19 אוקטובר 2014
לפני: | ||
כב' השופטת אופירה דגן-טוכמכר
| ||
התובעות | 1. משולם ציונה ע"י ב"כ: עו"ד ר. סודובניק | |
- | ||
הנתבעות | 1. הסתדרות העובדים הכללית החדשה 2. הסתדרות העובדים הכללית החדשה מרחב תל אביב יפו |
פסק דין |
התובעות טוענות לזכויות שקמו להן מכח הסכם שנכרת בין הנתבעות לבין משרד התמ"ת, במסגרתו בוטל כתב אישום שהוגש נגד הנתבעות בגין אפלייתן של התובעות ועובדות אחרות. לטענת התובעות בהסכם שבין התובעת הראשית במשרד התמ"ת [להלן גם: "המאשימה"] לבין הנתבעות, התחייבו הנתבעות להשיב את התובעות לעבודתן במשרה מלאה, וכן לפצות אותן בגין הנזקים ועגמת הנפש שנגרמו להן כתוצאה מאפלייתן.
יאמר מיד, כי מלכתחילה בהליך דנן נתבעו סעדים בגין הפרת חוק שווין הזדמנויות בעבודה, בגין מסכת האירועים משנת 1999, ואולם, לאחר שהועלתה על ידי הנתבעות טענת התיישנות, הוגש כתב תביעה מתוקן שבו עילות התביעה נוגעות לזכויות שקמו לתובעות, על פי הנטען, מכח ההסכם שנחתם בין הנתבעות לבין התובעת הראשית במשרד התמ"ת, במסגרתו נמחק כתב האישום שהוגש נגד הנתבעות, וזאת כנגד התחייבויות שונות שנתלו עליהן הנתבעות, ובכלל זה, כך על פי הנטען, גם התחייבות לפיצוי התובעות והשבתן לעבודה במשרה מלאה.
עיקר העובדות הצריכות לעניין הן כדלקמן:
אציין כי חלק מהעובדות השיגו על ההחלטה בפני מוסדות השיפוט הפנימיים של ההסתדרות ואולם המהלך הסתיים בנסיבות שלא הובררו בפנינו, כאשר ההחלטה בדבר קיצוץ המשרות נותרה על כנה.
התובעת 1 סיימה את עבודתה ביום 13/8/03 לאחר 40 שנות עבודה.
התובעת 2 סיימה את עבודתה אף היא ביום 13/8/03 לאחר 26 שנות עבודה (יצויין כי במועדים שונים עובר לפיטוריה הועלה היקף משרתה עד לרמה של 85% משרה).
התובעת 3 התפטרה מעבודתה בשנת 2001, לאחר 30 שנות עבודה, לטענתה בעקבות הרעת תנאים.
בבקשתן לעיכוב ההליכים העלו הנתבעות טענות שונות ובכלל זה טענו כי פיטורי העובדות היו מטעמים עניינים, מאחר שהחזיקו בתפקידים שהיו מיועדים לצמצום משיקולים פרקטיים וארגוניים. לטענתן, צמצום המשרה של העובדות נעשה בהסכמת ועד העובדים, שכן אלמלא צומצמו המשרות היה צורך לפטר את התובעות וחברותיהן בהתאם להסכם הקיבוצי בדבר תכנית הבראה, שבמסגרתה פוטרו גם עובדים גברים. לפי המפורט בבקשה לעיכוב הליכים, העובדה שהרשימה של העובדים שתופחת משרתן הורכבה מנשים בלבד, לא הייתה מכוונת מגדר, אלא נבעה מסוג התפקידים והמחלקות שיועדו לצמצום. עוד נטען, כי חלק מהעדים הכחישו כי ניתן לעובדות הסבר כאילו קל יותר לצמצם משרות של נשים וכן הועלתה טענה בדבר התיישנות העבירה נשוא כתב האישום.
"בשים לב למכלול הנסיבות העולות במסגרת ההליך הפלילי שבנדון, התביעה הכללית תהיה מוכנה לשקול את האפשרות לסיים את ההליך בהסדר, בכפוף לתנאים מסוימים. גורמי התביעה במשרד התמ"ת יעמדו עמכם בקשר לצורך הדיון בתנאים אלה.
נוכח האמור, בקשתכם לעיכוב ההליכים הפליליים, במתכונתה הנוכחית לפחות, אינה אקטואלית עוד. עומדת לכם הזכות כמובן להגיש בקשה מתוקנת, ככל שתמצאו לנכון, אשר תבחן לאור הנימוקים שיועלו בה."
"1. ההסתדרות תגבש נוהל מפורט בעניין חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח 1988 שיאושר על ידי היועץ המשפטי של ההסתדרות עו"ד אלון לוין.
הנוהל יכלול מערך ביקור ובקרה על ביצועו וכן הוראות לצורך הטלת סנקציות חמורות על המפרים. היועץ המשפטי של ההסתדרות יפקח על ישומו של הנוהל.
2. ההסתדרות תפיץ את הנוהל במוסדותיה.
3. ההסתדרות מתחייבת לערוך על חשבונה השתלמויות וקורסים בעניין חוק שוויון הזדמנויות בעבודה לאנשי האיגוד המקצועי.
4. ההסתדרות תפיץ לגופים שונים בעיתונות הכתובה והאינטרנטית הודעה כלדקמן:
"משרד התמ"ת יבטל את כתב האישום שהוגש נגד ההסתדרות ונושאי תפקידים בה. בעקבות הגשת כתב האישום החליט יו"ר ההסתדרות לאמץ נוהל מיוחד של בדיקה לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה כדי לקדם את המודעות לנושא השוויון במוסדות ההסתדרות בכדי להגביר את האכיפה, ולמנוע אפשרות, ולו למראית עין, של הפליה. ההסתדרות רואה בחומרה כל הפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ולפיכך הורה יו"ר ההסתדרות על הפצת הנוהל בכל מוסדות ההסתדרות וכן הורה על הקצאת משאבים כספיים מתוך תקציבה של ההסתדרות להעלאת המודעות בעניינים הנוגעים לחוק שוויון הזדמנויות. "
5. נושאי המשרה שבכתב האישום שעדיין נושאים בתפקיד בהסתדרות יחתמו על מסמך התחייבות שלא להפר את הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
6. משרד התמ"ת יבטל את כתב האישום לפי סעיף 94(א) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] התשמ"ב 1982, נגד כל הנאשמים לפני מועד ההקראה (10.1.10).
7. בהתקיים התנאים הרלוונטים שבעמ 2 לנוהל שברישא למסמך זה[1], תינתן זכות טיעון ויחולו התנאים הקבועים בסעיף 94 (ג) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב 1982."
"1. מרשתנו הסתדרות העובדים הכללית החדשה מתחייבת להעביר תשלום כספי ל- 16 העובדות הרלוונטיות בתיק שבנדון.
2. התשלום הכספי יינתן כאות למחויבותה של ההסתדרות לאכיפתו של חוק שוויון הזדמנויות, התשי"ח – 1958, וכביטוי להערכתה לעקרון השוויון.
3. התשלום יתבצע בהתאם לקריטריונים שייקבעו וייושמו על ידי ההסתדרות בפיקוחו של היועץ המשפטי של ההסתדרות.
4. משרד התמ"ת יקבל דיווח על העברת התשלום מיד לאחר ביצועו."
נושא התשלום לעובדות לא נזכר במכתב אף לא ברמז.
ההליכים המשפטיים
בדיון שהתקיים בפני חברתי כב' הרשמת ע. ריכטמן ביום 31/1/12 הסכימו הצדדים לאחד את הדיון בעניינן של שלוש התובעות, והתיק המאוחד נקבע להוכחות בפני.
זאת ועוד, על אף התנגדות של נציגי המדינה, התרתי לתובעות לזמן לעדות את נציגת המדינה, אשר היתה צד לחתימה על הסכם ההמרה, על מנת שתעיד על אומד דעתה של המדינה בהיותה צד להסכם ההמרה.
עם זאת בהחלטתי מיום 6/6/13 הבהרתי כדלקמן:
"מובהר, כי אין באמור לעיל כדי לשנות מהחלטת כב' השופט א. איטח לפיה בהליך זה בית הדין לא יבחן את חוקיות החתימה על הסכם ההמרה כמו גם את סבירות שיקול הדעת שהופעל בעניין. העדות תתמקד באומד דעתה של המדינה בעת שנחתם ההסכם. האם בעת החתימה על הסכם ההמרה היתה כוונה להקנות לתובעות זכות בת תביעה, וככל שכן – מה תוכן הזכות."
5. כפי שהבהרתי בהחלטותי הקודמות, בהליך זה בית הדין לא יבחן את טענת האפליה שמעלות התובעות ביחס למסכת האירועים שהתרחשה בשנת 1999 ושימשה יסוד לכתב האישום שבוטל, באשר מסכת אירועים זו, כשלעצמה, התיישנה זה מכבר ואיננה יכולה לשמש עילת תביעה.
6. עוד אזכיר, כי בהליך זה בית הדין לא יבחן את חוקיות החתימה על הסכם ההמרה, את סבירות שיקול הדעת שהופעל בעניין כמו גם את ההחלטה לדחות את הערר שהוגש על ידי התובעות בגין ההחלטה לבטל את כתב האישום, באשר בית דין זה איננו יושב כערכאת ביקורת על החלטות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטות המדינה.
7. הליך זה מתמקד כל כולו באומד דעתם של הצדדים בעת שחתמו על הסכם ההמרה. וליתר דיוק בשאלה - האם בעת שהמדינה חתמה על הסכם ההמרה וביטלה את כתב האישום על יסוד הנתונים שהיו בפניה באותה עת, היא התכוונה לחייב את הנתבעות להחזיר את התובעות לעבודה במשרה מלאה ולפצות אותן.
טענות התובעות
טענות הנתבעות
הכרעה
הסכם לטובת צד שלישי
"חיוב שהתחייב אדם בחוזה לטובת מי שאינו צד לחוזה (להלן - המוטב) מקנה למוטב את הזכות לדרוש את קיום החיוב, אם משתמעת מן החוזה כוונה להקנות לו זכות זו."
"תנאי להענקתה של זכות זו לצד שלישי הוא, כי עלפי פירושו הנכון של החוזה נטלו על עצמם הצדדים או אחד מהם חיוב כלפי הצד השלישי ובכך העניקו לצד השלישי זכות כלפיהם. לא די בכך, כי הלכה למעשה יש בו בחוזה כדי להיטיב עם צד שלישי. תנאי הוא לתחולתו של סעיף 34 לחוק החוזים (חלק כללי), כי על-פי פירושו הנכון של החוזה משתמעת ממנו (במפורש או מכללא) הכוונה להעניק לצד השלישי זכות ולהטיל במקביל לכך על בעלי החוזה חובה (ראה ג' שלו, 'חוזה לטובת צד שלישי', פירוש לחוקי החוזים (המכון למחקרי חקיקה ולמשפט השוואתי ע"ש הרי סאקר, ג' טדסקי עורך, תשל"ז) 29). מכאן, שאפילו יש בחוזה התחייבות ליתן טובת הנאה לצד שלישי, אין באותה התחייבות כשלעצמה כדי להעניק זכות לצד שלישי, שכן השאלה היא תמיד, אם אותה התחייבות היא אך כלפי הצד לחוזה ואילו טובת ההנאה היא אך תוצאה של ביצוע אותה התחייבות, או שמא ההתחייבות עצמה, בנוסף לטובת ההנאה, מכוונת כלפי הצד השלישי (ראה ע"א 348/79 [1], בעמ' 37)."
לשון הסכם ההמרה ומכתב ההתחייבות
המכתב אמנם לא נוקט בלשון "פיצוי" (המצביעה על הכרה בנזקים שנגרמו לעובדות כתוצאה מביצוע עבירה) אלא בלשון "תשלום כספי" (אשר ניתן בהתאם למפורט במכתב – "כאות למחויבותה של ההסתדרות לאכיפתו של חוק שוויון הזדמנויות וכביטוי להערכתה לעקרון השוויון").
במכתב ההתחייבות נכתב כי "התשלום יתבצע בהתאם לקריטריונים שייקבעו וייושמו על ידי ההסתדרות בפיקוחו של היועץ המשפטי של ההסתדרות." הינו כי גובה התשלום נתון לכאורה לשיקול דעתה של ההסתדרות. עם זאת, בשולי מכתב ההתחייבות צויין : "משרד התמ"ת יקבל דיווח על העברת התשלום מיד לאחר ביצועו". סעיף זה, שעניינו חובת דיווח למשרד התמ"ת אודות התשלום לעובדות עשוי ללמד על כך שההתחייבות שנטלה על עצמה ההסתדרות לא הייתה כולה מתוך רצונה הטוב והחופשי, וכי עליה ליתן דין וחשבון למשרד התמ"ת בדבר ביצוע התשלומים (על אף שלא ברור מנוסח המסמכים שבפני האם התחייבות זו, למסור דיווח, היא ברת אכיפה).
עולה לכאורה כי הצדדים התכוונו כי לתובעות ולחברותיהן תצמח טובת הנאה כלשהי לאחר ביטול כתב האישום, ואולם נדמה כי הסכמה זו היתה ערטילאית, ולא כללה תוכן ממשי, שיכול להקים לתובעות זכות תביעה עצמאית מכח ההסכם שבין הצדדים.
אומד דעתם של הצדדים להסכם
עדי הנתבעות
"נושא החזרת העובדות שהיקף משרתן צומצם להיקף משרה מלא, עלה במסגרת הצעה שהעלה התמ"ת בשלבים מוקדמים מאוד במו"מ (כהצעה ראשונית), והוא נדחה במפורש על ידי ההסתדרות. הנושא לא חזר ולא עלה בשלבים מאוחרים יותר של המו"מ או הפיקוח על ביצוע ההסכם.
במהלכו של המשא ומתן, וכטבעו של משא ומתן, כל צד העלה דרישות שונות שלא נכללו בעמדה הראשונית שהציג. כלקן הוסכמו בין הצדדים והן נכללות בהסכם (למשל הדרישה להוציא הודעה לעיתונות היא דרישה שהציג התמ"ת בשלבים מאוחרים יותר במשא ומתן) וחלקן נדחו והן לא נכללות בהסכם. נושא השבת העובדות ל- 100% משרה לא היה בשום צורה חלק מההסדר שנחתם. אני מצהיר בזה במפורש כי אם העניין הזה היה מהווה תנאי מבחינת התמ"ת לחתימה על ההסדר לא היה ההסדר נחתם.
גם נושא התשלום הכספי לעובדות שהיקף משרתן צומתם נדון במו"מ בין ההסתדרות לתמ"ת. בסופו של מו"מ, הוסכם בין הצדדים שהתשלום הכספי לא יהוו חלק מההסדר ולא יכלל בתניותיו. הוא יתבצע בנפרד ויהיה בשיקול דעתה הבלעדי של ההסתדרות. הסכמה זו הושגה לאחר ששני הצדדים הגיעו להבנה משותפת, שהדבר משקף באופן נכון ואמיתי יותר את הלך הרוח של הצדדים ואת ראייתם את אופי התשלום. כל נושא התשלום – היקפו, מועדו, ביצועו, ההודעה על כוונה לבצעו, היה בסמכות מלאה של ההסתדרות ועל פי שיקול דעתה הבלעדי."
"שוב, לא זוכר במדויק מה היה, אבל אני זוכר שהיתה איזשהו העלו בשיחה בהתחלה שאם אנחנו נהייה מוכנים לבוא לקראתן ולהחזיר אותן למשרה או משהו כזה, ואם נהייה מוכנים להטיב איתן או לשלם להן משהו. אני קפצתי כבר בתחילת הדרך כדי שיהיה מובן ואמרתי שאני מתנגד נחרצות לשני הנושאים האלה של המשרה והכסף ואמרתי גם למה – מפני שחשבתי וגם ייעצתי בזמנו להסת' שאם אפתח צוהר הכי קטן שמעלה באותה רמה את מחיקת כתב האישום עם תשלום כספי, זה יראה באיזשהו צורה ולמי שלא יהיה שהסת' חושבת שהיא עברה איזושהי עבירה פלילית או עבירה כלשהי. וזה מחזיר אותי לעמדה של ההסתדרות בתיק הזה שאנחנו היינו בדעה משפטית שלא עברנו עבירה פלילית ולא כל עוולה אזרחית בה. לכן עמדתי היתה כי בהסדר להסרת כתב אישום לא יעלה מבחינת הסת' ולא ניתן לזה להתנהל במסגרת הדיונית איזושהי הצעה על כסף או תמורה כנגד מחיקת כתב האישום. אני התנגדתי לזה."
בתצהירה פירטה עו"ד כינר את השתלשלות המו"מ ואישרה כי בפגישה הראשונה שבין נציגי משרד התמ"ת לבין נציגי הנתבעות, ההסתדרות התבקשה לבדוק הצעות שונות ובכלל זה – לבדוק אפשרות להעלאת אחוזי משרה לעובדות שנשארו בעבודתן בהסתדרות (החזרה ל- 100% משרה) וכן לבדוק את האפשרות להוסיף תנאי פרישה לעובדות שפרשו.
לפי עדותה, בכל שלבי הדיונים ההסתדרות התנגדה להחזרת העובדות להיקף של משרה מלאה, וחלף זאת הציעה, כי תצהיר כי כל פסק דין שינתן בתביעה של התובעת 1 בתביעה הראשונה בגין עילת האפליה, תיושם ביחס לכל אחת מהעובדות שמשרתן צומצמה.
נציגי משרד התמ"ת לא מצאו לקשור את גורלן של כלל העובדות בגורל תביעתה של התובעת 1 ובמקום זאת העלו הצעה נגדית לפיה - תנתן התחייבות למחווה כספית כלשהי לעובדות מבלי לתלות את הדבר בתוצאות תביעתה האישית של התובעת 1. (ראה סעיפים 28-40 לתצהיר)
על רקע האמור מסכמת עו"ד כינר בתצהירה (סעיפים 37-38):
"ההסתדרות היתה מוכנה לבצע מחווה כספית כלפי עובדות ועובדות לשעבר שלה, ואולם התנגדה התנגדות מהותית ועקרונית להכללת דרישה זו במסגרת ההסדר.
עו"ד לוי ואני המשכנו לשוחח בעניין זה והסכמנו שנושא התשלום הכספי לא יכלל בהסדר, ויוותר בפררוגטיבה מלאה של ההסתדרות, לרבות בנוגע לטיבו טבעו היקפו תנאיו מועדו ובכל עניין אחר הנוגע לו. בכלל זה היקף התשלום הכספי מעולם לא נדון במשא ומתן ביני לבין משרד התמ"ת. "
עדות נציגת משרד התמ"ת
"פיצוי המתלוננות לא היה חלק פורמאלי בהסדר, ואולם הייתה הבנה בין הצדדים שהנושא יקודם ביוזמת ההסתדרות ויינתן פיצוי לעובדות. קריטריונים לפיצוי נקבעו על ידי ההסתדרות ללא מעורבותנו. נושא ההשבה של המתלוננות לעבודה לא היה חלק מההסדר.
כאמור, פרטי ההסדר אליו הגיעה המדינה עם ההסתדרות מפורטים במסגרתו, והוא מדבר בעד עצמו, ומעבר לאמור בהסדר אין למשרד הכלכלה ו/או למי מטעמו עמדה ו/או מה להוסיף בעניין נשוא התביעה שבכותרת, וממילא הוא אינו צד נדרש לבירורה. במילים אחרות – מה שלא מפורט בהסדר לא כלול בו. אין לקרוא לתוכו ו/או ליחס למשרד הכלכלה ו/או למי מטעמו כוונה לכלול בו מה שלא כלול מפורשות במסגרתו."
ש. האם יהיה נכון לומר כי במסגרת הסמכות שלך כמנהלת מו"מ להסדר המרה, יש לך אפשרות בסמכותך לקבוע איזה סוג של פיצוי יקבל קורבן העבירה?
ת. אנחנו לא עוסקים בפיצוי לעובדים ככלל, בהתיחס להסדרים, כפי שבית הדין עצמו קובע בפסיקה פצוי לעובד במסגרת ההליך הפלילי איננה דרך המלך אלא החריג, הרציונל של ניהול הליכים על ידי המדינה נגד נאשמים, מעסקים במקרה שלנו, הוא שונה מניהול תיק אזרחי רגיל ולכן גם המתלוננים שמגיעים אלינו אנו מבהירים להם שיש סעד פלילי ויש סעד אזרחי. הם מופנים למצות את הזכויות שלהם בבית הדין לעבודה במקביל להליך הפלילי.
ש. כלומר אין בסמכותך לעצב הסדר חוזה שכולל איזשהו סוג של הטבה לקורבן העבירה?
ת. אני לא אמרתי שאין בסמכותי אלא שאנו לא נוהגים לעשות את זה.
ש. כלומר יש לך סמכות לעשות את זה אבל את לא נוהגת כך?
ת. במסגרת ההסדרים, ובכלל התנהלות מול נאשמים, לעתים נאשמים מרצונם הטוב רוצים להוכיח נקיון כפיים, התנהלות נכונה מול המדינה, על מנת שנגיע למסקנה שאין ענין בניהול ההליכים. לכן לעתים הדבר נעשה וזה לא ביוזמה שלנו בדר"כ.
ש. כלומר תאשרי לי שעובדת שפונה בתלונה על פגיעה בזכויותיה לא יכולה לצפות לאיזשהו סעד מכם ?
ת. הסעד שלה צריך להיות במסגרת ההליך האזרחי. ההליך הפלילי לא בא במקומו. במקרים חריגים ביקשנו במסגרת החקיקה סעד של פיצוי למתלונן.
ש. באיזה מקרים חריגים?
ת. מרוב שזה חריג אני לא יכולה כעת להעלות בדעתי את המקרה, אני זוכרת תיק אחד בבאר שבע ועוד אחד בת"א בבית הדין לעבודה, ששם ניתן פיצוי למתלוננת במסגרת ההליך הפלילי בבית הדין, לאחר שהנאשם הורשע, וזה בהתאם לבקשה של התובע.
"המדובר במסמך ארוך, שלא אני כתבתי אותו אלא הצד השני, העלו בו הרבה מאוד טיעונים ביחס לעובדות שפורטו בכתב האישום, חלקם הועלו גם בהליך השימוע, הציגו בפנינו תמונה שהובילה אותנו למסקנה שהתיק הוא לא תיק חזק, ולכן נכנסנו לניהול משא ומתן."
"מדובר היה בכתב אישום תקדימי, שחלק מהעובדות בו התבררו כעובדות שהתיישנו, היה מדובר על עבירה של מי שאינו משמש כיו"ר וועד, שלא ברור היה לגמרי מה אחריותו הפלילית בכובעו זה, ומבחינה מחודשת של כלל הנסיבות, התחייבויות הנאשמים והראיות שבפנינו, הוחלט להגיע להסדר שבו מדובר. במהלך השנים אנחנו לומדים, משתפרים, כמו כל ארגון, אבל לנוכח התיק הזה, הנסיבות שהיו, נעשה הטוב ביותר. נעשה ניסיון גם לראות את העובדות."
"אנחנו באנו למשא ומתן לא מנקודת חוזק, היו קשיים במסגרת התיק, היו קשיים ראייתיים במסגרת התיק, קשיים משפטיים בשים לב לכך שזה תיק ראשון מסוגו, ולכן אנחנו עשינו ככל שביכולתנו. אנחנו חושבים על זכויות עובדים, אנחנו חיים זכויות עובדים, ולכן ניסינו להשיג מה שיכולנו בנסיבות האלה. אני חושבת שעשינו את הטוב ביותר בנסיבות העניין. במסגרת המשא ומתן היו הבנות, היה רצון, הנושא הזה לא היה חלק מההסדר עצמו, אבל היו הבנות שתהיה התחשבות בעובדות, מתוך רצונה של ההסתדרות יצא גם מכתב בנושא הזה שאינו מהווה חלק מההסדר. למיטב זכרוני, ומדובר בתיק ישן, ויש לי עשרות תיקים אם לא מאות, למיטב זכרוני חלק מהעובדות כבר לא עבדו במקום, ולגבי חלק אחר הם כבר היו בתהליך הדרגתי להעלאה בהיקף המשרה, וכמו כן הייתה נכונות מצד ההסתדרות שהובעה במכתב שהופנה אלינו. הייתה נכונות לפצות את העובדות. לשאלת בית הדין, מה היה אומד דעתנו ביחס לגובה הפיצוי אני משיבה שלא נכנסנו לנושא הזה. התרשמתי שמדובר בנכונות כנה. (ההדגשה אינה במקור א.ד.)"
"אני לא זוכרת שניתחנו את הסוגיה הזו בזמנו. אני זוכרת שמבחינתם נושא הפיצוי לעובדות היה אבן נגף, הם לא רצו שזה יהיה חלק מההסכם. אני לא נכנסת לשיקולים שלהם, ואני חייבת לציין שעד כמה שידוע לי אני לא צריכה לתת דין וחשבון על משא ומתן בהליך פלילי."
תכתובת מזמן אמת
"נראה שהמתווה של התחייבות כספית חיצונית יהיה מקובל עלינו. מובהר שישולם תשלום כספי לעובדות הרלוונטיות בין אם התביעה של ציונה משולם (התביעה בתיק עב 9652/06 א.ד.) תתקבל או תידחה, אך יאמר מיד שמטבע הדברים יש בכך כדי להשפיע על היקף התשלום. עקרון זה לא יאוזכר במכתב המלווה נוכח הדרישה לנתק את ההליך דנא מההליך האזרחי.
השורה התחתונה: העובדות יקבלו תשלום כספי גם אם בית הדין יקבע שלא היתה הפליה."
ככלו של דבר
"שאלת הפיצויים בגין ההפרה שבוצעה כלפייך תישקל על ידי הנאשמות במנותק מההליך הפלילי."
"נציין עוד, כי בין היתר, התחייבה ההסתדרות גם לפצות את הנפגעות ואותך בכללן, בגין הפגיעה שנגרמה לכן עקב הפגיעה בשוויון והפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה."
בעניין זה יש להבהיר כי הגב' כהנא לא היתה צד למו"מ שקדם לחתימה על הסכם ההמרה וכי במעמדה כמנהלת מחלקת עררים היא מהווה מעין ערכאת ביקורת על החלטות גופי תביעה השונים שמחוץ לפרקליטת (ראה סמכויותיה הקבועות בסעיף 64 (א)(1) לחוק סדר הדין הפלילי).
יתר על כן, לאחר משלוח מכתבה מיום 11/5/11 התקיימה תכתובת נוספת בין ב"כ התובעות לבין גב' כהנא (ר' עמ' 51-59 לתיק מוצגי התובעות) וכן נמסרה לגב' כהנא התייחסות מטעם הנתבעות והדעת נותנת שגם ממשרד התמ"ת. לאחר כל אלה, שלחה הגב' כהנא לב"כ התובעות את מכתבה מיום 29/2/12, אשר יש בו כדי לשנות מהאמור במכתב מיום 11/5/11.
במכתב מיום 29/2/12 הבהירה גב' כהנא כדלקמן (ראה מוצג נ/1 אשר צורף וסומן עמ' 1 לתיק מוצגי התובעות):
"בהתיחס למכתבי לעוררת, גב' ציונה משולם, מיום 11/5/11, הריני להבהיר ראשית, כי בהסדר להמרת כתב האישום שהוזכר במכתבי לא הייתה כל הודאה מצד הסתדרות העובדים הכללית החדשה (להלן ההסתדרות) על פגיעה בשוויון והפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
במסגרת המתווה להמרת כתב האישום שהוגש נגד ההסתדרות בהתראה, סוכמו תנאים מסויימים שיחולו על ההסתדרות, ביניהם גיבוש נוהל מפורט בעניין חוק שוויון הזדמנויות בעבודה והפצתו, עריכת קורסים והשתלמויות על חשבון ההסתדרות בעניין החוק לאנשי האיגוד המקצועי, ותנאים נוספים. כפי שדווח לנו לאחרונה, ההסתדרות מלאה עד עתה את כל התחייבויותיה כפי שסוכמו במסמך המתווה.
כמו כן, התחייבה ההסתדרות להעביר תשלום כספי ל-16 עובדות, ומרשתך ביניהן, וזאת כאות למחויבותה של ההסתדרות לאכיפתו של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשי"ח, 1958, וכביטוי להערכתה לעיקרון השוויון.
כפי שנמסר לנו, בתאריכים שבין חודש פברואר לחודש נובמבר 2011 התקיים הליך גישור בין ההסתדרות לבין העובדות הרלבנטיות ובמסגרתו שולמו לעובדות שהשתתפו בגישור תשלומים כספיים. מרשותיך, העוררת ושתי עובדות נוספות (גב' שרה קורן וגב' חמדה דומני) סירבו לקחת חלק בגישור. למרות זאת באת כוח ההסתדרות ביקשה להפקיד בקופת בית הדין את הסכומים שהייתה מוכנה לשלם להן בהליך הגישור. עוד נמסר לנו כי ביום 15/2/12 הגיעו אליך שלוש המחאות לשלוש מרשותיך לאחר הסדרת הנושא של ניכוי מס במקור."
בית דין זה איננו יושב כערכאת ביקורת על החלטות פרקליטות המדינה וממילא גם לא הובא בפנינו חומר החקירה בתיק, ולפיכך אין בידינו כל אפשרות לחוות דעה ביחס לסבירות ההסכם, כמו גם ביחס לסבירות הפיצוי ששולם לעובדות (אשר נדמה כי הניח את דעתם של הגורמים המוסמכים במדינה). בנסיבות העניין כאשר אומד דעתם של הצדדים להסכם ברור, משטענתה אפליה לא התבררה עד תום, אין בידינו לקבוע כי היה על הצדדים לעגן בהסכם את זכותן של התובעות לפיצוי בדרך כזו או אחרת, לא כל שכן את להכיר בזכותן לחזור לעבודה במשרה מלאה, שנים לאחר סיום עבודתן כפי שטוענות התובעות.
ניתן היום, כ"ה תשרי תשע"ה, (19 אוקטובר 2014), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
מר צבי זייד נציג מעסיקים | אופירה דגן-טוכמכר, שופטת – אב"ד |
שליחת התראה לחשוד: ... הפרת החוק בעבירות המיוחסות לחשוד בתוך תקופת הזמן שתקבע, תגרור הגשת כתב אישום גם לגבי העבירה עסקינן." ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
17/01/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש כתב תביעה מתוקן | חנה טרכטינגוט | לא זמין |
21/01/2013 | החלטה מתאריך 21/01/13 שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
06/06/2013 | החלטה מתאריך 06/06/13 שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
06/06/2013 | הוראה לתובע 1 להגיש (א)הגשת מסמך | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
14/07/2013 | החלטה מתאריך 14/07/13 שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
13/08/2013 | החלטה מתאריך 13/08/13 שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
19/10/2014 | פסק דין שניתנה ע"י אופירה דגן-טוכמכר | אופירה דגן-טוכמכר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | משולם ציונה | רוני אלוני סדובניק |
נתבע 1 | הסתדרות העובדים הכללית בע"מ | גלי בהרב-מיארה, אלון לוין, מיה פרי-אלתרמן |
נתבע 2 | הסתדרות העובדים הכללית החדשה מרחב תל אביב יפו | אלון לוין |
מבקש 1 | מדינת ישראל | גלי בהרב-מיארה |
מבקש 1 | מדינת ישראל | |
מבקש 1 | מדינת ישראל | |
משיב 1 | משולם ציונה | |
מבקש 1 | מדינת ישראל |