לפני כבוד השופטת כוכבה לוי | |
התובעת: | בנק הבינלאומי חולון סניף סוקולוב 31045 ע"י ב"כ עו"ד אייל תושיה ו/או עו"ד נורית נפתלי |
נגד | |
הנתבעים: | 1.יהודה גניש בניה ויזמות בע"מ - בפירוק 2.יהודה חמוס גניש 3.רמונה גניש – ניתן פסק דין |
פסק דין חלקי |
בסכום התביעה נכלל חוב שנותר בחשבון החברה מס' 409-192503 בסכום של 1,672,462.30 ש"ח. לחוב זה ערב הנתבע מכוח כתב ערבות שאינו מוגבל בסכום וכן ערבה הנתבעת מכוח כתב ערבות מוגבל עד לסכום של 400,000 ₪.
בנוסף נכלל בסכום התביעה חוב שנותר בחשבון פרטי מס' 105-736090 על שם הנתבע בסכום של 458,319.13 ש"ח .
לחוב זה ערבה החברה מכוח כתב ערבות מוגבל עד לסכום של 500,000 ש"ח וכן ערבה הנתבעת מכוח כתב ערבות שאינו מוגבל בסכום.
בעקבות פניה שהתקבלה ממנכ"ל חברת מנורה ביום 3.6.2013 בה נטען כי ההעברה נעשתה בשל הטעיה ולאחר שלטענת הבנק לא הציגו הנתבעים אסמכתאות בדבר זכאותם לסכום שהועבר לחשבונם על ידי חברת מנורה, נדרש הבנק להשיב את כספי ההעברה השגויה, לחברת מנורה באופן חד צדדי.
השבת הכספים למנורה נעשתה ביום 6.6.2013, יום לאחר שהוגשה התביעה שבפניי וזאת על דרך חיוב חשבון החברה בסכום שהתקבל מחברת מנורה.
יובהר כי בעת ביצוע חיוב חשבון החברה לא הייתה יתרת כספים בחשבון החברה. חיוב החשבון גרם לחריגת החברה באופן משמעותי ממסגרת האשראי המאושרת בחשבונה.
בעקבות ההסדר נמחקה התביעה שהוגשה כנגד הנתבעת והוגש כתב תביעה מתוקן לפיו חובם העדכני של הנתבעים בגין החוב בחשבון החברה נכון ליום 15.12.2013 הוא 2,363,790.30 ואילו החוב בגין החשבון הפרטי נכון ליום 15.12.2013 הועמד על הסך של 6,194.04 ש"ח.
לעניין זה יודגש כי תביעת הבנק הוגשה בסדר דין מקוצר בהסתמך על הסכמי ניהול חשבון בחתימת הנתבעים וכתב ערבות ללא הגבלה בסכום בחתימת הנתבע 2.
כל זאת כאשר בשנת שקדמה להגשת התביעה הופקד בחשבון החברה סכום כולל של כ – 13 מיליון ש"ח בגין פרויקטים קבלניים שביצעה החברה.
לכן טוען הנתבע כי פעולת השבת הכספים למנורה שנעשתה שלא כדין יחד עם ביטול מסגרת האשראי לחברה והגשת התביעה הן שגרמו לקריסתה הכלכלית של החברה.
על פי תחשיבי הנתבע, כנגד החוב בחשבון החברה על פי התביעה בסכום של 1,672,462.30 ₪, היו בידי הבנק בטוחות בסכום של 1,544,277 ש"ח (פיקדונות, חיסכון והמחאות מעותדות). בשים לב לתחשיב זה היקף החשיפה של הבנק היה בסכום של 128,125 ש"ח כאשר רכב יוקרתי שהיה בבעלות הנתבע ששוויו עלה על סכום זה היה משועבד אף הוא לטובת הבנק.
אשר לחשבון הפרטי- אל מול חוב בסכום של 458,319.13 ש"ח היו בידי הבנק בטוחות בסכום כולל של 670,000 ש"ח (המחאות מעותדות, פיקדונות וחסכונות), כך ששיעור הבטוחות עלה על החוב הכולל.
על פי גרסת הנתבע הוא הבין והאמין שסכום זה הועבר לחשבון החברה כחלק מתשלום עבור עבודות בניה שהייתה עתידה החברה לבצע עבור מר ג'מאל יוסף המתגורר בנצרת עילית (להלן: ג'מאל).
מס' ימים לפני העברת הכספים הודיע ג'מאל לנתבע, לטענת הנתבע כי התשלום עבור עבודות הבניה ייעשה מכספי פדיון ביטוח חיים שבבעלות ג'מאל.
לגרסת הנתבע, התמורה שהעביר ג'מאל מהווה 30% מהתמורה העתידית בגין העבודות בסכום של 351,000 דולר ארה"ב.
לגרסת הנתבע, לאחר העברת הכספים ובטרם החלה החברה בביצוע העבודות הודיע ג'מאל לנתבע על רצונו לבטל את ההסכם .בעקבות כך השיבה החברה לג'מאל את הכספים שהופקדו בחשבון, על דרך משיכתם מחשבון החברה.
ערעור על פסק הדין בהליך הפלילי תלוי ועומד בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב.
הצעתי שניתנה בדיון שהתקיים במעמד הצדדים ביום 5.11.2018 לדחיית מתן פסק הדין בהליך שבפניי עד למתן פסק דין חלוט בהליך הפלילי שיכול וייתר דיון בחלק מרכיבי התביעה לא התקבלה על ידי הצדדים. על כן ניתן פסק הדין כעת.
דיון והכרעה
בשים לב להסכמת הנתבעים לא יתקיים דיון בשאלת תקינות העברת הכספים שכן ברור שגורם כלשהו פעל לזיוף מסמכים שונים של חברת מנורה על מנת לאפשר את העברת הכספים מפוליסה שהמוטבת בה היא גב' ויצנהויז לחשבון אחר, הוא חשבונה של החברה.
העדויות בבית המשפט
מר יעקב אישר שהכספים הוחזרו לחברת מנורה תוך מס' ימים לאחר הפניה הראשונה אל הבנק. זאת מבלי שנוהל דין ודברים עם מי מהנתבעים אלא רק על בסיס התכתבויות עם הבנק אך העיד כי במסגרת עיון במסמכי הבנק הובאו לידיעתו טענות החברה כי מקור הכספים הוא בעסקה לגיטימית שביצעה עם ג'מאל.
מר יעקב אישר כי בשל חומרת האירוע טופל הנושא ע"י הדרגים הבכירים של חברת מנורה. כן העיד שבעת ביצוע העברת הכספים נשלחו אל הבנק מס' חשבון ופרטי ת"ז של הנעבר ובמקרה זה פרטיה של הגב' ויצנהויז.
מטרת השיחה הייתה בירור מטרת המשיכה והצעת חלופות אחרות כגון קבלת תשלום חודשי מכספי הפוליסה.
במהלך אותה שיחה אמר "יהודה" כי מטרת העברת הכספים היא לרכישת יחידת דיור בבית אבות עבור הגב' ויצנהויז.
מטעם חברת מנורה העיד מר דביר זולונדק, עובד בחברת מנורה שהתבקש לאתר את השיחה הספציפית שנעשתה עובר למשיכת הכספים ולאחר איתור השיחה פנה לאחד מהטכנאים בחברת מנורה כדי לצרוב את קובץ השיחה על תקליטור. דביר השיב כי לא ניתן לבצע פעולות עריכה כלשהן לשיחות השמורות במערכת ההקלטות אך אינו יודע אם נעשו פעולות שונות לצורך עריכת ושינוי התוכן לאחר צריבת השיחה על גבי התקליטור שהוגש לבית המשפט. בד בבד אישר כי גם בהקלטה השמורה במערכות המחשב של חברת מנורה ישנם פרקי זמן ללא קול בדומה לפרקי הזמן בתקליטור. כן השיב כי למיטב ידיעתו לא ניתן להשמיע לבית המשפט את ההקלטה ישירות ממערכות המחשב של חברת מנורה.
על פי דו"ח משרד החקירות בבדיקה שנעשתה התברר כי מכשיר הטלפון שבאמצעותו נעשתה השיחה אינו פעיל וככל הנראה מדובר במכשיר שאינו רשום על שמו של מנוי מסוים (מכשיר אנונימי המתבסס על הטענת סכום כסף קבוע מראש לצורך ביצוע שיחות).
משרד החקירות ביצע שיחה לטלפון של הנתבע על ידי חוקרת סמויה באמצעות סיפור כיסוי ונמצא על ידי משרד החקירות כי הקול של הנתבע זהה לקול שנשמע בהקלטת השיחה של חברת מנורה.
מר אברס השיב כי ככל שבפעולת העברה נרשם שם מוטב אחר השונה משם בעל החשבון הוא היה אמור לראות זאת.
מעדותה עולה כי הנתבע הודיע לה שהוא עתיד לקבל כספים מחברת ביטוח וזאת בשל פשרה שהושגה בתביעה שהגיש נגד חברת הביטוח בסכום של כ – 4 מיליון ש"ח.
רונית גם העידה שלאחר שהתקבלו הכספים בחשבון הבנק של החברה שוחחה עם הנתבע בנוגע לביטחונות הנדרשים בחשבון .זאת לאחר שהנתבע ביצע משיכה של הכספים שהופקדו. באותה השיחה שאלה רונית את הנתבע לאיזו מטרה נמשכו הכספים .
לפי עדותה הנתבע מסר לה שהוא השתמש בכספים לטובת רכישת דירה לבנו. רונית השיבה כי אינה בקיאה בנהלי הבנק באשר לתנועה של כספים בסכומים חריגים וכי לא ערכה בדיקות לגבי הפקדות או משיכות בחשבונות הבנק.
בחקירתו הנגדית השיב כי פעולת השבת הכספים נעשתה בהנחיית המחלקה המשפטית ולא על פי שיקול דעתו כמנהל הסניף. כן אישר בחקירתו כי היה על הבנק לגלות את הטעות שנעשתה בעצם העברת הכספים לחשבון החברה כאשר שם המוטב אינו זהה לשם החשבון אך הפקידה שהייתה אמונה על הבדיקה לא זיהתה את הטעות. כמו כן אישר כי בחשבונה של החברה נעשו פעולות רבות בסכומים משמעותיים. לכן, העברת הכספים לחשבון והמשיכות שבוצעו לאחר מכן לא זוהו כפעולות חריגות.
הנתבע בחקירתו הנגדית הכחיש כל מעורבות בהעברת הכספים מחברת מנורה לחשבון החברה וטען כי גם אם נעשתה מרמה וזיוף של מסמכים לצורך העברת כספים לחשבון החברה, הרי שהנתבע היה קורבן למעשה המרמה והוא לא קיבל לידיו סכום כלשהו מתוך הסכומים שהועברו לחשבון החברה שכן השיב את הסכום במלואו לג'מאל לאחר הודעתו על ביטול העסקה.
העברת הכספים על ידי הבנק לחברת מנורה
בפניית מנורה נכתב גם כי החברה אינה זכאית להחזיק בכספים.
בעקבות פניית מנורה הועברה פנייה מטעם הבנק אל הנתבעים ובכלל זה דרישה לקבל הסברים באשר למהות הכספים שהתקבלו בחשבון החברה אותם דורשת מנורה בחזרה.
ביום 4.6.2013 שלח ב"כ הנתבעים מכתב תשובה מפורטת אל הבנק ובו הסבר על העסקה בגינה התקבלו הכספים בחשבון החברה. למכתב זה צורף הסכם עבודה שחתמה החברה וכן קבלה המאשרת את קבלת הכספים.
במסגרת מכתבו של ב"כ הנתבעים נכתב כי לבנק אין זכות לבצע חיוב של חשבון החברה לצורך השבת הכספים למנורה.
ביום 4.6.2013 נשלח מכתב מטעם עו"ד קרני ממערך הייעוץ המשפטי של הבנק ובו נכתב כי לבנק ברור שהעברת הכספים לחשבון החברה הייתה כרוכה בפעילות בלתי חוקית בעליל.
אציין כי מנהל הסניף בתצהירו טען כי ההחלטה להשיב את הכספים התבססה גם על ממצאים שעלו בדו"ח חקירה שהומצא לבנק אלא שהדו"ח נושא תאריך 10.6.2013 ואילו ההעברה למנורה בוצעה ביום 6.6.2013.
לטענת הנתבעים מנגד, הבנק לא היה רשאי לחייב חד צדדית את החשבון במקרה זה.
אתייחס תחילה להוראות הניהול הבנקאי התקין (נספח כב' לתצהירי הבנק). במבוא להוראה נרשם בזו הלשון :
"בהוראה זו מפורטים הנהלים שעל הבנקים לנהוג לפיהם לתיקון רישומים שגויים בחשבון הלקוח, הנובעים מטעותו של הבנק. אין הוראה זו דנה ברישומים שגויים שנגרמו על ידי צד שלישי, כגון זיכוי חשבון לקוח על ידי מעביד בגין שכר, או חיוב על פי הרשאה שלדעת הגורם המזכה או המחייב נעשו בטעות וכד'."
במקרה דנן , לא נוכחתי כי "הטעות", הייתה טעותו של הבנק התובע, כי אם "טעות" צד ג' – מנורה חברה לביטוח.
על פי המבוא להוראה איני סבורה כי הבנק היה רשאי לפעול לתיקון טעות של צד שלישי ובמקרה זה חברת מנורה שכן אין מדובר בטעות רישום שנעשתה על ידי הבנק מאחר שלא הייתה מעורבות של הבנק בפעולת העברת הכספים לחשבון החברה.
טעות הבנק כפי שעלה בחקירת מנהל הסניף הייתה בכך שלא נערכה בדיקה ראויה של העברות הכספים על ידי הפקידה שאמונה על כך שאז ניתן היה להבחין בכך ששם המוטב הוא גב' ויצנהויז ואילו מס' החשבון הוא של החברה אלא שאין מדובר בטעות רישום של הבנק שהוראה זו נועדה לאפשר את תיקונה.
אשר לכתב התנאים הכלליים לניהול החשבון ולתנאים עלפיהם מוסמך הבנק לכאורה לחייב את החשבון הלקוח– מנהל הסניף הפנה בתצהירו לסעיף 4.6 לתנאים הכלליים שכותרתו "פירעון סכומי החוב וזכות הבנק לחייב החשבון" וכן לסעיף 5.13 שכותרתו "תיקון טעויות".
סעיף 4.6 (א:
"בעלי החשבון מתחייבים בזה לפרוע לבנק את כל סכומי החוב המגיעים ושיגיעו מהם לבנק, במועדים הקבועים לפירעונם."
סעיף 4.6 (ב:
"בעלי החשבון מורים בזה לבנק ומייפים בזה את כוחו באופן בלתי חוזר לחייב מעת לעת את החשבון ו/או כל חשבון אחר המתנהל ו/או שיתנהל בבנק על שם בעלי החשבון ו/או על שם אחדים מהם, לבד או יחד עם אחר/ים, בכל סכום מסכומי החוב שיגיע לבנק מבעלי החשבון במסגרת אותו חשבון, וזאת בכל מועד בו יהיה הבנק זכאי לדרוש את פירעונו של אותו סכום. ואף אם חיוב כאמור יגרום ליצירה או להגדלה של יתרת חובה בחשבון ו/או בכל חשבון אחר כאמור. מבלי לגרוע מכלליות האמור, מובהר כי ייפוי כוח זה כוחו יפה גם כל אימת שבעלי החשבון התחייבו לשלם לבנק סכום כלשהו, בין בכתב זה ובין בכל מסמך אחר".
סעיף 5.13 –
"היה הבנק סבור כי פעולה כלשהי נרשמה בטעות בחשבון או שנפלה טעות ברישום כלשהו בחשבון לרבות עקב סכום שגוי, מועד שגוי, שער שגוי, ערך נקוב שגוי וכו', או כי פעולה כלשהי לא נרשמה בחשבון עקב טעות יהיה הבנק רשאי בכל עת לתקן את הטעות והנובע ממנה. התיקון יבוצע על ידי חיוב ו/או זיכוי החשבון, הכל לפי העניין ובהתאם לנסיבות המקרה, ובכפוף להוראות בנק ישראל".
לאחר שבחנתי את לשון סעיפים אלו איני מוצאת כי מכוחם רשאי היה הבנק לחייב את חשבון החברה בנסיבות שהובאו בפניי, דהיינו לאור דרישה של חברת מנורה בשל טענתה להטעיה.
סעיף 4.6 מתיר לבנק לחייב חשבון של לקוח לצורך פירעון חוב של הלקוח כלפי הבנק ולא במקרה של חוב לצד שלישי בהנחה שמנורה אכן הוכיחה שהחברה חייבת לה כספים שקיבלה שלא כדין.
סעיף 5.13 מתיר תיקון טעויות בדומה להוראות ניהול בנקאי תקין.עסקינן בטעויות כגון: סכום שגוי, מועד שגוי וכו' או במקרה של רישום או אי רישום פעולה מחמת טעות כאשר תיקון הטעויות מכוח סעיף 5.13 כפוף להוראות בנק ישראל .אשר על כן בגדרי סעיף זה לא תבואנה טעויות שנעשו על ידי צד שלישי.
טענה נוספת שעלתה בתצהיר מנהל הסניף היא כי הבנק היה רשאי לחייב את חשבון החברה מכוח סעיף 6 לכתב עיכבון וקיזוז עליו חתום הלקוח.
ברם, בסעיף זה, מאשר הלקוח לבנק לתקן טעות בסכום, שתתגלה בחשבון על ידי חיוב החשבון וזאת בכל עת ומבלי שתינתן הודעה מראש.
אלא שגם סעיף זה תכליתו היא תיקון טעות בחשבון על מנת שרישומי החשבון ישקפו את המצב לאשורו. כאשר מתברר שנעשתה טעות בסכום באחת מהפעולות הרבות שמבוצעות בחשבון לא יתאפשר ללקוח למנוע מהבנק לתקן את רישומי הבנק ולהציג את מצג החשבון הנכון.
איני סבורה כי בגדר תיקון טעות כאמור רשאי הבנק להשיב כספים לצד שלישי תוך חיוב חשבון הלקוח באופן חד צדדי.
מכל האמור לעיל עולה כי סמכות הבנק, במישור החוזי שבינו לבין החברה, לבצע חיוב של החשבון או לתקן טעות באופן חד צדדי היא במסגרת מערכת היחסים הפנימית שבין הבנק ללקוח.
לא מצאתי כי פניה של צד שלישי לבנק מכל סיבה שהיא מקנה הרשאה לבנק לפעול בחשבון הלקוח ולהיענות לדרישות הצד השלישי לחיוב חשבון הלקוח ולהשבת כספים לצד שלישי.
אין דומה מקרה בו לקוח הפקיד בחשבון שיק ע"ס 1,000 ש"ח ומחמת טעות זוכה חשבונו בסכום של 10,000 ש"ח בשל טעות בהקלדת הסכום על ידי פקיד הבנק . במקרה זה אין מעורבות של צד שלישי לעומת מקרה שבו יפנה צד שלישי לבנק ויטען כי בחשבון הלקוח מצוי סכום של 10,000 ש"ח שהועבר אליו מחמת טעות או מכל סיבה אחרת וידרוש מהבנק להשיב לו את הכספים באופן חד צדדי שכן במקרה זה לחיוב חשבון הלקוח והעברת הכספים לצד שלישי משמעות נכבדה ומהותית להבדיל ממשמעות טכנית של תיקון טעות ברישום.
עוד אדגיש כי מתן הרשאה לבנק לחיוב חשבון במקרים של מעורבות צד שלישי, עלולה להציב את הבנק במצב בו הוא מפר את חובת הנאמנות שלו כלפי הלקוח. זאת, כל אימת שצד שלישי יפנה לבנק ויטען כי כספים המצויים בחשבון הלקוח הועברו לחשבונו שלא כדין ועל הבנק יהיה הנטל לעמת את הלקוח עם טענות הצד השלישי ולהכריע בין הצדדים בשאלה האם הכספים התקבלו כדין אם לאו.
כן אפנה לפסק דינה של כב' השופטת אושרי פרוסט-פרנקל בת"א 38770-07-11 לאומי קארד בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ ואח', במסגרתו נדחתה תביעת לאומי קארד שהוגשה לאור סירובו של בנק הפועלים להשיב כספים שלטענת לאומי קארד הועברו ב"טעות" לחשבון שהתנהל בבנק הפועלים. ערעור שהגישה לאומי קארד על פסק הדין נמחק בהסכמה.
פסק דין נוסף אליו אפנה בעניין זה ניתן על ידי כב' שופט ורדינה סימון בת"א 73709/04 רבינוביץ נ' בנק הפועלים בע"מ, בגדרו נדחתה טענת רשלנות שהועלתה כנגד בנק הפועלים לאור סירובו להשיב כספים שהופקדו בחשבון שהתנהל בבנק מחמת "טעות" בהתאם לדרישה שהתקבלה מבנק בשוויץ שדרש לבטל את ההעברה שבוצעה ולהשיב את הכספים.
תביעת חברת מנורה נמחקה ביום 13.6.2013 לבקשת חברת מנורה. זאת משום שהבנק השיב כאמור את כלל הכספים לחברת מנורה על פי דרישתה.
עצם הגשת התביעה על ידי חברת מנורה מלמדת כי היה ברור לחברת מנורה כי דרך המלך לחיוב החברה בהשבת הכספים ככל שאלו אכן הועברו שלא כדין היא בהגשת תביעה לבית המשפט לצורך בירור העובדות וקבלת פסק דין המחייב את החברה להשבת הכספים. אלא שלאור פעולת הבנק שנענה לדרישת חברת מנורה וחייב את חשבון החברה באופן חד צדדי התייתר הצורך בהכרעת התביעה שהגישה חברת מנורה.
ואוסיף ואדגיש . מסקנתי זו מתייחסת אך ורק למערכת היחסים החוזיים שבין הבנק התובע לנתבעים , שבהסתמך עליה הוגשה התביעה שבפני . זאת בהתעלם לחלוטין מעילה אפשרית אחרת של מנורה חברה לביטוח שלא הייתה צד להליך שבפני , או של הבנק שלא בהסתמך על מערכת היחסים ההסכמית בינו לבין הנתבעים
לא ניתן להתעלם מפסק הדין המרשיע שניתן כנגד הנתבע בהליך הפלילי בנוגע לפעולת העברת הכספים לחשבון החברה אף שערעור בעניין זה תלוי ועומד בפני בית המשפט המחוזי ויש בתוצאה זו כדי לאפשר ש"ייצא חוטא נשכר".
עוד אציין כי בסיכומי הנתבעים נטען כי ככל שהבנק לא היה מחייב את חשבון החברה ומשיב את הכספים לחברת מנורה היה ממשיך להתנהל ההליך המשפטי שנקטה חברת מנורה כנגד החברה וככל הנראה הכספים היו מוחזרים לחברת מנורה בחלוקה ל – 4 תשלומים.
מכאן, שגם לגישת הנתבעים ייתכן והם היו נדרשים להשיב את הכספים למנורה חברה לביטוח, אם כי לא באופן בו פעל הבנק באמצעות חיוב החשבון החברה באופן חד צדדי והעמדת כלל התחייבויות הנתבעים לפירעון מיידי.
כפועל יוצא מכך, כל חיוב נוסף שנעשה בחשבון החברה על ידי הבנק כדוג' חיובי ריבית הנובעים מהחיוב שנעשה בחשבון החברה לטובת השבת הכספים לחברת מנורה דינו להתבטל.
מאחר שחברת מנורה אינה צד להליך שבפניי, איני דנה במערכת היחסים שבין הבנק לבין חברת מנורה לאור העברת הכספים שביצע הבנק לטובת חברת מנורה באמצעות חיוב חשבון החברה.
מקור הכספים שהתקבלו בחשבון החברה
ואחזור ואבהיר ואדגיש כי מעשי העוולה הנטענים לא נעשו כלפי הבנק אלא כלפי חברת מנורה שהיא אינה צד להליך שבפניי. ככל שהייתה בפניי תביעת חברת מנורה כנגד הנתבע היה מקום לברר את נסיבות העברת הכספים על מנת להכריע בשאלה האם על הנתבעים להשיב לחברת מנורה את הכספים שהועברו לחשבון החברה.
העמדת החובות לפירעון מיידי וקיומה של עילת תביעה בתביעה שבפני
לטענת הנתבעים הן חשבון החברה והן החשבון הפרטי של הנתבע התנהלו באופן תקין וללא אירועים חריגים שיש בהם כדי להקים לבנק עילה להעמדת כל ההתחייבויות לפירעון מיידי בהתאם לתנאים המוסכמים בהסכם שנחתם בין הבנק לבין הנתבעים בפתיחת החשבונות.
4.6.2013 – עריכת בירור של הבנק עם הנתבעים באשר למקור הכספים. 5.6.2013 – הגשת התביעה שבפניי כנגד הנתבעים והעמדת כל חובות החברה והנתבעים לפירעון מיידי.
6.6.2013 – ביצוע העברה של הכספים לטובת חברת מנורה באמצעות חיוב חד צדדי של חשבון החברה.
מהאמור לעיל עולה כי הבנק לא נתן התראה כלשהי לנתבעים בטרם הועמדו כל החובות לפירעון מיידי אלא פעל להגשת תביעה באופן מיידי.
כמו כן התביעה הוגשה עובר להשבת הכספים לחברת מנורה. לכן, לגישת הבנק קמה לו עילת תביעה כנגד הנתבעים אף אם לא הייתה מתקבלת דרישה מחברת מנורה להשבת כספים שהתקבלו שלא כדין ובטרם חויב חשבון החברה בסכום זה.
ברם, למרות שסעיף 47 כולל שורה של אירועים שונים שבכל אחד מהם קמה לבנק הזכות להעמדת ההתחייבויות לפירעון מיידי לא נאמר במפורש על ידי הבנק מהו האירוע שבגינו התקבלה ההחלטה להעמיד את כלל התחייבויות הנתבעים לפירעון מיידי ולהגיש את התביעה שלפניי לבית המשפט.
לא נוכחתי שהבנק שלח הודעה לנתבעים וזאת בשים לב לרצף האירועים והזמן הקצר שחלף בין קבלת דרישת חברת מנורה לבין מועד הגשת התביעה.
זה המקום לציין כי כתב התביעה הוגש לפני שבוצע חיוב חשבון החברה לצורך השבת הכספים לחברת מנורה אך צוין בו כי ייתכן והבנק יידרש להשיב בעתיד את הכספים לחברת מנורה, כאשר בפועל כבר יום לאחר הגשת התביעה ביצע הבנק את חיוב חשבון החברה באופן חד צדדי.
אמנם כתב התביעה המתוקן הוגש לאחר הסדר ביניים בחתימת הצדדים במסגרתו נפרעו חלק מהחובות לבנק, בעיקר החובות בחשבון הפרטי. הסדר אשר קיבל תוקף של החלטה על ידי בית המשפט אלא שאין בכך כדי לגרוע מחובת הבנק להוכיח את עילת תביעתו ביחס ליתר ההתחייבויות המפורטות בכתב התביעה המתוקן.
על כך יש להוסיף, שהתביעה הוגשה מלכתחילה עובר לחיוב חשבון החברה והשבת הכספים לחברת מנורה. משמע, עילה זו לא הייתה קיימת גם לגישת הבנק ביום 5.6.2013 – תאריך פתיחת ההליך המשפטי כנגד הנתבעים.
אמנם אין מחלוקת על כך שנותרו התחייבויות שלא נפרעו בחשבון החברה ובחשבון הפרטי של הנתבע, אלא שהבנק נדרש להוכיח תחילה מהי העילה שבגינה הוגשה התביעה. אין די לעניין זה בפירוט רשימת התחייבויות שונות בחשבונות הבנק שכן אלו היו גם לפני שהתקבלה דרישת חברת מנורה. לא מצאתי שהבנק פנה בטענה כלשהי אל הנתבעים בדרישה לפרוע את ההתחייבויות השוטפות בחשבונות הבנקים.
חשבון הבנק הפרטי של הנתבע
בנסיבות אלו אין בפניי טענות הגנה כנגד יתרת החוב בחשבון הפרטי. על כן אני מורה כי הנתבע יחויב בתשלום מלוא יתרת החוב בחשבון הפרטי.
ערבות הנתבע לחוב בחשבון החברה
מאחר שהנתבע הוא בעל עניין בחברה נחתמה גם הצהרת ערב לפיה הנתבע אינו ערב יחיד כהגדרתו בחוק הערבות, תשכ"ז – 1967 (להלן: חוק הערבות).
ברי כי בשלב זה אין בית משפט זה מוסמך לדון ולהכריע בחובות החברה לבנק מעת שעניין זה מתברר בפני בית המשפט של פירוק.
אעיר בנוסף כי אין בפניי ראיה כלשהי בנוגע להגשת תביעת חוב על ידי הבנק במסגרת הליכי הפירוק שננקטו כנגד החברה וממילא אין בפניי כל ראיה אשר לתוצאות בירורה של תביעת חוב זו.
סעיף 2 לחוק הערבות קובע סייג לערבות לפיו "אין ערבות אלא לחיוב בר תוקף". שאלת הסמכות לדון ולהכריע בחובות החברה כלפי הבנק במקביל להליכי הפירוק המתנהלים כנגד החברה – שם גם נדרשת הכרעה בתביעת חוב של הבנק - לא עלתה על ידי הצדדים, אך אציין כי כאשר התעוררה השאלה באשר לסמכות בורר להמשיך בהליכי הבוררות כנגד ערב לחובות חברה שנכנסה להליכי פירוק המחייבים הכרעה גם בשאלת חובות החברה תוך כדי הליך הבוררות, קבע בית המשפט העליון כי ניתן להכריע בעניינו של הערב תוך קיום דיון בחובות החברה שבהליכי פירוק (ראו: רע"א 550/12 מודל הנדסה חברה לבניין בע"מ נ' אביב שקד, 21.7.2013).
עוד אציין כי נקבע שם שהכרעת הבורר ביחס לחובות החברה אינה מחייבת את המפרק הדן בתביעת החוב כנגד החברה.
הכרעה בשאלה זו מחייבת דיון בשיעור החוב של החברה כלפי הבנק.
יתרת החובות בחשבון החברה שטרם נפרעו
יתרה זו כוללת את החיוב בסכום של 1,371,892.92 ש"ח בו חויבה החברה ביום 6.6.2013 לטובת השבת הכספים לחברת מנורה. כפי שקבעתי לעיל, פעולה זו נעשתה שלא כדין על ידי הבנק ובניגוד להסכם שנכרת בין החברה לבין הבנק. לכן יש להפחית סכום זה מסכום החוב של החברה למועד החיוב כאמור.
יתרת סכום התביעה - בגין הלוואות שלא נפרעו על ידי החברה בסכום של 237,797.96 ש"ח וחוב נוסף בגין התחייבויות בכרטיסי אשראי בסכום של 3,848.94 ש"ח.
הנתבעים מודים ביתרת חוב שהייתה בחשבון החברה נכון ליום 3.6.2013 בסכום של 226,636.74 ש"ח וכן מודים ביתרת הלוואה שלא נפרעה בסכום של 237,979 ש"ח.
הנתבעים חולקים על החיוב חשבונם בסכום שהועבר לחברת מנורה – עניין זה הוכרע לעיל בנפרד.
עוד נטען על ידי הנתבעים כי כל יתרת חוב שנותרה לאחר קיזוז הסכום שהועבר למנורה נפרעה על ידי הנתבעים באמצעות כספים שהועברו לחשבון החברה במסגרת שיקים שהופקדו לניכיון בחשבון החברה.
במסגרת השערוך שיבצע הבנק יחושבו גם כל הסכומים שהתקבלו בחשבון החברה לאחר הגשת התביעה ועד למועד ביצוע השערוך. השיערוך יבוצע בלווית אסמכתאות ותצהיר או חוות דעת מומחה של מי שערך אותו.
לאחר קבלת תחשיב הבנק יגישו הנתבעים תשובתם לתחשיב שערך הבנק. רק לאחר המצאת התחשיבים כאמור יינתן פסק דין סופי וככל שיידרש יזומנו הצדדים לדיון בפני בית המשפט בטרם יקבע סכום החוב בו על הנתבע לשאת כערב לחובות החברה.
לתזפ לבחינת התיק ליום 10.4.2019
המזכירות תשלח העתק פסק הדין החלקי בדואר רשום אל באי כח הצדדים
ניתן היום, ח' אדר א' תשע"ט, 13 פברואר 2019, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
07/08/2013 | החלטה על בקשה דחופה לתיקון כתב התביעה ולהעברת הדיון בתביעה לבית המשפט המוסמך 07/08/13 | כוכבה לוי | צפייה |
10/04/2014 | החלטה מתאריך 10/04/14 שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
18/01/2015 | החלטה על בקשה למתן צו הצהרתי הקובע שהליך לא יפגע מהחקירה | כוכבה לוי | צפייה |
12/02/2015 | הוראה לנתבע 1 להגיש הגשת מסמך | כוכבה לוי | צפייה |
26/11/2015 | החלטה על תשובה מטעם המדינה | כוכבה לוי | צפייה |
24/01/2016 | החלטה על הודעה מטעם התובע | כוכבה לוי | צפייה |
28/01/2016 | הוראה לתובע 1 להגיש אישור פקס | כוכבה לוי | צפייה |
04/02/2016 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש תצהירי עדות ראשית | כוכבה לוי | צפייה |
24/07/2016 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
30/10/2017 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
03/12/2017 | החלטה על תשובת המבקש בבקשה מס | כוכבה לוי | צפייה |
22/10/2018 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
13/02/2019 | פסק דין שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
22/01/2020 | פסק דין שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
01/07/2021 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
04/07/2021 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
11/07/2021 | החלטה על בקשה של תובע 1 הודעה מטעם התובע | כוכבה לוי | צפייה |
27/03/2022 | החלטה שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | בנק הבינלאומי חולון סניף סוקולוב 31045 | אייל תושיה |
נתבע 1 | יהודה גניש בניה ויזמות בע"מ | יעקב ארדיטי לנדמן, אליהו סומך |
נתבע 2 | יהודה חמוס גניש | יעקב ארדיטי לנדמן, אליהו סומך |
נתבע 3 | רמונה גניש | יעקב ארדיטי לנדמן, אליהו סומך |
מבקש 1 | משטרת ישראל הונאה תל אביב | שירלי אנגלרד |
מבקש 1 | משרד המשפטים/לשכת הוצל"פ תל אביב |