לפני | כבוד השופטת רחל ערקובי | |
תובעים | יעל אריאל ע"י ב"כ עו"ד מני בן מאור | |
נגד | ||
נתבעים |
ע"י ב"כ עו"ד ונגליק | |
פסק דין |
ביום 07.01.2020 הוריתי על מחיקתו של עו"ד לין מכתב התביעה וכן על מחיקת הסעד הכספי מכתב התביעה בשל היעדר חוסר סמכות עניינית ובהתאם ניתן היתר לפיצול סעדים כך שהתובעת תוכל להגיש תביעה כספית נפרדת לבית משפט השלום.
ערעור על החלטה זו נדחה על ידי כבוד השופט גרוסקופף.
מטעם התובעת: התובעת בעצמה; מר אבי קשתי; מר איציק קשתי.
מטעם הנתבעות: הנתבעת 1; עו"ד משה לין.
טענות הצדדים:
טענות התובעת;
מנגד, עדותו של עו"ד לין הייתה מלאה בסתירות מן מול תצהירו והן מול ראיות בכתב שהציגה התובעת. מעדותו של עו"ד לין עלו הפרות דין שונות שנעשו על ידו.
טענות הנתבעות;
דיון והכרעה:
הטעיה:
"מי שהתקשר בחוזה עקב טעות שהיא תוצאת הטעיה שהטעהו הצד השני או אחר מטעמו, רשאי לבטל את החוזה; לענין זה, "הטעיה" – לרבות אי-גילוין של עובדות אשר לפי דין, לפי נוהג או לפי הנסיבות היה על הצד השני לגלותן".
עד כמה שהדברים נשמעים הגיוניים, התובעת טוענת כי המנוח הטעה אותה לחשוב שהיא חותמת על הסכם שנועד להטעות את רשויות המס. ואסביר. בעצם, טוענת התובעת כי מטרת החתימה על הסכמי 2007 הייתה לכאורה להבריח נכס משמה של התובעת כך שלא תחוייב במיסים גבוהים בגין ריבוי דירות ומנגד להבטיח את זכויותיה בדירה באמצעות הסכם ההלוואה, אלא שלאחר שהמנוח נפטר התגלה לה כי היא בעצם הוטעתה ורומתה על ידי המנוח לחשוב כי לשם כך נועדו הסכמי 2007 כאשר בפועל הם נועדו לגזול ממנה את זכויותיה במחצית הדירה.
כלומר המנוח לא באמת רצה בטובתה הכלכלית כי אם בזכויותיה בדירה.
מעדות התובעת ועדותו של עו"ד לין עולה כי שניהם האמינו שהמנוח התכוון והיה בכוחו לגרום לכך שהמחצית של התובעת שתעבור לשם דיאנה תחזור לשם התובעת. מסקנה זו אף מתבקשת נוכח העובדה שהמנוח התייחס אל הזכויות של דיאנה בדירה כזכויות שלו, עסק בהן, מימן אותן, "סחר" בהן והוריש אותן (ראו לעניין זה מוצג ת/1 וכן צוואת המנוח).
לטעמי לא יכול להיות כל חולק על כך שדיאנה הייתה חותמת על כל מסמך שהוא בהתאם להוראתו של אביה המנוח, בין אם המדובר בזכויות העוברות אליה ובין אם מדובר בזכויות המועברות ממנה.
חוזה למראית עין;
לצורך קביעה עובדתית זו, ביהמ"ש מסתייע בכלל נסיבות העניין כפי שהובאו והוכחו במהלך המשפט [ע"א 3725/08 חזן נ' חזן (פורסם במאגרים, 03.02.2011)], כאשר הנטל להוכיח היותו של הסכם למראית עין בלבד מוטל על הטוען זאת [ראו ע"א 7497/07 רינגל נ' לינדאור (פורסם במאגרים, 22.02.2010)], ברמת הוכחה מוגברת:
"בעל דין המייחס לצד שכנגד עריכת חוזה פיקטיבי מעלה כנגדו טענה קשה, העשוי להגיע אף כדי ייחוס מרמה או מצג כזב. ככלל, טענות מסוג זה, שנילווה להן, על פי רוב סממן של חוסר נקיון כפיים, טעונות בשל טיבן רמת הוכחה נכבדה לצורך ביסוסן. ייחוס לאדם התנהגות שיש בה חוסר ניקיון כפיים, מרמה או כזב מחייב בראיות בעלות משקל ואמינות. כשם שלא בנקל יוכיח בעל דין טענות בדבר תרמית, המחייבות ביסוס ברמת הוכחה גבוהה במיוחד, כך גם טענות בדבר פיקטיביות של עיסקה, המשיקות לטענת מרמה, מצריכות רמת הוכחה התואמת במשקלה לרצינותה ולחומרתה של הטענה הנטענת...".
[עניין חזן הנ"ל].
"בטלות הסכם למראית עין הקבועה בסעיף 13 לחוק החוזים היא בטלות מוחלטת, מאחר שההסכם בבסיסו הוא חסר תוקף ביחסים בין הצדדים לו (שלו, עמ' 26; עניין גיל באשה). בטלות זו פועלת כלפי כולי עלמא, ללא צורך בהודעה או הצהרה על בטלותו. בעקבות קביעה לבטלותו של הסכם למראית עין, קמה חובת ההשבה, שאינה נובעת מדיני החוזים, אלא מדיני עשיית עושר ולא במשפט (שלו, שם; עניין גיל באשה)".
[ראו תא (מרכז) 44240-05-19 ש.ש. - קטינה נ' אילן יצחקי].
על שאלה זו יש להשיב בחיוב.
על כן, יש לקרוא את הסכמי 2007 כמקשה אחת כאשר כל הסכם משלים את האחר.
כל המפורט לעיל ועוד, מצביעים לטעמי על כוונה נסתרת של התובעת והמנוח.
הנתבעות;
אמנם, מטעמה הוגש כתב הגנה וסיכומים וכן הובאו תצהירי עדים ואלו נחקרו על ידי הצדדים, כך שלא ניתן לומר שכלל לא הוצגה מטעמה גרסה וכן לא ניתן לומר כי לא הוצג קו הגנה כלשהו, אלא שכאמור שמהתובעת נמנעה הזכות לחקור את פיורלה ובית המשפט לא יכול היה להתרשם מדבריה.
אמנם פסק הדין לא ניתן כנגד פיורלה בשל היעדר הגנה וכן לא ניתן על בסיס העובדה שהיא לא העידה או הצהירה, אך כן סברתי כי יש להניח כי היא נמנעה מלהעיד שכן לו הייתה מעידה היה בעדותה לחזק ולתמוך בעדות התובעת, שכן "המשמעות המשפטית שניתן להסיק מאי הגשת תצהיר היא כאמור בפסיקה ש"כלל נקוט בידי בתי המשפט מימים ימימה שמעמידים בעל דין בחזקתו שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה שהיא בהישג יד, ואין לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה היתה פועלת נגדו... (מתוך ע"א 2275/90 מז (2) 105, לימה)" [ספרו של השופט י. קדמי, על הראיות, חלק שלישי, תשס"ד, 1649];" [ראו תא (ת"א) 37219-11-13 משה נח נ' איתן קרת (פורסם במאגרים, 15.10.2012)].
ייתכן ופיורלה לא העידה מאחר ואכן אינה יודעת דבר וחצי דבר אודות פעולות בעלה המנוח אך ייתכן כי כפי שהעידה התובעת, האלמנה הייתה נוכחת בשיחות בין המנוח לתובעת גם לעניין הדירה נשוא הליך זה ובכך היה לחזק את גרסת התובעת (ראו עדות התובעת מיום 27.06.21 עמ' 34 ש' 23-27; עמ' 38 ש' 1-5). ייתכן גם שלחשבונה של פיורלה אף הופקדו על ידי התובעת בתקופה מסויימת מחצית מדמי השכירות (ראו עדות התובעת עמ' 41 ש' 4-5, 9-10), אך היא לא סתרה טענות אלו.
אין חולק כי כפי שדיאנה השיבה לשאלות שנשאלה כי אינה יודעת אודות האירועים הנטענים, כך יכולה הייתה גם פיורלה לעשות, אלא שהיא בחרה שלא להפריך את טענות התובעת בעדותה. יתרה, מכך, גרסתה של פיורלה או לכל הפחות סתירתה את טענות התובעת לא עולה גם מראיות התובעת עצמה. כך בנספח י' לתצהיר עדות התובעת ישנה הודעת WhatsApp שנשלחה לכאורה על ידי התובעת לנתבעת ביום 24.04.2017 בשעה 11:27 ובה כתבה התובעת לנתבעת 2 כי היא "הרי יודעת שהדירה היא משותפת שלי ושל משה. את היית במטבח כשמשה ביקש ממני לא להעלות את שכר הדירה לדיינה. ובמשך כל השנים עד לאחרונה קיבלתי דמי שכירות".
פיורלה לא העלתה טענה בתצהיר כי לא קיבלה את ההודעה או כי לא הגיבה מאחר וסברה כי אין לה עניין בכך או כי הדברים שנכתבו בהודעה.
משמע, טענותיה של פיורלה מבוססות על כתב ההגנה והסיכומים בלבד. ואוסיף, כי לטעמי לא בכדי פרק עדויות הנתבעות בסיכומיהן היה קצר וחסר תוכן, זאת בהתאם לעדות דיאנה והיעדר עדות ותצהיר פיורלה.
עדותה של דיאנה הייתה סתמית, ריקה מתוכן ומאיזשהו מידע קונקרטי שיש בו לתרום להליך. את כל עדותה ניתן לסכם במילים "לא יודעת". עדותה כאמור לא תרמה להליך ולא שפכה אור על נסיבות הסכמי 2007.
ניכר כי היא אינה יודעת על מה חתמה בפני עו"ד לין; אינה יודעת מה פשר הסכום החודשי ששולם לתובעת, על ידי מי שולם, עד מתי שולם ובגין מה; אינה יודעת האם שולמו לתובעת דמי שכירות עבור הדירה, אינה יודעת האם, כיצד ומתי הועברה התמורה בגין הדירה, אינה יודעת דבר אודות נסיבות ההלוואה; אינה יודעת לומר דבר וחצי דבר אודות הסכם רכישת המחצית הראשונה, בה הייתה קטינה וכדומה.
מכל האמור ניתן לפרש את עדותה של דיאנה גם לחובתה – כלומר, כשם שאינה יודעת אם טענות התובעת אינן נכונות, כך היא גם אינה יודעת האם הן נכונות. היא אינה יודעת את נסיבות העברת הזכויות של התובעת לשמה כלומר ייתכן שאכן היה מדובר למראית עין בלבד, ייתכן שלא שולמה תמורה, ייתכן שלא ניתנה הלוואה וכדומה, ייתכן שהסכום החודשי ששולם לתובעת היה דמי שכירות, ייתכן ואכן היה בכוונת המנוח להשיב לידי התובעת את המחצית בדירה.
תהייה נוספת שעולה מעדותה של הנתבעת, שכאמור לטענתה לא ידעה דבר וחצי דבר אודות נסיבות רכישת המחצית הראשונה ונסיבות רישום המחצית הנותרת על שמה, כי עד למועד הגשת התביעה לא ידעה דבר אך ממועד זה טענתה היא כי היא יודעת שאביה המנוח קנה לה דירה.
אוסיף ואדגיש כי מכל האמור לעיל מעדותה של דיאנה עולה תמונה ברורה כי כל מה שאביה אמר לה לעשות היא עשתה, על כל מה שאמר לה לחתום חתמה, לאן שאמר לה ללכת הלכה. בלי לשאול שאלות, בלי להטיל ספקות, ספק אם קראה את אשר עליו חתמה או שאלה שאלות או התעניינה בנעשה. עדות זו תומכת באמור בהסכם ההלוואה ובסברה כי גם לתובעת וגם לעו"ד לין היה בסיס איתן להאמין כי בידיו של המנוח להשיב לידי התובעת את הבעלות במחצית הדירה לכשיידרש לכך על ידי התובעת וכי לא הייתה להם סיבה להאמין שלא יעשה זאת.
כך למשל העידה (עמ' 64 ש' 16 פרוטוקול מיום 28.10.2021):
אני רוצה לדייק שאבי ניהל את הרכישה. לא אני.
בתהליך רכישת הדירה מה הייתה המעורבות שלך? עם מי,
לא הייתי מעורבת.
עם מי נפגשת?
את יעל לא פגשתי בכלל.
מתי חתמת?
אני זוכרת שאבא שלי הביא אותי למשרד של עו"ד לין אמר לי לחתום על טפסים. חזרנו הביתה אמר לי קניתי לך חצי דירה. אחרי כמה שנים הוא אמר לי קניתי את היתרה. לא הייתי מעורבת בעסקים של אבא שלי כמו הרבה דברים אחרים שהוא עשה שלא הייתי מעורבת בהם.
וכן חזרה מספר פעמים על כך שלא הייתה מעורבת בעסקים של אביה המנוח (ראו גם עמ' 65 ש' 7; עמ' 66 ש' 16-17, 24, 33-34) ואין לה כל ידיעה אודות העסקה (עמ' 68, ש' 24): "אני לא יודעת. אני לא מעורבת בעסקה. אני לא יודעת".
כל שעולה מעדותה של הנתבעת 1 היא כי היא חתמה על מסמכים שונים, לרבות הסכמי המכר בהוראות אביה, "בצורה עיוורת", מבלי שקראה או הבינה, חלקם אף בהיותה קטינה.
סופו של דבר, דיאנה אינה יודעת שטענותיה של התובעת לא נכונות, כשם שאינה יודעת האם הן נכונות. בעדותה לא היה די כדי להפריך את טענות התובעת ולבסס את הגנתה.
עדות עו"ד לין;
כך, עו"ד לין החתים את דיאנה על הסכם רכישה ומסמכים נוספים בהיותה קטינה, ככל הנראה מבלי שאפילו נתן את דעתו לכך (פרוט' מיום 08.02.22 עמ' 76 ש' 19-27); שימש כחותמת גומי ולדבריו כשירותי הדפסה למנוח (עמ' 79 ש' 5-6) ואף במקרה בו נחתם במשרדו, לדבריו, "הסכם ההלווה (הטעות במקור – ר.ע.) המפוקפק" (עמ' 77 ש' 9) וכן ציין כי התייחס "לעניין של משה קשתי (המנוח – ר.ע.) כדברים שלא צריך יותר מדי להיכנס אליהם הוא עשה כל מיני דברים ואני הייתי עורך דין שביצע פעולות משפטיות" (עמ' 79 ש' 30-32); ייצג, כך לטענתו, גם את המוכרים וגם את הקונות בהסכם 2002 אך לא העביר את הזכויות בדירה לשם הקונות עד לשנת 2008 מאחר ולכאורה פעל בדירה בית בושת, הגם שהדירה הייתה "בשלה" להעברה (עמ' 82 ש' 5), ללא אף מילה על חובותיו כלפי המוכרים; אישר את חתימות התובעת ודיאנה באותו מועד הגם שאין חולק כי הן חתמו במועדים שונים (פרוט' מיום 08.02.22 עמ' 74 ש' 7, 23-24); ייצג את התובעת בהסכם מכר 2007 אך לא וידא כי קיבלה את התמורה (עמ' 75 ש' 27-28).
עוד אציין כי הגם ועו"ד לין מצא לנכון לציין בפני התובעת והמנוח כי "הם צריכים לצרף את דיאנה" (להסכם ההלוואה – ר.ע.) (עמ' 79 ש' 10-13), הוא לא סבר כי נתן עליו ייעוץ (עמ' 80 ש' 14) וכן לא העיד כי ציין בפני התובעת או בפני דיאנה, אותן ייצג בהסכם המכר 2007 אודות הסכם ההלוואה ואודות התחייבותו של המנוח במסגרתו לעניין זכויות דיאנה בדירה (עמ' 86 ש' 2-4).
עדות נוספת של עו"ד לין שיש בה לחזק את טענת התובעת כי הדברים לא היו כפי שנראו מבחינת הסכמי 2007 היא כי "היו להם (לתובעת ולמנוח – ר.ע.) כל מיני דברים שביניהם ואני לא התערבתי. אני תפסתי אותה וזה היה באותה תקופה כאישה חדה ורחיפה (הטעות במקור – ר.ע.) ויודעת בדיוק מה שהיא עושה ולכן לא נכנסתי לפרטים איך הם עושים את זה, אולי היו להם שיקולים אחרים" (עמ' 78 ש' 30-34).
נוכח האמור לעיל, לעו"ד לין אינטרס לא מבוטל כי בית המשפט יקבע כי ההסכמים אינם מבוטלים ולא נעשו למראית עין ולא יטיל בהם דופי.
אחיו של המנוח;
על פי הסכם החלוקה, והנספח לו עולה כי במסגרת ההתחשבנות נכללו שתי דירות בבניין ברחוב ריינס, האחת נקבע כי תועבר לאח איציק ולגבי השנייה נקבע שתעבור למנוח.
לדבריו "אין לי טענות כי אני יודע שחצי מהדירה חד משמעית שייכת לגברת יעל. שאני קיבלתי חצי, שליש מהחצי שייך לנו האחים שעשינו את הפירוק נכסים (הסכם החלוקה – ר.ע.) כל אחד לקח משהו אחר", וכן "אם במקרה יצא שהדירה לא שייכת ליעל אז אני תובע את השליש שלי שמגיע לי מהחצי שהונו אותי" (פרוטוקול מיום 27.06.21 עמ' 17, ש' 4-7, 19-20, 28).
עוד העיד אבי כי הדירה לא הופיעה בשלמותה בהסכם החלוקה מאחר וידע כי מדובר רק במחצית הדירה שכן התובעת קיבלה את מחציתה (עמ' 18, ש' 14-18; עמ' 23 ש' 14-27).
לעניין היחסים בין התובעת למנוח, העיד אבי כי התובעת הייתה כבת בית בבית המנוח, וכן העיד כי (ראו פרוטוקול מיום 27.06.2021, עמ' 24, ש' 10-25):
ת: איך אני יודע כי כל הזמן דיברנו על זה והוא כל הזמן סיפר לנו, הרי יעל הייתה מופיעה אצלו בבית כמו בת בית וכל הזמן הוא אומר לי אתה רואה זאתי חולה עליי, היא מתה עליי מה שאני אגיד לה אם אני אגיד לה אתה 12 רואה זה לבן זה לבן, זה הקיר הזה שחור זה שחור, מה שאני אגיד לה היא תעשה. היא כמו שאומרים יש לה רטייה כמו לסוסים בעיניים ככה היא הולכת אחריי הולכת שבי אחריי היא עושה כל מה שאני אומר לה.
ש: מתי הוא אמר לך את זה?
ת: כל השנים.
ש: מה זה כל השנים? 2002 2004 ? מתי?
ת: עד זה שהוא הגיע לערש דווי.
ש: עד מתי?
ת: עד מתי שהוא נפח את נשמתו. תמיד הוא אמר לי יעל בשבילו היא בשבילו אורים ותומים.
ש: טוב.
ת: וזה הסיבה שהיא הלכה שבי אחריו והאמינה בו בעיניים עצומות, כל מה שהוא אמר היא אמרה אמן.
לא ניתן להתעלם, ואכן ערה אני לכך, שבין האחים, ולאחר פטירת המנוח - בין האלמנה, התנהלו הליכים רבים סביב נכסים שונים וחלוקתם וכי המכתב נשלח ביוני 2021 דהיינו לאחר עדותו של אבי בפני. יחד עם זאת, עדות זו מנוגדת באופן מובהק לאינטרס כלכלי שלו עצמו, ולפיו ככל וטענת הנתבעות אכן נכונה ובבעלותה של דיאנה מלוא הזכויות בדירה הרי שייתכן והוא זכאי לחלק בדירה.
לעניין הסכום החודשי שהעביר לתובעת, העיד כי (עמ' 28 לפרוטוקול מיום 27.06.21):
ת: לא זה לא נכון. אחי משה אמר לי אני חייב ליעל כסף ואתה צריך אמרתי לו כמה כסף אתה חייב לה? הוא אמר לי אנחנו פרסנו את זה עד סוף שנת 2016 תיתן לה כל חודש 2000 שקל ובזה הסתיים החוב ביני לבין יעל. הוא לא הזכיר במילה אחת שכירות.
לעניין זה העיד איציק כדלקמן (ראו עמ' 30 ש' 6-9):
כב' הש' עורקבי: איך אתה יודע שהוא קנה את הדירה?
העד, מר איציק קשתי: הוא אמר לי שהוא רכש את הדירה. להגיד שידעתי שהוא העביר את הכספים או לא העביר את הכספים אני לא יכול לענות על זה. אני לא יכול להגיד תגיד לי איך הוא קנה מה, אני לא יכול לענות על זה,
פועל יוצא מכל הוא כי אבי העיד בניגוד לאינטרס כלכלי מובהק שיש לו בדחיית התביעה (ראו עמ' 22-23 לפרוטוקול מיום 27.06.21) בעוד איציק העיד בהתאם לאינטרס שלו, בבחינת ההבדל שבין יצא שכרו בהפסדו ליצא הפסדו בשכרו.
האח אבי נשאל במסגרת חקירתו הנגדית אודות "עסקה", או נכון לומר "הסכם" שעשה לכאורה עם התובעת לפיו הוא יעיד לטובת התובעת בהליך דנן בעוד היא תעיד לטובתו בהליך אחר נגד פיורלה בנוגע לסכום כספי של 70,000 ₪ שלכאורה "עקצה אותו".
אבהיר כי גם אם נאמרו דברים כגון דא בין התובעת לאבי, והגם שהדבר חמור בעיני מאוד, הרי שלטעמי אין בכך לאיין את יתר גרסתו של העד שעה שלא הוכח בפני כי התובעת אכן העידה לטובת אבי באיזשהו הליך שהתנהל בגין כספים אלו. האח אבי אף העיד כי היא לא זומנה להעיד (ראו עמ' 22 ש' 25-28). כך שבפועל לא ניתנה תמורה בעבור עדותו של העד. אבי העיד, ומקובלת עלי גרסתו, כי היה שרוי באותה העת בסערת רגשות (ראו עמ' 21 ש' 31; עמ' 22 ש' 3), מה גם שבחישוב "גס" ניתן לומר בוודאות שהזכות לו לכאורה זכאי אבי בדירה – לו תידחה התביעה – עולה עֲשָׂרוֹת מונים על הסכום של 70,000 ₪.
עדות התובעת;
אינני סבורה כי מדובר באמונה עיוורת מאחר ומבחינת התובעת ההליכים בוצעו אצל ועל ידי עו"ד לין (ראו עדות התובעת עמ' 41 ש' 16) ותוך שהמנוח, בו כאמור האמינה בלב שלם, ידיד נפש אותו הכירה שנים לא מבוטלות, התחייב כלפיה בכתב כי יגרום למחצית הדירה לעבור לשמה של התובעת (ראו גם עמ' 44 ש' 32-33, עמ' 45 ש' 1-2). כלומר התובעת כן הייתה פעילה, אמנם במידה מועטה, בענייניה מול המנוח.
ש: אז זה מה שאני אומרת ההצעה הייתה שאני אעביר חצי לשמה של דיאנה ואז אני מוגנת ומכיוון שאני באמת האמנתי ותמכתי והבנתי שמשה לא יפגע בי בשום אופן ודרך והעורך דין היה לידו אז הסכמתי להצעה הזאת עם כל התנאים שהיו קשורים לזה.
[...]
ת: מוגנת מלשלם ממיסים אני לא יודעת מה. הם הסבירו את זה בזמנו שאני השתכנעתי שזו הדרך באמת לעשות את זה.
כפי שפירטתי לעיל, סבורני כי גם בכך שעו"ד לין לא יידע את דיאנה אודות הסכם ההלוואה וההתחייבות של אביה בנוגע לזכויותיה בדירה, יש לחזק את האמון שנתן גם עו"ד לין ביכולתו ובכוונתו של המנוח להשיב את מחצית הדירה לשם התובעת.
הראשונה, כי אם התובעת אכן הייתה מלווה למנוח 180,000 דולר, אזי סעיף 3.ב. להסכם הלוואה מתייחס אל מחצית הדירה שבבעלות דיאנה כערובה להשבת ההלוואה, שכן הוא לכאורה קדם בזמן להסכם המכר.
השנייה, מאחר והתובעת טוענת שלא נתנה את ההלוואה למנוח (בניגוד לאינטרס הכלכלי שלה, שאז יכלה לדרוש את השבת ההלוואה), מתקבל על הדעת כי הסכם ההלוואה נחתם כדי להבטיח את המחצית שהועברה לשם דיאנה. אחרת אינני מוצאת כל הגיון כי התובעת לא רק מכרה לכאורה לנתבעת 1 את מחציתה בדירה ב-90,000 דולר (כלומר בהפסד), אלא אף הלוותה לאביה של הנתבעת 1 סכום של 180,000 דולר, כאשר הדירה שמחציתה אמורה להיות בבעלותה, משמשת כעירבון להלוואה שניתנה לאדם שאינו רשום כבעל הזכויות.
למרות המועדים הנקובים בהסכמי 2007 (הסכם המכר מיום 23.10.2007 והסכם ההלוואה מיום 02.09.2007), אין לדעת בפועל איזה הסכם נחתם ראשון. התאריכים צויינו בכתב יד אך אם ניתן להיסמך בצורה כלשהי על המודפס על גבי מסמכים אלו, אזי שבתחתית הסכם ההלוואה נקוב המספר "4390/0-14663" בעוד על הסכם מכר 2007 נרשם "4390/0-14632". ככל ומדובר במספרים רצים, הרי שהסכם ההלוואה נחתם דווקא לאחר הסכם מכר 2007. האם דווקא הסכם המכר הוא שקדם להסכם ההלוואה? אחד רק יכול לשער שכן עדות או ראיה קונקרטית לעניין לא הובאה.
גם מעדותו של עו"ד לין עולה כי התאריכים הנקובים בהסכמי 2007 ככל הנראה אינם המועדים בהם נחתמו בפועל (פרוט' מיום 08.02.22, עמ' 82 ש' 25-31):
ת: קודם כל הסכם ההלוואה היה לפי זיכרוני מאוחד על הסכם המכר.
ש: לפי מה שאמרת קודם ההסכם נחתם במשרדך נכון?
ת: אנחנו הדפסנו אותו ונחתם במשרדי כן.
ש: אוקי אז מה שאתה אומר לנו בעצם זה שמה נחתם קודם?
ת: לפי זיכרוני הסכם המכר נחתם קודם.
ש: ואז הם באו פעם נוספת והדפיסו אצלך את הסכם ההלוואה?
ת: כן.
חוזה פסול;
"בע"א 4305/10 מזל אילן נ' יוסף לוי [פורסם במאגרים] (9.5.12) (להלן: "פרשת אילן") נידונה השאלה הנ"ל. בפרשה הנ"ל הובאו שתי גישות. הגישה האחת של השופט פוגלמן- גישת "התכלית הדומיננטית". לפי גישה זו, בסיווג חוזה שנועד להסתיר מידע מהרשויות, יש לאתר את ההיבט הדומיננטי בחוזה בכל מקרה ומקרה ולשם כך יש לשאול האם היתה לצדדים כוונה להתקשר ביחסים חוזיים מחייבים ואם היתה בכוונתם להוציא לפועל את העסקה? אם התשובה לכך בחיוב, הרי שהקטגוריה המתאימה אינה חוזה למראית עין. בנוסף, יש להוסיף ולשאול האם כוונת הצדדים חותרת תחת האינטרס הציבורי (כמובנו של סע' 30 לחוק החוזים) כאשר אם התשובה על כך חיובית הרי שהקטגוריה המתאימה הינה חוזה פסול.
גישה אחרת הינה של השופט הנדל, גישת "הפגם הכפול". לפי גישה זו חוזה בעל פגם כפול – כלומר שהוא בו זמנית למראית עין וגם חוזה בלתי חוקי יסווג גם כחוזה בלתי חוקי והסעד בעניינו יהיה כשל חוזה בלתי חוקי – קיום, ביטול או השבה, באופן חלקי או מלא, כפי שיקול דעתו של בית המשפט. השופט רובינשטיין בחר שלא להכריע בסוגיה, אם כי נטייתו הייתה לדעתו של השופט הנדל.
בסופו של דבר, סוגיית הסיווג הכפול, נותרה ללא הכרעה בפרשת אילן, אך השופטים הסכימו פה אחד באותו עניין, כי יש להורות על קיום העסקה כאמור בהסכם המכר, בכפוף לכך שהמערערת תישא בתשלום מס השבח (כאמור בפסקה 45 לפסד דינו של השופט פוגלמן). לא למותר להעיר, כי השופט פוגלמן אף קבע בפרשת אילן הנ"ל, כי כאשר מדובר בהסכם פסול שמטרתו להונות את שלטונות המס, לא ניתן להורות על הפרדתו לחלקים, ואי החוקיות נוגעת לכל מרכיביו (ראו סע' 33 לפרשת אילן)."
[ראו תא (נצ') 9668-12-16 יחיא אבו זינב נ' עז' המנוחה מרי חנא ז"ל (פורסם במאגרים, 04/08/2020)].
סוף דבר:
ניתנה היום, כ"ח תמוז תשפ"ב, 27 יולי 2022, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
25/11/2019 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
07/01/2020 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מחיקת/דחיית הליך שלא בידי מגישו | רחל ערקובי | צפייה |
09/03/2020 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
15/11/2020 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש עדכון מועדים חלופים | רחל ערקובי | צפייה |
23/11/2020 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה מטעם הצדדים | רחל ערקובי | צפייה |
04/01/2021 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש תגובה הנתבעת - גילוי מסמכים | רחל ערקובי | צפייה |
11/01/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה על הגשת תצהיר גילוי מסמכים ובקשה להורות לנתבעות על הגשת תצהיר גילוי מסמכים מטעמן | רחל ערקובי | צפייה |
24/01/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה דחופה מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
04/04/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה מוסכמת לדחיית מועד להגשת תצהירי עדות ראשית | רחל ערקובי | צפייה |
03/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
10/05/2021 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תגובה התובע | רחל ערקובי | צפייה |
23/05/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 בקשה למחיקת סעיפים מתצהיר התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
24/05/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה באמצעות המזכירות | רחל ערקובי | צפייה |
26/05/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
26/05/2021 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תגובה הנתבעות | רחל ערקובי | צפייה |
06/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 הזמנת עדי תביעה | רחל ערקובי | צפייה |
07/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 תגובה להחלטה בענין זימון עדים | רחל ערקובי | צפייה |
09/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 הזמנת עדי תביעה | רחל ערקובי | צפייה |
10/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
13/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 תגובה מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
15/06/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
27/06/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
19/08/2021 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
28/10/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הודעה שהתקבלה מאת עו"ד משה לין | רחל ערקובי | צפייה |
28/10/2021 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הודעה שהתקבלה מאת עו"ד משה לין | רחל ערקובי | צפייה |
14/02/2022 | הוראה לתובע 1 להגיש סיכומים | רחל ערקובי | צפייה |
28/03/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה מוסכמת לקבלת אורכה להגשת סיכומים מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
25/04/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
08/06/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
20/06/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 בקשה מוסכמת לקבלת אורכה להגשת סיכומים מטעם התובעת | רחל ערקובי | צפייה |
27/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
28/07/2022 | החלטה שניתנה ע"י רחל ערקובי | רחל ערקובי | צפייה |
03/08/2022 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה על הגשת פסיקתא | רחל ערקובי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | יעל אריאל | מני בן-מאור |
נתבע 1 | עו"ד משה לין | משה לין, אהוד שטיין |
נתבע 2 | דיאנה קשתי | עודד ונגלניק |
נתבע 3 | פיורלה קשתי | עודד ונגלניק |
מודיע 1 | עו"ד משה לין | משה לין, אהוד שטיין |
מקבל 1 | פיורלה קשתי | עודד ונגלניק |