בעניין: ובעניין: ובעניין: ובעניין: | פקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983 חברת אמ.איי.אס.ווי. נכסים והשקעות בע"מ (בפירוק זמני) ע"י ב"כ עו"ד ארז חבר החברה עוה"ד עופר שפירא ורז מנגל – בתפקידם כמפרקים הזמניים של החברה ע"י ב"כ עוה"ד דנה הילל וענת קידר המפרקים הזמניים כונס הנכסים הרשמי – מחוז תל-אביב והמרכז ע"י ב"כ עו"ד דקלה גל סתיו הכנ"ר |
החלטה |
החברה הוקמה בשנת 1997 על-ידי המנוח, עו"ד יורם יוסיפוף ז"ל (להלן: "המנוח"), וגרושתו תבדל"א הגב' דורית יוסיפוף לוין (להלן: "דורית"). בבעלות החברה בית ברחוב מגדל שרשן 6א בתל-אביב (להלן: "הבית בשרשן"), וכן דירה ברחוב אברבנאל 33 בשכונת פלורנטין שבתל-אביב (להלן: "הדירה בפלורנטין").
מניות החברה הועברו ביום 4.12.2013 לידי חברת נכסי א. מאיר בע"מ ולידי אחד מבעלי מניותיה, מר דניאל אזוגי (להלן ובהתאמה: "א. מאיר" ו"אזוגי").
לאחר פטירת המנוח, נקלע עזבונו להליכי פשיטת רגל וביום 20.11.2016 מונו מנהלים מיוחדים לנכסי עיזבון המנוח במסגרת תיק פש"ר 39586-10-16 (להלן: "תיק פשיטת הרגל").
מנהלי העיזבון בתיק פשיטת הרגל של המנוח עתרו למתן צווי איסור דיספוזיציה על נכסי החברה המפורטים לעיל במסגרת תיק פשיטת הרגל ובימים 30.10.2016 ו-6.12.2016 ניתנו על-ידי צווים כאמור, זאת בהינתן התשתית הראייתית שהונחה בפניי לפיה קיים חשש להברחת נכסי החברה.
בנוסף, עתרו מנהלי העיזבון ביום 23.3.2017 בבקשה להורות על ביטול העברת מניות החברה מידי המנוח לידי חברת א. מאיר, בטענה כי עסקת העברת המניות של המנוח נעשתה למראית עין בלבד ולחילופין דינה להתבטל בהיותה הענקה בטלה בהתאם להוראת סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980. (להלן: "בקשה 51").
פירסט נחקרה על תצהירה ביום 12.3.2018.
הבקשה למתן צו פירוק קבוע לחברה
מכל מקום, ועל מנת לבחון האם החברה ברת-פירעון בהתאם למבחן המאזני, יש להניח תשתית ראייתית מספקת לקביעת היקף חובותיה של החברה. טרם הדיון בבקשה למתן צו פירוק הוגש דוח שני של המפרקים הזמניים בו הובא פירוט חובותיה לנושים השונים, והעומד על סך של כ-17,500,000 ₪ בהתאם לפירוט הבא:
בנוסף, הבהירו המפרקים הזמניים כי ככל שבקשה 51 תתקבל, יועמד הסך הכולל של חובות החברה על 21,474,524 ₪.
בשים לב להצהרות החברה בדיון מיום 12.3.2018 וכן בדיון בבקשה למינוי מפרק זמני לחברה מיום 3.1.2018, בהם הודתה החברה כי היא מצויה במצוקה תזרימית וכי אין ביכולתה לפרוע את חובותיה לנושים כעת, הרי שיש לראותה כחדלת פירעון אשר קמה עילה להורות על פירוקה בהתאם להוראת סעיף 257(4) לפקודת החברות [נוסח חדש], התשמ"ג-1983 (להלו: "פקודת החברות").
אף אם נבחן את מצבה של החברה בהתאם למבחן המאזני, הרי שאין עוררין כי החברה חדלת פירעון שכן סך חובותיה המפורטים לעיל עולים על שווי נכסיה, כפי שעולה מחוות דעת שמאית מיום 22.6.2017 המעריכה את שווי הבית בשרשן בכ-8,800,000 ₪ במימוש מהיר.
אשר לדירה בפלורנטין נטען, כי לאחר מתן צו הפירוק הקבוע לחברה יוכלו בעלי התפקיד לבחון את עיסקת מכירת הדירה לבתו של אזוגי ואופן התמורה הנטענת ששולמה, ומשכך אין לראות לעת הזו בשווי נכס זה כחלק ממצבת נכסי החברה.
עוד עלתה מחקירתה של פירסט תמונה מדאיגה בנוגע למכירת נכסי החברה. כך, למשל, נודע כי מאחר ואין לחברה חשבון בנק, הרי שכספים ששולמו לחברה בגין מכירת הדירה בפלורנטין לבתו של אזוגי, הופקדו בחשבונות של חברות אחרות של אזוגי בהתאם להוראותיו. לא זו אף זו, הנושה פלאצ'י מסר למפרקים הזמניים כי רכש את הבית בשרשן מהחברה ושילם לה מקדמה בסך 1,500,000 ₪.
כמו כן, עלה חשש כי החברה פועלת לפרוע חלק מחובותיה לנושים מסוימים באופן שיש בו העדפת נושים, ופירסט לא ידעה למסור הסבר לכך בחקירתה. חשש זה מתחזק אף נוכח הסתירה בין האמור בתגובתה של החברה לבקשה למתן צו פירוק זמני, בו ציינה החברה כי לה ארבעה נושים, לבין האמור בהתנגדותה לבקשה למתן צו פירוק קבוע, בו הצהירה החברה על שני נושים בלבד, בטענה כי פרעה חובותיה ליתר נושיה.
התנגדות החברה
אשר ליתר הנושים הודתה החברה כי היא חבה לפיסו סך של 4,500,000 ₪ אשר נוצר מכוח ערבות החברה לחובות חברת א. מאיר, וכן חוב לפלאצ'י בסך של 4,000,000 ₪. באשר לחוב לפלאצ'י נטען כי זה מורכב מחוב של 2,500,000 ₪ אשר נוצר בשנת 2013 עקב שטר חוב עליו חתמה החברה להבטחת החזר הלוואה שהעמיד פלאצ'י לטובת חברת רואי יזום, ומחוב של 1,500,000 ₪ אשר נוצר בשנת 2016 עקב תשלום מקדמה לרכישת הבית בשרשן בהתאם להסכם מכר מיום 10.11.2016 (להלן: "הסכם המכר") (מוצג מב/5 לתיק המוצגים). הסכם זה לא יצא לבסוף אל הפועל בשל צווי איסור הדיספוזיציה שהוטלו על נכסי החברה כאמור לעיל. בהקשר זה ציינה החברה בסיכומיה כי בעת חתימה על ההסכם למכירת הבית בשרשן, פירסט לא ידעה על קיומם של הצווים שהוטלו וכי המקדמה שימשה לפירעון חובות החברה לנושיה.
עולה איפוא, כי לטענת החברה, פלאצ'י ופיסו הם שני הנושים היחידים והידועים לה, והם כאמור, לא דרשו את פירוקה.
בתמיכה לטענות אלה צרפה החברה להתנגדות שני מסמכים: האחד, מאזן בלתי מבוקר של החברה מיום 31.12.2017 (נספח 3ב' להתנגדות); והשני, דוח כספי מבוקר של החברה לשנת 2012 המהווה הדוח הכספי המבוקר האחרון של החברה (נספח 3ג' להתנגדות).
תשובת המפרקים הזמניים
בנוסף, עתרו המפרקים הזמניים לדחות את הצהרות החברות בדבר חובות לשני נושים בלבד, שכן בתגובתה לבקשה לפירוק זמני הצהירה החברה על ארבעה נושים, ואילו עיון בדוח המבוקר של החברה משנת 2012 מעלה כי לחברה חובות בהיקף של כ-13,000,000 ₪ כלפי המנוח וחברות שהיו בבעלותו. החברה לא הוכיחה כי חובות אלו נפרעו, ועל-פי האמור בדוח, נראה גם כי לא היו בידיה מקורות לפירעון חובות אלו. יתרה מכך, גם ממאזן בוחן לא מבוקר של החברה משנת 2017 מציגה החברה יתרת חוב דומה לטובת המנוח ולחברות שהיו בבעלותו.
עמדת הכנ"ר
כפי שעולה מחקירתה של פירסט, החברה הפסיקה פעילותה העסקית ומשכך קמה אף עילת פירוק נוספת כפי שנקבע בהחלטה לפירוק זמני, והדבר אף נדרש נוכח פעולת החברה למכירת הבית בשרשן שעה שניתן צו איסור דיספוזיציה על נכס זה.
כמו כן, החברה מצויה תחת ניהול תאגידי לקוי ואף הפרה צו איסור דספוזיציה, באופן המצדיק את פירוקה בהתאם לסעיף 257(5) לפקודת החברות.
דיון והכרעה
העילות לפירוקה של חברה
בית המשפט רשאי לפרק חברה בהתקיים אחת מאלה:
...
(2) החברה לא התחילה בעסקיה תוך שנה לאחר שהואגדה, או שהפסיקה את עסקיה למשך שנה;
...
(4) החברה היתה לחדלת-פרעון;
(5) בית המשפט סבור שמן הצדק והיושר הוא שהחברה תפורק.
כן ראו סעיף 258(3) לפקודת החברות, שכותרתו "חודל פרעון - מהו" ואשר מורה כי:
רואים חברה כחדלת-פרעון בהתקיים אחת מאלה:
...
(3) הוכח להנחת דעתו של בית המשפט, לאחר שהביא בחשבון את חבויותיה המותנות והעתידות, שאין ביכלתה של החברה לשלם את חובותיה.
"החברה היתה לחדלת-פירעון"
עוד ציינתי כי בנוסח הצעת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ו-2016, ה"ח הממשלה 1027 (פורסמה ביום 2.3.2016), הועדף המבחן התזרימי לבדו על פני גישת הביניים הנ"ל.
אף-על-פי-כן, קבעתי בהחלטתי הנ"ל כי ניתן ליישב בין הגישות באופן שבו, שעה שחברה מודה כי אינה עומדת בתנאי המבחן התזרימי, עדיין תינתן לה ההזדמנות להוכיח כי היא עומדת בתנאי המבחן המאזני, אך תוך שנטל השכנוע לעניין זה יוטל על כתפיה, בבחינת טענת הודאה והדחה (ראו סעיף 79 להחלטתי למתן צו פירוק זמני לחברה).
חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו.
במאמר מוסגר, יצוין כי לשונו של החוק מציבה קושי פרשני מסוים נוכח השימוש בתיבה "או" כאשר על פי פשוטו של מקרא זה ולפי סעיף 7 לחוק הפרשנות, התשמ"א-1981, הדיבור "או" בא להבדיל, ולא להקיש. היינו על פי לשון החוק החדש, לכאורה בחינת חדלות פירעונו של חייב או תאגיד, תיעשה באמצעות אחד המבחנים, ולא בשילובם. למשל, אם יימצא שבמבחן המאזני חובותיו של התאגיד עולים על נכסיו, חרף העובדה שמבחינה תזרימית התאגיד מתנהל כהלכה ופורע את חובותיו השוטפים, התאגיד יכול ויוגדר כתאגיד חדל פירעון. ברם, נדמה כי קריאה זו אינה עולה בקנה אחד עם הכוונה המוצהרת להביא את המבחן המאזני לצד המבחן התזרימי, כפי שבאה לידי ביטוי בהליך החקיקה ואף עלולה להביא לתוצאות לא רצויות כאמור. אך די באמור לעיל בעת הזו, טרם הונחה הסוגיה באופן קונקרטי לפתחם של בתי המשפט.
[ע"א 8263/16 אור סיטי נדל"ן מקבוצת ענבל אור בע"מ נ' עו"ד איתן ארז (19.3.2018), פסקה 58 (להלן: "עניין אור סיטי")].
עוד יצוין, כי לאור התוצאה אליה הגעתי להלן, לפיה החברה ממילא לא הרימה את הנטל שהוטל עליה להוכיח כי היא ברת-פירעון לפי המבחן המאזני, הרי שאין לי צורך להתייחס לשאלות שהעלה בית-המשפט העליון בנוגע לנוסח החוק. זאת, לא כל שכן שחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי כלל אינו חל על המקרה שבפניי ומקרה זה יוכרע לפי הגישה הנוהגת בפסיקה עובר לחקיקת החוק.
אדון אפוא במבחן התזרימי ובמבחן המאזני לבחינת חדלות-פירעון של חברה.
המבחן התזרימי
מנגד, החברה לא עמדה בנטל להראות כי היא כשרת פירעון מבחינה מאזנית, ודי בכך כדי להוות עילה לפירוקה, כפי שיפורט להלן.
המבחן המאזני
לצד כותרת מאזן הבוחן הוספו בכתב-יד ההסתייגויות הבאות: "לא כולל פעולות נוספות; לא כולל התאמות בנק ומוסדות; לא מבוקר ולא מסוקר".
הסתייגות נוספת הובאה בתצהירה של פירסט בו צוין כי: "באשר למאזן המצורף, הרי שהוא כאמור אינו מבוקר וטעון עדכון, וכולל בו חובות אשר כפי שנמסר לי אינם קיימים, ולמיטב ידיעתי לא נתקבלה בעניינם כל דרישה מאת כל נושה. כאמור לעיל הנושים היחידים הידועים לחברה הנם אותם שני נושים המצוינים בסעיף 3 לעיל, ואשר כאמור, לא באו לחברה בכל דרישה לפירוקה". (ההדגשה אינה במקור – א.ל.ע).
די אפוא בעובדות אלה לבדן כדי לדחות על הסף את טענותיה של החברה בכל הנוגע למבחן המאזני.
כאמור, מאזן בוחן בלתי-מבוקר זה אינו תומך בטענות החברה בהתנגדותה ואף מעלה מספר תהיות:
ראשית, המאזן כלל אינו משקף את חובותיה המוצהרים של החברה, על פי גרסתה שלה עצמה. כאמור לעיל, החברה מודה בחובותיה לטובת פיסו ופלאצ'י בשיעור של 4,500,000 ₪ ו-4,000,000 ₪ בהתאמה. ברם, עיון במאזן הבוחן מעלה כי בחלק הדן בלקוחות החברה אמנם מופיעה יתרת זכות לטובת פלאצ'י בסך של 4,000,000 ₪ אך החוב הנטען לפיסו כלל אינו מופיע במאזן הבוחן.
שנית, לא הובהר האם מאזן הבוחן משקף חובות של חייבים שונים כלפי החברה (רוני מאנה כ-3 מיליון ₪ וקרתן השקעות – 1 מיליון ₪), האם מדובר בחובות רלוונטיים, ואם כן - האם נעשו ניסיונות לגבותם והאם קיימת התכנות לגבייתם.
מכאן עולה, כי קיימת סבירות שרמת ההתחייבויות של החברה דה-פאקטו גבוהה מזו המוצגת במאזן הבוחן ומאידך, ככל הנראה, רמת החייבים כלפי החברה נמוכה. כך, שהדברים פועלים יחדיו באותו כיוון של הפרש שלילי לעומת המאזן - עובדה המעלה קיום ספק משמעותי באשר ליכולתה של החברה להיפרע מנכסיה ולפרוע את התחייבויותיה.
בהקשר זה יצוין כי אין מחלוקת כי הבית ברחוב שרשן מצוי בבעלות החברה ומוערך על-פי שמאות בסך של כ-8,800,000 ₪ במימוש מהיר. לעומת זאת, במאזן הבוחן הבית רשום בעלות של 4,700,000 ₪ כך שקיים לכאורה הפרש לטובת החברה, אולם הפרש זה להערכתי נמוך מההפרש השלילי כפי שציינתי לעיל.
כאמור אלו דוגמאות ספורות ובלתי-ממצות ביחס לסתירות העולות בין האמור במאזן לבין הצהרות החברה בכתבי טענותיה.
אשר-על-כן, ספק אם הדוח, הנחזה להיות מאזן הבוחן של החברה נכון ליום 31.12.2017, מציג לאשורו את מצב זכויותיה וחובותיה של החברה. מכל מקום, אין די בו כדי להרים את הנטל שהוטל על החברה לסתור את הקביעה כי חדלת-פירעון.
כאמור לעיל, החברה צירפה להתנגדות גם דוח כספי מטעמה לשנת 2012 שבוּקַר על-ידי משרד רואי חשבון רפאל (אברהם) דותן ושות', אשר מהווה את הדוח הכספי המבוקר האחרון שערכה החברה.
ברם, לא מצאתי גם בדוח זה תמיכה לטענות החברה, וזאת מאחר ועסקינן בדוח ישן המשקף את מצבה החשבונאי של החברה נכון ליום 31.12.2012, וברי כי לא ניתן להסתמך על האמור בו בבחינת מצבה של החברה היום, ודי בכך כדי לשלול כליל הסתמכות עליו.
בהקשר זה יצוין, כי לא נחה דעתי מההסבר שמסרה החברה לכך כי מדובר בדוח המבוקר האחרון שנערך על-ידה. כאמור לשיטתה של החברה: "אי-הגשת דוחות החברה לשנים שלאחר שנת 2012 (בהן ברובן נמצאה החברה עדיין בשליטת המנוח ורעייתו) נבעה מנטילת הנהח"ש של החברה ע"י רשויות המדינה, בגדר ההליך הפלילי אשר נוהל כנגד המנוח מאד [כך במקור] אותו מועד, ועד לפטירתו" (פסקה 15 להתנגדות החברה).
כפי שכבר קבעתי בהחלטתי למינוי מפרקים זמניים לחברה, אין בתפיסת חומרים חשבונאיים על-ידי רשויות המדינה כדי לפטור מחובות החברה לפעול להגשת דוחותיה, לבטח שעה שמדובר בתקופה כה ארוכה, ויש בכך כדי ללמד על ניהול בעייתי של החברה. זאת ועוד. יש לתהות מדוע מצאה החברה לציין כי במרבית השנים שלאחר שנת 2012 החברה עדיין "נמצאה" בשליטת המנוח ורעייתו, באופן הסותר דברים אחרים שנאמרו על-ידה הן במסגרת כתבי טענותיה בהליך דנן והן בבקשה 51 בתיק פשיטת-הרגל, בהם צוין כי החברה עברה לשליטתו המלאה של אזוגי וחברת א. מאיר ממועד העברת המניות ביום 14.11.2013.
להשלמת התמונה יצוין כי החברה ביקשה ליישב את הסתירה שנפלה בנוגע למצבת חובותיה בשתי ההתנגדויות השונות שהוגשו מטעמה. במסגרת תגובתה לבקשה לפירוק הזמני הצהירה החברה כי יש לה ארבעה נושים, וכי לשלושה מהם נוצר החוב עוד בטרם הועברו המניות לחברת א. מאיר בשנת 2013, ואילו במסגרת התנגדותה לבקשת הפירוק טענה כי יש לה שני נושים, וכי התייחסותה הקודמת לארבעת הנושים נעשתה ביחס לאמור בדיון בבקשה 51 בתיק פשיטת הרגל מיום 19.7.2017, במהלכו נחקר אזוגי, וכי הנטען בהתנגדות החברה מהווה הוספה ופירוט בנוגע למצבת נושיה.
אין בידי לקבל טענה זו.
בתגובת החברה מיום 2.1.2018 לבקשת הפירוק הזמני נטען על-ידי החברה כך:
באשר לחובותיה הנטענים של החברה כלפי צדדים שלישיים, אזי חובות אלו צוינו בבקשה דנן באופן סתמי וכללי ביותר ... ובוודאי שלא באופן העולה די "הנחת הדעת" כנדרש ... סבור אותו צד שלישי כי יש מקום לפירוק החברה עקב אי-פירעון חוב החברה כלפיו – יתכבד ויגיש אותו צד שלישי בקשת פירוק כנגד החברה...
הדברים נכונים ביתר שאת במקרה דנן, שעה שלחברה ארבעה נושים ידועים בלבד נכון למועד זה [הדגשה זו אינה במקור – א.ל.ע.], אשר הנם נושים ותיקים של החברה, שהחובות כלפי שלושה מהם היו קיימים עוד במועד העברת מניותיה... (חובות אלו אף צוינו ע"י בעל המניות מר אזוגי לפרוטוקול בימ"ש בתיק הפשט"ר בדיון מיום 19.7.17,עמ' 128 לפרוטוקול).
עינינו הרואות כי החברה טענה בלשון ברורה שאינה משתמעת לשני פנים, כי לה ארבעה נושים "נכון למועד זה" ומחזקת עמדתה בהפניה לדבריו של אזוגי בחקירתו מיום 19.7.2017 בבקשה 51 ולא כפי שנטען על-ידה כעת. טענת החברה לפיה היא רק מוסיפה ומפרטת בנוגע למספר לנושיה מהווה ניסיון מאולץ ליתן הסבר בדיעבד לסתירה שהתגלתה בגירסאות החברה בנוגע למספר נושיה, ויש לדחותו.
דברים אלו נכונים ביתר שאת, שעה שבהחלטה למתן צו פירוק זמני קבעתי כי על החברה הנטל להוכיח כי הינה ברת פירעון מבחינה מאזנית, וכאשר על פניו נראה כי החברה מבקשת לעמוד זה בנטל באמצעות מצג שאינו מדויק בלשון המעטה, לפיו יש לה פחות נושים מאלה עליהם הוצהר בבקשה ומנגד יש לה נכס המאפשר לה לפרוע חובות אלה, לרבות חובות לרשויות המס בגין מכירת הנכס ולרבות החוב (על הצד הנמוך) לקופת פשיטת הרגל.
לכך מתווספת העובדה כי בהחלטה למתן צו פירוק זמני נקבע כי הצהרת אזוגי לפיה החברה לא יצרה כל חוב חדש החל משנת 2016 אינה תואמת את המציאות וגם בכך יש כדי לחזק את הקושי בקבלת הצהרות החברה.
בנוסף, יש לדחות אף את טענת החברה כי נושיה ממילא אינם עומדים על בקשת הפירוק, שכן במסגרת הבקשה להצטרפות להליך, הבהיר הנושה פיסו כי הוא מצטרף לבקשה לפירוק החברה וכי לאחר שיינתן צו פירוק קבוע לחברה יגיש תביעת חוב מטעמו, ואילו הנושה פלאצ'י אף הוא מתכוון להגיש תביעת חוב מטעמו. כפי שעולה מהתכתבויות המפרקים הזמניים עם בא-כוחו של פלאצ'י וממכתב בא-כוחו של פלאצ'י מיום 21.2.2018 אשר צורף לדוח המפרקים הזמניים מיום 11.3.2018, כי חובה של החברה לפלאצ'י עומד על-סך של 4,767,563 ₪ (נספח 19 לדוח מיום 11.3.2018).
"החברה לא התחילה בעסקיה תוך שנה לאחר שהואגדה, או שהפסיקה את עסקיה למשך שנה"
ש: מתי היתה הפעם האחרונה שהחברה פרעה חוב לנושה?
ת: ב- 2015 את התשלומים של כלל. כל 2015 ועד פטירתו של יורם ב- 2016. שולמו תשלומים נוספים ב- 2015 ל- אי.איתמר, אני יודעת וראיתי קבלות.
הנה כי כן, מנהלת החברה מודה כי מצד אחד פעילות החברה מסתכמת בהחזקת נכסי מקרקעין, ומצד שני, פעולותיה של החברה מלמדות כי היא עוסקת גם בתשלום חובות לנושים, אם כי בשנה האחרונה לא פרעה חובות לנושיה, היינו החברה הפסיקה פעילותה למשך שנה לפחות באופן הממלא אחר התנאי הקבוע בסעיף 257(2) לפקודת החברות.
זאת ועוד. גירסה זו של פירסט, לפיה החברה לא פרעה לאחרונה חובות לנושיה סותרת את טענות החברה כאמור לעיל, לפיהן פעלה לאחר חודש יולי 2017 לפרוע את חובו של בן יאיר (ראו פסקה 18 להתנגדות החברה מיום 28.2.2018). סתירה זו לא הובהרה על-ידי החברה וככל שכך הם פני הדברים נראה כי לא ניתן ליתן אמון בגירסת החברה לפיה היתה לה בשנה האחרונה פעילות של החזר תשלומים לנושים ומשכך אין לראותה כמי שהפסיקה פעילותה למשך שנה.
אכן, מצופה מחברה שעסקיה מתאפיינים לטענתה בפעילות פסיבית כי תפעל להגשת דוחותיה עריכת מאזנים כדין, ותפעל לגביית כספים המגיעים לה שכן אלו החובות המינימליות הנדרשות ממנה ואין כל טעם או היגיון כלכלי שלא תעשה כן.
כפי שכבר נקבע בהחלטה לפירוק זמני של החברה, החברה אינה יכולה להיתלות בטענה כי מאחר ומסמכיה החשבונאיים ניטלו במסגרת הליכים פליליים שנוהלו נגדה, נמנע ממנה להגיש ולערוך דוחות כנדרש. על החברה לעשות כן אחרת צפויה היא להליכי פירוק ואין בטענתה לפיה כל פועלה מתמצה בהחזקת בנכסי מקרקעין – אף לא היתה מתקבלת - כדי לדחות את פירוקה (ראו והשוו: ע"א 11273/02 היבול ח.כהן בע"מ נ' ציפורה ליגומסקי, פסקה 10 (28.12.2005)).
ודוקו: בחינת התנאי הקבוע בסעיף 257(2) לפקודת החברות לפיו יש להורות על פירוק החברה היה וזו לא החלה בעסקיה תוך שנה מיום הקמתה או שחדלה מפעילותה למשך שנה, תעשה בהתאם לאופייה של כל חברה ונסיבותיה. עם זאת, ניתן לומר כי קיים יחס הפוך בבחינת התקיימות התנאי לעניין אופי פעילות החברה ואי הגשת דוחותיה. במילים אחרות, ככל שעסקיי החברה מאופיינים בפעילות פסיבית כגון: החזקת נכסי מקרקעין, היעדר רכוש קבוע, אי העסקת עובדים וכיוצא בזה, אזי יהיה מקום לייחס משקל גבוה יותר לחובות המינימליות של החברה בהגשת דוחות ויתר הפעולות המתחייבות על-פי דין ולהיפך. ככל שעסקינן בחברה בעלת פעילות עסקית, המעסיקה עובדים, מנהלת יחסיים עסקיים עם ספקיה ופועלת לגביית חובותיה, לא בנקל ייטה בית-המשפט לקבוע כי דין החברה לפירוק מחמת הפסקת פעילותה הגם שחדלה מהגשת דוחותיה כמתחייב בדין.
נוכח האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי החברה הפסיקה פעילותה למשך שנה ומשכך יש מקום ליתן צו לפירוקה גם מכוח עילה זו.
" מן הצדק והיושר הוא שהחברה תפורק"
כעת, שבה החברה על טענתה כי השימוש בעילה זו יעשה במקרים קיצוניים בלבד אשר אינם מתקיימים בעניינה תוך שהיא מתכחשת לפעולות המיוחסות לה בעניין עירוב נכסים, העדפת נושים והפקדת כספים השייכים לחברה בחשבונות של חברות אחרות.
אכן, נקבע לא אחת, כי השימוש בעילת פירוק מטעמי צדק ויושר ייעשה במשורה שכן עסקינן בעילת שסתום, בעלת השלכות משמעותיות על חייה של החברה, ובית המשפט העליון מנה מספר מקרים בהם ייטה בית-המשפט להשתמש בעילה זו, וזאת על מנת שעילה זו לא תפורש בהרחבה ויתר על המידה בניגוד לתכלית העילה, וביניהם: כאשר החברה הגיעה למבוי סתום (Dead Lock), כאשר החברה זנחה כל מטרותיה העיקריות, החברה חסרה כל בסיס מסחרי והוקמה למטרות תרמית, יש בהתנהגות בעלי השליטה בחברה משום עושק כלפי בעלי מניות המיעוט ועוד (ראו והשוו: ע"א 877/07 סיגל גפן ועד 19 אח' נ' ג'ירוטק השקעות בע"מ, פסקאות לג'–לד' (2.9.2010) (להלן: "עניין גפן").
בענייננו, התמונה המלאה והעגומה של מצב החברות, מצביעה על אי-סדרים שהתגלו בהתנהלות הקשורה לכספי הרוכשים; על היעדר הפרדה בין כספי הפרויקטים השונים; ועל כשלים רבים שנתגלו בדוחות הכספים של החברות אשר שיקפו נתונים שאינם עולים מהמציאות. כל אלה מעוררים תמיהות קשות באשר להתנהלות הכספית והכלכלית של החברות וההשלכה שיש להתנהלות זו על מצבן. ויובהר, התמונה בכללותה מגלה כי אין המדובר בטעויות טכניות או בכשלים נקודתיים שנפלו בהתנהלות החברות. המדובר בהתנהלות עקבית של העברת כספים שהופקדו על ידי רוכשים לצורך מימונו של פרויקט מסוים, אשר הם רכשו את זכויותיהם בו, לצרכים אחרים ולהשלמת החסר שנוצר בעקבות כישלונם של פרויקטים אחרים. הדברים גם אינם יכולים להיות שנויים במחלוקת, שכן סומך [רואה החשבון של החברות – א.ל.ע.] עצמו העיד על התנהלות מעין זו בחקירתו ... לכך גם מצטרפת העובדה שכפי שקבע בית המשפט המחוזי, כספים שהופקדו על ידי לקוחות לצורך קידום הפרויקטים נמשכו על ידי בעלת השליטה לצרכים פרטיים... בהינתן הכשלים הממשיים הקשים שנתגלו בהתנהלות כספי החברות, אין פלא אפוא שבנסיבות אלה, כאשר נקלעו החברות לפתחה של מצוקה כלכלית מסיבות כלשהן, הדברים הביאו להתדרדרות בלתי נמנעת. מצב דברים זה מצדיק אפוא את פירוקן של החברות גם בשל עילה זו, מן הצדק ומן היושר.
ראשית, בחקירתו מיום 3.1.2018 הצהיר אזוגי כי לחברה אין חשבון בנק ואין פנקסי שיקים, ולמעשה אין לה כל פעילות עסקית. משנשאלה פירסט בדיון מיום 12.3.2018 בעניין זה השיבה כך:
ש: נכון שלחברה אין חשבון בנק.
ת: אין לה פנקסי שיקים.
ש: אבל אין לה חשבון בנק.
ת: כן.
ש: אם יש הכנסה איפה היא מופקדת?
ת: היא רשומה בספרים בהתחשבנות של החברה. אני בעצמי ראיתי הכנסות, ראיתי בעצמי שזה מופיע בספרים בהתחשבנות של החברה.
ש: לאן זה מופקד טכנית?
ת: לחברה.
ש: אבל אין לה חשבון בנק.
ת: זה בספרי חברה זה רשום. או שזה מופקד לנכסי מאיר, לא ידוע לי שזה מופקד למישהו פרטי. נכסי א. מאיר זה הופקד, אני לא יודעת אם הכל כי מאחר ולחברה אין חשבון.
ש: דמי שכירות הופקדו לנכסי א. מאיר.
ת: דמי שכירות של אברבנאל?
ש: את תגידי. היו מקורות הכנסה נוספים?
ת: לא. מה שאני יודעת זה מופקד לנכסי מאיר. למיטב ידיעתי. כל ההתחשבנות היו יותר דני ומנהל החשבונות שלו (ההדגשה אינה במקור – א.ל.ע.).
[עמ' 39-38 לפרוטוקול הדיון מיום 12.3.2018, שורות 30-26, 12-1].
הווה אומר, כי מנהלת החברה מודה שכספים המגיעים לחברה אינם עוברים דרך חשבון הבנק שלה אלא מופקדים ישירות בחשבונה של חברת האם – חברת א. מאיר. מדובר אפוא בהתנהלות כספית אסורה ובעייתית אשר אינה ניתנת לפיקוח וביקורת, וכל זאת שעה שהחברה אינה מסוגלת לפרוע את חובותיה.
לדברים אלו משנה תוקף בשים לב לפירוט החברה בסיכומיה בנוגע לאופן תשלום התמורה בגין הדירה בפלורנטין. כך, למשל, צוין כי סך של 508,000 ₪ שולמו על דרך קיזוז חוב החברה לחברת סקיינט פייננס בע"מ שבשליטת אזוגי. בהקשר זה, בדיון מיום 12.3.2018 הציגו המפרקים הזמניים לפירסט קבלה (שמספרה 80021) שהחברה הנפיקה ביום 14.9.2016, על-סך של 508,000 ₪ אשר שולמו במזומן. בחלקה העליון של הקבלה צוין כי זו הונפקה: "לכבוד: חשבון נאמנות אלי כהן/ מאי אזוגי" (מוצג מב/3 לתיק המוצגים מיום 12.3.2018), בעוד שבסיכומיה ציינה החברה כי הסך של 508,000 ₪ שולמו על דרך קיזוז חוב לחברה שבבעלותו של אזוגי.
זאת ועוד, אם סכום זה אכן שולם במזומן כפי שדיווחה החברה בקבלה, יש אפוא לתהות לאן הוא הועבר בהינתן כי לחברה אין חשבון בנק. מכל מקום גם בעניין זה התקשתה פירסט לספק כל הסבר הגיוני בחקירתה וכל שטענה הוא שבעניין זה יש לחקור את אזוגי שהיה אמון על העסקה (ראו פרוטוקול הדיון מיום 12.3.2018, עמ' 39–41).
מכאן עולה כי קיימות תהיות רבות בנוגע לאופן בו מכרה החברה את הדירה בפלורנטין.
שנית, במאזן הבלתי מבוקר של החברה מיום 31.12.2017 דווח כי בבעלותה של החברה ציוד משרדי, מחשבים ומדפסות (עמ' 1 לנספח 3ב' להתנגדות החברה). בחקירתה של פירסט נמצא כי ציוד, או לפחות חלקו, שוכן במשרדי חברות אחרות שבניהולו של אזוגי (פרוטוקול הדיון מיום 12.3.2018, בעמ' 42, שורות 5–12). הדבר מהווה סממן נוסף להתנהלות בעייתית של החברה שאינה מקפידה על הפרדה רכושית בינה לבין חברות אחרות וגם בכך יש כדי לחזק את הצורך בפירוקה.
שלישית, כפי שצוין לעיל, אין להתעלם מהתנהלותה הבעייתית של החברה שעה שפעלה לכאורה למכירת הבית בשרשן זאת אף-על-פי שעל הנכס רבץ צו איסור דיספוזיציה שהוטל במסגרת תיק פשיטת הרגל של המנוח ביום 30.10.2016. פירסט אמנם הודתה בחקירתה כי חתמה על הסכם המכר מיום 10.11.2016 בין החברה לבין ה"ה פלאצ'י, ברם ציינה כי לא היתה מודעת לקיומו של הצו (פרוטוקול הדיון מיום 12.3.2018, בעמ' 42). ברם, כפי שצוין לעיל, לא מצאתי מקום לקבל טענה זו, שכן אינה מתיישבת עם שורת ההיגיון.
בסעיף 4.1 להסכם המכר צוין כי עורך-הדין יצחק דואניס שייצג את ה"ה פלאצ'י בעסקה ישמור את כספי התמורה בנאמנות עד לקיום מלוא התחייבויות הצדדים בעסקה. זאת ועוד, בדיון בתיק פשיטת הרגל של המנוח שהתקיים ביום 20.11.2016, קרי עשרה ימים לאחר מועד החתימה על הסכם המכר, ייצג עו"ד דואניס את החברה ותהה על עצם הטלת הצו מאחר וסבר שלחברה אין כל קשר לנסיבות מתן הצו (פרוטוקול הדיון מיום 20.11.2016 בתיק פשיטת הרגל, עמ' 7, שורות 29–31). משכך יש לתהות כיצד מנהלת החברה אינה מודעת לצו שהוטל על נכס אשר פעלה למכירתו כעשרה ימים לאחר מתן הצו. עוד יש לתהות מדוע בחרה החברה לצרף להסכם המכר נסח טאבו מיום 1.11.2016 ואשר אינו עדכני ליום המכירה כנהוג בעסקאות מכר מקרקעין.
לפיכך, ואף אם נניח כי פירסט לא ידעה על קיומו של הצו במועד החתימה על הסכם המכר, הרי שלא מן הנמנע לקבוע כי היה עליה לדעת על עצם קיומו וזאת כחלק מהפעולות הדרושות מהחברה בטרם תפעל למכירת נכסיה.
רביעית, בהחלטה לפירוק זמני נדונה הערבות שחתמה מאסי לפיסו ביום 20.6.2016 להבטחת התחייבויות חברת א. מאיר ומשמעותה הכלכלית של ערבות זו. כפי שנקבע בהחלטה, עצם מתן הערבות לפיסו תוך שאזוגי מורה על ביטול השיק אשר נמשך על-ידי חברת א. מאיר, מהווה יצירת חוב חדש לחברה והוספת נושה נוסף לרשימת נושיה.
פירסט מצידה לא הצליחה לספק כל הסבר הגיוני באשר לתכלית הכלכלית בעטיה חתמה החברה על כתב ערבות זה. יתרה מכך, פירסט הודתה בחקירתה כי מדובר בגלגול חובות, היינו, החלפת חוב חדש בחוב ישן. ודוקו. מאחר וכספי ההלוואה שניתנו לחברה על-ידי פיסו שולמו לכאורה לבן יאיר וחברת אי איתמר במטרה לסלק את חובם של האחרונים, נראה כי מדובר בהתנהלות כספית בעייתית נטולת כל היגיון עסקי המלמדת כי החברה במצוקה כלכלית ומשכך נדרשת לבצע העברות כספים בין נושים שונים. כל זאת בשעה שלחברה אין חשבון בנק ומהימנות דיווחיה החשבונאיים מוטלים בספק.
חמישית, בהחלטתי בדבר מינוי מפרק זמני קבעתי כי החברה מצויה תחת ניהול תאגידי כושל, המצדיק את פירוק החברה מטעמי צדק ויושר (ראו והשוו: עניין גפן).
על יסוד האמור לעיל, הגעתי לכלל דעה שמן הצדק ומן היושר כי החברה תפורק.
כפי שנפסק לא אחת, אין במתן צו פירוק לחברה כדי לשלול הגשת בקשה לאישור הסדר נושים חרף כניסת החברה להליכי פירוק (ראו והשוו: החלטת כב' הנשיא אורנשטיין בעניין אור סיטי נדל"ן).
מכל מקום, לאור המסקנות אליהן הגעתי לעיל נראה כי טרם בשלה העת לדון בהסדר חובות החברה שעה שמספר נושיה אינו ידוע כמו גם כלל שיעור חובותיה. לאחר שמצבת חובות החברה תיבדק על-ידי המפרקים הזמניים וזו תוצג לאשורה, לא תהיה מניעה לפיה בעלי מניות החברה או מי מטעמם יגישו בקשה לאישור הסדר פירעון החוב מול נושיה.
סוף דבר
מעקב מזכירות.
המזכירות תשלח העתק החלטה זו לצדדים.
ניתנה היום, ל' ניסן תשע"ח, 15 אפריל 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
18/01/2018 | החלטה על בקשה של מינוי מפרק | איריס לושי-עבודי | צפייה |
15/04/2018 | החלטה שניתנה ע"י איריס לושי-עבודי | איריס לושי-עבודי | צפייה |
07/10/2018 | החלטה על בקשה של משיב 1 בקשה למימוש נכס | איריס לושי-עבודי | צפייה |
08/10/2018 | החלטה על בקשה של מבקש 2 בקשה אחרת/הודעה בענייני פש"ר/פר"ק | איריס לושי-עבודי | צפייה |
25/03/2020 | החלטה על בקשה של מאי אזוגי בקשה לצרף מסמכים לתיק בית המשפט | איריס לושי-עבודי | צפייה |
27/12/2022 | החלטה על בקשה של מבקש 2 בקשה מטעם המנהלים המיוחדים למתן פסק דין | איריס לושי-עבודי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | עופר שפירא (מנהל מיוחד) | איתן ארז, עופר שפירא |
מבקש 2 | רז מנגל (מנהל מיוחד) | רז מנגל |
משיב 1 | אמ.איי.אס.ווי. נכסים והשקעות בע"מ | אהרן פולק |
משיב 2 | כונס נכסים רשמי תל אביב | |
משיב 3 | פיסו נכסים ואחזקות בע"מ | רונן מטרי |
משיב 4 | מ. מ. ב. מקור מסחר בעץ בע"מ | רונן מטרי |
משיב 5 | חברת כלל לביטוח בע"מ | אהוד מזרחי |
משיב 6 | אגף מס הכנסה | מזל רנצלר |
משיב 7 | עיריית תל אביב יפו | אבי נימצוביץ |
מבקש 2 | רו"ח ישראל דניאלי | |
מבקש 1 | טלי מלכה | |
מבקש 2 | יואב חדשי | |
מבקש 1 | מאי אזוגי | סיגל רוזן רכב |
מבקש 1 | אלי כהן | אלי כהן |
מבקש 1 | אליאס טנוס | ליאור בר סלע |
מבקש 2 | ליליאן טנוס | ליאור בר סלע |
מבקש 1 | פרקליטות מחוז תל אביב אזרחי |