעת צד ג' שהגיש הנאמן חיברה את שלושת ההליכים העיקריים וסייעה לקידום הסכם הפשרה המאוחד.
רביעית, המבקשים בתביעת הנאמן טענו כי בנסיבות המקרה, יש לבחון את התועלת שצמחה לקבוצה כדי לקבוע את שיעור הגמול לו הם זכאים. בהקשר זה נטען כי המבקשים בתביעת הנאמן ובאי-כוחם השיאו סך של 11,270,000 ש"ח (המהווה 48.3% מסכום הפשרה הכולל), ואילו יתר הצדדים ובאי כוחם השיאו סך של 12,170,000 ש"ח (המהווה 51.7% מסכום הפשרה הכולל).
הסכום חושב באופן הבא: מתוך סכום הפשרה הכולל של הגורמים המשלמים, נטען כי יש להפחית את החתמים ואת רואי-החשבון ומבטחיהם, שלא נכללו בתביעת הנאמן (בסך של 4.6 מיליון ש"ח), כך שסכום הפשרה שמחזיקי האג"ח תרמו להשאתו הוא 18.74 מיליון ש"ח. מתוך הסכום הזה, נטען כי יש לייחס למבקשים ולבאי-כוחם באופן בלעדי את הסכום של 3,800,000 שמשלם הנאמן, וכי מתוך הסכום הנותר, יש לייחס באופן שווה לכל אחד מהצדדים לשלושת ההליכים העיקריים (50% לכל משרד וקבוצת מבקשים) את הסך של 14,940,000 ש"ח, המשולם על-ידי נושאי המשרה ומבטחיהם.
לאור האמור, נטען כי הגמול שיש לפסוק למבקשים בתביעת הנאמן, המשקף 4% מסכום הפשרה, הוא 449,444 ש"ח בתוספת מע"מ.
עמדת מר נחושתן בתביעת הנאמן ביחס לגמול
עוד ציין מר נחושתן כי בכובעו כמחזיק אג"ח וכדירקטור, הוא התבקש על-ידי החברה להגיש תצהיר ראשי מטעמה בתביעה הנגזרת, וכן לעמוד על דוכן העדים כדי לייצג את האינטרסים שלה. לטענתו, העניין דרש ממנו שעות רבות של הכנה משפטית, וכן עמידה ממושכת בחקירה נגדית.
עמדת ב"כ המבקשים בתביעת הנאמן ביחס לחלוקת שכר-הטרחה
בהקשר זה חזרו ב"כ המבקשים בתביעת הנאמן על טענותיהם כי ההליך בתביעת הנאמן הוא אחד משלושת ההליכים העיקריים שמכוחם צומחת הזכות העיקרית לחלוקת הגמול ושכר-הטרחה (לצד התביעה הנגזרת והתביעה הייצוגית התשקיפית), וכי הושקעו בו מאמצים ומשאבים רבים מצידם.
ב"כ המבקשים בתביעת הנאמן הסבירו כי נסיבות התיק מצדיקות קביעה של מכפיל "נדיב" לאור הסיכון הכרוך בתביעה, גודלה ומורכבותה, היות השכר מותנה כולו בהצלחה, נשיאתם בהוצאות ובסיכון במשך שנים רבות, איכות הייצוג, העובדה שמשרדם התמודד מול משרד מהגדולים בישראל, העובדה שהליטיגציה הובילה לתוצאות טובות ומשמעותיות לטובת הקבוצה, וכן היות התביעה בעלת ערך כלכלי וסוציולוגי רב, שכן היא נועדה להגן על מחזיקי אג"ח מקרב הציבור.
עוד נטען כי במקרה דנן ישנו תמריץ נוסף המטה את הכף לטובת הגדלת שכר-הטרחה שישתלם לב"כ המבקשים בתביעת הנאמן. הואיל ומשרדי עו"ד גדולים, כמו זה שאליו משתייכים ב"כ המבקשים בתביעת הנאמן, נהנים ממשאבים ומכוח-אדם המאפשרים להם לייצג נאמנה את חברי הקבוצה; והואיל ועומדות להם חלופות ייצוג אטרקטיביות מול ייצוג תובעים בתובענות ייצוגיות הנושאות סיכון רב; והואיל ותובענות ייצוגיות בתחום ניירות-ערך הינן מורכבות מטבען ודורשות ייצוג איכותי ומומחיות יתרה - ראוי, כעניין שבמדיניות, לתמרץ משרדים כמו זה שאליו משתייכים ב"כ המבקשים בתביעת הנאמן לייצג תובעים מייצגים (להבדיל מנתבעים).
בהשוואה לנהוג בארה"ב, ציינו ב"כ מחזיקי האג"ח כי המכפיל שהתבקש על-ידיהם הוא סביר בנסיבות העניין.
עמדת ב"כ החברה בתביעה הנגזרת וב"כ המבקשים בתביעה הייצוגית התשקיפית
על-פי ההצעה הראשונה, יש לקבוע מועד זכאות, כך שמחזיקי ניירות-ערך של החברה כפי שהם רשומים במועד זה אצל חברי הבורסה - למעט הנתבעים (ולהוציא מר שנהב, מר שיינבאום ומר שי טויסטר (להלן גם: "מר טויסטר")), הם שיחלקו בסכום הפשרה. המועדים שהוצעו הם: יום המסחר האחרון בניירות-ערך של החברה בבורסה (13.2.2010) - הוא המועד היעיל והנכון לעמדת עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל; או אחד מהמועדים הבאים - מועד ההחלטה ביחס לפשרה (1.4.2018), או מועד אישור הסכם הפשרה על-ידי בית-המשפט. על-פי ההצעה, יקבלו מחזיקי אג"ח ובעלי-מניות במועד הקובע זכאות "נורמטיבית" של 1 ש"ח או 10 אגורות (בהתאמה) לכל אג"ח או מניה "מאושרת" על-ידי נאמן החלוקה; החברה, באמצעות ב"כ עו"ד אקסלרוד בנאמנות, תקבל סכום להחזר הוצאות פעילותה בעבר והמשך פעילותה בעתיד, אם יוחלט כך, בסך של כ-500,000 ש"ח; נאמן החלוקה יאשר את תביעות מחזיקי המניות והאג"ח, בשים לב לכך שלא מדובר בנתבעים (למעט מי שהוחרגו בהסכם), בבעלי שליטה לשעבר, או בנעברים שלהם. החלוקה תתבצע כך שכל מחזיק "מאושר" יקבל את סכום הזכאות ה"נורמטיבית" שלו, מחולק בכלל סכום הזכות המאושרת ומוכפל ביתרת סכום הפשרה.
על-פי ההצעה השנייה, נאמן החלוקה יעביר לחברה את הסכום המיוחס לתביעה הנגזרת (שבה התובעת היא החברה). היתרה, המיוחסת לתביעה התשקיפית ולתביעת הנאמן, תחולק בין מחזיקי האג"ח ובעלי-המניות במועד הקובע כאמור לעיל. הסכום שיש לייחס לתביעה הנגזרת הוא חלק מתשלומי נושאי המשרה והביטוח שלהם (14.94 מיליון ש"ח ברוטו, שחלקו בגין התביעה הנגזרת וחלקו בגין התביעה התשקיפית) בתוספת מחצית מסכום תשלום הנאמן (19 מיליון ש"ח ברוטו).
כן הוצע כי עו"ד אקסלרוד ימונה כנאמן החלוקה, וכי הוא יגיש לאישור בית-המשפט תכנית למימוש החלוקה. בית-המשפט יקבע את שכר הנאמן, אשר יפעל גם מול רשויות המס.
עו"ד סבו, דרור ומנצ'ל ציינו כי ההצעה הראשונה עדיפה להערכתם. זאת שכן חלוקת סכומים משמעותיים לחברה עשויה להוביל לריבוי הליכים משפטיים נוספים, לעיכוב הכספים בקופת החברה בלא שיגיעו לזכאים או שניתן יהיה להשתמש בהם, לעידוד מחזיקי אג"ח ומניות שונים – וביניהם הנתבעים – להגיע לכספים הללו, ולנקיטה בהליכים ממושכים לפי סעיף 350 לחוק החברות. בנוסף, אף אם החברה היתה מקבלת את מלוא סכום הפיצוי, היא היתה מצויה במצב שבו התחייבויותיה עולות על נכסיה. לכן סביר כי מחזיקי האג"ח שלה היו מבקשים את קבלת הכספים ביוזמתם. כן נטען כי לאור חלוף הזמן והקשיים באיתור מחזיקי אג"ח ומניות, יש לנסות ליצור מנגנון פשוט, שיקטין עלויות ויאפשר חלוקה של כספים לזכאים.
כמו כן, הוצע כי לנאמן החלוקה תינתן סמכות לקבוע, באמצעות מנגנון בירור שכפוף לאישור בית-המשפט, מי הם נעברי הנתבעים שאינם זכאים להשתתף בסכום הפיצוי.
בנוגע למניות החברה המוחזקות על-ידי מר אפרים איצקוביץ (להלן: "מר איצקוביץ") בנאמנות, נטען כי לאור ממצאי ההליך הפלילי בעניינה של פסיפיקה, מדובר במניות שהוחזקו על-ידי מר ולד והועברו על-ידיו למר איצקוביץ. על-פי הקביעה בהליך הפלילי בו הורשע גם מר בירנבאום, חלק ממניות אלה מומנו על-ידי מר בירנבאום והוחזקו על-ידי מר ולד עבורו. לפיכך, טענו עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל כי יש להורות למר איצקוביץ להעביר את המניות הללו לנאמן החלוקה, וכי הן אינן יכולות להשתתף בחלוקה.
אשר לחלוקת שכר-הטרחה, הוצעו בעמדת עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל חישובים על-פי מבחנים שונים. לטענתם, על-פי מבחן התועלת לקבוצה, שכר-הטרחה לו הם זכאים הוא מלוא שכר-הטרחה הכולל, ולחלופין - לא פחות מ-3,595,950 ש"ח בצירוף מע"מ. ליתרה זכאית עוה"ד בתביעת הנאמן (להלן גם: "עו"ד הבדלה"). לשיטתם, את התשלום שמשלמים נושאי המשרה (14,940,000 ש"ח) שאינם משיבים בתביעת הנאמן, יש לייחס לתביעה הנגזרת ולתביעה הייצוגית התשקיפית בלבד, ואת התשלום שמשלמים החתמים ורואי החשבון (4,600,000 ש"ח) שאינם משיבים בתביעת הנאמן, יש לייחס במלואו לתביעה הייצוגית התשקיפית. הואיל ועוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל הם המייצגים הבלעדיים בתביעות אלה, הם זכאים למלוא שכר-הטרחה בגינן.
בנוסף, אף שמשמרת היא המשיבה בתביעת הנאמן, הרי שהיא גם צד שלישי בתביעה הנגזרת. לטענת עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל, משמרת חששה מתוצאות פסק-הדין בתביעה הנגזרת ולא מתביעת הנאמן. משכך, הסכום ששולם על-ידיה (3,800,000 ש"ח) הוא תוצאה של התביעה הנגזרת. לאור זאת, עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל הם הזכאים גם למלוא שכר-הטרחה הנגזר מתשלום משמרת. לחלופין, ניתן לייחס באופן שמרני לתביעת הנאמן לכל היותר 50% מסכום התשלום שמשלמת משמרת, כך שהתביעה הנגזרת והתביעה הייצוגית התשקיפית "אחראיות" לפחות ל-91.5% מהתשלום במסגרת הפשרה.
עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל הוסיפו כי אף שתביעת הנאמן הוגשה בשם מחזיקי האג"ח, אין לשייך את הסכום בו הם יזכו לתביעת הנאמן ולכן לעו"ד הבדלה. זאת מאחר שגם התביעה הייצוגית התשקיפית הוגשה בשם מחזיקי האג"ח, ולנוכח העובדה שהתביעה הנגזרת היא ש"אחראית" לכספים שיגיעו לחברה לצורך תשלום חובותיה - בין היתר, למחזיקי האג"ח.
באשר לתנ"ג משנת 2017, נטען כי בקשת האישור האמורה עסקה בנושאים שהתיישנו, נעדרה ביסוס, לא הוגשה בדרך הנכונה, ובעיקר - לא השיאה תועלת לקבוצה. להיפך - בקשה זו חייבה התמודדות עם גורמים שונים הטוענים כיום להוצאות. לעורך-הדין המייצג בהליך זה (להלן: "עו"ד טלמור") גם לא היתה מעורבות של ממש בהליכי הפשרה או בהליכים בפני בית-המשפט, ולפיכך אין לכלול אותו בתשלום שכר-הטרחה.
על-פי מבחן התשומות, טענו עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל כי התשומות בהליכי התביעה הנגזרת והתביעה הייצוגית התשקיפית עולות מעבר ל-90%-95% מכלל התשומות בהליכים השונים. לטענתם, בהליך התביעה הנגזרת הושקעו תשומות חריגות - על-ידיהם ועל-ידי הנתבעים בהליך, וזאת במשך למעלה מ-10 שנים, והיא עולה בהקשר זה על ההליכים האחרים באופן משמעותי. הליך זה היה ההליך היחיד שהתנהל, בקשת האישור אושרה בהחלטה (שעליה הוגשה בקשת רשות ערעור - שנדחתה), והתקיים בו הליך הוכחות מלא - שהיה מורכב במיוחד לנוכח התפצלות הנתבעים ל"קבוצות" שכל אחת מהן יוצגה בייצוג נפרד. בהקשר זה נטען כי מדובר בסכום שאינו עולה אף כדי החזר השקעה, המתחלק בין שני משרדים שונים, שעוה"ד בהם פעלו לא תמורה וללא תשלום מובטח. כן נטען כי אף התביעה התשקיפית חייבה תשומות משמעותיות, ועסקה בסוגיה מורכבת ובלתי-שגרתית.
מבחינת מבחן הסיכון, טענו עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל כי הם נשאו בסיכון רב בניהול התביעה הנגזרת והתביעה הייצוגית התשקיפית. תביעות אלה הוגשו – בניגוד להליכים האחרים – בטרם היו בנמצא ממצאים של חקירות רשות ניירות-ערך, ובעוד נושאי המשרה מנסים "לכבס את הכביסה המלוכלכת בבית". כן נטען כי הפער בכמות העבודה שהושקעה בניהול ההליכים השונים משפיע אף הוא על הפער בין הסיכונים שבניהולם.
בנוסף, נטען כי חלוקת שכר-הטרחה צריכה להביא בחשבון את העובדה כי כל המעורבים בהליך בשלבים המאוחרים נשענו על פעולות שנעשו על-ידי עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל בתחילתו, אשר הביאו לחקירת הפרשה ולחשיפת העובדות הרלוונטיות.
כן צוין כי מקומן של התשומות בהן נשאה עו"ד הבדלה ביחס לייצוג מר שנהב כצד שלישי במסגרת תביעת הנאמן אינו בפסיקת שכר-טרחה לבאי-הכוח המייצגים, אלא בפסיקת ההוצאות הנפרדות בנוגע לכך. זו המסקנה המתחייבת הן מבחינה פורמלית הן מבחינה מהותית, שכן היא לא היתה כפופה לכללים החלים על באי-כוח מייצגים ולא היתה חשופה לסיכונים המוטלים עליהם.
עמדת המבקשים בתנ"ג 36333-09-17
בהקשר זה הוצע כי על-מנת שחלוקת סכום הפשרה תיעשה באופן ההולם את תכליתו, יועברו מלוא כספי הפשרה (בניכוי שכר-טרחה וגמול) לידי ב"כ החברה, עו"ד אקסלרוד, כנאמן שלה, ויחולקו בהתאם להחלטת בית-המשפט שתינתן במסגרת המנגנון הקבוע בסעיף 350 לחוק החברות.
כן צוין על-ידי מר שנהב, בעמדתו הפרטית שצורפה לסיכומי המבקשים בתנ"ג משנת 2017, כי לאחר ניכוי שכר-הטרחה והגמול, יש להעביר את יתרת כספי הפשרה ישירות לידי החברה. לטענתו, כך תתאפשר פעולה להשלמת שיקום החברה והחזרת ניירות-הערך שלה למסחר בבורסה לניירות-ערך בתל אביב.
לחלופין נטען כי הואיל ומדובר בכספי פשרה הנוגעים לחמישה הליכים שונים, וכי ניתן לייחס סכום ספציפי רק להליך בתביעת הנאמן בסך של 3,800,000 ש"ח שישולם על-ידי משמרת - הרי שיש לפסוק לזכות בעלי האג"ח סכום זה בלבד, בעוד שיתרת סכום הפשרה (בניכוי שכר-טרחה וגמול) תיזקף לטובת החברה.
ב"כ המבקשים בתנ"ג משנת 2017 טענו כי בקביעת היקף שכר-הטרחה, יש לקחת בחשבון שורה של פרמטרים. ראשית, התועלת שהושגה באמצעות הסכם הפשרה למחזיקי האג"ח של החברה, לבעלי-מניותיה ולנושיה, כמו גם לחברה עצמה - במיוחד כשמדובר בחברה המצויה בסביבת חדלות פירעון; שנית, מורכבות ההליכים שהתנהלו בעניינה של החברה; שלישית, משך הזמן הארוך בו התנהלו ההליכים בעניינה של החברה; רביעית, ריבוי הנתבעים והמשיבים בכל אחד מההליכים שהתנהלו; חמישית, השלב הדיוני המתקדם אליו הגיעה התביעה הנגזרת, שאושרה; ושישית, היקף השעות שהושקעו בניהול ההליכים השונים על-ידי 3 משרדי עו"ד, המגיע לכדי אלפי שעות של עבודה משפטית.
ב"כ המבקשים בתנ"ג משנת 2017 טענו כי פסיקת שכר-הטרחה צריכה להתחשב במספר שיקולים לטובתם, שכן ניהול ההליך על-ידיהם הצריך השקעת משאבים רבים ולקיחת סיכון משמעותי: ראשית, הבקשה לאישור תביעה נגזרת משנת 2017 הינה בקשה מורכבת ומקיפה, שנדרשו לכתיבתה עשרות שעות עבודה משפטית; שנית, הבקשה הוגשה כנגד 35 משיבים, שביניהם גופים גדולים ובעלי משאבים המיוצגים על-ידי משרדי עו"ד גדולים; שלישית, בניגוד ליתר ההליכים בעניינה של החברה, להוציא את התביעה הנגזרת שאושרה, ההליך בתנ"ג משנת 2017 לא עוכב סמוך להגשתו, והוגשו במסגרתו 14 תשובות מטעם המשיבים שהצריכו שעות עבודה רבות. כן הוגשו במסגרת ההליך בקשות לסילוק ולהפקדת ערובה, שהצריכו הגשת תשובות.
המבקשים בתנ"ג משנת 2017 טענו כי במסגרת פסיקת הגמול, על בית-המשפט לקחת בחשבון את השיקולים שנדונו לעיל בדבר פסיקת שכר-הטרחה לעוה"ד. יחד עם זאת, נטען כי בכל הנוגע לחלוקת הגמול בין המבקשים, יש ליצור הבחנה על בסיס מידת הנמרצות והמעורבות שלהם בהליכים הנוגעים לעניינה של החברה. נטען כי המבקשים 1-3 (יעקב שטבינסקי, אורי שיינבאום, ויהודה שנהב - בהתאמה), אליהם הצטרף המשיב 4 (בועז נצר) פעלו באופן עקבי ואקטיבי במשך למעלה מעשור, במטרה לעמוד על זכויות החברה. המבקשים 1-3 הם שנטלו את הסיכון, השקיעו מזמנם וממרצם, וחלקם אף השקיעו משאבים מכיסם הפרטי לצורך ניהול ההליכים והעמידה על זכויות החברה.
לטענת מר שיינבאום, הגמול שצריך להשתלם לו עומד על סך של 30% לפחות מהסכום הכולל שיקבע כגמול לכל המבקשים ובאי-כוחם. לשיטתו, הוא היה זה שחשף את הגניבה שהתבצעה בחברה ואת אוזלת היד של הדירקטוריון באיתור הכסף והגנבים; הוא התריע מפני התנהלות החברה והנתבעים; הוא השתתף באופן פעיל בהליכי החקירות ברשות לניירות-ערך ושימש כעד תביעה מרכזי בהליך הפלילי - שהסתיים בהרשעת הנאשמים בכל הסעיפים, כאשר ערעורם לבית-המשפט העליון נדחה; הוא הביא את מר שנהב ומר נחושתן להחליף את הדירקטוריון ב-2009, ומאז הוא עובד ללא לאות להצלת החברה ללא תמורה. עבודה זו היתה כרוכה בנסיעות לרומניה ולקפריסין, בהשקעת שעות עבודה רבות בגיבוש החקירות והתביעות, ובליווי ההליכים המשפטיים לכל אורך הדרך.
לטענת מר שנהב, הגמול שצריך להשתלם לו צריך לעמוד על הגבוהה מבין האפשרויות הבאות: סכום שלא יפחת מ-10% מסך כל כספי הפשרה; או סכום שלא יפחת מ-50% מתוך הסכום הכולל שייקבע כגמול ושכר-טרחה לכל המבקשים ובאי-הכוח בכל ההליכים. בנוסף לגמול האישי, טען מר שנהב כי יש להשיב לו את סכום המימון שהעמיד לרשות החברה במשך למעלה מ-12 שנים, העומד על למעלה מ-1.5 מיליון ש"ח. כן נטען כי בהתאם להסכמת ב"כ המבקשים בהליכים השונים ערב ניסוח הסכם הפשרה, זכאים ה"ה יהודה וחנה שנהב לסכום של 800,000 ש"ח נוספים, בגין "גרירתו" המיותרת של מר שנהב כצד שלישי בתביעה הנגזרת.
מר שנהב טען כי קביעת הגמול והחזר ההוצאות לטובתו צריכה להתחשב בפעולתו להשאת קופת הפשרה, אשר מכוחה הוא אף זכאי לקדימות בתשלום על-פני יתר המבקשים ובאי-הכוח. לטענתו, הוא היה זה שגילה את הכשלים החמורים בהתנהלות החברה; הוא היה זה שפעל להגשת ששת ההליכים בעניינה של החברה (לרבות ההליך הפלילי); והוא השקיע מכספו, ממאמציו וממשאביו בהשאת סכום הפשרה במשך תקופה של למעלה מ-12 שנים, במהלכן לא קיבל כל תמורה. יתר-על-כן, נתבעים ונושאי משרה בחברה התנכלו לו וניסו למנוע בדרכים שונות את פעולתו.
עמדת מר שנהב באשר להחזר הוצאותיו כצד שלישי בתביעה הנגזרת
מר שנהב הבהיר כי הואיל והבקשה לסילוק על הסף שזורה בטענות עובדתיות, ניתנה למודיעים האפשרות להתמודד עמן באמצעות דיוני הוכחות, ובהתאם הבקשה נדחתה. עוד צוין כי בהליך התביעה הנגזרת בו הועמד כצד שלישי, התקיימו לא פחות מ-30 דיונים, שכללו 24 דיוני הוכחות - אשר לכולם התייצב מר שנהב, ובחלקם נחקר על גרסתו.
עמדת מר טויסטר
בנוסף טען מר טויסטר כי הוא זכאי לתשלומים בגין עבודה שהוא התבקש לבצע על-ידי דירקטוריון החברה, במסגרתה הוא נדרש לנסוע לרומניה ולנסות להגיע להסכם להבטחת זכויות החברה. הוא ציין כי היה ברור ומוסכם שיקבל את שכרו עבור הנסיעה. חשבון הנסיעה שהובטח לו שישולם עבורו הועמד על 50,000 ש"ח בתוספת המע"מ (בהתבסס על חישוביו של עו"ד פז רימר, שנשלח קודם לכן לנסיעות לחו"ל מטעם החברה).
עוד ציין מר טויסטר כי הוא זכאי לתשלומים בסך 200,000 ש"ח עבור תקופת כהונתו כדירקטור בחברה, עבורה לא קיבל, בדומה לשאר הדירקטורים, כל תגמול. במסגרת דיונים בנושא, סוכם כי הדירקטורים יקבלו תגמול כדין מיד כשהחברה תהיה במצב שבו היא יכולה לשלם. באחת מישיבות הדירקטוריון שהתקיימה במהלך הדיונים על הסכם הפשרה, סוכם כי הדירקטורים יהיו זכאים לתשלום לא רק עבור הישיבות, כי אם גם עבור עבודה שביצעו בפועל. כך סוכם כי מר שנהב יקבל 500,000 ש"ח, מר נחושתן ומר שיינבוים יקבלו 250,000-300,000 ש"ח כל אחד, ואילו מר טויסטר יקבל 200,000 ש"ח.
עמדת נאט איסט
נאט איסט ציינה כי ערב פרסום התשקיף, היא החזיקה ב-3,300,000 מניות של החברה. במסגרת הנפקת הזכויות שבוצעה על-פי התשקיף, רכשה נאט איסט מניות רבות באופן שהגדיל את אחזקותיה בחברה ל-72,600,000 מניות.
יתר על כן, נטען כי נאט איסט היא זו שספגה את עיקר הנזק שגרמו מעשיו של מר ולד, שכן היא היתה זו שהשקיעה בחברה סכומים נכבדים במסגרת ההנפקה בהסתמך על המידע הכוזב והמטעה שהוצג על-ידי מר ולד. היו אלה כספיה של נאט איסט ששימשו את מר ולד במעשיו, שפירותיהם הגיעו אליו ולא אל נאט איסט. לאור זאת, ובהתבסס על תורת האורגנים ועל החריגים לדין האחריות השילוחית, נטען כי לא ניתן לייחס לנאט איסט את מעשיו של מר ולד ולא לזהותה איתם.
בנוגע לנאט איסט, נטען כי בכל הנוגע למניות שנרכשו על-ידיה במסגרת ההנפקה ובהסתמך על התשקיף, מעמדה של נאט איסט צריך להיות זהה למעמדם של בעלי-מניות אחרים אשר השקיעו בחברה בהתבסס על התשקיף.
עמדת מר בירנבאום
עוד צוין כי במועד הגשת בקשה 162, לא הוזכר שמו של מר בירנבאום באף אחד משלושת התיקים שהתנהלו בבית-המשפט בפרשת פסיפיקה (התביעה הנגזרת, שבמסגרתה הוגשה הבקשה; התביעה הייצוגית התשקיפית; ותביעת הנאמן). הוא צורף כנתבע רק בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה לאחר מכן (תנ"ג 42172-03-16 שיינבאום נ' עזבון וולד), בקשה שנמחקה ביום 21.4.2016 לבקשת התובעים. כן נטען כי בקשה נוספת לאישור הסכם פשרה שעסק בזכויותיו של מר בירנבאום הוגשה לבית-המשפט ביום 6.6.2016. גם במקרה זה לא ידע מר בירנבאום על קיומו של ההסכם ועל הבקשה.
בנוגע לתביעה בתנ"ג משנת 2017 בה נתבע מר בירנבאום, נטען כי הואיל והיא עוסקת באירועים משנת 2007 - היא התיישנה. כן נטען כי בקשה זו חוזרת על עובדות התביעה שנמחקה בשנת 2016. באשר להחלטה מיום 16.8.2017 לצרפו כמשיב נוסף בתביעה הייצוגית התשקיפית, טען מר בירנבאום כי תגובתו לבקשה לצרפו טרם נקלטה בתיק בית-המשפט.
דא עקא, שלשיטת מר בירנבאום, הוא הוחרג בסופו של דבר אף ממתווה זה בהחלטה מיום 1.4.2018, וזאת לנוכח תגובתו להצעת המתווה שהתקבלה בבית-המשפט ביום 29.3.2018. בתגובה זו הוא הודיע כי הוא אינו מסכים לכל חילוט או לכל פגיעה באחזקותיו בחברה באופן המונע ממנו תשלום הנובע מכספי הפשרה. מר בירנבאום הוסיף כי בניגוד לאמור בהחלטה זו, לפיו על הצדדים לנסות ולהגיע עמו להבנות, התובעים מעולם לא פנו אליו.
כן נטען כי אין קשר בין הטענה המועלית נגד מר בירנבאום בעניין זה לבין עסקאותיה של פסיפיקה העומדות במוקד ההליכים. מר בירנבאום הוסיף וציין כי ניירות-הערך שהתובעים מבקשים לחלט במסגרת הסכם הפשרה, נרכשו ברובם על-ידיו ועל-ידי החברה שבבעלותו לאחר תאריך ההנפקה וללא קשר עם ההליך הפלילי. כן הוא הוסיף כי בהודעת מר שנהב לבית-המשפט מיום 19.4.2019, נכתב כי חילוט ניירות-ערך שקיימים או שהיו קיימים ברשות הנתבעים אינו אפשרי לפי חוק החברות והפסיקה.
מר בירנבאום ציין כי העברת הכספים לזכאים דרך החברה היא בעלת סיכון גבוה בהתחשב בדרך ניהולה ובאינטרסים הרבים שעל הפרק. כן נטען כי צעד כזה מנוגד לתכלית הסכם הפשרה ולהוראותיו, וכי הוא יפתח פתח לתביעות שיוגשו לבית-המשפט בעקבות סכסוכים חדשים שיתעוררו.
עמדת חברת בירנבאום
חברת בירנבאום טענה כי את כספי הפשרה יש לחלק באמצעות נאמן חיצוני בלתי-תלוי, אשר יבצע את החלוקה באמצעות חברי הבורסה לכל מי שמחזיק כיום בניירות-ערך של החברה. העברת הכספים לזכאים דרך החברה מנוגדת לעקרונות הסכם הפשרה, והיא מנוגדת לתכלית שביסוד הסכם הפשרה - סיום ההליכים בעניין פסיפיקה. כן נטען כי צעד כזה יוביל למהומות בחברה לנוכח המחלוקות והאינטרסים המנוגדים השוררים בה, ויפתח פתח לתביעות חדשות שיוגשו לבית-המשפט בעקבות זאת.
אשר לקביעת שכר-הטרחה לעוה"ד המייצגים בתביעה הנגזרת, טענה חברת בירנבאום כי יש לקחת בחשבון מספר שיקולים: ראשית, אופן ניהול ההליך, ובפרט העובדה שבתיק זה נקבע מתווה הפשרה בתום הליך ההוכחות ובטרם הוגשו סיכומים, שיקול הפועל לרעת עוה"ד המייצגים. בהקשר זה נטען כי קיים הבדל זניח בלבד בין סכום הפשרה בהסכם שנחתם בשנת 2016, בטרם ההוכחות, לבין סכום הפשרה לאחריהן. חברת בירנבאום ציינה כי ניהול הליך ההוכחות ו"קניית הזמן" להגשת תובענה חדשה הם תוצאה של חוסר תום לב מצד עוה"ד המייצגים, שביקשו להוסיף צדדים נוספים לתיק בטרם ייחתם הסכם פשרה.
שנית, התנהלותם של עורכי-הדין המייצגים לכל אורך ההליך היתה חסרת תום-לב. עורכי-הדין לא פעלו לטובת חברי הקבוצה או לטובת פסיפיקה, אלא לטובתו של מר שנהב – בעל השליטה בחברה – או עורכי-דינו. עוד נטען כי עוה"ד המייצגים לא קיימו את הוראות בית-המשפט כאשר הדבר לא הלם את האינטרסים שלהם, הגישו מסמכים כוזבים לבית-המשפט ופעלו לניסוח הסכם הפשרה מבלי לערב את כלל הגורמים הנדרשים לניסוחו.
שלישית, הפער בין הסעדים הנתבעים לבין סכום הפשרה, בהתחשב בכך שפרשת פסיפיקה גרעה מקופת החברה ומציבור המשקיעים סכום של כ-5 ורבע מיליון יורו, בעת שהמייצגים בתיק הגישו תובענות בסך כולל של 200 מיליון ש"ח.
רביעית, החשש שמא קיימת שותפות בלתי-חוקית בין עוה"ד המייצגים לבין מר שנהב. לאור זאת, ביקשה חברת בירנבאום כי בית-המשפט יאסור על כל תשלום לבעלי השליטה בחברה מתוך כספי שכר-הטרחה של המייצגים.
חברת בירנבאום טענה כי מסכום שכר-הטרחה שייפסק יש להפחית את הכספים ששולמו לב"כ המייצגים "על החשבון" בעת אישור התביעה הנגזרת, וכן סכומים שישולמו כהוצאות לנתבעים השונים בתיק.
מעבר לכך נטען כי ניגוד עניינים בין בעל השליטה בפסיפיקה לבין עוה"ד המייצגים קיים גם בתביעת הנאמן. כך, עוה"ד המייצגים בתיק זה את מחזיקי האג"ח, מייצגים גם את מר שנהב בהודעת צד שלישי שהוגשה נגדו במסגרת התביעה הנגזרת. חברת בירנבאום ציינה כי במסגרת הדיון מיום 15.4.2019, הודה מר שנהב כי הובטח לו על-ידי עוה"ד המייצגים כי הוא יקבל מהם סכום של 200,000 ש"ח.
חברת בירנבאום טענה כי התובע העומד מאחורי כל התובענות הוא מר שנהב, בעוד שהתובעים ה"רשמיים" בתביעת הנאמן ובתביעה הנגזרת לא לקחו כל חלק בניהול ההליך. בהקשר זה צוין כי הסתרת זהות התובע האמתי בתיקים הללו מהווה הפרה של החובה לנהוג בתום-לב החלה על התובעים ה"רשמיים" בהיותם תובעים נגזרים וייצוגיים. כן נטען כי בניהול ההליכים בתיקי פסיפיקה בלא לשמש כתובע "רשמי", התנהל מר שנהב בחוסר תום-לב העולה כדי ניצול לרעה של הליכי משפט.
חברת בירנבאום הוסיפה כי תפקודו של מר שנהב כתובע הנגזר הרשמי בתנ"ג משנת 2017 הוא חסר חשיבות, שכן מדובר בתביעה ממוחזרת וחסרת-בסיס. יתרה מכך, תובענה זו לא הניבה כל תועלת לחברי הקבוצה או לנתבעים אלא הביאה לכישלון הליך הפשרה, להתמשכות מיותרת של פרשת פסיפיקה ולהוספת נתבעים. עוד צוין כי הטעם להגשת התובענה היה רצונו של מר שנהב להיכלל כתובע "רשמי" במסגרת תיקי פסיפיקה, וזאת כדי שיוכל להיחשב כזכאי לגמול. יתרה מכך, העובדה שמר שנהב מבקש לעצמו שכר וגמול בלא שנטל על עצמו כל סיכון הכרוך ברישומו כתובע "רשמי" בתביעות פסיפיקה, צריכה גם היא להילקח בחשבון לאור סעיף 22(ב)(1) לחוק תובענות ייצוגיות.
לעניין התועלת לחברי הקבוצה, נטען כי סכום הפשרה שהושג בתנ"ג משנת 2017, העומד על 200,000 ש"ח, מהווה 10% בלבד מסכום חמש התובענות. סכום זה נובע ברובו מניהול ההליך בתביעה הנגזרת, בעוד שכל יתר התובענות בפרשת פסיפיקה הוגשו מטעמים זרים ולא נערכו בהן דיון ובירור אמתיים. כן צוין כי תובענות אלה הוגשו בלא תשלום אגרה בסכום הולם, וכוונו ברובן כנגד אנשים פרטיים.
עוד טענה חברת בירנבאום כי אין לקבוע תשלום הוצאות צד שלישי למר שנהב. היא ציינה כי הסעיף בהסכם הפשרה שלפיו מר שנהב יהיה זכאי לתשלום הוצאות כצד שלישי מהווה תוספת חריגה, שלא הוסכמה על-ידי הצדדים ונדחתה על-ידי בית-המשפט בעת קביעת מתווה הפשרה.
עמדת חברת מאה ואחד
בהקשר זה הוסיפה מאה ואחד כי התביעה בתנ"ג משנת 2017, אשר בעל השליטה הוא התובע בה, היא תביעה ממוחזרת הדומה לתביעה שנמשכה מבית-המשפט קודם-לכן. כן צוין כי מיום קבלת השליטה, התמקדה קבוצת השליטה בחיפוש אחר אשמים ובהגשת תביעות ייצוגיות ונגזרות, תוך שהיא מאבדת את השלד הבורסאי של החברה ששוויו 2 מיליון דולר.
עוד נטען כי בשנת 2009 נחתם הסכם בין חברת פסיפיקה לבין מר שנהב, ולפיו מר שנהב אמור היה להלוות לפסיפיקה סכום של 550,000 ש"ח, הלוואה שכנגדה רשם מר שנהב לזכותו שעבוד על קרקע ברומניה בשווי רכישה של 660,000 יורו. כן צוין כי בהמשך, החליטה החברה לקבל את הצעתו של מר נחושתן, ולמכור לו נכס זה בסכום של 200,000 יורו. עסקה זו, טענה מאה ואחד, "ממוסמסת" על-ידי מר שנהב.
לטענתה, יש לקבוע כזכאים לכספי הסדר הפשרה את כל מי שמחזיק כיום במניות ובאג"ח של פסיפיקה, וזאת משום שבמסגרת הסכם הפשרה, ניתן לבעלי השליטה ולנתבעים הפטר גורף על כל מעשיהם עד היום. לפיכך, הגדרת קבוצת הזכאים לפי מי שהיו בעלי-מניות או מחזיקי אג"ח ביום הגשת התביעה תביא לפגיעה בחלק מהמחזיקים, שמחד גיסא לא יהיו זכאים לכספי הסדר הפשרה, ומאידך גיסא תיחסם דרכם להגשת תביעות נגד בעלי השליטה בגין העוולות והנזקים שהם גרמו משנת 2009 ואילך.
עוד נטען כי עצם הדרישה לחילוט ניירות-ערך, ובמיוחד ניירות-ערך או מניות של מחזיקים שרכשו או קיבלו אותם כדין, איננה אפשרית על-פי חוק.
עמדת רו"ח הורוביץ (המשיב 16 בתנ"ג 36333-09-17)
בהקשר זה הודגש כי דין הבקשה לאישור תביעה נגזרת משנת 2017 להידחות. רו"ח הורוביץ ציין כי במסגרת ההליך, הוא הגיש בקשה לסילוק על הסף מטעמי היעדר עילה והתיישנות, וכן ביקש לחייב את המבקשים בהוצאות משפט. יחד עם זאת, תגובה לבקשה מטעמו טרם הוגשה הואיל והתיק נמצא בעיכוב הליכים בהתאם להחלטת בית-המשפט מיום 25.3.2018.
רו"ח הורוביץ הבהיר כי עמדתו, לפיה יש לדחות את הבקשה ואת התביעה נגדו וכי הוא עומד על קבלת מלוא הוצאותיו, הועלתה על-ידיו בדיון בפני בית-המשפט מיום 21.3.2018. עוד נטען כי רו"ח הורוביץ לא נתבע באף אחד מההליכים הקודמים בפרשת פסיפיקה חרף העובדה שמדובר בנזקים חופפים, וצירופו על-ידי המבקשים כמשיב בתנ"ג משנת 2017 נעשה בחוסר תום-לב ותוך העלאת טענות כלליות. יתרה מכך, צוין כי העילות המועלות נגדו כמבקר פנים של החברה מתייחסות לאירועים שהתרחשו בשנת 2007, בעוד שהוא סיים את תפקידו ביום 30.1.2008, עוד בטרם ניתן היה לבצע ביקורת על פעילות החברה בשנת 2007.
רו"ח הורוביץ טען כי ההליכים שנוהלו נגדו היו הליכי סרק שנוהלו בחוסר תום-לב ותוך ניצול לרעה של הליכי משפט, ומשכך, על מי שיזם אותם לשאת בהוצאותיהם כדי למנוע מצב שבו "יוצא חוטא נשכר".
רו"ח הורוביץ טען כי איילון חברה לביטוח בע"מ (להלן: "איילון") ביטחה אותו בפוליסת ביטוח אחריות נושאי משרה. על כן, משהיא סירבה להעניק לו כיסוי ביטוחי (לרבות ייצוג משפטי או נשיאה בהוצאות ובעלויות הייצוג המשפטי) בגין חבותו הנטענת במסגרת הבקשה וכתב התביעה כנושא משרה בחברת פסיפיקה, היא פעלה בניגוד לפוליסה ולעקרון השוויון.
עוד צוין כי חריג 3.4 לפוליסה, המחריג מגדר הכיסוי הביטוחי תביעות המוגשות בשם החברה או על-ידי דירקטורים ונושאי משרה, לא היה ידוע לו. לגישתו, חריג זה אינו מובן והוא סותר את חריג התביעה הנגזרת. חריג זה אף אינו עונה על דרישת ההבלטה, והתבססות עליו מפרה את חובת הווידוא האקטיבי החלה על חברת הביטוח על-פי דיני הביטוח. כן נטען כי החריג אינו מתקיים הואיל והתביעה מוגשת על-ידי גורמים שתביעתם אינה מוחרגת; כי הצעת הפשרה מעלה כי רו"ח הורוביץ לא ישלם סכום כלשהו, ועל כן ממילא הטענות נגדו נדחות; וכי תשלום של איילון במסגרת הפשרה בגין גורמים אחרים אינו משנה, מפני שרו"ח הורוביץ אינו נתבע ביתר התיקים.
לעניין מגדל חברה לביטוח בע"מ (להלן: "מגדל"), נטען כי היא ביטחה את רו"ח הורוביץ בפוליסת ביטוח אחריות מקצועית. לפיכך, משהיא סירבה לספק לו כיסוי ביטוחי, היא פעלה בניגוד לפוליסה. בהתייחס לחריג ד' לפוליסה, לפיו לא יינתן כיסוי ביטוחי כאשר החבות מוטלת בשל פעילות כדירקטור או כנושא משרה בתאגיד, טען רו"ח הורוביץ כי מגדל או סוכן הביטוח מטעמה לא גילו לו על אודות קיומו של החריג ולא וידאו באופן אקטיבי שהוא מודע לקיומו, וזאת בניגוד להוראות הדין. גילוי כזה נדרש במיוחד לאור העובדה שעד שנת 2013 בוטח רו"ח הורוביץ בפוליסת אחריות מקצועית שבה חריג ד' לא היה קיים, והוא הופיע לראשונה בפוליסה לשנת 2013. כמו כן, החריג האמור הופיע ברשימת הפוליסה לשנת 2013 בלבד, ואילו ברשימות הפוליסה אשר נשלחו לרו"ח הורוביץ בשנים שלאחר מכן, הושמט החריג על-ידי מגדל.
רו"ח הורוביץ טען כי הסעיף אינו עומד בדרישותיו הקוגנטיות של סעיף 3 לחוק חוזה ביטוח, תשמ"א-1981, הואיל והוא אינו מובלט ואינו ממוקם בסמוך לסעיף המגדיר מהי הפעילות המכוסה על-ידי הפוליסה. לאור האמור, טען רו"ח הורוביץ כי הוא זכאי לכיסוי ביטוחי ולייצוג משפטי בהתאם למצגים שהציגו מגדל או סוכן הביטוח מטעמה. לחלופין, נטען כי מגדל חבה בתגמולי ביטוח בשיעור שהוא כיחס בין דמי-הביטוח ששולמו בפועל לבין דמי-הביטוח שהיו משתלמים לפי המקובל אצלה ללא החריג.
עמדת מר איצקוביץ
אשר לטענה לדחייתה בפועל של התביעה הנגזרת נגדו, הצביע מר איצקוביץ על שורה של אינדיקציות להיעדר אחריותו בפרשה. כך, כבר בפתיחת התיק בשנת 2008, הועמד מר איצקוביץ כנתבע האחרון ברשימה של עשרה נתבעים, וכתב התביעה התייחס אליו אך ורק בסיפא של סעיף אחד. במהלך שמיעת הראיות בתיק התברר כי ההסכם המושחת ברומניה, שכתב התביעה ייחס למר איצקוביץ חתימה עליו, נחתם כשמר איצקוביץ שהה בישראל.
ביום 16.12.2007 התקבלה בפסיפיקה החלטה על הענקת כתבי פטור ושיפוי בהיקף נרחב לכל נושאי המשרה בחברה אשר התייחסו לכל הנתבעים בתיק, וכללו אף נושאי משרה מהעבר - כאשר הוספת שם לא הייתה כרוכה בעלות כספית. בכל זאת, שמו של מר איצקוביץ לא נכלל בהחלטה. זאת מן הטעם שאיש בחברה או בהנהלתה לא ראה את מר איצקוביץ כנושא משרה בה או כנושא באחריות לעסקאותיה ברומניה.
לבסוף, התיקים הנוספים שהתנהלו בפרשת פסיפיקה מצביעים גם הם על היעדר אחריותו של מר איצקוביץ. כך, למשל, הודעות הצד השלישי שהוגשו בתביעת הנאמן נגד כל נושאי המשרה והאורגנים שפעלו מטעם פסיפיקה במסגרת עסקת גלץ ברומניה, כללו את כל הנתבעים מתיק התביעה הנגזרת למעט מר איצקוביץ. בנוסף, ביום 16.8.2017 ניתנה על-ידי בית-המשפט החלטה בתביעה הייצוגית התשקיפית, במסגרתה נמחק מר איצקוביץ מרשימת המשיבים.
מר איצקוביץ הבהיר כי מכל מקום, בקשתו לקבלת הוצאות ושכר-טרחה צריכה להיבחן לפי מבחן התוצאה. לפי מבחן זה פטור מר איצקוביץ מתשלום לקופת ההסדר, ולכן יש לראותו כמי שהתביעה נגדו נדחתה. כן נטען כי במהלך השנים התקיימו הליכים שונים להשגת פשרה בתיק, וזאת ללא מעורבותו של מר איצקוביץ וללא הסכמתו לגבי תוכן הפשרה.
דיון והכרעה
חלוקת סכום הפשרה -
91. יתרת סכום הפשרה (בניכוי שכר טרחת ב"כ התובעים והמבקשים בהליכים הקיימים, הגמול לתובעים ולמבקשים, וההוצאות - והכל כמפורט להלן) עומדת על שיעור של 16,712,500 ש"ח.
סכום זה יחולק בין החברה, מחזיקי האג"ח שלה, ובעלי-מניותיה, ביחס חלוקה של 85% למחזיקי האג"ח, 10% לבעלי-המניות ו-5% לחברה.
חלוקת הכספים תתבצע ישירות לבעלי הזכויות על-ידי עו"ד אקסלרוד שישמש כנאמן החלוקה. החלוקה תתבצע בהתאם לשיעור אחזקתם של בעלי הזכויות באג"ח ובמניות ביום 11.3.2020, הוא מועד הפרסום של אישור הסדר הפשרה, כל אחד בהתאם לחלקו היחסי בסכום. סכום הפשרה יועבר לחברי הבורסה שיעבירו אותו ללקוחותיהם.
לאחר שחברי הבורסה יעבירו את פירות הפשרה ללקוחותיהם, הם ישיבו לנאמן החלוקה את היתרה בליווי פרטים (שמות, מספרי ת.ז. ודרכי התקשרות) של בעלי-המניות ומחזיקי האג"ח שמסיבה כלשהי לא הועברו אליהם כספי הפשרה. לאחר מכן יידרש נאמן החלוקה לערוך ניסיון נוסף לאתר את בעלי הזכויות הללו, כדי להעביר לידיהם את פירות הפשרה להם הם זכאים. ככל שיוותרו כספים שלא יחולקו לאחר שלב זה, הם יועברו לחברה.
שכר נאמן החלוקה ישולם על-ידי החברה והוא ייקבע על-ידי בית-המשפט לאחר שהנאמן יסיים את תפקידו וידווח על כך לבית-המשפט. החברה תותיר בקופתה סכום של 75,000 ש"ח לצורך תשלום לנאמן.
שכר טרחת עוה"ד המייצגים -
סכום זה יחולק כך: לב"כ המייצגים בתביעה הנגזרת ובתביעה הייצוגית התשקיפית (עוה"ד סבו, דרור ומנצ'ל) ישולם סכום של 3,236,000 ש"ח; לבאת-הכוח המייצגת בתביעת הנאמן (עו"ד הבדלה) ישולם סכום של 1,101,000 ש"ח; לב"כ המייצג בבקשת האישור משנת 2017 (עו"ד טלמור) ישולם סכום של 100,000 ש"ח; ולב"כ החברה בתביעה האזרחית (עו"ד אקסלרוד) ישולם סכום של 10,000 ש"ח.
הגמול למייצגים -
הוצאות -
בהקשר זה אני מציינת את העובדה כי עו"ד תדמור מהמשרד בו שותף עו"ד כשר הוא חבר אישי שלי, וכי אינני רואה מניעה לכך שפסק-דין זה יינתן על-ידי חרף האמור. זאת בין היתר לאור העובדה שלא הייתי מודעת לזהות הנאמן עד לשלב זה של הדיון; מאחר שאין לי כל קשר לעו"ד כשר עצמו (שאף מופיע בתיקים בפניי); לאור החלק השולי הקטן בשכר הנאמן מכלל הסכומים נושא פסק-דין זה; ולאור ההפניה בהסכם הפשרה לתקנות הרלוונטיות בהקשר זה ויישומן.
הוראות נוספות -
הנאמן יקבל החלטה ביחס לניירות-ערך כאמור שיש מקום לחלטם.
במקרה שבו מי מהנתבעים שאינו חתום על הסכם הפשרה יסרב לפרט את אחזקותיו בניירות-הערך של החברה או לא יסכים לחילוט מניותיו או לפקיעת אגרות החוב שהוא מחזיק בהן במישרין או בעקיפין, תהיה החברה זכאית לפעול נגדו על מנת להביא לחילוט המניות או לפקיעת אגרות החוב, וזאת בכפוף לתנאי הסכם הפשרה.
אני מורה על ביטול האגרות בהן חויבו הנתבעים והמשיבים בהליכים הקיימים.
הנאמן ידאג לפרסום ההחלטה שלעיל בהתאם להוראות ס' 25(א)(4) לחוק תובענות ייצוגיות על חשבון החברה.
ניתן היום, כ"ג סיוון תש"פ, 15 יוני 2020, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
23/03/2009 | החלטה מתאריך 23/03/09 שניתנה ע"י הילה גרסטל | הילה גרסטל | לא זמין |
05/05/2009 | החלטה מתאריך 05/05/09 שניתנה ע"י הילה גרסטל | הילה גרסטל | לא זמין |
01/06/2009 | החלטה על בקשה של טליה ולטר כללית, לרבות הודעה עמדת המבקשים ביחס להצעת המשיבים 01/06/09 | הילה גרסטל | לא זמין |
17/03/2010 | החלטה מתאריך 17/03/10 שניתנה ע"י הילה גרסטל | הילה גרסטל | לא זמין |
02/06/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 2 כללית, לרבות הודעה הודעה משותפת לבית המשפט (בהסכמה) 02/06/10 | אילן ש' שילה | לא זמין |
29/07/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 29/07/10 | הילה גרסטל | לא זמין |
29/11/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 29/11/10 | הילה גרסטל | לא זמין |
05/01/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 3 הזמנת עדים 05/01/11 | הילה גרסטל | לא זמין |
30/05/2011 | עמדת המשיבים 1, 3 ו-10 | הילה גרסטל | לא זמין |
13/06/2011 | תשובת המבקשים לבקשה להארכת מועד | הילה גרסטל | לא זמין |
06/07/2011 | הודעה בדבר המשך ניהול ההליך | הילה גרסטל | לא זמין |
18/07/2011 | רשימת מועדים מוסכמת | הילה גרסטל | לא זמין |
04/09/2011 | רשימת מועדים לדחייה בהסכמה | הילה גרסטל | לא זמין |
08/04/2013 | החלטה מתאריך 08/04/13 שניתנה ע"י פרופ' עופר גרוסקופף | עופר גרוסקופף | צפייה |
21/05/2014 | החלטה על בקשה לחתימה על כתב מינוי כונסי נכסים 21/05/14 | עופר גרוסקופף | צפייה |
10/09/2014 | החלטה על תגובת הנתבעים 1,3-9 להודעה על הגשת תצהיר עדות ראשית מטעם התובעת, הודעה על הסתמכות על ראיות בהליכים עד כה ובקשה למתן ארכה להגשת חוות דעת מומחה | עופר גרוסקופף | צפייה |
31/03/2016 | נקבע לתזכורת | עופר גרוסקופף | לא זמין |
27/06/2019 | החלטה שניתנה ע"י רות רונן | רות רונן | צפייה |
30/01/2020 | החלטה שניתנה ע"י רות רונן | רות רונן | צפייה |
15/06/2020 | פסק דין שניתנה ע"י רות רונן | רות רונן | צפייה |
09/03/2022 | הוראה לתובע 1 להגיש (א)עדכון הצדדים | רות רונן | צפייה |
30/03/2022 | החלטה שניתנה ע"י רות רונן | רות רונן | צפייה |
31/03/2022 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 11266-07-08 הודעת עדכון | רות רונן | צפייה |
02/05/2022 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 10 בתיק 11266-07-08 בקשה למתן הוראות מטעם נאמן הנתבעים | בני שגיא | צפייה |
03/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
20/05/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
02/06/2022 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 10 בתיק 11266-07-08 הודעה ובקשה מטעם "נאמן הנתבעים" | יעקב שרביט | צפייה |
27/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
07/09/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
07/09/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
13/09/2022 | החלטה על (א)בקשה של נתבע 10 בתיק 11266-07-08 בקשה למתן הוראות | יעקב שרביט | צפייה |
22/09/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
20/10/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
07/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
14/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
29/11/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
04/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
15/12/2022 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
01/01/2023 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
27/02/2023 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |
06/03/2023 | החלטה שניתנה ע"י יעקב שרביט | יעקב שרביט | צפייה |